banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 14:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 386 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2006, 23:41 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
-- EDIT> Masna shala je odjednom nestala -.-

Citiraj:
Ja mislim da Boga ne nalaze oni koji ga ne traze, a oni koji ga traze ne definisu ga vec i dalje traze tvrdeci da jos nista o Njemu ne znaju. Onaj koji moze da definise Boga je veci od Boga, sto je samo po sebi apsurd. A da li Bog postoji ili ne, ne zavisi od toga da li mi zelimo da on postoji ili ne ili od toga da li se nama vise svidja da ne postoji ili postoji. Mislim da su se svi ratovi u istoriji vodili bas zbog toga, sto smo uvijek svi sve "znali".

Šta vam je bilo? Nešto ste ućutali od prethodne poruke? A? Odjednom Bog je nedefinisan - čak i sami kažete :P Šta je? Ruši se svijet, a? Bog nedefinisan, a svaki ga čovjek opet definiše? Čak i ova tvoja poruka - u kontradikciji je sa ostalim porukama - jednostavno - imaš pravo - bog je nedefinisan, a šta je to što je nedefinisano? Ako kažem "Bog je nedefinisan", ja sam u stvari rekao "Nedefinisan je nedefinisan" ... Šta sam time postigao?

"Onaj koji moze da definise Boga je veci od Boga, sto je samo po sebi apsurd" - štaaaa jeee oovooo trebaaalloo da znaaači!?!? Da su sve dosadašnje vjere (hrišćanstvo etc) bile apsurdne?

Slažem se :D Na neki način. Nije vjera samo Bog. Vjera je način života. Bog je filozofija. Kada se bog ubaci u vjeru, tu se staje na žulj filozofu ...

Kako onda ti to Dak ovdje nonstop nešto pišeš o Bogu, a vamo kažeš da o Bogu ništa ne znaš (ne možeš ga definisati) ? Šta je odjednom si postao skeptik? I to još onaj prastari - Grčki - čistokrvni :D

A i čitav tvoj tekst nema veze ni sa čim. Znaš šta bi bilo u Obadovom stilu:

Citiraj:
Ja mislim da Ronilačko odijelo ne nalaze oni koji ga ne traze, a oni koji ga traze ne definisu ga vec i dalje traze tvrdeci da jos nista o Ronilačkom odijelu ne znaju...

:lol:

Ma - suština (ako ti se ne čita ovo prethodno, evo ti sažetak) :
Bog je (po dragim sagovornicima) nedefinisan, različit od čovjeka do čovjeka, a opet jedan jedini, :lol:, on je dobar, on voli siromašne, potlačene i šalje ih u raj, on ne voli seks u troje, on je samo za duhovno začeće, on je stvorio svijet niizčega, a ko je njega stvorio na to pitanje (koje postavi i dijete od pet godina) niko neće da odgovori itd ...

Poenta, u filozofskom smislu (ono što neki kažu "istina") BOG NE POSTOJI. Zaista, nešto što je nedefinisano i nelogično samo po sebi ne može da postoji ako se uzme u zdrav razum.

Takođe, na ovoj temi (i još po kojima) više puta je logički osporena teza "stvaranja" teorijom nenastalog bitka.

Za kraj, zahvaljujući Ruži (na drugoj temi) zaključili smo da nam taj izmišljeni, nedefinisani lik zvani Bog omogućava da živimo u harmoniji !

Eto sad znamo šta je bog!

Poslednji put menjao che.guevara dana 12 Maj 2006, 20:06, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2006, 23:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
ti che nisi filozof, ti si matematicar

ono sto je matematicki logicno - ispravno po tebi
ne znaci da je tacno. to je razlika izmedju filozofa koji
je pun procitanih definicija i pravog filozofa. filozofija bi
trebala da ispituje smisao zivota, pronalazi ga tamo
gdje su vjernici nasli da je dovoljno da vjeruju. ti si stao
kod definicije da nema boga

sad, ja nisam vjernik da bih te ubijedio da bog postoji
ali necu biti ni pristalica makjavelija, kako bih samo
kroz dobru retoriku dobio par aplauza, ali nista ne bih
dokazao.

filozofija je kriticko ispitivanje a ne kompjutersko
kalkulisanje napisanih teorija.

ne treba meni dokaz da si ti filozof, tebi treba

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 00:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
...

