banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 09:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2006, 18:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Питање је погрешно и незграпно постављено. Пре свега, Православље није религија. Православље је целокупан домострој спасења човека, узани пут који води ка уским вратима спасења. Можемо да се запитамо: Како знамо да је Православље управо тај пут?

Одговор се може наћи на више начина и сагледати из разних углова. На пример, ако знамо да је Христос своју науку предао пре 2000 година Цркви, запитамо се - ко постоји већ толико дуго? Тиме је избор поприлично сужен на Православне, Римокатолике и Монофизите. Дакле, метода елиминације... Исто тако, можемо до одговора доћи и на основу учења и запитати се: Ко држи истоветна учења из првих векова Цркве? Опет можемо методом елиминације лако доћи до одговора.

Дакле, сагледавајући историјски и догматски садржај, лако се искристалише ко проповеда тај уски пут спасења. Ево, сад ми паде још један начин на памет... Ако се зна да је у она давана времена, испоснички начин живота доминирао Црквом, запитај се - Ко и дан данас проповеда испосништво као незаобилазан начин борбе на том уском путу? И лако ћеш наћи одговор... Протестанти уопште не посте, Римокатолици исто... а гле чуда... у Православљу је више од 50% дана у години - посних. :angel:

Живели! :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2006, 18:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2006, 14:12
Maran Ata je napisao:
Питање је погрешно и незграпно постављено. Пре свега, Православље није религија. Православље је целокупан домострој спасења човека, узани пут који води ка уским вратима спасења. Можемо да се запитамо: Како знамо да је Православље управо тај пут?

Одговор се може наћи на више начина и сагледати из разних углова. На пример, ако знамо да је Христос своју науку предао пре 2000 година Цркви, запитамо се - ко постоји већ толико дуго? Тиме је избор поприлично сужен на Православне, Римокатолике и Монофизите. Дакле, метода елиминације... Исто тако, можемо до одговора доћи и на основу учења и запитати се: Ко држи истоветна учења из првих векова Цркве? Опет можемо методом елиминације лако доћи до одговора.

Ko drzi istovjetna ucenja iz prvih vjekova Crkve ?

Onaj koji ima pecat Boziji na svom srcu, postujuci bez pogovora sve njegove ( ima ih 10 ni jedna vise ni jedna manje ) zapovesti i ciji je jedini autoritet Njegovo Sveto Pismo !!!! Onaj ko se moli da mu svako slovo tih zapovjesti zauvjek ostane u srcu !!!! Onaj koji voli bliznjeg kao samog sebe ( a, bliznji je svaki covjek bez obzira na misljenje, boju koze, nacionalnost itd. pa cak i tebe. tj postajes mi zaista simpatican :love3: )

Maran Ata je napisao:
Дакле, сагледавајући историјски и догматски садржај, лако се искристалише ко проповеда тај уски пут спасења. Ево, сад ми паде још један начин на памет... Ако се зна да је у она давана времена, испоснички начин живота доминирао Црквом, запитај се - Ко и дан данас проповеда испосништво као незаобилазан начин борбе на том уском путу? И лако ћеш наћи одговор... Протестанти уопште не посте, Римокатолици исто... а гле чуда... у Православљу је више од 50% дана у години - посних. :angel:

Sto se tice posta vjerovatno nisi dobro obavjesten !
Ja kad postim jedem NISTA , pijem NISTA !!!
A nisam Pravoslavac ZASTO? Bez uvrede zaista ne zelim da te provociram,nego da kazem svoje misljenje. Na to imam pravo, zar ne ?
Zato sto smatram da se danasnje Pravoslavlje ne pridrzava Svetog Pisma ,postoji mnogo primjera npr. IKONE- IDOLOPOKLONSTVO 1. ZAPOVJEST ti je odlicno poznajes pa je nemoram citirati ,pazi ovo nije izvlacenje iz konteksta to je zaista tako . Mozes me nazvati kako god hoces ja se necu naljutiti . Da ti olaksam dilemu pripadam Hriscanskoj Adventistickoj Crkvi ( Subotar kako rece Zarije ). Ali to mi ne daje pravo da smatram da se samo preko moje crkve covjek moze spasiti ( Plata za grjeh je smrt ) ! Spaseni ce biti svi koji dodju Bogu kroz Isusa, svi koji slijede njegov karakter svojim !!! On je umro i za tebe i za mene isto bez ikakve razlike sto si ti Pravoslavac a ja Adventista . Bez obzira kakav ce tvoj odgovor biti ja cu se moliti za tebe. Da ti Bog Vjecni da blagoslov ljubavi prema bliznjem !!!! Bas mi je drago da sam te upoznao!!!
Maran Ata je napisao:
"Maran Ata"]Живели! :drinking:

