banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 23:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 387 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2006, 01:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Okt 2005, 22:29
:D ххахаххахаха :lol: :lol: :lol: СДА логике-ако поновиш довољно пута - МОЖДА би могло и да постане стварно!!! :lol: :lol: :lol:
Е, па, Дуст, ЕЗан, Зах и слични- то дјелује на ''подобне''-а подобни су у овом случају они који немају језика и који немају историје и који морају да краду од других то све...

Што се тиче тог вашег тзв. ''босанског'' - логика је једноставна...

Да би језик постојао-мора постојати ЕТНИЦИТЕТ који га је ''ставио'' у употребу....Етницитет ''босанци'' НЕ ПОСТОЈИ (осим ако га СДА декретом не измисли ускоро :lol: :lol: :lol: ...чекам да изгубите образ до краја :lol: :lol: :lol: )-значи, пошто етницитет ''босанци'' НЕ ПОСТОЈИ- не постоји ни језик тзв. ''босански''....Доказ завршен....Теорема доказана....Наставите сањати, господо фалсификатори.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2006, 01:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Елем, остаде ми ово не одговорено ..... чекам и даље...

Ово је било питање....

bez_respekta je napisao:
Ево једно озбиљно питање за Бошњаке:''Ако Срби у БиХ говоре српски језик, а Хрвати у БиХ говоре хрватски језик-којим језиком говоре Бошњаци у БиХ?''

Езан је ово одговорио (мало патетично и типично СДА-овски, али сматрам као одговором :D ):

EZAN je napisao:
BOSANSKIM jezikom bez_razmisljanja .... bas kao i ti sto ga govoris, samo eto sto ga pises cirilicom. :D

Даље сам га питао (а може одговорити било ко од Бошњак(ињ)а...)

bez_respekta je napisao:

ОК...Значи закључујемо:

Срби - српски
Хрвати - хрватски
Бошњаци - ''босански''

Езан, можемо ли закључити да су ови језици (тј. њихови називи) карактеристике ових народа?

...да вас чујемо....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2006, 02:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Tebi je Daljac odgovoreno na sva pitanja. To sto ti to ne mozes ili neces da razumijes, nije moj nego tvoj problem.

Nisi shvatio moje pitanje ko je srusio sahat kulu. Ja sam to stavio kao pitanje u kontekstu upotrebe glasa "H", a ti odmah zakljucuojes naopako kao i mnoge druge stvari vezano za bosanski jezik.

Mahsuz pozdrav od ahbaba Zaha

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2006, 11:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
zah je napisao:
Tebi je Daljac odgovoreno na sva pitanja. To sto ti to ne mozes ili neces da razumijes, nije moj nego tvoj problem.

Можеш ли, молим те, да ме просвјетлиш и укажеш ми гдје си ти одговорио на моја питања о гласу Х, босанчици и муслиманима као народу? Ако си толико убијеђен да си ми одговорио вјерујем да ти неће бити тешко да ми још једном одговориш и да ми покажеш колика сам ја, у ствари, незналица...

zah je napisao:
Nisi shvatio moje pitanje ko je srusio sahat kulu. Ja sam to stavio kao pitanje u kontekstu upotrebe glasa "H", a ti odmah zakljucuojes naopako kao i mnoge druge stvari vezano za bosanski jezik.

Какве везе, живота ти, има рушење сахат куле у Бања Луци са употребом гласа Х? Јеси ли ти нормалан? И то сам те већ једном питао па ниси одговорио...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2006, 18:59 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2006, 22:10 
Veteran
Veteran

Nemam namjeru da ti vise pojasnjavam. Vrati se na ono sto je vec prezentirano, jer sve pomalo postaje neozbiljno. Mahsuz pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2006, 12:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Сви јунаци ником поникоше и у црну земљу погледеше (при томе се мисли на заха и његове компањоне који, ето, немају намјеру да ишта више појашњавају... :lol: )
Ето, зах, још једном смо увидјели ко је лажов и плагијатор и ко посеже са туђим јер нема своје...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2006, 02:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

:D Да мало, олакшамо ову непријатну (и необоривим чињеницама изазвану) ћутњу наших бошњачких пријатеља, да се мало осврнем на дјелић онога што прочитах преко викенда у књизи ''Повијест Хрвата'' од Ферде Шишића (дакле, аутор је Хрват (мајка му је била Њемица)), а везано је за Људевита Гаја и идеју ''народног препорода'', између осталог и ПУТЕМ језика....

Елем, прича је везана за друштво Људевита Гаја док је студирао у Грацу...Значи, Људевит Гај се тамо дружио са Димитријем Деметаром (наводно поријеклом Грк, али ваљда и члан српске православне црквене општине у Загребу), затим са Словенцем Франом Курелцем, те са Мојом (Мојсијем) Балтићем (Србин из Глине)....