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 13 Avg 2006, 07:41, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 01:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 00:24
boris_wz: "... je prouzrokovalo da covjek prvo vjeruje u vise bogova, ...".

Ovo shvatanje današnja sociologija religije odbacuje. Prareligija je bila monoteistička.
Ali u suštini to i nije bitno, jer riječ je o Bogu, a bojim se da je svaki pokušaj definisanja Boga zapravo nemoguća misija (pri tome ne mislim na subjektivnost kako "ateista", tako i teista).
U početku pojava "bića iznad" jeste bila povezana sa neznanjem, strahovima, snovima i tome sl., ali kasnije, a danas pogotovo, opstojnost ideje Boga je u najvećoj mjeri posljedica neuspjelih pokušaja jednog drugog definisanja - definisanja čovjeka.
Kažem u najvećoj mjeri, jer ima i još nešto. O čovjeku ipak ponešto i znamo, a jedna od tih spoznaja je i to (htjeli mi to priznati ili ne), da je on i religiozna životinja. Stepen i objekt te religioznosti su različiti, ali sama religioznost je konstanta našeg bića. Ona nam je imanentna pa makar i u onom Hemigvejskom obliku ("Kad već svi u nešto vjeruju, onda vjerujem i ja. Vjerujem, eto da ću popiti još jedno piće").

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 10:28 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Che brate, pa Leona i ja smo komšije, ok znam da je bilo off topic, ali nije u redu da nas prozivas na taj nacin.
Leon-a == "Lavica".
I ti sada uzeo da vadis recenice i da stvaras novi kontekst da bi tvoja sala uspjela. Ali sta ja mogu protiv toga. Nemoj sad da mislis da sam ljut na tebe, ali sam zalostan zbog motiva koji te tjeraju da to cinis i sto to odobravas. Tebi je moj post zapao za oko jer si me zamisljao kao dobricu-slabica sa kreposnom crnom kosuljom na sebi, pa sam svojim postom ispao bludnik u tvojim ocima. Ti mene zamisljas kao golaća koji se klanja pet puta na dan i ide u crkvu da ga popovi olaksaju. Ali daleko sam ja od toga moj Che. Moj zivot nije zivot isposnika, niti sam dosao na ovaj forum da pokazem da ja nesto znam i da pokazem kako su drugi neznalice i glupani. Ali da li iko cita moje rijeci uopste, koga to uopste interesuje, svi zele samo da druge "raskrinkavaju". Kad dodje neko pa kaze da je imao lijepih iskustava u zivotu, odmah se javljaju sudije da ga "razoblice", ne citajuci uopste njegove rijeci posto vec sve to znaju jer su sve procitali u tudjim knjigama. Ali bas takvi mene sada ovdje napadaju. Svi oni koji su cestitog i iskrenog srca, su moje rijeci uzeli k srcu, a svi oni koji su nacitani su uzeli moje rijeci da stavljaju na vagu, da traze gdje sam slagao i gdje sam kontradiktoran, da bi me napadali i razoblicavali. A moja poruka je tako jednostavna, nema filozofije, nema idelogije. Zato nekima to toliko smeta pa preskacu moje postove, jer nema pojmova iz rijecnika, nema izazovnih tvrdnji, jer pisem za sve, a ne samo za one koji su nacitani pa traze nove ideje za kritikovanje. Govore o razumjevanju, da ja nista ne razumijem, a ja pricam citavo vrijeme o ljubavi prema blliznjem, o toleranciji, o oprastanju, je li tu potrebno razumjevanje?