Poslednji put menjao sintorr dana 02 Mar 2006, 19:01, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2006, 18:58 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Feb 2006, 18:59
Bik je napisao:
Ja se konacno i zvanicno odricem ovog podforuma. Ne mogu vise da citam idiotluke maran ate, jerusalima, zarije i jos nekih. Zgadili su mi forum svojim ogranicenim pogledima i odvratnim vrijedjanjima svega na cemu ne pise JEDINO PRAVOSLAVLJE JE ISTINA i tako dalje. Zao mi je divnih i poucnih rasprava sa pojedinim clanovima foruma koje su nemoguce zbog onih gore. Ja bar ne mogu da ih trpim vise.
Pozdrav!

Dragi prijatelju dargo mi je sto smo provodili vrijeme zajedno na forumu. Budi pametan i mudar, ostani i dalje, jer vjerujem da si puno toga dao i da mozes dati fourmu. Nemoj da se demoralises jer istina i ljubav uvjek na kraju pobjede. ono sto je pravo i dobro vjecno ostaje....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2006, 19:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ko drzi istovjetna ucenja iz prvih vjekova Crkve ?
Његова Црква за коју је речено да је ни врата пакла неће надвладати. :angel:
Citiraj:
Onaj koji ima pecat Boziji na svom srcu, postujuci bez pogovora sve njegove ( ima ih 10 ni jedna vise ni jedna manje ) zapovesti i ciji je jedini autoritet Njegovo Sveto Pismo !!!!
Пре свега, тих 10 заповести је променио сам Христос:

(Матеј 5)
21 čuli ste kako je kazano starima...
22 A ja vam kažem...

27 čuli ste kako je kazano starima...
28 A ja vam kažem...

31 Tako je kazano...
32 A ja vam kažem...

33 Još ste čuli kako je kazano starima...
34 A ja vam kažem...

38 čuli ste da je kazano...
39 A ja vam kažem...

43 čuli ste da je kazano...
44 A ja vam kažem...

А да не говорим о другим деловима где се говори о крају Старог Завета... :wink:

Нажалост, многи баш на основу тих 10 заповести мисле да су "савршени" јер нису никога убили, нису крали, нису урадили прељубу, итд... Заправо дотични су у заблуди, јер такав човек није по мери узрастања у Христу, пошто тај исти човек може да мрзи на кога хоће, и да још није прекршио 10 заповести. За праве Хришћане, постји само један закон - ЗАКОН ХРИСТОВ:

Gal. 6,2. Nosite bremena jedan drugoga, i tako ćete ispuniti zakon Hristov.

Citiraj:
Onaj ko se moli da mu svako slovo tih zapovjesti zauvjek ostane u srcu !!!!
Тај није Хришанин јер су се том закону молили и Јевреји који су разапели Христа... тај закон се назива и "служба смрти":

2.Kor. 3,7. Ako li služba smrti koja je u kamenju izrezana slovima ...

