banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Jul 2025, 23:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Jan 2006, 14:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Jedini greh - rasipanje energije

Zbog čega se fantastična znanja koja svi posedujemo pre rođenja gube prolaskom kroz takozvanu Zavesu; Da li sami odabiremo naše ovozemaljsko telo; Koliko je teorija o paketu psi-energije blizu doživljaja bliske smrti

autor teksta: Miodrag Radojčin

Prema tvrdnji biologa, čovek je jedina životinja koja se rađa bez ikakvih instiktivnih znanja neophodnih za snalaženje na ovom svetu i potpuno je zavistan od drugih da bi preživeo. Ovo je životna činjenica, i ostaće takva sve dok, i ako se, u procesu evolucije nešto na tom planu ne promeni. Međutim, kada slušamo tumače doživljaja bliske smrti, kao što je Kevin Vilijams, onda je čin rođenja u materijalnom svetu zapravo plod odluke našeg pravog Ja da "zaspimo" i zakoračimo kroz koprenu svesnosti koja uzrokuje da (privremeno) zaboravimo istinu o tome odakle smo došli i ko smo mi zaista! Tih znanja koja smo imali pre rođenja, doduše, možemo se setiti i u ovom životu na mnogo dubljim stepenima svesnosti, ali inače pokušaji njihovog prizivanja su, tvrdi Vilijams, kao nastojanja da se setimo svog sna iz najdubljeg perioda REM faze.
S druge strane, u duhovnom svetu, postoji svo znanje kog u ovom fizičkom obliku nismo svesni; i posle smrti, "probuđeni", ponovo ga stičemo a samim tim i spoznaju o svojoj pravoj, besmrtnoj suštini! Kevin Vilijams je, na osnovu svedočenja ljudi koji su bili blizu smrti, odredio pet "kategorija znanja iz života posle života". U prvu spadaju zaboravljena pre-natalna sećanja, u drugu naknadno zaboravljanje detalja NDE, odnosno iskustava bliske smrti, treću čini ovozemaljski život sa zaboravljenim sećanjima, četvrtu posleživotna sećanja i petu sećanja na prošle živote, odnosno prethodne inkarnacije.
Šta je ono što osoba na pragu smrti, njegova duša ili, kako se to često definiše, njegova vantelesna suština, susreće nakon odvajanja od fizičkog tela, i da li je reč samo o halucinacijama mozga kojem ponestaje kiseonik, kada se izjave onih koji su doživeli NDE toliko često skoro u potpunosti poklapaju. I to čak i u pojedinostima, a da ne govorimo o suštini koja je jednaka: postoji Znanje, i mi ga odlaskom sa ovog sveta ponovo stičemo, ali i obogaćujemo iskustvima sa fizičkog plana!

Prolazak kroz koprenu

"Morali smo tamo da obećamo da se ničega nećemo sečati", priča Darlin Holman, jedan od povratnika s "one strane". "Tada je trebalo da prođemo kroz sivkastu maglu nalik zavesi. Razlog da zaboravimo bio je taj da bi ovde, na Zemlji, mogli da učimo brže i efektnije. Najvažniji razlog našeg postojanja ovde je da učimo ili da podučavamo druge. Najčešće oboje. Sve stvari koje nam se događaju, pa i loše, imaju za cilj da učimo ili da drugima prenosimo znanja".
O kopreni ili "zavesi", govori i Dejvid Gojnes, koji u svoj iskaz uključuje i objašnjenje o smislu ovozemaljskog života:
"Ljudi imaju mentalno i duhovno telo. Pre prolaska kroz "zavesu", odabiramo naše fizičko telo. Mi moramo da zaboravimo sećanja koja smo imali pre rođenja zato da bi iskusili fizički život i njegova iskušenja i da odlučujemo po svojoj slobodnoj volji, pa i činimo greške da bi mogli učiti iz njih na način koji nam to samo fizički život može omogućiti.
Ako bi zadržali sva naša prethodna znanja, mi ne bi vodili brigu o tome da iskusimo materijalni svet, u svoj njegovoj punoći - jer bi mogli odlučiti da izbegnemo bol i onda bi propustili i zadovoljstvo. Mi smo obećali Bogu da ćemo kroz prihvanje mogućnosti, izazova i odgovornosti koje nosi fizički život, iskoristiti većinu tih mogućnosti za sebe i Boga i vratiti se Bogu sa znanjem i iskustvom tako stečenim.
Kroz naš fizički život moramo da otkrijemo kako da se vratimo Bogu, a to je pomoću dobrog koje činimo jedni drugima ovde, na Zemlji, usavršavanjem našeg uma i načinom na koji učimo da se izborimo sa fizičkim telom i fizičkim životom! Ako tako radimo, mi slavimo Boga. Božija ljubav je ta koja nas šalje na ovo putovanje i ona će nam dozvoliti da se vratimo u njegovo naručje!"

