banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 72 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2002, 20:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Feb 2002, 01:00
Alo, filozofi..."1984"-u je napisao George Orwell...covjek koji je davno elaborirao te teme, prije nego sto ste se vi docepali filma...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2002, 15:29 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Nov 2001, 01:00
imas pravo grujo ....
...huxley je napisao nesto sasvim drugo, i ne znam otkud mi da ih mjesam , ali i otkud da ih se sjetim ....

...fino objasnjenje manijak vjerujem da sam i pogrijesio pominjuci 1984,mozda sto teme se dodiruju.....

...pozdrav .....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2002, 11:57 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 28 Feb 2002, 01:00
sve se to preplice jer su u slicnim kategorijama...i uvijek je aktuelno. to sto sam napisao je samo refleksija na knjigu Politicka elita od Tadica

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2002, 16:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
"What you know you can't explain, but you feel it. You've felt it your entire life, that there's something wrong with the world. You don't know what it is, but it's there, like a splinter in your mind, driving you mad."

Morpheus "Matrix"

"Have you ever had a dream, Neo, that you were so sure was real? What if you were unable to wake from that dream, Neo? How would you know the difference between the dream world and the real world?"

Morpheus "Matrix"

"The Matrix is the world that has been pulled over your eyes to blind you from the truth. And the truth is that you are a slave Neo."

Morpheus "Matrix"

"I feel like I've been in a coma for the past twenty years. And I'm just now waking up."

Kevin Spacey "American beauty"

"Let me tell you what the capitalism is. Capitalism is getting f..ked."

Tomy Montana "Scarface"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2002, 17:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Let me tell you what the capitalism is. Capitalism is getting f..ked."

Tomy Montana "Scarface"

I did not get that! :=?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2002, 18:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> I did not get that! :=?</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

:smile:
Evo objasniću. Ove citate sam pokupio sa jednog filozofskog foruma gdje su diskutovaki o tome da li kapitalizam predstavlja slobodu ili ropstvo. Bilo mi je interesantno što su o tome razgovarali kroz pojam matrixa, povezivali kapitalizam sa matrixom, pa je neko postavio ove citate koje sam ovde prenio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Mar 2002, 18:05 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 28 Feb 2002, 01:00
ja kapitalizam dozivljavam kao manijakalnu jurnjavu za lovom.
socijalizam mi je OK jedino kao teorija i utopija

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Mar 2002, 19:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> socijalizam mi je OK jedino kao teorija i utopija</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Nije tema o tome ali: komunizam-socijalizam je utopija u onoj mjeri u kojoj je hrišćanstvo utopija tj. - nije utopija. Ali shvatam zbog čega mnogi misle da je utopija.
Poredio sam komunizam sa hrišćanstvom jer je to (skoro) ista stvar.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Mar 2002, 19:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2002, 01:00
Ne znam da li znas, ali su na ovim prostorima poslije II sv. rata, komunisti zabranjivali ljudima da slave slavu i da idu u crkvu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Mar 2002, 21:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Naravno da znam

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2002, 11:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Sa rasprave sa jednog drugog foruma:

------------------------------------------------
Događaji u vezi sa snimanjem filma Matrixa 2 pokazuju da sile neevolucije / kontraevolucije žele spriječiti dovršetak i prikazivanje filma... Međutim, film će biti prikazan 2003. godine, ma koliko se to nekima ne sviđalo. Potpunu poruku filma razumjet će samo oni na izuzetno visokim duhovno-iskustvenim levelima.
Keanu Reeves je izgubio dijete, pa suprugu, a nakon toga usput i slomio nogu, umrla je glumica / Oracle iz Matrixa 1; naravno da je zbog svega ovoga snimanje bilo često prekidano, tražili su novu glumicu, u pitanje je bio doveden i screenplay filma itd...
(poginula je i ona glumica-pjevačica Alija)
------------------------------------------------

Dio mog komentara:

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> sile neevolucije / kontraevolucije žele spriječiti dovršetak i prikazivanje filma</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Diskutabilno je ovo. Film Matrix će shvatiti samo kao što ti reče "oni na izuzetno visokim duhovno-iskustvenim levelima" a takvi su za stvari prikazane u Matrixu znali i sami od ranije kroz svoja duhovna iskustva, saznanja, samospoznaje. Njima film Matrix nije donio nešto mnogo, nije im donio nešto novo mada ga je jako lijepo pogledati i shvatiti. Sa druge strane oni koji ga ne shvataju takvi ga ne shvataju i tu nema šta. Hoću reći da "sile neevolucije / kontraevolucije" znaju (bar bi trebalo) da će Matrix shvatiti oni koji već znaju ono što taj film želi da pokaže, prikaže, objasni, dok ostali ga ionake neće shvatiti već će u Matrixu vidjeti samo običnu mlaku SF akciju.
Mada tačno je da se žele ubiti, sabotirati stvari koje imaju i najmanje šanse da probude čovjeka. Primjera je mnogo a evo sad mi pada na pamet Osho koga su ubili jer je budio ljude a to silama neevolucije / kontraevolucije nikako ne odgovara.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2002, 17:23 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Apr 2002, 01:00
Zasto svi smatraju da je Matrix bijeg od stavrnosti odnosno da je Matrix iluzija? Ja to postavljam ovako: Matrix je stvarnost, a sve ostalo je iluzija. Ovaj sjajni film kojeg gledam gotovo svakog tjedna po jedanput (sta cu jakad ga imam u kompjuteru) i dosta sam razmisljala o njemu. Sasvim je jasno definirano sta je Matrix i tko je njegov tvorac, ali u nasem stvarnom svijetu rekla bih da je Matrix proizvod ljudskog uma. Mozemo to povezivati sa relogijom, ali ja mislim da je i religija produkt ljudskog uma, kao i sve sto je na ovoj planeti nastalo, sve sto se izgradilo i dlaje ostalo. No ljudi su uvijek gradili norme i norme, pleli su sopstvenu mrezu i na kraju, u nju upali. Ja sam za potpunu slobodu ljudskog uma. On je nesto najjace u ovom svemiru.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2002, 18:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

I ja ga gledam često mada ne svake sedmice :smile:

Matrix dobrim dijelom vjerovatno jeste proizvod ljudskog uma ali nisam siguran da je to apsolutna istina. Matrix je ropstvo kako se i u samom filmu lijepo kaže. Ropstvo u umu, ropstvo u duhu.

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Mozemo to povezivati sa religijom, ali ja mislim da je i religija produkt ljudskog uma, kao i sve sto je na ovoj planeti nastalo, sve sto se izgradilo i dalje ostalo</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Ne razumijem :smile: Ova planeta i mnoge stvari na njoj su nastale prije čovjeka, nije ih čovjek gradio, kako onda mogu biti proizvod ljudskog uma? Kako sama planeta može biti proizvod ljudskog uma? Mnoge stvari danas opstaju na Zemlji bez zavisnosti od ljudskog uma.
A ovo da je religija proizvod ljuskog uma je diskutabilno. Religija i jeste i nije proizvod ljuskog uma. Zavisi od toga kako definišeš religiju, šta smatraš pod religiju.

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> No ljudi su uvijek gradili norme i norme, pleli su sopstvenu mrezu i na kraju, u nju upali</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Da, upali su u sopstvenu mrežu. Zapisano je: "i u uža grijeha svojih zaplešće se" :smile:

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Ja sam za potpunu slobodu ljudskog uma. On je nesto najjace u ovom svemiru.</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

I ja sam za slobodu uma a još više za slobodu duha. Duh je jači od uma. Um povlači razum a razum je često loše ocijenjen u svetim spisima kojima vjerujem. Duh, spoznaja, intuicija, svijest su viši nivoi od razuma i treba im više vjerovati i više se na njih oslanjati nego na razum koji je sklon intelektualisanju i logičarenju koje su niže stvari.