И дата је на камену јер су и срца Јевреја била камена:

Jezek. 11,19. I daću im jedno srce i nov duh metnuću u njih, i izvadiću iz tijela njihova kameno srce i daću im srce mesno,

итд.. итд... :D

Citiraj:
Onaj koji voli bliznjeg kao samog sebe ( a, bliznji je svaki covjek bez obzira na misljenje, boju koze, nacionalnost itd. pa cak i tebe. tj postajes mi zaista simpatican )
Где у 10 заповести стоји да треба љубити ближњег?!? :oops: Сад ускачеш себи у уста, јер овде проширујеш своју ранију тврдњу да "ima ih 10 ni jedna vise ni jedna manje " ... :lol: :lol: :lol: Колико их онда то има?!? :lol:

Citiraj:
Sto se tice posta vjerovatno nisi dobro obavjesten !
Ајде! :lol: :lol: :lol:
Citiraj:
Ja kad postim jedem NISTA , pijem NISTA !!!
И колико то тако дуго? :roll: Између доручка и ручка и док спаваш? :lol:
Citiraj:
A nisam Pravoslavac ZASTO?
Због погорђености. То се већ зна. :wink:
Citiraj:
Bez uvrede zaista ne zelim da te provociram,nego da kazem svoje misljenje. Na to imam pravo, zar ne ?
Свакако. Мене не можеш увредити. Хвала Богу што се побринуо да мирне душе могу издржавати јерештине. :angel:
Citiraj:
Zato sto smatram da se danasnje Pravoslavlje ne pridrzava Svetog Pisma
Дакле себе сматраш за већи ауторитет по питању вере него ли Божју Цркву за коју је једино речено да је "тврђава и ступ Истине". Знаш шта је интересантно? Управо то што си рекао је дефиниција папе. :lol:
Citiraj:
,postoji mnogo primjera
Ке видимо...
Citiraj:
npr. IKONE- IDOLOPOKLONSTVO
Јерештина иконоборства је бачена у канту за ђубре још на 7. Сабору. Св. Апостол Лука је насликао прве иконе, Св. Петар наручио од сликара целу колекцију икона, археолози нашли иконе у катакомбама где су се Хришћани крили од пагана, археолози нашли иконе чак и на зидовима јеврејских синагога. Сви они били "будале" а ти "паметан"? ОЈХА!!! :lol: Погорђеност... лепо сам рекао зашто ниси Православни. :wink:
Citiraj:
1. ZAPOVJEST ti je odlicno poznajes pa je nemoram citirati
Можда боље да цитираш.
Citiraj:
,pazi ovo nije izvlacenje iz konteksta to je zaista tako .
Верујем да мислиш тако. Али, лоше мислиш... пао си у јерес...
Citiraj:
Mozes me nazvati kako god hoces ja se necu naljutiti .
И не треба да се љутиш, него покушај да схватиш и разумеш да се ствари Христовим доласком битно измениле, и да оне заповести Старог Завета, у светлу Христа имају другачију димензију. :angel:
Citiraj:
Da ti olaksam dilemu pripadam Hriscanskoj Adventistickoj Crkvi ( Subotar kako rece Zarije ).
Следбеник америчке секте настале половином 19. века након што је сељак Милер израчунавао датум Христовог повратка. Па се силно разочарали, а онда се неки досетили како да спасу нову секту, па измислили гомилу глупости... Што је најинтересантније, гуру твоје секте је сама рекла да је каријеру започела без иједног новчића, а после је живела на раскошним имањима све са пслугом... одакле све то богатство? Од оваца које шишају за 10% прихода сваког месеца. :lol:
Citiraj:
Ali to mi ne daje pravo da smatram da se samo preko moje crkve covjek moze spasiti
Пре свега, то није "црква" него секта, и то тоталитарна и деструктивна.
Citiraj:
( Plata za grjeh je smrt ) !
Јес' вала одувек тако било. :wink:
Citiraj:
Spaseni ce biti svi koji dodju Bogu kroz Isusa, svi koji slijede njegov karakter svojim !!!
Само што ће он када дође да нађе паметнијех девојака и лудијех које га чекаше а без уља у лампама. Па ти и даље чекај, а уље хтеде и Симон маг да купи, па је добио шипак. Уље се не дели изван Божје Цркве. :wink:
Citiraj:
On je umro i za tebe i za mene isto bez ikakve razlike sto si ti Pravoslavac a ja Adventista .
Тачно, само што спасења по сектама нема. Има само пљачке и мазања очију чланству како би убирали 10% прихода.
Citiraj:
Bez obzira kakav ce tvoj odgovor biti ja cu se moliti za tebe.
О баш ти хвала... надам се само да се не молиш као и оснивачи твоје секте Сатани. (само ми немој рећи да не знаш з атај случај)
Citiraj:
Da ti Bog Vjecni da blagoslov ljubavi prema bliznjem !!!! Bas mi je drago da sam te upoznao!!!
Секташка слаткоречивост. Такве еј Св. Павле окарактерисао као:

11 Zašto? Što vas ne ljubim? Bog zna. A što činim i činiću,
12 Da otsiječem uzrok onima koji traže uzrok, da bi u onome čim se hvale našli se kao i mi.
13 Jer takovi lažni apostoli i prevarljivi poslenici pretvaraju se u apostole Hristove.
14 I nije čudo, jer se sam sotona pretvara u anđela svijetla.
15 Nije dakle ništa veliko ako se i sluge njegove pretvaraju kao sluge pravde, kojima će svršetak biti po djelima njihovijem.

Видиш.. ни он није волео секташе који се претвараше у апостоле Христове и слуге правде... како ваш газда, тако и ви.

Одличан сајт за следбенике епилептичне америчке бабе:

http://www.true.faithweb.com

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2006, 11:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Maran Ata je napisao:
Питање је погрешно и незграпно постављено. Пре свега, Православље није религија. Православље је целокупан домострој спасења човека, узани пут који води ка уским вратима спасења.

Дакле - нигдје у Светом Писму или у неком другом светом спису не пише да је православље једина исправна и истинита религија и вјера?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2006, 11:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Daljac brate,

koliko učestvujem na ovom podforumu nisam stekao utisak da Makarije (Maran Ata) ima namjeru da diskutuje u normalnoj atmosferi i da priča o pravoslavlju. Njegova namjera je da dokaže sebe i svoj put i svako ko mu se na tom putu ne svidi završava pridjeven najgrubljim vrijeđanjem.

S druge strane, isti je spreman na sve: da laže, petlja, vrijeđa, pljuje, i da nakon svega toga kaže kako ga drugi vrijeđaju, pljuju, progone po forumima i sl.

Praveći projekciju vlatitih djela nastoji da sebi predstavi samog sebe kao nevinu žrtvu sa specifičnom misijom - ''odstranjivanje sektaškog učenja i bacanja u kantu za smeće jeretičkog škarta''.

Držeći se parole ''ne mrzim grešnika, već grijeh u njemu'' više ne raspoznaje molbu sagovornika za normalnom komunikacijom i razmjenom mišljenja, već mu sve izgleda kao napad i pljuvanje na njega.
Ko drukčije misli-on je umobolan.

Klasično egoistički nipodaštava svako različito mišljenje, a da bi dokazao sebe koristi se svim mogućim sredstvima.

U više navrata uhvaćen je u očitim lažima, pa je opet nastavio po svom nazivajući druge - lažovima.

Ne znam kakve ćeš koristi ti ili bilo ko drugi na ovom podforumu imati od prepirke s njim.

Što se tiče pravoslavlja bolje je čitati djela svetih otaca i pravoslavnih podvižnika nego li se ugledati na našeg Makarija.

Žao mi je ljudi koji napuštaju ovaj podforum zbog dotičnog. Uostalom, prilikom samog pojavljivanja jasno je napisao šta mu je cilj - da razbuca još jedan sektaški sajt.
Ne znam da li samo vidi koliko je ljudi razbucao i udaljio i od pravoslavlja?

Toliko i svako dobro!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2006, 12:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2006, 14:12
Maran Ata,zaista mi je zao tebe i necu se vise ubjedjivati sa tobom mada sam to htjeo, poslusacu savjet svoga Boga i moliti [-o< [-o< se za tebe da te promjeni kao sto je promjenio i Savla ali da te ne osljepi , vec da ti promjeni srce i nauci te da volis kao sto i On voli tebe!!!!

p.s. mrznja je otrov koji ubija , cuvaj se !!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2006, 14:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Живота брате,

знам ја то. И знам да је готово немогуће промијенити некога ко не жели да се мијења. И да је мржњу веома тешко избацити из срца.
Али, ја желим да нам друг Макарије, свима, покаже гдје то у Светом Писму пише да је православље једина истинита и права вјера. Желим то јер православље као врховни документ признаје Свето Писмо те би стога то морало писати тамо.

