banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 21:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 19:40 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
ne znam ljudi ali jeste li vi gledali u kakvih se uslovima drze te ptice i zivina tamo u aziji. to je bruka kakvi su to uslovi tako da me ne cudi ni ebola da dodje od njih. ono sto mene brine je selidba ptica na jug koja se blizi a ako je vec doslo do finske onda smo im mi jug jebemu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Sep 2005, 17:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Pandemija gripe mogla bi ubiti 150 milijuna ljudi
Ujedinjeni narodi upozorili su da bi globalna pandemija gripe mogla usmrtiti 150 milijuna ljudi u slučaju da se svjetska zajednica ne uspije pripremiti za očekivanu mutaciju virusa ptičje gripe koja bi mu omogućila da se prenosi s čovjeka na čovjeka. "Dva izazova bit će tradicionalna želja vlada da ignoriraju prijetnje dok one stvarno ne postanu opasnost te nevoljkost vlada da javno priznaju da imaju problem u trenutku kad se bolest počne širiti. Ako se virus proširi među ljudima, kvaliteta odgovora svjetske zajednice na takav razvoj događaja odredit će hoće li na kraju umrijeti pet ili 150 milijuna ljudi" rekao je dr. David Nabarro iz Svjetske zdravstvene organizacije koji predvodi svjetsku zajednicu u suzbijanju trenutačne pandemije ptičje gripe i priprema je za mogući neželjeni prijenos na ljudsku vrstu. Nabarro je upozorio kako se čini da će se virus ptičje gripe H5N1 uskoro promijeniti u inačicu sposobnu za prenošenje među ljudima te da bi bila velika pogreška ignorirati tu opasnost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 23:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Prica je toliko usijana da ne mogu apsolutno proci niti jedne vijesti a da ovo nije udarno.
Propaganda i mas mediji rade cuda.

Virus jeste specifican, prenosi se preko divljih ptica tj. one prvo obole, pa sa njih na domace ptice, zivinu, pa one obole, pa onda virus treba da mutira pa da onda predje na 1 covjeka pa onda opet da mutrira da bi presao sa covjeka na covjeka. Teorijski jednostavno zvuci a prakticno?! Hm! :roll: ....

Pri tom virus je dosta neotporan na dezinficijense, termicki nestabilan...

Ono sto mi je najsimapticnije od svega je cinjenica da se uporedo stalno prica antivirusnom lijeku koji kosta oko 70 KM, recimo u Srbiji narod to kupuje sakom i kapom, a potpuno je beskorisno, kad uospte nema potvrdjenih slucajeva niti zarazenih vektora(divljih ptica), a kamoli covjeka.
Stvaraju imunitet na nesto sto ne postoji, i omogucavaju da podizanjem imuniteta 'izizvaju' da virus jos postaje patogeniji...kao bumerang...
Po Bg-u ljudi dizu paniku jer nalaze mrtve golubove na tavanima(a vecini je poznato kakve tavane ima stari dio Bg... :roll: ) i kad izadju sluzbe, golubovi mrtvi vec 10 godina...i zapravo cilj je da im sluzbe ociste taj tavan heheh :roll:

Licno, ova prica meni lici na to da se radi o potezu farmaceutskih kompanija(a poznato je da je farmaceutska industrija druga na svijetu, odmah poslije vojne!) koje plasiraju antivirusna sredstava, da bi to prodali, a istovremeno uznemirili 'najslabije karike' sve to potpomognutom globalnom politikom USA i planom unistenja zemalja treceg svijeta.

Sam virus kao virus je opasan, josh jendom ponavljam, ali sav njegov put razvoja i patogenosti, je tako hipoteticki, tako teoriski dug, komplikovan i zasnovan na "ako ovaj onda ce taj..ako..ako"
tako da..mislim da ce prica uskora da jenjava i da ce od toga na kraju biti "tresla se gora rodio se mis" !!!

I josh nesto svi pricaju kako je u Maloj Aziji zabiljezeno 60 smrtnih slucajeva pticijeg gripa a u Pakistanu na hiljadeee mrtvih zbog zemljotresa, dobijam e-meilove iz te zemlje preko subscribe-a iz evr. udruzenja studenata medicine, gdje se iz Pakistana preklinje za pomoc za gladne i bolesne...katasrofu i razmjere cak porede sa tsunamijem.
Ali to i to je zasjenila ova hipoteticka prica o pticijem gripu! :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 23:23 
Stara kuka
Stara kuka

pazite sad ovo

preksinoc idem ja gradom kad ispred Beogradjanke u centru komunalana policija slika mrtvu pticu pored one limene ograde. onaj jedan bas onako mrtav ozbiljan.

doslo je nema sta. ostaje nam jos da se pokajemo :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2005, 09:08 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
mangia je napisao:
pazite sad ovo

preksinoc idem ja gradom kad ispred Beogradjanke u centru komunalana policija slika mrtvu pticu pored one limene ograde. onaj jedan bas onako mrtav ozbiljan.

