banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 23:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 67 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2006, 13:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2003, 22:48
uputstvo za citanje biblije (po daljcu):

struktura biblije: a, b, c.

a nije a, a je x.

b nije b, b je y.

c nije c, c je z.

srz biblije: x, z, y.

ako dovoljno puta ponovite ovu formulu, mozete za sebe reci da ste spoznali bibliju, taj divni tekst koji je u isto vrijeme i sveti i knjizevni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2006, 14:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Дозволите ми мањак времена, сутра ћу одговорити и Киду и Утопији...
Али, само неколико опаски:
- Кид, твоја тврдња да не разумијеш Свето Писмо је најбоље описана ријечима:

Citiraj:
cetvrto: biblija!? biblija je kao tarantinovi scenariji. brat ubija brata, otac spava s kcerkom, orgije, pijancenja, drogiranje, halucinacije u pustinji, lsd, prostitutke. to je prica nad pricama. seks, droge i nasilje. ne. nije to kao tarantinov scenario. to je kao kventin tarantino + teri gilijam + dejvid linc. savrsen narativ.

- Друже Утопија, закључио сам да о Светом Писму и темама везаним та њега не знаш баш пуно из твоје изјаве да си атеиста и да те, онда, вјероватно, такве ствари не занимају много. Ако сам те увриједио извини.

- Друже Кид, можда ја не волим филмове о педерима, транвеститима, наркоманима и осталим девијантним групама. Можда не разумијем ту егзистенцијалистичку проблематику. Али, и то је боље. Боље него глупим сматари све што се не разумије и што у себи садржи Божанску (про)мисао...

Али, опширнији одговор сутра. Данас заиста не могу стићи.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2006, 15:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Eh Daljac, koliko ima ateista koji znaju o religiji mnogo vise od teista. Uopste to ateista, ovaj onaj i sve to je kao da ovci dajes crvenu tacku pred sisanje.

A jesi li se zapitao da li kid_a voli filmove zato sto imaju sve pobrojano ili zato sto su kvalitetni.

Btw, zamisli kako bih ja sve mogao nazivati boga, ako ti mozes da ovako saras sa svojim definicijama. :lol:

Btw 2, kad bih se ja vredjao zbog takvih stvari kao sto je odokativna karakterizacija ja bih sam sebe davno povredio.

Btw 3, kakav NLP. svaka cast

Poslednji put menjao Utopija dana 29 Maj 2006, 15:21, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2006, 15:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
Друже Утопија, закључио сам да о Светом Писму и темама везаним та њега не знаш баш пуно из твоје изјаве да си атеиста и да те, онда, вјероватно, такве ствари не занимају много.

skontaj logike!!!

druze daljac, vi niste peder, pa onda niste kvalifikovani da shvatite fazbindera, almodovara, hajnsa, vilijamsa, valjda, zida, prusta. is, daljac, is, niste kvalifikovani!!!

kad bolje razmislim... vjernici i treba da imaju monopol nad biblijom. ostali, is, is. svi ostali bi vjerovatno postavili pitanje o knjizi propovjednikovoj. mislim, wtf?! odkud ono tamo. ne sumnjam da ce mi daljac objasniti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 09:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Прво ћу да одговорим на Кидова питања и промисли...

Citiraj:
da vincijev koduopste ne govori o stvarim koje su manje poznate i koje ne daj boze )!( vatikan cuva od drugih. ono o tajnoj veceri mozete pronaci u taschenovim knjigama o leonardu da vinciju. dakle: nula bambija. a i fukuoovo klatno je napisano kao 88. prije dvadeset godina. sto se mi sad uzbudjujemo?

Нула бамбија? Захваљујем...
Да Винчијев код је дјело (намјерно избјегнута ријеч умјетничко) које је милионима рекло то што су појединци писали за неке мале групације. Чисто сумњам да је исти број оних који су прочитали или погледали филм и оних који су узели и читали Фукоово клатно. Но, месје, нема шансе. И управо сам на то мислио када сам рекао да је то речено први пут - тако јавно и тако свима диступно.

Citiraj:
sada prelazimo u vode visokog intelekta i nadobudne elokvencije: diskurs daljca je meni nesto tako strano da cu samo da navedem primjere rijeci, sintagmi i recenica koje su mi zapala za oko kao prilicno problematicne:

Воде високог интелекта и надобудне елоквенције су воде, рекао бих ја, оне у којима и ти знаш да запливаш. Али, дискурс који теби смета смета ти јер не можеш или нећеш да га сажваћеш јер је твоја и моја теорија о томе шта би требало да представља умјетничко дјело никада неће поклопити. Док си ти пуки формалиста и онај који би у умјетничко дјело или само дјело да пресликава чисту егзистенцијалност без икаквог уплива умјетничког, мене више интерусују дјела која су само и само умјетничка. Ти знаш о чему говорим. И ово нема везе са елоквенцијом и интелектом. Овдје је ријеч о укусима.