Уколико Макарије не пронађе то и уколико се испостави да такве тврдње у Светом Писму нема, Макарије ће, још једном, доказати колики је лажов и плагијатор. Али, да не би испао такав, ја га још једном позивам да цитира стихове из Писма који јасно и недвосмислено указују на то да је православље оно што Макарије тврди да је - једина од Бога дата вјера људима.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2006, 14:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Дакле - нигдје у Светом Писму или у неком другом светом спису не пише да је православље једина исправна и истинита религија и вјера?
Не постоје некакви "други свети списи" ... А да је Божја Црква ЈЕДНА, СВЕТА, САБОРНА и АПОСТОЛСКА, то се добро зна из Библије. Препознавање те Божје Цркве у Православној је опет питање историје, теологије, учења, богослужења, итд... :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2006, 14:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sintorr je napisao:
Maran Ata,zaista mi je zao tebe i necu se vise ubjedjivati sa tobom mada sam to htjeo, poslusacu savjet svoga Boga i moliti [-o< [-o< se za tebe da te promjeni kao sto je promjenio i Savla ali da te ne osljepi , vec da ti promjeni srce i nauci te da volis kao sto i On voli tebe!!!! p.s. mrznja je otrov koji ubija , cuvaj se !!!!

Свог бога задржи за себе. Мртви идоли не могу ни себи помоћи акамоли теби и твојој секташкој братији. Веровати у те мртве идоле је још погубније. Самном се немаш око чега убеђивати. Лажи секте које овде будеш бљувао ће наићи на Истину чувану и проповедану у Божјој Православној Цркви, и биће исецкане оним Христовим мачем. Ако те заболи, ако.. боље да боли сада, него после кад буде прекасно. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2006, 15:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
Не постоје некакви "други свети списи" ...

Добро. Покажи ми, онда, гдје у Светом Писму пише да је православље једина исправна и права вјера и религија.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2006, 17:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Јел ти то по оном: Mat. 27,40. ...ako si sin Božij, siđi s krsta. :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2006, 11:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2005, 17:48
NADAM SE DA SE NECETE UVREDITI SVI VI KOJI IMATE TAKVO I TAKVO MISLJENJE..... ALI MARAN ATA JE OVDE U PRAVU..... LITURGIJA JE TA NA KOJOJ MI SPOZNAJEMO ISTINU,POZNANJE..... ZATO SE NE MOZE KROZ DRUGI PUT ICI KA BOGU SEM ISTINSKIM POKAJANJEM, PRICESCEM, ISPOVESCU...TJ USTANOVLJENIM OD BOGA SVETIM TAJNAMA... KOJE DAJU ZIVOT....PREPORUCIO BIH SVIMA KOJI ZELE DA TRAZE , DA SE RASPITIVAJU I DA SAZNAJU STA JE TO PRELEST...MISLIM DA CE IM MNOGE STVARI BITI JASNIJE.... POZDRAV SVIMA!

Poslednji put menjao betiss dana 05 Mar 2006, 12:00, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2006, 12:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Макарије, не скрећи с теме...

Покажи гдје у Светом Писму пише да је православље једина исправна и права вјера и религија.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2006, 14:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ја скрећем са теме? Објасни ми какве везе има твоје питање са опростом што је тема овог топка.... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 13:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Да такав стих постоји ти би га већ поставио да докажеш своју теорију по којој је православље једина вјера дана од Бога. Како тај стих не постоји доказао си, још једном, да си велики лажов. Ако није тачно ово што сам написао а ти пронађи тај стих и стави га да га сви видимо.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 14:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Prič. 26,11. Kao što se pas povraća na svoju bljuvotinu, tako bezumnik ponavlja svoje bezumlje. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2006, 10:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Као и увијек Макарије пронађе добар стих. У описивању себе самога.
А о стиху који потврђује православље као једину истиниту религију нигдје ни ријечи.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2006, 15:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Prič. 26,8. Kao da baca dragi kamen u gomilu kamenja, tako radi ko čini čast bezumnome. :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]