banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 12:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Jan 2006, 00:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ovaj citat sa druge teme me inspirisao da otvorim ovu temu

Muzevir je napisao:
ja licno ne vjerujem u bibliju i u popove, ali sam pravoslavac, i ponosim se tim

Moglo bi se postaviti pitanje: šta neku osobu čini pravoslavnom?

Ima mnogo onih koji se uklapaju u gornji citat. Ima mnogo onih koji nisu vjernici, mnogo onih koji Sveto Pismo nisu ni držali u rukama, ne interesuje ih tako nešto, a smatraju se pravoslavcima, i to, što je posebno bitno i zanimljivo - ponose se sa tim! Čime se ponose? Da li im je to "pravoslavno obilježje" zapravo samo jedan vid nacionalnog obilježja, a ne vjerskog? Očigledno. Danas ako hoćeš biti "veliki srbin" (a mnogi to hoće...umjesto da se potrude da budu veliki ljudi) onda moraš biti i pravoslavan, pa ćeš se takvim smatrati makar bio ateista. :roll:

Da li crkva vidi da je veliki broj njihovih "vjernika", veliki dio njihovog "stada", samo "tu" iz nekih desetih ni njima samima jasnih razloga, a koji nemaju veze sa vjerskim? Da li crkva poduzima nešto oko toga, tj. da li radi na kvaliteti vjere i vjernika, ili im je bitna samo brojnost onih koji će se izjašnjavati kao pravoslavni, bez obzira što to ne mogu biti? Ili mogu? Šta neku osobu čini pravoslavnom?

Lično mislim da je nama ovako "divno" baš zato što imamo mnogo "pravoslavnih" a jako malo pravih vjernika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 02:45 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Feb 2005, 16:46
Ajde Maran Ata...:D:D:D:

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2006, 03:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jun 2005, 23:42
Vader je napisao:
Moglo bi se postaviti pitanje: šta neku osobu čini pravoslavnom?

ПОСТ
МОЛИТВА У ЦРКВИ
МОЛИТВА
МИЛОСРЂЕ
ЉУБАВ ПРЕМА БОГУ ЖИВОМЕ
.......... ИТД

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 03:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

КРШТЕЊЕ У ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ НАРАВНО

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 13:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

JERUSALIM je napisao:
ПОСТ

Kakav post? Opiši nam pravi post. A kad to uradiš onda to što si napisao potkrijepi sa Svetim Pismom, čisto da vidimo da je to podržano temeljem hrišćanske vjere, da ne bi neko pomislio da nešto sam izmišljaš što bi te učinilo sektašem.

JERUSALIM je napisao:
МОЛИТВА У ЦРКВИ
МОЛИТВА

Šta je "molitva u crkvi"? Kako se to treba moliti da bi se to računalo pod pravu i dobru molitvu, a ne nešto smuljano mehanički? Takođe, sve što ovde napišeš potkrijepi sa Svetim Pismom, da ne bi neko u suprotnom pomislio da nešto sam dodaješ vjeri i da si zbog toga sektaš.

JERUSALIM je napisao:
МИЛОСРЂЕ

Šta znači milosrđe? Takođe potkrijepi sa Svetim Pismom.

JERUSALIM je napisao:
ЉУБАВ ПРЕМА БОГУ ЖИВОМЕ

A ovo je posebno zanimljivo. Šta znači "ljubav prema Bogu živome"? Kako se ta ljubav ispoljava? Kako se iskazuje? Kako je ti iskazuješ? Kako je tvoj pobratim Maran Ata iskazuje? Pronađi nam nešto o iskazivanju ljubavi prema Bogu iz Svetog Pisma pa to podijeli sa nama. Ako budeš imao problema da to pronađeš, evo ti pomoć: Isus Hrist je u Jovanovom Evanđelju govorio o tome kako treba da se iskazuje ljubav prema njemu i prema Ocu Nebeskom. Pronađi to, postavi nam ovde, a onda to uporedi sa sobom, Maran Atom, Kneletom, i mnogim drugim pravoslavcima koje poznaješ.