"Značajna su čula, kažu; no nad njima razum stoji, od razuma veća svijest je, još viši od svijesti duh je." (Bhagavad-Gita 3, 42)

Danas svijet i jeste takav kakav jeste jer je čovjek odbacio duh kao nešto nevažno i izmišljeno i okrenuo se nekakvom razumu. Time samo još više i dublje upada u matrix. Zato je i bila potreba snimiti takav film u ovim presudnim vremenima sa nadom da će ljudi bar nešto shvatiti.
I jesu li shvatili?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2002, 20:12 
Pripravnik
Pripravnik

Znala sam da ces ti prvi reagirati!
imamo sasvim drugacije poglede na Matrix i na taj film uopce, ali to nije nista lose, jer nemamo lose namjere. Poznato je da svaki covjek dozivljava svijet i stvarnost na drugi nacin, zapravo, mogu reci da opcevazeca stvarnost i ne postoji (prvenstvena tema Matrixa!). Cijenim tvoju principilnost kada je posrijedi religija i sasvim je normalno da se tvoja stajalista ne podudaraju sa mojim. Mogli bismo o ovome jos mnogo raspravljati, ali ja ne bih zeljela. Neka se ovdje zavrsi, jer nijedno od nas nece promijeniti misljenje, a moglo bi doci do zesce rasprave u kojima ja ne volim sudjelovati. Vjerovao ili ne, nisam ja takvi ateista. Nemoj nikom reci, ali mislim da ipak postoji Bog.
No to svakako nije tema filma.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2002, 20:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Znala sam da ces ti prvi reagirati!</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

A kako si to znala ako nije tajna? :smile:

Shvatam da ne želiš ulaziti u žešće rasprave (svađe) jer to ni ja ne želim pa se tu slažemo ali bih volio da mi objasniš nešto, čisto onako, da te bolje upoznam.
Reče da cijeniš neku moju principijelnost kad je u pitanju religija (jesi li ti to čitala druge teme?) i kažeš da se ne slažeš sa mnom a dole kažeš da vjeruješ u Boga. Interesuje me kakve ti poglede imaš na Boga kad su oni u suprotnosti sa mojima? Čisto me interesuje, neću te ubjeđivati u moje stavove. Reci bar ugrubo ako nećeš detaljnije :smile:

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Nemoj nikom reci, ali mislim da ipak postoji Bog.</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Neću ne boj se. Za ovo znamo samo ti i ja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2002, 09:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Bog je proizvod nedostatka samokriticnosti kod ljudi. Bas zbog nesposobnosti da krivca za ono sto mu se desava pronadje u sebi, covjek je stvorio Boga, po svojoj slici i prilici.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2002, 10:06 
Veteran
Veteran

Ovo sad odlazi u druge vode, samo pratim tok vaših riječi.
Bezveze, mislim, neki smatraju mnogo važnom činjenicom svoje vjerovanje ili nevjerovanje. I, kao, ubjeđuju jedni druge u ispravnost sopstvenog stajališta. Motiv je altruistički, reklo bi se, želja je da se "prosvijetli" onaj što živi u tami religioznih ili ateističkih zabluda. Ne znam da je neko iznio bilo kakav dokaz o postojanju natprirodnih sila, ili o njihovom nepostojanju. Bar ne nešto što bi me uvjerilo u ispravnost nekog od tih stajališta. Ljudi će najprije vjerovati u ono što im odgovara, potrebna je dobra doza hrabrosti da se stvari prihvate onakve kakve jesu. I odgovarajuća doza razuma, naravno.
Matrix? Nije mi jasna popularnost tog filma. Gledao sam ga, nije ostavio neki poseban utisak na mene. Sad ga se jedva i sjećam. Vidim da se matrix koristi kao sinonim za svijest, bar sam stekao takav utisak. Kolektivnu svijest, to jest. O tome je pisano nadugo i naširoko, mnogo bolje i temeljitije nego što bilo koji film može da postigne.
Sad, čini mi se da u pozadini svega ovoga provijava jedno drugo pitanje. Staro pitanje. Da li je svijet stvaran i postoji li van našeg iskustva? Da li je sve što se dešava zapravo smješteno u našoj svijesti? I isključivo tu. Svijet je onakav kakvim ga mi vidimo. Moja percepcija svijeta nimalo ne liči na svijet nekog drugog. To je tačno, ali, da li je do nas ili do vanjskog svijeta? Ko se kome tu prilagođava? Lično, naginjem stajalištu da svijet postoji nezavisno od našeg iskustva i da smo mi ti koji treba svoju sliku da prilagodimo stvarnoj situaciji koja postoji nezavisno od našeg doživljaja iste. To je otprilike ono što Vader tvrdi vezano za matrix, suprotno tvrdnjama koje lithium iznosi. Ne svim, samo onima vezanim za matrix kao stvarnost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2002, 15:33 
Pripravnik
Pripravnik