Sećanje pripada dušama

Onaj koji prođe kroz NDE može se vratiti sa nekim znanjima koja je za to vreme naučio, ali ostatak znanja je pod maglom. Osećaj je - kao strela koja dolazi od vrha glave pre nego što se sećanja zaborave" kaže Džoni Magi, dok Sandra Rodžers i Karin Šefer tvrde da neke "lekcije" naučene za vreme iskustva bliske smrti moraju da budu zaboravljene kao, recimo, saznanje o vremenu kada će osoba umreti:
"Nije dobro za dušu da zna kada će biti vreme za njenu smrt zato što bi se nosilac takvog iskustva tada fokusirao samo na to, naročito kako se vreme približava", objašnjava Šeferova. "Mi imamo izgrađenu barijeru koja nas štiti od direktnog uticaja iskustava iz prošlih života, posebno onih bolnih i neprijatnih koja bi nam upropastila svaku šansu da ispravimo te greške u sadašnjem životu. To treba imati na umu kada pokušavamo da otkrijemo prošle živote naših duša. Dovodeći ih na površinu silom, mogli bi da izazovemo katastrofu - prošlost ne sme da bude istraživana i buđena" - upozorava čuveni "spavajući prorok" Edgar Kejs. "Razlog zbog kojeg se ne sećamo života koje smo ranije živeli je i prost i složen. Jednostavan odgovor je: "Zato što nismo živeli pre!". To je zato što su naš sadašnji svesni um, ličnost i telo novi. Oni nisu bili živi pre, niti su se reinkarnirali u pravom smislu reči. Ipak, naše duše su bile žive i pre - i one su se reinkarnirale. Sećanja su ono što pripada našim dušama - ne našim svesnim sećanjima" - pojašnjenje je koje se može naći u Kejsovim porukama.