Umoran sam od citanja postova vecine ljudi na ovom forumu, jer ne mogu da procitam jedan njihov post gdje promovisu sebe a da ne napadaju druge i omalovazavaju ih. Najljepse postove koje sam procitao na ovom forumu su pisale osobe koje nikad nisu citali nista o ezoteriji niti su sjeli da meditiraju, a oni koji meditiraju cas napadaju pa se izvinjavaju pa onda opet napadaju...

Na tvoje razoblicavanje mene necu nista da napisem, niti na tvoj komentar iz drugog posta da sam ja primjer lose strane vjere. Jer vidim da tebi nije cilj da mene razumijes, sam si rekao da moje postove ne citas, ali kada si nasao jednu moju rijec koja ne sjeda u tvoju sliku vjernika, krenuo si marljivo da me razoblicujes. Ali zasto neces da citas moju poruku? Zasto ne pokusavas da razumijes ono sto zelim da kazem tebi i svima? Zar se toliko malo cijeni ljubav prema bliznjemu, tolerancija, prijateljstvo? Zasto niko ne otvori srce pa cita srcem moje poruke, zasto nam je svima srce tako otvrdnulo pa da ne mozemo da osjecamo? Zasto?

Ali ako cemo da se pravdamo, moze. Sta je tebi toliko kontradiktorno u mojim postovima pa da me napadas? Moja definicija Boga? Gdje sam ga definisao? Jesi citao moje postove? Prije toga ubaci u Google "Turing-Test" i procitaj pa da diskutujemo.

Bratski pozdrav svima,

Drazen

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 10:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:
Ono sto hocu reci je da mnogo toga mi ne znamo. Nas um je prije svega nedovoljno savrsen ( bez obzira na 100. 000. 000 neurona ) da bi mogao percipirati Milostivog Boga. Mi to jednostavno ne mozemo.

zasto dokazujemo drugima ono sto ne mozemo percipirati?
svijet je totalno tripozan

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 16:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
che.guevara je napisao:
Ovo:
Leona je napisao:
Ahh..druze 'Dak'.....

I ovo:
Dak je napisao:
Samo tako nastavi draga moja Lavice ...

E izvinite na direktnosti, ali zašto se parite na javnom mjestu? Ša bu, Diogen, a?

Sorry...sta ces kad te nuzda potjera. Onda zaboravis ko si i gdje se nalazis. :D

Ja sam samo jedan bludnik vise u ovom bludnickom svijetu.

:wink:

Dak, hocemo u "Lav" na picence, a?! :D

Sorry na OT, Che, dushice slatka. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 17:00 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Leona je napisao:
Dak, hocemo u "Lav" na picence, a?! :D

Nemoj ovako javno da me pozivaš na piće, jos ce početi tvoji udvarači sa foruma da me proganjaju pa gdje sam onda dospio!!! :D :D :D

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 17:26 
Stara kuka
Stara kuka

Dak je napisao:
jos ce početi tvoji udvarači sa foruma da me proganjaju pa gdje sam onda dospio!!! :D :D :D

Ma nemam ti ja udvaraca ovde. Gdje ti vidis ovde udvarace?! :D
Ja sam jedna bijedna, jadna, umisljena, ruzna... djevojcica koja se ne traueni pokazati u javnosti. Samo ovako - preko ekrana. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 18:07 
Stara kuka
Stara kuka

Dak je napisao:
Umoran sam od citanja postova vecine ljudi na ovom forumu, jer ne mogu da procitam jedan njihov post gdje promovisu sebe a da ne napadaju druge i omalovazavaju ih.

A jos umornije je sto su bas takvi i moderatori. Ne svi - ali doticni ce se vec prepoznati.

Nista Dak.... ne daj se. Bori se i sakom i kapom. Ne dozvoli da te mracne sile mracnih ljudi preuzmu. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 20:14 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Leona je napisao:
Ne svi - ali doticni ce se vec prepoznati.

Sta ja sam kao dosadan? Vidish kako imam smisla za humor :D

Boga nema - i jako mi se svidja ova tema, koliko vidim, nije dosadna, dobra je koljaza i to je dobro za nas jer nam svadja uvijek dobro dodje ... Dobro je, mislim ono ...

