I ja ga gledam često mada ne svake sedmice
Matrix dobrim dijelom vjerovatno jeste proizvod ljudskog uma ali nisam siguran da je to apsolutna istina. Matrix je ropstvo kako se i u samom filmu lijepo kaže. Ropstvo u umu, ropstvo u
duhu.
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Mozemo to povezivati sa religijom, ali ja mislim da je i religija produkt ljudskog uma, kao i sve sto je na ovoj planeti nastalo, sve sto se izgradilo i dalje ostalo</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->
Ne razumijem

Ova planeta i mnoge stvari na njoj su nastale prije čovjeka, nije ih čovjek gradio, kako onda mogu biti proizvod ljudskog uma? Kako sama planeta može biti proizvod ljudskog uma? Mnoge stvari danas opstaju na Zemlji bez zavisnosti od ljudskog uma.
A ovo da je religija proizvod ljuskog uma je diskutabilno. Religija i jeste i nije proizvod ljuskog uma. Zavisi od toga kako definišeš religiju, šta smatraš pod religiju.
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> No ljudi su uvijek gradili norme i norme, pleli su sopstvenu mrezu i na kraju, u nju upali</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->
Da, upali su u sopstvenu mrežu. Zapisano je: "i u uža grijeha svojih zaplešće se"
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Ja sam za potpunu slobodu ljudskog uma. On je nesto najjace u ovom svemiru.</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->
I ja sam za slobodu uma a još više za slobodu duha. Duh je jači od uma. Um povlači razum a razum je često loše ocijenjen u svetim spisima kojima vjerujem. Duh, spoznaja, intuicija, svijest su viši nivoi od razuma i treba im više vjerovati i više se na njih oslanjati nego na razum koji je sklon intelektualisanju i logičarenju koje su niže stvari.
"Značajna su čula, kažu; no nad njima razum stoji, od razuma veća svijest je, još viši od svijesti
duh je." (Bhagavad-Gita 3, 42)
Danas svijet i jeste takav kakav jeste jer je čovjek odbacio duh kao nešto nevažno i izmišljeno i okrenuo se nekakvom razumu. Time samo još više i dublje upada u matrix. Zato je i bila potreba snimiti takav film u ovim presudnim vremenima sa nadom da će ljudi bar nešto shvatiti.
I jesu li shvatili?