Ljubav jača od gravitacije

"Duše postaju spremne da se ukrcaju na Zemlju kao prekaljeni ratnici-veterani koji se pripremaju za bitku" - kaže doktor Majkl Njutn, jedan od onih koji su doživeli iskustvo bliske smrti. "To im je poslednja prilika da se pridruže sveobuhvatnom znanju o tome ko su bili pre nego što su se adaptirali u novo telo".
"Naše ovozemaljske živote živimo u iluziji o odvojenosti, a cilj svih nas je da budemo ponovo zajedno, da se stopimo nazad u Jedno, ono što zaista i jesmo ispod ove fizičke površine. Put da to postignemo je ljubav. Ljubav je prosto naziv prirodne sile koja, poput gravitacije, teži da nas privuče sve zajedno. Kao fragmentirana bića, naš posao je da volimo jedni druge i ponovo postanemo jedno", rekao je Džozef Kerik.
"Dolazeći ovde bez naših širom otvorenih očiju, mi smo prisiljeni da sledimo šapat naših duša - te nagoveštaje istine koji dopiru iz podsvesti. Ukoliko ga sledimo, počećemo da slušamo i šta nam Bog šapuće", kaže Beti Ajdi. "Kada verujemo u Boga, on nas vodi i usmerava prema daljem znanju koje nam je potrebno. Naša verovanja zrače nam i osvetljavaju lik, tako da svi to mogu da vide", dodaje Beti.
"Mi smo zaboravili da smo deca najvišeg Boga, da naša spiritualna strana, naše duše, imaju potrebu da se vrate da bi se potpuno sjedinile s Bogom. Da bi to učinili, moramo da dođemo do sebe samih i shvatimo da nas je na ovo ljudsko područje egzistencije dovela sebična strana na putu materijalizma i življena za sebe samog. To prouzrokuje da se okrenemo od Boga i zaboravimo ko smo - dakle, našu spiritualnu smrt", govori doktor DžordžRiči, jedan od najpredanijih istraživača fenomena NDE koji je i sam doživeo stanje bliske smrti.
"Imala sam potpunu ljubav i razumevanje za sve, bila sam jednostavno savršena u ljubavi. Svetlo mi je dalo znanje, mada nisam čula reči" - ispričala je Kimberli Klark Šarp, nakon povratka iz kome. "Nismo razgovarali na engleskom ili na bilo kojem drugom jeziku. To je bilo neposrednije, jasnije i lakše nego komuniciranje uobičajenim zemaljskim jezikom- nešto kao razumevanje matematike ili muzike, neverbalno znanje, ali zato ne manje duboko.
Učila sam odgovore na večna pitanja života: "Zašto smo mi ovde?"
Da učimo, glasio je odgovor.
"Šta je svrha našeg življenja?"
Da volimo!
Osećala sam kao da sam se ponovo setila stvari koje sam jednom znala, ali sam ih nekako zaboravila, i činilo mi se neverovatnim kako sve to nisam shvatala ranije".

Kao sunđer

"Sve što nam se dešava u životu ima svoju svrhu, a ta svrha je poznata našem unutrašnjem večnom Ja" izjavila je Beverli Brodski, dok je Džosin Antonet zaključila da se osoba može setiti duhovnih i drugih dimenzija života koje je znala kao dete, ali ih je vremenom zaboravila, nastojeći da se prilagodi i uklopi u društvo. "Za vreme NDE, naši svesnost se širi i mi apsorbujemo viša znanja. Za vreme povratka, ceo
proces se obrće" - tvrdi Melen Tomas Benedikt, autor brojnih knjiga posvećenih iskustvu bliske smrti. Slično govori i Virdžinija Rivers, opisujući osećanje da se "um ponaša kao suvi sunđer koji upija vodu i širi se sa svakim novim komadićem informacije koja dolazi u njega. To je primanje znanja koje nam je već poznato ali je zaboravljeno ili zagubljeno, i kao da čeka da bude pokupljeno uz put", napominje Riversova.
Naravno, postavlja se pitanje, logično bar sa naše, zemaljske i materijalne tačke gledišta - zašto je sve to
potrebno: gubljenje i ponovno nalaženje identiteta, sećanja, znanja i pripadnosti Jedinstvu, koja gubimo rođenjem? Znanja i iskustva stečena na materijalnom planu, uz istovremeni duhovni razvoj prilikom povratka u Božje naručje, uveličaće i ojačati slavu Tvorca - tvrde oni koji su doživeli NDE! "Na Nebu, mi imamo mogućnost da postignemo napredak naše duše, da procenimo naše rezultate, da se setimo svih istina, uključujući i onu o našem stvarnom identitetu" kaže dr P. Etvoter. "Mi se možemo setiti života s Bogom - duhovni život čini se da se proširuje sve do početka Univerzuma", istakla je Endži Fenimor.