JERUSALIM je napisao:
КРШТЕЊЕ У ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ НАРАВНО

Da li bi bio ljubazan pa i ovo potkrijepio Svetim Pismom? Šta je krštenje? Šta je Isus Hrist rekao za krštenje: kakvo krštenje važi poslije njega? Krštenje vodom...ili nečim drugim? A kako danas pravoslavna crkva "krsti" ljude: vodom...ili tim drugim? Nisu li apostoli krstili "tim drugim", i nije li to bilo vidljivo i jasno svim ljudima, kako i piše u Djelima Apostolskim? I gdje se u Svetom Pismu pominje pravoslavna crkva, i da je jedino njeno krštenje valjano?

JERUSALIM je napisao:
.......... ИТД

Šta sve spada pod "...itd"?
Nije valjda da ne možeš da se sjetiš još nekih obilježja pravoslavaca.

Sve ovo te pitam zato da svi zajedno prodiskutujemo o tome, da nam ti sam odgovoriš, da ne bi neko ne daj Bože pomislio da si ovo gore nabrojao samo mehanički, onako kako si "negdje čuo", već da vidimo da to nosiš i u srcu, i da razumiješ to što si napisao, da razumiješ onako kako je to kroz Sveto Pismo objavljeno.

A ista pitanja bih postavio i Kneletu, pošto i on na forumu želi da se iskaže kao "srbin pravoslavac". Neka nam i on kaže šta znači biti pravoslavac, umjesto što poziva Maran Atu, a iz prikrajka samo provocira pripadnike druge vjere. Neka nam Knele umjesto što samog sebe ponižava pokaže koliko zna o svojoj vjeri, koliko živi u skladu sa njom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 17:20 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 01:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ведеру ти као адвентиста(или сл.секта) који тражи одговоре само у Св. Писму много си ограничен.

ПОСТ= ДУХОВНИ,ФИЗИЧКИ

МОЛИТВА=
1. Кући(ПРЕД СПАВАЊЕ,ПРЕД УЧЕЊЕ,ЈЕЛО ИТД....)
2. У ЦРКВИ ЗАЈЕДНИЧКА МОЛИТВА( ГОСПОД РЕЧЕ ГДЕ ЈЕ ВИШЕ ВАС ТУ САМ И ЈА)
Искуство Цркве потврђује да нас чују. Бог је благоизволео да нам подари велики број чудеса и благослова на заузимање светитеља. Молитве праведника делотворне су после његове смрти исто као и пре ње, ако не чак и више. Бог прославља своје свете Духом Светим (ср. Јн. 17,22). То је свети руски монах Силуан овако објаснио: "Једно време ја нисам схватао како свети житељи неба могу да виде наше животе, али касније ми је постало јасно да нас они виде кроз Духа Светога и помоћу Њега познају цео наш живот... У Царству Небеском светитељи гледају славу Господа нашега Исуса Христа; али кроз Духа Светога они такође виде људска страдања на земљи". Због блиске заједнице и општења са Богом светитељи нас заиста виде, чују и познају нас. Христос је показао да упокојени могу да буду свесни онога што се догађа на земљи када је казао: "Аврам, отац ваш, био је рад да види дан Мој; и видје га, и обрадова се" (Јн. 8,56).

Милосрђе= Чинити добра дјела сваки дан, нарочито за време поста.

Крштење у ПРАВОСЛАВЉУ, када је настајало СВ. ПИСМО сви су били ПРАВОСЛАВЦИ.
Библија (Свето Писмо) никада није била нити ће икада моћи да буде "сама". Православна Црква је та која је коначно оценила и потврдила које књиге припадају Библији а које јој не припадају. Непосредно после упокојења светих Апостола, постојале су многе књиге које су претендовале на ауторитет "Апостолских списа". Црква је препознала и утврдила које су књиге аутентичне а које нису на основу тога што су неке била у сагласности са усменим предањем које је она примила од Апостола, а неке нису. Ако не би постојала Црква, не би постојала ни Библија. Јереси и кварења разних врста јављали су се увек као резултат откидања Библије од Цркве и њеног приватног, самовољног тумачења ван православног Предања Цркве (ср. II Пт. 3,16). Црква је примила обећање од Господа да ће послати истога Духа Светога који је надахнуо Свето Писмо, да и сада њу уводи у сваку истину и да је чува од погрешака (ср. Јн. 16,13). Библија, дакле, није "сама" - она припада Цркви.