Citiraj:
predrasude prema neobrazovanima su najgore

Таквих предрасуда немам. Објаснио сам лијепо Утопији на шта сам мислио када сам рекао то што је тебе толико забољело, тако да нема потребе да се понављам.

Citiraj:
druze daljac, vi niste peder, pa onda niste kvalifikovani da shvatite fazbindera, almodovara, hajnsa, vilijamsa, valjda, zida, prusta. is, daljac, is, niste kvalifikovani!!!

Можда је и тако.

Друже Кид, не замјери: немам ја ништа против тебе или било кога на овом форуму. Али, ти одузимаш вриједност било чему што не подлеже твојим и само твојим схватањима умјетности, а то је најчешће форма дјела. Постоји ли ишта ван те форме? Постоји ли идеја, суштина због које неко нешто ствара? Твој одговор је вјероватно НЕ. Онда су велика ремек-дјела, уствари, продукт бесмисла и као такве их треба посматрати, зар не? Али, опрости ми на овоме: да то није тако видјело се на вечери младих пјесника на којем је ово твоје схватање срушио Митрић, а ти и Тања га покушасте вратити пјесмама о оргазмима и курчићима и курчевима. Тај прозаични егзистенцијализам је можда симпатичан каквим шипарицама, али је далеко об било каквог спомена умјетности.

Иста ствар је и са Да Винчијевим кодом. Њега би требали да погледају и они који у Бога не вјерују. Да можда потврде ту своју (не)вјеру. Али, то дјело је крајње позитивно и лијепо, јер се људско открива кроз божанско. И обрнуто. Јер филм симболише потрагу, вјечно трагање са својим идентитетом. Али не оним поједностављеним, свима знаним шаблоном тражења идентитета. То је потрага за човјеком и Богом (Христом) унутар себе. Не знам треба ли хришћанскија тема, порука, смисао, суштина...

Citiraj:
svi ostali bi vjerovatno postavili pitanje o knjizi propovjednikovoj. mislim, wtf?! odkud ono tamo. ne sumnjam da ce mi daljac objasniti

Ово не контам?!? Шта да ти објасним? Откуд Књига Проповједникова у Светом Писму?

Poslednji put menjao Daljac dana 30 Maj 2006, 10:03, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 10:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ja nesto znam o nekim stvarima o kojima nista ne znam.

Онда се још једном извињавам.

Citiraj:
Btw otkad je nesto knjizevno ako je napisano.

Ја то и нисам рекао. Али, Свето Писмо јесте књижевни и умјетнички текст. Да Винчијев код то није. Бар не књига.

Citiraj:
Eh Daljac, koliko ima ateista koji znaju o religiji mnogo vise od teista.

Апсолутно се слажем с тобом.

Citiraj:
Btw, zamisli kako bih ja sve mogao nazivati boga, ako ti mozes da ovako saras sa svojim definicijama

И даље би га ти називао. Ја с тим не би имао ништа.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 10:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
И управо сам на то мислио када сам рекао да је то речено први пут - тако јавно и тако свима диступно.

i tako vidjeno, taman da kapitalisti zarade novac. go, go, moja prelijepa religijo!!!

Citiraj:
Воде високог интелекта и надобудне елоквенције су воде, рекао бих ја, оне у којима и ти знаш да запливаш.

ti kao student knjizevnosti bi svakako trebao da znas da postoji ironija i sarkazam i tako neke stvari.

Citiraj:
велика ремек-дјела

remek djela ne postoje. to vazi i za ona koja su kao velika.

Citiraj:
Јер филм симболише потрагу, вјечно трагање са својим идентитетом. Али не оним поједностављеним, свима знаним шаблоном тражења идентитета. То је потрага за човјеком и Богом (Христом) унутар себе. Не знам треба ли хришћанскија тема, порука, смисао, суштина...

naravno. isto kazem. samo ne da vincijev kod. nego neki drugi filmovi. recimo kasni roselinijevi. ili bresonovi. ili ozuovi. a kad smo kod ozua...

nakon sto si izasao iz krugu, izacicu i ja:

Citiraj:
Али, опрости ми на овоме

ovako. hajde sad da jednom raskrstimo s tim pitanjem smisla i sustine i tako tim stvarima. ovo ti moze kao biti poetika predlozena:

ja jednostavno ne mislim da smo mi u stanju da se direktno obracamo bogu ili bilo cemu ono onostranom. meni je prilicno nadobudno pisati tekstove u kojim cu direktno spominjati boga. cak i pisanje o tim kao velikim narativima: narod, sudbina, dusa... to je licemjerno, ja nisam u stanju da se uzdignem na ta nivo, ja nisam toliko visok i velik da vidim te stvari. ja sam covjek koji je mali i koji moze da pise samo o stvarima koje ga okruzuju, koje dozivljava i preko tih stvari da dodje do boga ili onostranog ili sustine ili cega god. ali vazno je ne pricati o takvim stvarima, jer te stvari pripadaju tisini i samoci. a govor je nesto sto podrazumijeva saopstavanje i dijalog i stoga tu spominjenm samo fizicko, prisutno i blisko. i tek kroz postojanje ja mogu da dodirnem i ono sto ne postoji.
tu je ta razlika. na omotu mitriceve knjige imas rembranta i filozofa u razmisljanju. za mene su slike koje govore o najvecoj posvecenosti bogu zapravo direrove slike travki i zeceva. nadam se da razumijes.
to sto si ti od svije tekstova zapamtio orgazme i kurceve i kurcice govori o tebi, a ne o tanji ili o meni. pokusaj se sjetiti kako je bio naslovljen i o cemu je bio tekst prije tih kuraca i kurcica.
ja jednostavno ne zelim zaboraviti da se u rijeci metafizika nalazi rijec fizika, da tek kroz povrsinu ja mogu da dodjem do neceg ne sto je dublje, nego sto je drugdje. govoriti o formi nije izbor. to je jedino o cemu mogu da govorim. postoji i ono o cemu ne mogu da govorim i zato o tome ne govorim.
ti si pametno bice. shvatices ti ovo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 10:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
ово твоје схватање срушио Митрић

ne znam bas. nisam imao osjecaj da je bilo ko bilo koga rusio. on se iskazao, ja sam se iskazao. pobjednik je onaj koji te veceri nije mogao spavati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 10:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mislim, jel ti znas cije su rijeci u mom potpisu? hej!!!!!!!!!!!!! probudi se!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 10:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Daljac,

sveto pismo je propagandni materijal na prilicnim broju stranica.

ako si saglasan sa mnom glede ateista i njihovog religijskog znanja, zasto onda donosis zakljucak iz jednog mog posta koji se kosi sa tvojim uverenjem da ne znam nista o hriscanstvu?

da ja bih boga nazivao, ne bih ga dozivao.

rekao si da ti se dopala ona scena na kraju filma. Jel' to mozda simbolizam ili obicni manirizam (ovo poklanjam filmu)?

Ajoj gde nestade jendostavnost??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 11:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jednostavnost i poniznost. (tu ti se negdje i nalazi odgovor na jedno pitanje ranije postavljeno)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2006, 08:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Друже Кид, да ли се то неко нама изнервирао?

О овоме ћемо разговарати када се видимо. Нема смисла да давимо људе с тим. А пошто сам ја почео - свима се извињавам.

Али, сада ми је јасно зашто не волиш Петровића, зашто ти је Фауст далеко, вјероватно из истих разлога не подносиш ни остатак ремек-дјела са религиозним подтекстом...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2006, 10:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
сада ми је јасно зашто не волиш Петровића, зашто ти је Фауст далеко, вјероватно из истих разлога не подносиш ни остатак ремек-дјела са религиозним подтекстом...

hvala na svesrdnoj psihoanalizi moje licnosti i njenog knjizevnog ukusa.

ep o gilgamesu, ta knjiga je savrsena. sta kazete na to? a predivno je. mada, da li se to naziva knjigom.

faust? ko je pricao o faustu? da li sam ja reko nekad nesto o faustu? ako jesam, ili sam lagao ili sam promjenio misljenje. mislim. valjda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2006, 10:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

sto se tice onog hej, probudi se i napomene u zagradi, to se odnosi na potpis i jedno ime koje je mitric spomenuo u jednom svom tekstu. pa ti sad vidi!!!

smrt fasizmu!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2006, 10:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

smrt knjizevnom fasizmu!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2006, 11:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Слобода народу!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2006, 22:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Izvinite na upadu.

Knjigu nisam citala, odbija me jer je postala nesto kao 'obavezno stivo'.

Ne znam da li da pogledam film. Jedno znam s pouzdanoscu : Nikada jos nisam vidjela ovakve redove pred kinima. Brown je taknuo neku zicu ili neku 'harfu'. Muzika jos traje.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2006, 00:21 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Evo, ja sad iz kina. Film k'o film. Osrednji triler. Ništa posebno. Jedino što ima dobru dozu avanture.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2006, 14:05 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
ако ти не знаш баш пуно, као атеиста, о тим "хришћанским" учењима како можеш да уопште размишљаш о Да Винчијевом коду? Како можеш да зађеш у срж приче ако ти није познат књижевни текст Светог Писма који је у овој причи један од релевантнијих аргумената?

Uh... :D

Neko je o tom filmu već rekao bolje nego što bih ja mogao:

Citiraj:
...Ukratko, pravljen je za ljude koji ne znaju ništa ni o čemu ali su, ako im neko sve sažvaće i uprosti, skloni da poveruju u Nešto. E, upravo to je baza čitalaca i gledalaca Da Vinčijevog koda - skoro svih.

Uostalom, dobar film se kao takav pokaže nakon prikazivanja. A sve ovo s Da Vinčijevim kodom je jedna buka s filmom kao popratnim efektom koji očito nije mnogo ni bitan. (sudeći prema kvalitetu filma kao filma - truba)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2006, 21:39 
DELETED

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 67 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]