Mozda je neki ucesnik ovog foruma pa je hteo da i on da svoj prilog na podforum Fotografija. :)

Usput, smatram da je simplicity potpuno u pravu. Sve je to uvelicano.
Najvise me nervira sto svake godine dolaze neke nove bolesti, virusi... Sad govedje meso, sad svinjsko, sad salata, paradajz, sad ovo, sad ono...... Kad bolje razmislis, najbolje nista ne jesti. Pa kad covjek umre od gladi, onda se bar zna od cega je umro.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2005, 13:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
u Njemackoj su jucer zabranili svima pilice drzati na otvorenom.. do daljnjeg..
ma kontam i ja da pretjeruju, al' ne bih da izazivam sudbinu, volim biti zdrava 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2005, 21:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ptičija gripa stigla i u Hrvatsku!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2005, 23:00 
Stara kuka
Stara kuka

reko li ja da smo mi jug... a mene nece niko da slusa..... sad jedite sam pomfrit bez piletine

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2005, 23:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
i u Austriji su ptice (domaca zhivina) u karantinu. A bash vecheras slusam na radiju (austrijskom) kazhu da je u Engleskoj i Hrvatskoj otkriven virus. E sad koliko je za vjerovat'...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 01:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Bilo veceras na vijestima RTLa, da je uginulo par labudova od H5 virusa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 10:45 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2005, 00:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
H5N1 smrtonosni virus uzrokovao je smrt labudova koji su u petak pronađeni na ribogojilištu Grudnjak pokraj Zdenaca....

koga interesuje vishe http://www.index.hr

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2005, 09:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nesto sto sam zakljucila (a ne mora biti istinito, ali ono sto s epokazuje do sada): sve zemlje koje NISU zvanicno potpisale nabavku Tamyflu (antivirusni lijek kojeg prosizvodi Rochee iz CH), su pogodjene pticijom gripom.
BiH je neki dan donijela odluku za nabavku i uvoz, kao i SLO. Dok to Hrvatska nije ucinila.

I josh nesto, cinjenica da ljudi ne kupuju piletinu , je jos jedan dokaz kako se ljudima moze izmanipulisati preko medija. Pustanje snimaka gdje se pilici ubijaju, zatim prikazivanje kojekakvih neuslovnih uzgajivacnica, izjave poluprimitivnih farmera u ima svih uzgajivaca :roll: , zatim klanice koje su ispod higijenskog minimuma....
A ne znam dokle treba vishe pricati da se H5N1 ne moze prenijeti tako lako preko pileceg mesa.
Prvo i da je to pile zarazeno (sto nije moguce), da ga skuhas ili ispeces, ubijas 100 % virus, da ruke "namazes" virusom i koristis dezinficijense, ubijas virus. A uz to sve virus da bi bio pategen za covjeka i ipsoljio prave simptome kod covjeke on mora da izmutira u patogn oblik za covjeka.

Ja se ne bojim ovog virusa, vise se bojim zemljotresa jer je Banjaluka na trusnom podrucju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2005, 00:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2001, 01:00
simplicity je napisao:
nesto sto sam zakljucila (a ne mora biti istinito, ali ono sto s epokazuje do sada): sve zemlje koje NISU zvanicno potpisale nabavku Tamyflu (antivirusni lijek kojeg prosizvodi Rochee iz CH), su pogodjene pticijom gripom.

Hajka oko lijeka Tamyflu stvarno smrdi do neba! U Njemackoj se do decembra nece moci nabaviti taj lijek. Rasprodan je, a zapravo stiti "samo" od obicnog gripa. :roll: Upozoravaju ljude da jedu samo tvrdo kuvana jaja, da se pece piletina (a ko li je jede prijesnu :D ?)...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2005, 11:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
sto se tice lijeka Tamyflu, Svedska je potpisala ugovor sa Roche, ali i tamo javljaju slucajeve oboljenja..

upravo citam na Roche stranici da se kroz krv, kot i urin zivotinja moze inficirati.. takodjer pise da su uz perad i svinje jako podlozne zarazi virusom pticje gripe

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2005, 22:57 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Ptičja gripa iz Hrvatske stiže u BiH
Ponedjeljak, 24 Oktobar 2005

SARAJEVO, BANJA LUKA - Izvjesno je da će se ptičji grip nakon Hrvatske pojaviti i u Bosni i Hercegovini, ali niko ne može reći hoće li se to desiti danas ili sutra, kazao je juče prof. dr Jasmin Ferizbegović, predsjednik Udruženja veterinara u BiH.