Vader, kao dijete iz mjesovitog braka, predstavljam spoj dvaju razlicitih tradicija i religija, pa je savsim logicno zasto se moja religijska stajalista razlikuju od stajalista drugih. Kako sam vrlo senzibilna i veliki idealista zeli vjerovati da "ima nesto gore", ali s druge strane kako posjedujem slobodan duh i umjetnicku dusu, cesto se javlja taj glas razuma i skepticizam. Ne zelim prihvatiti nesto sto se samo namece kao opcevazece i ne dozvoljava nikakva potpitanja, zelim sama doci do svojih istina i spoznaja. Religija u mnogo cemu sputava covjeka i njegovu umnu moc, ali s druge strane religija obezbjedjuje dusevni mir i zadovoljstvo, naravno, ako je pravilno shvatamo. Poznajem ljude koji na sav glas pricaju da su vjernici, a nose majicu "Fear Factory" ili "Cradle of Filth", ne posttuju druge ljude i vjere i ne drze se ni osnovnih zapovijesti. Cijenim smao one koji su dosljedni svetim knjigama, ali oni su vrlo rijetki. Pretpostavljam da si krscanin, ali jesi li ikak uzeo Kur'an u ruke? ja jesam i bila sma sokirana naisavsi na dio gdje se odudjuju pjesnici i obecava im se kazna. A zasto? Zato sto su bas oni ti prestavljaju slobodan duh koji ne zeli slijepo vjerovanje i fanatizam nego zeli pronaci svoju istinu. Kad je po srijedi religija, ja jednostavno biram iz svake religije ono sto smatram da bi moglo biti istinito i u skladu sa stvarnom covjekovom prirodom i tako "sve sam, a nisam nista", kako bi neki "vjernici rekli". Najvaznije je da je covjek iskren prema sebi i da se odnosi prema drugima sa postovanjem, ostalo je manje bitno.
Oprostite ostali sto smo malo skrenuli s teme.
Utopija, ja i dalje stojim iza stava da stvarnost ne postoji i da smo svi mi jedan posebam svijet koji stvarnost vidi na svoj nacin.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2002, 19:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
"Cijenim samo one koji su dosljedni svetim knjigama,ali oni su vrlo rijetki."

Mislim da je glavni problem u tome sto ima odredjeni broj ljudi koji su dosljedni svojoj interpretaciji svetih knjiga.Svako ima neku svoju ideju "sta je pjesnik htjeo da kaze" odredjenim rijecima.

Ono sto je zalosno je i to sto nazovi "vjernici" ne postuju samu sustinu svoje vjere(a koja je zajednicka svim vjerama),kao sto su ljubav,razumjevanje,dobrota...koju ona propagira,a svi isticu razlike izmedju religija i u tome pronalaze ispriku za svoju mrznju prema pripadnicima drugih religija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2002, 20:10 
Veteran
Veteran

Slažem se s ovim što ventilator kaže. Mnogi ljudi tumače religiju na sebi svojstven način. Kao Lithium, koja smatra subjektivni doživljaj za stvarnost. Dakle, ono što piše u nekoj knjizi ništa ne znači naspram mog, možda pogrešnog, doživljaja napisanog. Nikako se ne slažem da je subjektivan doživljaj stvarnost. Subjektivan doživljaj je podložan čovjekovoj svijesti koja je kvarljiva i često nepouzdana. Mnogo je lakše ljude uvjeriti da vjeruju u nešto što žele da vjeruju nego obrnuto. Tako se vrši manipulacija drugima, baš na osnovu subjektivnog doživljaja.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 72 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]