Ево шта аутор каже за Моју:''Мојо Балтић, Глињанин, бијаше душа тог ђаштва. За њ каже сам Гај:''Он мени први одкри нутарњу вриедност чистога нашега народнога језика, који је једини достојан обћенога имена илирскога. Трудом се његовим ја, кано рођен Загорац, научих познавати азбуку и ваљаним изговором изговарати чисти језик. С њим првом читах народне пјесме србске по Вуку на свиет издане, те докучих и осјетих непрецјеност њихову'' (Аутобиографија у ''Књижници Гајевој'')''

А то нам говори да ће Гај преузети српски штокавски говор из Војних Крајина (треба напоменути, да су те Војне Крајине биле потпуно независне од Хрватске (односно Далмације и Славоније) и биле су потчињене директно Аустријским владарима, и у њима су Срби имали потпуну аутономију ) као будући књижевни језик....У то доба дијалект који се говорио у Загребу је била 100% кајкавштина (што је и Људевит Гај као кајкавац итекако добро знао, али је због бројности штокаваца у Далмацији, Славонији и српске војне силе у Војним Крајинама,те политичке ситуације у слободарској Србији, било итекако мудро имати нешто што ће повезивати потлачене Хрвате под аустријанцима и мађарима, са Војним Крајинама и Србијом...)...

1835. Гај издаје прве новине ''Хорватске Новине'' и литерарни прилог уз њих ''Даница хорватска, далматинска и славонска'' и то прво их издаје на кајкавском нарјечју што се показало лошим потезом пошто се то читало само у Загребу и сјеверозападно од Загреба (нпр. у Људевитовој родној Крапини)-онда је схватио да је знатно паметније користити штокавштину из горе поменутих разлога (и због много већег фронта отпора мађаризацији која се проводила на подручју Славоније и Хрватске) и онда је тај језик назвао ''илирским''...Питање је зашто га није звао ''хорватским''?!-једноставно, јер то није био хрватски језик....

1841. је основана у Загребу угарско-хорватска странка чији је један од програмских циљева био ''укидање новог правописа и ВЛАШКЕ штокавштине''-што нам опет говори о поријеклу штокавштине у Хрватској....

И да додам још једну реченицу из другог дјела Ферде Шишића:''Право рећи, прие 1848. године хрватски језик није се користио "ни у кућама".

А Антун Мажуранић је писао 1852. године:
"Ни најученији наши људи нису могли складно и углађено ни десет риечи проговорити нашим језиком".

У Хрватском сабору неко је први пут проговорио на хрватском језику (а заправо на српском) тек 2. маја 1843. године. Био је то Иван Кукуљевић, који је тада дословце рекао: "Ми смо мало Латини, мало Нијемци, мало Мађари, мало Словени, а искрено говорећи нијесмо укупно ништа. Мртви језик римски, а живи језици: мађарски, њемачки и талијански - то су наши тутори".

......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2006, 10:33 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
:lol: , srpski stokavski .... i VUK KARADZIC.
E to bi vec mogla biti prica za sebe.
I tamo negdje od Karlovca, Virovitice, Karlobaga pa ovamo (jel, prema istoku) sve stokavstina i svi su Srbi. :lol: :lol: :lol:
E kradljivci, e lopovi ... e i svi naivni koji u to vjeruju.

To je isto kao i ona prica .... sta ja znam iz koje godine ... koja otprilike ide ovako ...
Gdje je srpska noga tu je srpska zemlja ....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2006, 11:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2006, 18:58
Jelde...!!!

- WHITE POWER -

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2006, 11:11 
Majstor
Majstor

Jes' .... !!!!!!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2006, 11:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2006, 18:58
Aj nek je....!!!

- WHITE POWER -

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2006, 19:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

EZAN je napisao:
:lol: , srpski stokavski .... i VUK KARADZIC.
E to bi vec mogla biti prica za sebe.
I tamo negdje od Karlovca, Virovitice, Karlobaga pa ovamo (jel, prema istoku) sve stokavstina i svi su Srbi. :lol: :lol: :lol:
E kradljivci, e lopovi ... e i svi naivni koji u to vjeruju.

To je isto kao i ona prica .... sta ja znam iz koje godine ... koja otprilike ide ovako ...
Gdje je srpska noga tu je srpska zemlja ....

:D и то је све??!! Ништа ни с чим, мој Езанчићу-балкончићу....патетичан коментар, ваистину и јадан покушај зачатавања :wink:

У сваком случају-можеш се обратити Ферди Шишићу (Хрвату) због горњих текстова :wink: :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 00:50 
Veteran
Veteran

Ja stvarnp ne zelim nekom objasnjavati nesto sto on ne moze da shvati, jer sadasnja pravila smatra Bogom datim, i nepromjenjljivim. Sta su uradili Vuk i Gaj, a sta su drugi prije njih predstavlja posebnu pricu za sebe. Ja sam poceo da prezentiram neke stvari o Vuku i njegovim protivnicima, ali je moderator to izbrisao. Valjda je zakljucio da ja zelim umanjiti vrijednost Vukova doprinosa srpskom jeziku.

I prije Gaja i Vuka ljudi su govorili i pisali, postojali su prvopisi, rjecnici, pisma. Neki Slaven koriste latinicu a drugiu cirilicu kao svoje pismo. Zasto je to tako, to je posebna pica, i svaki narod ima svoje objasnjenje zasto koristi ovo a ne ono drugo pismo.