"U BiH još nije detektovana pojava ptičjeg gripa, a ubrzano se provode mjere koje je propisala Kancelarija za veterinarstvo BiH kako bi se spriječilo širenje ptičjeg gripa iz Hrvatske. Ne možemo reći hoće li se to desiti danas ili sutra, ali će se i kod nas vrlo brzo pojaviti", smatra Ferizbegović.

Zoran Đerić, glavni veterinarski inspektor RS, kazao je da za sada u BiH nije registrovan nijedan slučaj koji bi ukazao na ptiči grip, te da će sve kritične zone biti podvrgnute dodatnom nadzoru i kontroli.

Đerić je potvrdio da je naredbu Kancelarije za veterinarstvo BiH o provođenju mjera zaštite, proslijedio inspektorima na nivou RS kako bi se spriječio unos visokopatogenog virusa H5N1 iz Hrvatske.

"Određeno je stavljanje dijela granice RS prema Hrvatskoj pod stalni veterinarski nadzor i provođenje obaveznih veterinarsko-sanitarnih mjera u graničnim opštinama", rekao je Đerić.

Dodao je da je među ostalim mjerama propisano obavezno provođenje stalne dezinfekcije svih vozila na graničnim prelazima sa Hrvatskom tokom 24 sata, a tu mjeru provodiće registrovane veterinarske organizacije.

U Državnoj graničnoj službi (DGS) BiH juče je potvrđeno da je na graničnim prelazima pojačana kontrola vozila koja dolaze iz Hrvatske u kojoj je otkriven ptičji grip i odakle je zabranjen uvoz u BiH ptica, mesa i jaja peradi. Dežurni operativni DGS-a rekao je da je angažovan veći broj veterinarskih inspektora na graničnim prelazima Bosanska Gradiška/Gradiška i Orašje, ali će se mjere tokom dana pojačavati i na ostalim graničnim prelazima.

Istakao je da se na granicama vrši dezinfekcija vozila i prati uvoz, jer je na snazi zabrana uvoza peradi i pernate divljači.

Za građane BiH otvorena je telefonska linija preko koje mogu prijaviti sve informacije o eventualnim pojavama mrtvih ptica i dobiti informacije o ptičjem gripu. Broj telefona 033/258-860 juče je bio otvoren za pozive građana, ali dežurni nisu imali ovlaštenja da daju izjave za medije o prikupljenim informacijama.

Kancelarija za veterinarstvo BiH uputila je naredbe i uputstva na granične prelaze, ali i peradarima koji imaju svoje farme. Mjera se moraju pridržavati i domaćinstva, te svoju perad držati u zatvorenom prostoru.

Ferizbegović je upozorio da u slučaju pojave gripa bh. veterinari moraju imati specijalnu opremu, koje za sada nema u BiH. S druge strane, glavni federalni veterinarski inspektor Sulejman Hašimbegović, kazao je juče da "nije upoznat da nema zaštitne opreme".

Eutanazija deset hiljada peradi u Hrvatskoj U hiljadama domaćinstava u hrvatskim opštinama Zdenci i Đurđenovac juče je ubijano deset hiljada komada peradi.

"Sve su ekipe na terenu i očekujemo da ćemo ovaj mukotrpan posao završiti tijekom dana, a najkasnije u ponedjeljak. Eutanazirana perad uništit će se zakapanjem na licu mjesta, na lokaciji unutar tri kilometra od ribnjaka uz sve mjere propisane zakonom", rekao je Mate Brstilo, predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv ptičjeg gripa u Hrvatskoj.

Možda zabrana uvoza ptica u EU

Patka, koja je uginula od ptičjeg gripa u Švedskoj, ipak nije bila zaražena smrtonosnim virusom H5N1, koji je usmrtio više od 60 ljudi u Aziji, potvrdili su juče švedski stručnjaci.