БОГА ЖИВОГА= Православна Црква не употребљава ове посебне речи, а не чини то ни Нови Завет. Али Православна Црква учи о неопходности личне вере у Христа. На Светој Тајни Крштења, ономе који се крштава Црква упућује питање: "Сједињујеш ли се са Христом? Јеси ли се сјединио са Христом?" На то он одговара потврдно, исповедајући веру у Христа "као Цара и Бога". И у Светој Тајни Евхаристије свештеник више пута подстиче вернике овим речима: "Сами себе, једни друге и сав живот свој Христу Богу предајемо". Православна Црква учи да је вера у Христа основа нашега спасења.

П.С Прочитај и Св.Оце са времена на време

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 11:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

JERUSALIM je napisao:
Ведеру ти као адвентиста(или сл.секта) који тражи одговоре само у Св. Писму

Ovim si mnogo rekao. O sebi.

JERUSALIM je napisao:
пост= духовни,физички

Šta je duhovni post?
Potraži odgovor u Svetom Pismu jer tamo o tome piše, pa nam prenesi. A onda to uporedi sa svojim ponašanjem, sa ponašanjem Maran Ate, sa ponašanjem Kneleta, sa ponašanjem pravoslavaca koje poznaješ.
Šta je fizički post i koja je veza između njega i duhovnog posta? I to potraži u Svetom Pismu.

JERUSALIM je napisao:
у цркви заједничка молитва (господ рече где је више вас ту сам и ја)

Molitva u crkvi nema veze sa tim "gdje su dvojica sabrani u ime moje tu sam ja među njima". Isus to nije rekao u crkvi niti u vezi crkve. Iz Evanđelja je jasan njegov stav prema crkvi (na kakvu ti misliš) - osuđujući. Pročitaj pa vidi umjesto što zatvaraš oči pred istinom.
Iz Evanđelja je jasno da se zajednička molitva i jedinstvo sa Hristom odnosi na molitvu u polju, na njivi, u gradu, u nekoj kući. Nije bitno gdje se moli već kako se moli.

JERUSALIM je napisao:
Искуство Цркве потврђује да нас чују. Бог је благоизволео да нам подари велики број чудеса и благослова на заузимање светитеља. Молитве праведника делотворне су после његове смрти исто као и пре ње, ако не чак и више. Бог прославља своје свете Духом Светим...

Da li si ovo sam napisao ili si prepisao i prekopirao odnekud?

JERUSALIM je napisao:
Милосрђе= Чинити добра дјела сваки дан, нарочито за време поста

Zašto naročito za vrijeme posta? Gdje to piše u Svetom Pismu? Gdje piše (i zar zdrava logika nalaže) da trebamo biti dobri jedni prema drugima prvenstveno u nekim određenim periodima? Zar ne trebamo biti dobri stalno?
Obrćeš definiciju posta datu u Svetom Pismu, tamo je rečeno da post JESU dobra djela. Znači biti dobar i Bogu ugodan JESTE pravi post, a nije post to da odredimo neke dane da bismo sebe ubjedili kako smo, eto, dobri i fini tih dana, i da Bog zato misli da nema boljih od nas.

Onaj koji je Bogu ugodan kroz vladanje po Njegovim savjetima se nalazi u stalnom postu, pravom postu, dok neko ko određenih dana pazi šta jede i samo tih dana malo pazi kako se ponaša živi u zabludi, radi direktno protiv učenja Svetog Pisma, što ga čini sektašem i jeretikom, posebno kad to "svoje izmišljeno učenje" širi kao pravo Božije učenje, i time dovodi ljude oko sebe u duhovni pad, koji lako prihvataju i brane to učenje jer im je ono lakše za ispuniti, lakše im je par dana paziti šta jedu i kako se ponašaju nego STALNO živjeti u skladu sa pravom Božijom voljom. Po svaku cijenu se brani "linija manjeg otpora".

