Mnogo veci uspeh protiv tenkova je postigla Jugoslovenska Vojska u Otadzbini (JVuO - u narodu nazvanim Četnici), tokom borbi za Gornji Milanovac. Na dan 29. septembra 1941. Gornji Milanovac oslobadja Takovski četnicki odred, porucnika Zvonimira Vuckovica (1916-živi u Kaliforniji) i zarobljava 80 nemackih vojnika koje sporovodi u logor u selu Planince podno Ravne Gore. Nemci su pokusali da povrate grad 3. oktobra, ali im nije uspelo. Tek 15. oktobra 3. bataljon 749. pesadijskog puka 717. posad. div. je ponovo krenuo pod zastitom bornih kola (4 tenka Hockins, od kojih je jedan možda bio R-35, zaplenjenih u Francuskoj) na G. Milanovac. Na oko pola puta Kragujevac-G. Milanovac, tacnije na Rapaj brdu nailze na mine koje su pokidale gusenice bornih kola. Povlaceci se Nemci su posuli borna kola iperitom(?) koji je otrovao narednika Jeremica koji je prvi usao u njih. Dva tenka su ostecena. Nemci ipak prodiru u G. Milanovac, ali se ubrzo povlace sa zarobljenim civilima. Prilikom povlacenja 2 tenka ostaju zaglibljena pored recice Despotovice, te bivaju zaplenjena od Četnickih odreda. Borna kola od tada u posedu Jugoslovenske vojske u Otadzbini (JVuO) tj. četnika, i ucestvovala su u borbama oko Kraljeva. U ovu borbu nije usao Kragujevacki partizanski odred koji je samu borbu posmatrao sa polozaja juzno od s. Bare.
http://stef124.tripod.com/ww2.htm
Correcting The Lies About A Great WW II Hero
By Mary Mostert (05/09/05)
... Možda, najbolji način da se ovo objasni su rijeci Majora Richard J. Felman, USAF- penzionisanog, koji je bio kljucno važan na 50-toj D-Day/Normandy komemoraciji u Cikagu 6. juna 1994.
Major Felman koji je umro kasnih 1999-ih, bio je jedan od hiljada pilota spasenih od Mihajlovića i njegovih Četnika. Major Felman je rekao o tom prvom javnom priznavanju 'najveceg spasenja Americkih zivota iza neprijateljskih linija u istoriji ratovanja':
„ Danas je prvi put u 50 godina da se Americki pilot i Srpski Četnik sastao na jednom mjestu... Ovo je grandiozan dogadjaj... da ovi Četnici nisu riskirali svoje zivote, piloti koje vidite u ovoj sali ne bi bili ovdje... piloti koje su oni spasili sirom zemlje ne bi bili ovdje... niti njihova djeca ili njihova unucad, koja danas mogu setati slobodno ovom zemljom.
... Niko drugi, u cijeloj istoriji Sjedinjenih Država ovo nikad nije rekao... ”
Majoru Felmanu, leteci B-24 bombaderom preko juzne Evrope receno je u kratkom upustvu da će „leteti preko Jugoslavije taj dan, i da izbjegavaju Srpski narod zato što bi Srpski narod mogao otkinuti usi Americkih pilota!... Ako vas pogode U Jugoslaviji, izbjegnite četnike. Potrazite ljude sa crvenom zvijezdom na njihovim kapama... Titove komuniste...”
Major Felman je bio pogodjen iznad Jugoslavije. Opisao je šta se dogodilo:
„ Spustio sam se padobranom sa 20.000 stopa, sljedeca stvar koju znam, bio sam u Srbiji, između Srpskih četnika, a sljedeca stvar sto sam uradio je dohvatio se za usi... Ne samo da ih nisu otkinuli, kao sto vidite, nego su me podigli uvis, ljubili, stavili na svoja ramena kao pobjednickog heroja... ”
Od tog vremena, izlozeni velikom propagandnom laži, Americki piloti su učinili sve sto je bilo moguće da izloze cjelokupnost kojim je istina manipulisana od Komunista u toku II Svjetskog Rata. Evo vam konkretan primjer: Nevjerujem šta čitam u novinama... Znam šta vidim...
„ Da vam kažem neke od tehnika Komunisticke propagande. Isao sam u neke napade sa Generalom Mijajlovicem i četnicima... Napadali smo par Njemackih garnizona, utvrdjenja... veoma uspjesno... Vratili smo se. Sljedeci dan negdje, ukljucili smo kratkotalasni radio. BBC iz Londona kaže: 'Titovi partizani su upravo zavrsili uspjesnan napad u tom i tom selu' -- mjesto gdje smo mi bili samo noc prije... To je kako je istina bila manipulisana. Potom, da vam kažem, kako biste se vi osjecali -- Ja sam upravo vidio nešto, a novinski raport kaže 'to se nije dogodilo, nešto drugo se dogodilo...'” -
Ti veoma ljubopitivi ljudi sa kojima smo bili, koji su spasavali naše zivote, bili su izdati od Saveznika, radi - ako bih mogao da se izrazim - zajeba od Britanske tajne sluzbe.
Danas želimo da raširimo istinu i slobodu po Svijetu. Da li to možemo uraditi, ako mi zbilja ne znamo istinu o sopstvenoj istoriji ?
Note: To support the Legion of Merit being awarded to Mihailovic contact: Ambassador R. Nicholas Burns: fax 202 647-4780 or via Secretary Condoleeza Rice's office at 647-2283 or by e-mail on the State Department website:
http://contact-us.state.gov/ .
http://www.americandaily.com/article/77 ... ticle/7705