Ko odlučuje o besmrtnosti

Koliko se iskustva bliske smrti poklapaju i podudaraju sa rezultatima istraživanja kanadskog profesora francuskog porekla Žan Žak Delpasa, koji je razvio aparaturu za merenje energetskih procesa u mozgu početkom 70-tih godina prošlog veka?
Prvo, profesor, koji je umro 1974. godine, ostao je u nauci poznat po ustanovljavanju "elekta Delpas" -utvrđivanjem, u najkraćem, činjenice da svaka osoba u trenutku smrti neobjašnjivo gubi uvek isti deo telesne težine, što je Žan Žak Delpas uspeo da registruje i na TV monitoru, povezujući umirućeg sa aparaturom. Zaključujući da je duh, nazvavši ga "paketom psi-energije", materijalan, a da je materija oblik energije koja je večna (samo prelazi iz jednog oblika u drugi), naučnik je postavio teoriju, koja nije u suprotnosti sa NDE doživljajima, da čovek u toku života, svojim duhovnim razvojem, izgrađuje taj svoj "paket" i na taj način odlučuje o besmrtnosti svoga duha.
"Autonomija našeg duha je još veća nego što smo verovali" pisao je Žan Žak Delpas. "On je ne samo slobodan u svojoj odluci da misli ono što želi da misli; on je slobodan da odluči do koje mere želi ili ne želi da bude besmrtan". Delpas je naveo slučaj poznatog američkog medijuma Artura Forda, od kojeg su, kada je teško oboleo, lekari digli ruke i obavestili njegove prijatelje da neće preživeti sledeću noć. Ford je pao u komu iz koje se probudio tek posle dve nedelje. Za to vreme je imao osećaj da je napustio svoje telo i imao klasičan NDE doživljaj - odlazak u neobične predele i susret sa ljudima za koje je znao da su umrli. Najzad se našao pred "sudijskim stolom", za kojim se odlučivalo o njegovom životu. Artur Ford je iskreno izneo svoje grehe, ali su "sudije" bile malo zainteresovane za njih. Jedino ih je zanimala reč "rasipanje" - jedini težak greh koji je imao značaja pred imaginarnim sudom bilo je pitanje da li je traćio i rasipao svoju energiju, talenat i priliku koja mu je data?
Da li su znanja o kojima govore iskustvenici bliske smrti, u stvari, taj paket "psi-energije" Žan Žak Delpasa?
"U životu, smrt je samo druga strana na pragu preko kojeg inače ne možemo da vidimo. Nebo je naš istinski dom, a mi smo na Zemlji samo posetioci i nostalgični stranci", rekao je Artur Jensen.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 01:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jun 2005, 23:42
Zašto zaboravljamo svoje prošle živote?

ЗАТО ШТО СЕ НИСУ НИ ДЕСИЛИ

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 03:06 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 03:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Djes' Vader...
Nema te bogami dugo vremena na forumu. :D
Vezano za prosle zivote...cuce se i vidjece se. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 08:13 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jan 2006, 12:34
Pročitao sam knjigu od Edgara Caycea kojega citiraš i tamo bi se trebalo naći nešto više o ovoj temi. Po Edgaru Cayceu i njegovim snovima kojima je ljudima govorio što su bili u prošlim životima, otkrio je da je većina ljudi koji su mu došli bili na Atlantidi i proveli tamo jedan od prošlih života. To treba pročitati...

Peace

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 09:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Flavoure-Flave je napisao:

Bez sumnje :)

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2006, 10:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Citiraj:
Prolazak kroz koprenu

"Morali smo tamo da obećamo da se ničega nećemo sečati", priča Darlin Holman, jedan od povratnika s "one strane". "Tada je trebalo da prođemo kroz sivkastu maglu nalik zavesi. Razlog da zaboravimo bio je taj da bi ovde, na Zemlji, mogli da učimo brže i efektnije. Najvažniji razlog našeg postojanja ovde je da učimo ili da podučavamo druge. Najčešće oboje. Sve stvari koje nam se događaju, pa i loše, imaju za cilj da učimo ili da drugima prenosimo znanja".
O kopreni ili "zavesi", govori i Dejvid Gojnes, koji u svoj iskaz uključuje i objašnjenje o smislu ovozemaljskog života:

Niži astralni plan izgleda upravo ovako. A sjećanja na iskustva u nižem astralnom planu su uvijek nepotpuna, barem meni.
E sad, negdje sam čitao da su neki ljudi u toku sna aktivni (svjesno) na astralnom planu a da se pri povratku u fizički plan ta sjećanja gube i ostaju kao nejasne slike snova i sl. Kontam sad, možda je upravo ta koprena ili siva magla neki od podnivoa nižeg astrala koji služi kao "filter" koji blokira sjećanja na više nivoe?