JERUSALIM je napisao:
Крштење у ПРАВОСЛАВЉУ, када је настајало СВ. ПИСМО сви су били ПРАВОСЛАВЦИ

Ako uporedimo ponašanje ondašnjih prvih hrišćana i današnjih pravoslavaca onda je jasno da ti prvi hrišćani nisu bili pravoslavci. A da ne pominjem da se nigdje nisu tako zvali. Zvali su se jednostavno - hrićani. Da ne pominjem da su prvobitni hrišćani i apostoli stalno pomno pazili na ono što piše u Svetom Pismu, dok pravoslavci za takve kažu da su "kao adventisti ili sekte jer toliko drže do onoga što piše u Svetom Pismu."

JERUSALIM je napisao:
Библија (Свето Писмо) никада није била нити ће икада моћи да буде "сама"

Da li to znači da to nešto "drugo" može da bude ispred učenja Svetog Pisma, da ima veći prioritet, da može da se suprotstavlja Svetom Pismu, da ga izopačuje? I da li onda osobe koje tako gledaju na stvari i dalje možemo smatrati hrišćanima? Da li su se apostoli tako ponašali? Ili, naprotiv, iz njihovih poslanica kao i iz Djela Apostolskih možemo da vidimo da su veoma mnogo pazili na učenje Svetog Pisma? Šta onda možemo da naučimo od apostola? Nije li i sam Isus Hrist često citirao Sveto Pismo, i pozivao se na njega, i govorio da je ono neoborivo? Šta to onda govori o onima koji neka druga učenja stavljaju ispred Svetog Pisma, i mijenjaju Sveto Pismo tim drugim učenjima, a sve iz svoje providne želje da sebi olakšaju svoj takozvani "duhovni život"? Nisu li upravo oni sektaši i jeretici (oni koji odstupaju od pravog davno zacrtanog puta)?

Ko su sektaši i jeretici? Oni koji se trude da se drže učenja Svetog Pisma, ili oni koji ga na svakom koraku iskrivljuju?

JERUSALIM je napisao:
На Светој Тајни Крштења, ономе који се крштава Црква упућује питање: "Сједињујеш ли се са Христом? Јеси ли се сјединио са Христом?" На то он одговара потврдно, исповедајући веру у Христа "као Цара и Бога"

I šta kad neko na to pitanje odgovori potvrdno?
Šta nam to garantuje za njega? Da li nam išta garantuje? Da li neko kad odgovori potvrdno na pitanje "Sjedinjuješ li se sa Hristom? Jesi li se sjedinio sa Hristom?" redovno to i misli, osjeća, živi? Koliko onih kojima je upućeno to pitanje uopšte shvataju šta ih se pita? Koliko njih na to pitanje odgovaraju potvrdno jer znaju da je to "tačan odgovor" koji im omogućava da privedu kraju taj čin polijevanja vodom? Kao kad nečiji tata ili punac želi da mu se sin/kćerka oženi/uda u crkvi pa zbog toga mladenci moraju prije toga da se krste, pa na gore navedeno pitanje odgovaraju sa "da", samo zato da bi dobili papirić kršetnicu.

Zar se vjera u Boga i Hrista tako ispovijeda? Zar tako lako? Zar samo sa jednim običnim "da"? Potraži u Svetom Pismu kako se treba ispovijedati vjera u Boga, i kakvo ispovijedanje Bog priznaje. Potraži to i iz života i učenja Isusa Hrista. Pa ako se želite smatrati hrišćanima valjda se morate vladati po Hristovim učenjima. To je valjda jasno. Sve drugo je apsurd i smijurija, cirkus. Zar se ne slažeš? Zar se Knele ne slaže sa ovim?
I sam patrijarh Pavle je jednom rekao da se vjera ispovijeda djelima a ne riječima. Nije li onda on time pokopao taj vaš čin krštenja, to traženje da se vjera ispovjedi sa jednim običnim "da"? Šta to "da" govori o djelima te osobe, šta o srcu te osobe? Svako može reći "da". I Hitler je mogao doći na pravoslavno krštenje i reći "da". Mnogo je onih koji iz nacionalističko-velikosrpskih razloga ponosno kažu to "da", a poslije toga psuju, lažu, kradu, čine preljube. Zar ćete onda to "da" smatrati ispovjedanjem vjere u Boga i Hrista? Kako vas nije sramota?!?