Za nas Bosnjake je posebno vazno da je Mehmeda H.Uskufi, autora prvog bosansko-turskog rjecnika iz 1631. godine, dakle 187 godina prije Vukovog rjecnika srpskog jezika. Taj rjecnik je vazan argument pred onima koji tvrde da tadašnja Bosna nije imala svoga jezika, svojih rijeci i da se u njoj govorilo iskljucivo turski. Da je tako bilo, zašto bi onda uopce bio napisan dvojezicni rjecnik.
Mahsuz pozdrav mojim ahbabima Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 13:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zah je napisao:
Ja stvarnо ne zelim nekom objasnjavati nesto sto on ne moze da shvati...

Нек зато ти знаш све. Ја сам ти поставио директна питања и замолио те да ми помогнеш да схватим, али, нешто ти не иде од руке...

zah je napisao:
Taj rjecnik je vazan argument pred onima koji tvrde da tadašnja Bosna nije imala svoga jezika, svojih rijeci i da se u njoj govorilo iskljucivo turski. Da je tako bilo, zašto bi onda uopce bio napisan dvojezicni rjecnik?

Да, зашто би? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 14:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

:lol: :lol: ајој, ајој, Зах и његове вербалне дијареје и фалсификати :lol: :lol: :lol:

Citiraj:
I prije Gaja i Vuka ljudi su govorili i pisali, postojali su prvopisi, rjecnici, pisma.

Ма, не, Зах, док се Гај и Вук нису појавили - људи нису ни причали и користили су руке и ноге да се споразумију....:D :D

Што се тиче ''људи'', конкретно, у овом дијелу Балкана ти људи (Срби и Хрвати-пошто других Словена овдје није било) су говорили српски (и хрватски) језик (пошто се језик везује за етницитет, као што је већ милион пута речено и цивилизацијским и историјским нормама доказано)...и тачка...

Citiraj:
Taj rjecnik je vazan argument pred onima koji tvrde da tadašnja Bosna nije imala svoga jezika, svojih rijeci i da se u njoj govorilo iskljucivo turski.

:lol: :lol: :lol: :lol: Ово може само изјавити неко ко мисли да је Чомски умро на правди Бога или неко ко мисли да је отац Мехмед Паше Соколовића, Димитрије Соколовић био муслиман, или неко ко мисли да су Срби и Хрвати дошли на подручје БиХ у 19. вијеку или неко коме је Химлер позитивац-препознајеш ли таквог?!! :lol: :lol:

Елем, Босна као и ниједна друга држава нема језик!!! Државе не могу имати језик! Језик имају људи-а људи који су живјели у тадашњој БиХ су ИТЕКАКО имали свој језик- био је то СРПСКИ (и хрватски) језик, наравно, пошто су у средњевјековној Босни живјели већином Срби и Хрвати....
А да се послије турске окупације Босне (и Херцеговине) у њој говорио искључиво турски - може мислити само фалсификаторска особа горе набројаних квалитета :lol: :lol: немам даљег коментара на овакву глупост, али запамтићу и овај бисер злата вриједан :lol: :lol: :lol:

Елем, ''ријечник'' (који се фактички сведе на омот - на којем је могло писати и клингонско-турски, унутра све српске ријечи) није доказ постојања језика, него је доказ покушаја асимилације домаћег становништва и све је то на политичкој основи....већ је то виђено и доласком Аустроугарске и политичим увођењем тзв. ''босанског'' језика 1879.....
Елем. за језик вам треба етницитет-кад ми нађете етницитет ''босанци'' - можда бисмо могли и причати на ту тему- до тада желим лијепе фалсификаторске снове!
:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 14:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

bez_respekta je napisao:
Елем, ''ријечник'' (који се фактички сведе на омот - на којем је могло писати и клингонско-турски, унутра све српске ријечи) није доказ постојања језика, него је доказ покушаја асимилације домаћег становништва и све је то на политичкој основи....већ је то виђено и доласком Аустроугарске и политичим увођењем тзв. ''босанског'' језика 1879.....
Елем. за језик вам треба етницитет-кад ми нађете етницитет ''босанци'' - можда бисмо могли и причати на ту тему- до тада желим лијепе фалсификаторске снове!

Нема шта, све је речено...
Браво, друже без_респекта...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 15:30 
Majstor
Majstor

:lol:
bez_razmisljanja ... dzaba se ti trudis (samo, pazi da ne ostanes trudan).

Dosta je bilo krojenja istorije kako to Srbima pase.
Dosta je bilo kradja i pljacke kako istorijskog tako i kulturnog blaga ....

Bosanski jezik je FAKTUM .... kako je to bio 1180 ... 1500 .. 1800 a Boga mi i evo 2006.

A ti trazeci etnicitet BOSANAC .... izbjegavaj ogledala :lol: .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 15:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

EZAN je napisao:

Bosanski jezik je REKTUM .... kako je to bio 1180 ... 1500 .. 1800 a Boga mi i evo 2006.

:lol: .

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Е, са овим се може човјек сложити!! :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 17:22 
Majstor
Majstor

A ti trazeci etnicitet BOSANAC .... izbjegavaj ogledala

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 387 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]