Britanska vlada, međutim, pozvala je juče EU da zabrani uvoz živih ptica iz cijelog svijeta, nakon što je jedan papagaj, zaražen ptičjim gripom, uginuo u karantinu u Britaniji. Zamjenik ministra prirodne okoline Ben Bredšo rekao je da očekuje podršku evropskih partnera i da bi zabrana mogla da stupi na snagu u roku od nekoliko dana.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2005, 11:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ta dezinfekcija na granicama... bas gledam na tv .. prscu tockove prskalicama i prevoze se auta preko spuzvi natopljenih dezinficijensima.
Mala luksuzna auta to "zadovoljstvo" placaju 2 KM, a kamioni i busevi 8 KM. :roll:
Jasno mi je da se moraju platiti ljudi koji to rade, kao i sredstva koja se koriste za dezinfekciju, ali zar sve mora po jadnom narodu?! :roll: Da me ne shvatite pogresno, 2 KM nije nista, ali nisu ljudi krivi sto se takvo nesto pojavilo...

Kad je bio aktuelan SARS-putovala sam kroz Makedoniju u Grcku, i sjecam se da smo bili primorani da gazimo kroz te spuzve.
A takodje, sam putovala iz Bugarske i to vozom, kad je bila dezinfekcija na granicama protiv SARS-a i usao ciko na granici i prsce po vozu sa prskalicom za voce :D Mislim izgledalo je smijesno, jer on prsce hodnik i stakla kupea, a virus ako si pokupio nema sanse da te tako dezinfikuje :) ..

Meni je to lakrdija. Toliko se prica da virus se prenosi direktno preko ptica i to zivih preko izmeta, krvi i slicno. Oni prscu po tockovima a ptice prelijecu granicu :lol:

Iskreno se nadam da ce se svijet dozvati pameti!
Neko vece srbijanski ministar zdravlja na emisiju u TV ispekao i pojeo peceno pile :D U big brother kuci, neku vece spemili stanarima patku na pekinski nacin... a to gleda gro Hrvatske.. :)
A u Beogradu, goluba zgazi auto na ulici ili nesto
slicno, dolijece policija, obiljezava mjesto zlocina, dolaze maskirani veterinari i slicno :D
Penzioneri iskaju golubove po setalistima , psuju i slicno...lakrdija po ulicama :D
Imucniji gradjani kupuju Tamyflu kutije i kutije, misle da su odobrani, da je to "nojeva barka" za spas od pandemije! :lol:

I to je nasa realnost... :roll: zalosno i izmanipulisano :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2005, 12:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Kako izgleda covjek koji oboli od pticje groznice...

Slika

J'ai dit, Aicha, prends, tout est pour toi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2005, 21:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
IAKO se dezinfekcija vozila na graničnim prijelazima iz Hrvatske u BiH može smatrati standardnom procedurom, način na koji se to radi nipošto nije primjeren.

Naime, umjesto da se na granicama postave spužve s natopljenim dezinficijensom, dezinfekcija se obavlja "ručno", što stvara velike gužve na graničnim prijelazima.

No, čak ni neodgovarajući način dezinfekcije nije najgori problem. Kako su pojasnili iz Ureda za veterinarstvo BiH, dezinfekcija vozila iz Hrvatske provodi se jer postoji mogućnost da je neko vozilo u Hrvatskoj pregazilo mrtvog zaraženog labuda, pa postoji mogućnost da se putem kotača vozila unese virus u BiH.

Fascinira podatak da su u Uredu za veterinarstvo BiH zaboravili pretpostaviti da bi virus ptičje gripe u BiH mogao biti unesen iz Hrvatske putem potplata na obući putnika. Baš kao što postoji određena vjerojatnost da je neko vozilo pregazilo mrtvu zaraženu pticu, postoji i vjerojatnost da je netko od putnika u automobila stopalom "nagazio" na leš zaražene ptice, te virus "ponio" na obući.

Kako javlja bosansko-hercegovački portal Pincom.info, kotači automobila su na granici dezinficirani, ali putnici nisu, pa se stoga postavlja pitanje opravdanosti takve prakse, naročito ako je poznato da se dezinfekcija vozila provodi samo na nekim graničnim prijelazima.

Pincom.info postavlja pitanje na koji se način BiH misli braniti od jata ptica selica koji iz Hrvatske dolaze u BiH, te sasvim jasno implicira da su se bosansko-hercegovačke vlasti na valu općeraširene panike odlučile profitirati, što je sasvim logična pretpostavka ako se uzme u obzir da se bez izdavanja računa za dezinfekciju vozila iz Hrvatske naplaćuju visoke naknade, dva eura za osobna vozila te čak deset eura za autobuse i kamione.

http://www.index.hr

ako je stvarno ovako, onda je to sramota!

J'ai dit, Aicha, prends, tout est pour toi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2005, 22:51 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Evo vam pa upravljajte kako vam je volja sa covjekom koji je mutirao od pticije gripe:
http://www.subservientchicken.com/
:D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]