JERUSALIM je napisao:
Прочитај и Св.Оце са времена на време

Pročitaj ti Sveto Pismo.
Ili "svete oce" stavljaš ispred Svetog Pisma?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 11:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Jedno pitanje za sve, uključujući i Kneleta: da li je vjerovanje u postojanje Boga uslov da bi neko bio pravoslavac?
Pazite šta ćete odgovoriti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 11:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
A sto bi pazili? Ako su do sada pisali ono sta su pisali ne treba ocekivati nista drugacije ni na ovoj temi. Pa, opet...

Koliko god mi govorili da je pravoslavlje upalo u krizu, moramo reci i da je hriscanstvo upalo u istu. Tako da bi naslov teme mogao sadrzavati i odrednicu - hriscanin. Tvoja konstatacija da je mnogo onih koji se izjasnjavaju kao pravoslavci i hriscani (s tim sto je, na zalost, ova prva grupa mnogo brojnija), a da pritom nisu ni otvorili Sveto Pismo je i vise nego tacna. I to ne bi bilo toliko strasno da zive i slijede Hristov put i ucenje. Na kraju - nije svakom dato da cita Sveto Pismo. Znam nekoliko ljudi koji jednostavno ne mogu da Ga citaju. Ali, uprkos tome, vladaju sehriscanski.

Problem je u "velikim pravoslavcima" koji se stalno busaju u prsa i pozivaju na bjersku nacionalnost, nesvjesni da takvo odredjenje ne moze da postoji. Posto sam upoznat sa slucajem "jednog obicnog pravoslavca" pokusacu da kazem kako to kod njih izgleda...

Moja kolegica je pravoslavka. Barem sebe tako naziva. Strogi je pripadnik SPC-a. Ne vjeruje u Sveto Pismo kao rijec Boziju. Smatra da je to ljudska tvorevina bez ikakvog upliva bozanskog. Sva zivi u pravoslavnoj tradiciji i snaznim osjecanjem svog pravoslavlja i srpstva. Pri tome ismijava svaku ideju o razlicititosti Boga, Hrista i Duha Svetog, o reinkarnaciji, i ostalim stvarima koje ne uci SPC. Dakle - potpuno dogmatizovana osoba.

Njen moto je - sve je u pravoslavnoj tradiciji. Sve se odvija pod krovom crkve. Sve sto se dogadja van krovova te crkve nije vrijedno proucavanja i vjerovanja. Popovi su duhovne vodje naroda. Valja ih slusati. A onda na litirgiji zavrne ocima kada pop cita besjedu.

Eto... Vjerovatno se vidi 1001 supljina u ovakvom stavu, ali vjerujte mi - zaista je tako. Ono sto ja JEDINO ne razumijem je sljedece - kako neko moze sebe da naziva pravoslavcem a da ne vjeruje u Sveto Pismo, temeljni zakon na kojem pociva SPC (bez obzira na to sto ga se ona, u vecini slucajeva, ne pridrzava)? Kako onda moze da vjeruje u Boga i Hrista, ako smatra da je Sveto Pismo tek puka tvorevina ljudskog uma?

Kada sam je upitao ovo posljednje pitanje dobio sam odgovor:"Pa, mozda Ga znam. I mozda znam neke ljudi koji su zivjeli kada i on". Sto ce reci - zivjela je prije. Kada sam joj ukazao na to da je tu rijec o reinkarnaciji prica se strogo promijenila. Da ne spominjemo pricu o greskama SPC-a. Tu tek nastupaju nebuloze...

Fanatici popur Maran Ate su mi oduvijek bili jasni. Oni ne treba da cude. Ali, cude me ljudi koje je Bog obdario lijepom inteligencijom i koji ne mogu da saberu dva i dva i vide i uvide neke nelogicnosti u postupanju nekoga ili necega i strasne povezanosti izmedju nekih stvari. Pravoslavlje samo po sebi ne moze biti lose ukoliko si iskren i pravi pravoslavac. Ukoliko se tako osjecas. I hriscanstvo je lose ukoliko ga se ne pridrzavas i ukoliko radis ono sto rade pojedinci u pravoslavlju, islamu i istalim religijama...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2006, 01:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Jedno pitanje za sve, uključujući i Kneleta: da li je vjerovanje u postojanje Boga uslov da bi neko bio pravoslavac?
Pazite šta ćete odgovoriti.

