ovo ce biti dugacko. prvo da rascistim - problem nije odnos majmuna i zene. to sam spomenuo zbog toga sto mi je zanimljivo sta se generalno posmatra kao nenormalno, a sta moze proci, dok ide pod maskom ah 'simbola' normalnog. ono sto je problem u king kongu je predstavljanje rodnih identiteta. planeta majmuna je u svom konceptu zapravo hrabar film na temu identiteta, jer postavlja pitanje sta ako se oni koji u ovom vremenu i prosotru imaju moc nadju u vremenu i prostoru u kome su slabiji - nemocniji - maloborjniji. sve njihove postavke padaju u vodu i moraju se temeljno preispitati, sto teorija rodnosti i zahtjeva. u king kongu imate muskarca koji vice i busa se u prsa i tuce se s dinosaurima i to je kao 'pravi' muskarac. a 'prava' zena je u stanju samo da ga zabavlja i ima neopisivu potrebu da se dovodi u situacije u kojima je neko drugi mora stiti. 'prava' zena je slaba, nezasticena, jadnicak, zeli da je 'pravi' muskarac zastiti, njena jedina uloga je da bude lijepa. to je najnazadnije predstavljanje rodnosti u holivud ne pamtim odkad. ali to nije najveci problem. king kong se nalazi unutar zidova koju je podigla ah 'primitivnija' civilizacija. znaci, od pocetka, civilizacija je sputavala ono musko u muskarcu. ali on je postojao i povremeno su mu prinosli zrtve. i onda on ostvari 'dublju' vezu sa jednom zrtvom. ta zrtva je zena koja dolazi iz tada najveceg grada na svijetu, prljave, pokvarene sredine i ona je tu da ga prevari. king kong na kraju razara taj vrhunac civilizacije sa svim njegovim porocima i devijantnostima. znaci, ovdje imate situaciju u kojoj je civilizacija kao pokvarena, a pravi, istinski osjecaji se nalaze u prirodi koji niko nije dodirnuo. filmovi u kojima je leni rifenstal glumila su bili takvi - slavljenje prirode i tjelesnosti, sve nedirnuti alpski vrhovi. na kraju, odvratna civilizacija porazi jadnog, postenog king konga cija je jedina greska izgleda u tome sto je momak na pogresnom mjestu na pogresno vrijeme. je li, u redu je on, samo je ovaj svjet oko njega prljav i pokvaren. i onda na kraju dolazi dzek blek (zapravo sasvim simpatican u cijeloj prici) i kaze nesto tipa ljepotica je ubila zvjera. pazi da povjerujem. cijeli taj film vrisiti osveta, isto kao sto je i pasija vristala osveta, samo sto se plasim da ce se osvecivati gledaoci kad izadju iz bioskopa i to na svojim zenama. king kong nije kao hulk koji je nastao preobrazajem covjeka (hulk je kao o tragicnosti muskog i djelimicno kritika toga istog). king kong je nezavisno tijelo koje postoji. to porucuje film, ovo nije fanatazija, ovo je realisticno snimljen film, nemate bogova i carobnjaka i hokusa pokusa. sve je realano i realan je king kong kao onaj dio muskosti koga zbog agresivnosti civilizacija odbacuje kao nepotreban, a koji kao 'pravi' muskarac jednostavno ima u sebi. i super, ono, svako vjerje u sta hoce, samo se stvarno plasim da king kong daje alibi cijelom onom konceptu muskog koji je rat koji se ovdje dogodio samo pogorsao, tipa ja mogu sta god hocu i niko mi ne smije nista. ovo je stvarno opasan film i opasan je zato sto ima sjajno reziranih trenutaka i prelijepo izgleda i prica je zanimljiva vecinu vremena, ali ja nisam od onih koji vjeruju da umjetnost i ono osim nje jesu dva odvojena svijeta, i zato mislim da je king kong opasan film.
_________________ and there is something decent in the universe
if i can feel all this, dicto millesimo
at the age of whatever
|