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2006, 14:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Warrior of the Light je napisao:
E sad, negdje sam čitao da su neki ljudi u toku sna aktivni (svjesno) na astralnom planu a da se pri povratku u fizički plan ta sjećanja gube i ostaju kao nejasne slike snova i sl.

I meni je nešto ovako poznato. Ko zna šta sve neki ljudi odrađuju na astralu a da se toga kasnije ne sjećaju, možda vode jedan drugi život.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 14:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Zadnjih mjeseci se sjećam svakog sna, nekad kontroliram san i mogu reći da si djelom u pravu da čovjek živi drugačiji život. Ne potpuno suprotni, ali drugačiji da.

Peace

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 21:00 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Opet ti Vader uradio staru priču ?

"Opet se drogiraš!" -- Sttevan

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 23:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Cekajte malo ljudi, znaci ja nisam lud sto mislim klao i vi i tako svasta nesto...mi bude a ne znam zasto. To astrali i drugi svjetovi i sfere itd. Ok, nejasan sam. U svakom slucaju ovo mi izgleda zanimljivo i dosta toga mi objasnjava.
E sad, jel to onaj fazon: sve dok ne ispunimo taj neki zadatak na ovom svijetu, reinkarniracemo se, i tek onda se ponovo vratiti u jedno. Tako nesto kazu budisti ako se ne varam. Ma svi mi imamo jednu istu vjeru i isti smo. Cak i ti jerusalime, i vidusa i svi ostali koji se nesto bune...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2006, 11:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
che.guevara je napisao:
Opet ti Vader uradio staru priču ?

"Opet se drogiraš!" -- Sttevan

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Druze "che", ti si kralj!!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2006, 17:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Flavoure-Flave je napisao:

U nekim predviđanjima tibetanskih monaha kaže ovako:

Napominju da će tek posle 2012. naša civilizacija napokon razumeti da je dalji razvoj nauke i tehnologije u duhovnosti, a ne u materijalističkoj fizici i hemiji. Tada će tehnologija krenuti drugim smerom: ljudi će istraživati suštinu duhovnosti, vezu između tela i duše, više će izučavati reinkarnaciju, ali i na drugi način sagledati činjenicu da smo povezani jedni s drugima i svi zajedno - deo Boga.

Primjetiti da se i ovde pominje 2012. godina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2006, 18:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Da, znaš da sam ti i ja pominjao tu godinu :D
Jedva cekam... :lol:

Inače , vjerujem da se sve ovo može fino uklopiti i tad će valjda postati jasnije... Vader, otvori temu o lucidnom sanjanju i vježbama za to...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2006, 19:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pero_Bombas je napisao:
Vader, otvori temu o lucidnom sanjanju i vježbama za to...

Mislim da možda već ima neka tema o tome.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 11:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Samo se bojim da ta 2012. dođe i na kraju ne bude ništa, kao što nije bilo ni 2000-te, a koliko su samo svakakvi proroci trubili o tome :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 12:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Vidjećemo. No meni nije poznato da je bilo puno proročanstava za 2000-tu godinu, pogotovo ne onoliko koliko ih ima za 2012. godinu, a ako ih je i bilo bila su uglavnom neozbiljna, samo za jeftino i providno dizanje tenzija oko "okrugle" godine, tj. nije ništa bilo ničim utemeljeno.

A velike promjene mogu biti i suptilne, da ih većina (bar u početku) ni ne primjete, već samo poneko :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 20:27 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Kod:
E sad, jel to onaj fazon: sve dok ne ispunimo taj neki zadatak na ovom svijetu, reinkarniracemo se, i tek onda se ponovo vratiti u jedno.

Sjećam se izjave jednog indijskog gurua, u što vjeruješ, tako će ti i biti.

Peace

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 22:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
:roll: to bi bilo malo predobro.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 01:54