ПРАВОСЛАВЦИ ЗНАЈУ ДА ПОСТОЈИ БОГ,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2006, 09:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ja sam tebi gore postavio mnogo DOBRIH pitanja, mnogo sasvim normalnih pitanja koja su na mjestu, mnogo pitanja koja služe tebi na čast, da pokažeš koliko poznaješ svoju vjeru, da nam kroz to kažeš da li je pravoslavlje na pravom Hristovom putu ili nije. Ovako kako ti odgovaraš pokazuješ da pravoslavlje nije na pravom Hristovom putu. Prvo sam pomislio da nisi imao vremena da odgovoriš na ta moja pitanja, ali vidim da si otvorio drugu temu i na nju prekopirao dosta teksta, pa izgleda da si ipak imao vremena.
Šta te spriječilo da odgovoriš na moja sasvim jasna pitanja?
Nemoj ponižavati pravoslavnu crkvu izbjegavanjem da odgovoriš na ta pitanja.

JERUSALIM je napisao:
православци знају да постоји бог

Kako možeš ovo reći kad još nismo vidjeli ko su uopšte pravoslavci?
Ova tema i služi tome da vidimo šta to neku osobu čini pravoslavnom, tako da bez utvrđivanja toga ova tvoja izjava je besmislena.
Besmislena je i sa još nekih strana.
Da bi se došlo do NIVOA da se ZNA da postoji Bog...treba mnogo toga da se ispuni, treba jako mnogo duhovne izgradnje da se radi. A sve do tog trenutka postoji vjera. Samo vjera. Vjera koju neki iz neke revnosti zamjene sa "znam da postoji Bog". A vjeru treba potvrditi. Otac Nebeski želi da Mu se toliko približimo da Ga upoznamo, da zaista sa pravom možemo reći da "znamo da Bog postoji".

Apostol Pavle je napisao:

"Vjera je pak tvrdo čekanje onoga čemu se nadamo, i dokazivanje onoga što ne vidimo." (Poslanica Jevrejima 11,1)

Uoči ovde, iz Svetog Pisma, da vjeru treba dokazati.

Evo novih pitanja za tebe.
Kako ljudi treba da dokažu svoju vjeru? Kako treba da žive da bi potvrđivali svoju vjeru? Koji je Put da bi čovjek dobijao spoznaje, dublje duhovne uvide, da bi stupao u lični neposredni kontakt sa Ocem, Sinom, Duhom Svetim? I naravno, svoje odgovore potkrijepi Svetim Pismom, da ne bi neko pomislio da sam nešto izmišljaš mimo Svetog Pisma, ili da pokušavaš izbjeći odgovore na ova jasna pitanja, pa da pomisli da je pravoslavna crkva sektaška i jeretička organizacija koja svoja učenja zasniva na svom proizvoljnom i neutemeljenom mišljenju.

Ista pitanja upućujem i Kneletu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2006, 10:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
JERUSALIM je napisao:

Gle cuda, ja nisam pravoslavka ali ZNAM da Bog postoji. Sta ce mo sad? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2006, 11:55 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jan 2006, 17:19
hehehe, ma ima Boga da je ko mrav! Mislim da je najbitnije znati onu pjesmu Galije i omrznuti na vascijeli nepravoslavni svijet! To je hard core pravoslavlje! (ironija naravno) A sada, biti pravoslavan znaci slobodno izabrati crkvu i slobodno ucestvovati u njoj...izucavati teoloske doktrine, lijepo je vec neko rekao, nije za svakoga, ali to nikako ne znaci da onaj kome nije do toga ne moze bit pravoslavan. To je brate slatki zivot koji izaberes i u kojem padas i valjas se i kaljas se s nadom da ces se sljedeci put moci oduprijeti i prepoznati...Nada, vjera i ljubav, to je hriscanstvo. I pravoslavlje. I ne samo to. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 01:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
JERUSALIM je napisao:

Gle cuda, ja nisam pravoslavka ali ZNAM da Bog postoji. Sta ce mo sad? :D

Стварно неконтам, ЈА САМ РЕКАО ПРАВОСЛАВЦИ ЗНАЈУ ДА БОГ ПОСТОЈИ, а нисам рекао да други незнају за БОГА, али јесам рекао да се ДРУГИ( НЕ ПРАВОСЛАВНИ) погрешно моле БОГУ