Ajsmen, ti ocigledno imas razlicito vidjenje filozofa nego ja, tako da smo obojica u pravu. Mnogi matematicari su svojevremeno zvani filozofima ...

Ruška, ponavljam, ja sam siguran da narod dobro živi vjerujući u boga (kako ko i kako se uzme, doduše, jel) i uopšte u to ne "sumnjam" (ok sumnjam u sve). Jedino je kvaka u tom što sam "operisan od vjere" i šta ja sad tu mogu :P Da se pretvaram da i ja vjerujem? Zašto bih se pretvarao ... Meni jednostavno sve pa i ova tema ukazuje na to da je sam Bog izmišljotina. I to ovde razgovarajući sa vama i dokazujem (sam sebi, err). Hvala, doviđenja :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 21:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Apr 2006, 22:37
Citiraj:
U početku pojava "bića iznad" jeste bila povezana sa neznanjem, strahovima, snovima i tome sl., ali kasnije, a danas pogotovo, opstojnost ideje Boga je u najvećoj mjeri posljedica neuspjelih pokušaja jednog drugog definisanja - definisanja čovjeka.

mislim da nedostatak informacija, tj. neznanje covjeka i nemogucnost da objasni i definise neke pojmove, stvari pa i nastanak covjeka i svijeta, ne znaci da bog postoji, vec samo da covjek jos uvijek nije dostigao taj nivo inteligencije...
danas, to je bar moje misljenje, covjek vjeruje da neko postoji gore jer mu je potrebno to znanje da nije sve do njega samoga, vec da ce, ako on "zakaze" u necemu bog pomoc... ako me shvatate...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 22:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 00:24
boris_wz:"mislim da nedostatak informacija, tj. neznanje covjeka i nemogucnost da objasni i definise neke pojmove, stvari pa i nastanak covjeka i svijeta, ne znaci da bog postoji, vec samo da covjek jos uvijek nije dostigao taj nivo inteligencije...
danas, to je bar moje misljenje, covjek vjeruje da neko postoji gore jer mu je potrebno to znanje da nije sve do njega samoga, vec da ce, ako on "zakaze" u necemu bog pomoc... ako me shvatate...".

Shvatam, i apsolutno se slažem. Ja nisam ni rekao da je Bog neminovna posljedica, nisam se čak ni izjasnio i da li uopšte postoji. Postoje samo preduslovi koji pojavu (i opstojnost) ideje Boga čine veoma realnom mogućnošću.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2006, 02:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 19:45

Vidim da se nakupilo "ozbiljnih argumenata" :D

Evo, bolje da svi vise citamo, nego da ja puno pisem:

http://www.infidels.org/library/modern/ ... gical.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2006, 02:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

I, da, ovo ce pomoci da se u svim "tekstovima" u zivotu bolje snalazimo;

http://www.reference.com/browse/wiki/Logical_fallacy

nesto poput alata za citanje/razgovor/shvatanje govora/pisanje... Ima puno? A ko je rekao da ima malo? :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2006, 13:16 
Stara kuka
Stara kuka

@ 'Zeleni Obad':
Ajd, ako je ikako moguce, prevedi to sve na Srpski. Neda mi se da smaram oci. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2006, 14:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
... Ne da mi se da smaram oci... :D

Mozda bi radije da ti neko cita na uvce? :)

Nije bas poezija, ali, ako se taj neko potrudi, uopste ti nece biti smaranje; naprotiv... ;) :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2006, 14:41 
Stara kuka
Stara kuka

Zeleni Obad je napisao:
Mozda bi radije da ti neko cita na uvce? :)

Nije bas poezija, ali, ako se taj neko potrudi, uopste ti nece biti smaranje; naprotiv... ;) :lol:

Ma nije da ne volim citati...nego samo mi taj Engleski umori dok ga citam. Ipak , nas jezik je nas jezik. A moze i Njemacki, nemam nista protiv. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2006, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
...

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 13 Avg 2006, 07:43, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2006, 15:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pa u pravu si, samo ja govorim o percepciji.:),

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 386 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]