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 02:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
JERUSALIM je napisao:
Стварно неконтам, ЈА САМ РЕКАО ПРАВОСЛАВЦИ ЗНАЈУ ДА БОГ ПОСТОЈИ, а нисам рекао да други незнају за БОГА, али јесам рекао да се ДРУГИ( НЕ ПРАВОСЛАВНИ) погрешно моле БОГУ

Pa, dobro. Ti kažeš da se drugi pogrešno mole Bogu, a drugi kažu da se ti pogrešno moliš. Sad ti nama reci zašto bismo mi tebi vjerovali na riječ? Valjda možeš argumentovati kako to treba da se moli Bogu i zašto se pravoslavci jedino ispravno mole Bogu?
Hvala unaprijed.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 02:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Not now, John! je napisao:
JERUSALIM je napisao:

Pa, dobro. Ti kažeš da se drugi pogrešno mole Bogu, a drugi kažu da se ti pogrešno moliš. Sad ti nama reci zašto bismo mi tebi vjerovali na riječ? Valjda možeš argumentovati kako to treba da se moli Bogu i zašto se pravoslavci jedino ispravno mole Bogu?
Hvala unaprijed.

Нема тих аргумената које ја могу да кажем , које сам 100 пута до сада реко , а да га чује неко окамењена срца у некој од секти и јереси, није ништа ово увредљиво што ти говорим, али док не изађу људи из секти и култова разних тешко могу видети ИСТИНУ, осим БОЖИЈИМ ПРОВИЂЕЊЕМ, тако да џаба причам, имаш молитве имаш и др, текстова о чудима светих па читај.
Свако добро од ГОСПОДА

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 02:25 
Veteran
Veteran

Da li su sve pravoslavne crkve jednako dobre ili postoje razlike, pa su neke bliže Bogu (koje?), a druge dalje od Boga (koje?)?
Ako su jednake zašto postoje razlike, pa svaka država ima svoju PC?
Ako su različite zašto se sve zovu pravoslavnim?

Svako dobro i tebi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 02:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Not now, John! je napisao:
Da li su sve pravoslavne crkve jednako dobre ili postoje razlike, pa su neke bliže Bogu (koje?), a druge dalje od Boga (koje?)?
Ako su jednake zašto postoje razlike, pa svaka država ima svoju PC?
Ako su različite zašto se sve zovu pravoslavnim?

Svako dobro i tebi.

СВЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ СУ ИСТЕ, СВАКА ДРЖАВА ИМА СВОЈУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ И ИЗ ТОГ РАЗЛОГА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СЕ НАЗИВА И НАРОДНОМ, А ДРУГИ РАЗЛОГ ЈЕ БЛИСКОСТ СА НАРОДОМ Н ЧИЈОЈ ТЕРИТОРИЈИ СЕ НАЛАЗИ, А И ЈЕЗИК МОЛИТВЕ И БОГОСЛУЖЕЊА ЈЕ НА НАРОДНОМ ЈЕЗИКУ. ЈЕДНА ОД МНОГИХ РАЗЛИКА ПРАВОСЛАВЉА И ЛАТИНСКЕ ЈЕРЕСИ ЈЕ И ТО ДА ЈЕ У ПРАВОСЛАВЉУ ПРВА МЕЂУ ЈЕДНАКИМА ВАСЕЉЕНСКА ПАТРИЈАРШИЈА, ЗНАЧИ ВАСЕЉЕНСКИ ПАТРИЈАРХ ЈЕ ПРВИ ПО ЧАСТИ,А НЕ ПО ВЛАСТИ, ТО ЈЕ БИО И ПАПА ДО 1054 И ОТПАДАЊА РИМСКОГ ПАТРИЈАРХАТА ОД ПРАВОСЛАВЉА.
ГЛАВНИ РАЗЛОГ ОТПАДАЊА РИМА ЈЕ ДА ЈЕ ХТЕО ДА БУДЕ ГЛАВНИ И ПО ЧАСТИ И ПО ВЛАСТИ

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 02:40 
Veteran
Veteran

Ako su iste, zašto slave različite svece i zašto jedino Srbi imaju krsnu slavu? Zar to nije jeres, ako je jeres ono što odudara od Biblije?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]