Odgledao sam celu presicu od 50 minuta. Preporučujem je svakom ko je dobar sa engleskim, jer daje veoma bitan kontekst onoga što se dogodilo.
40 minuta je tu sve išlo manje-više normalno. Tramp je drvio o rudama i vojnicima koji ginu, a Zelenski o garancijama i kako mora da se zaustavi Putin. Tramp nekoliko puta ponavlja: prvo dil pa ćemo lako za garancije, Zelenski insistira da Putin ne može ništa da dobije, da mora da plati, da je ubica i terorista. Laže kao pas o tome ko je kršio primirja u poslednjih deset godina i ko je za šta koristio sporazume iz Minska. Vidljivo ga iritira to što Tramp striktno koristi izraz "predsednik Putin" i pazi da ne popljuje Ruse, i postavlja ih manje-više u istu ravan sa Ukrajincima. Nije baš vesela atmosfera, ali 40 minuta to ide nekako. Tramp predstavlja sebe kao mirotvorca i u jednom trenutku priča kako je rat strašan i gradovi su porušeni, ova budaletina mu upada i reč i bez trunke ustezanja kaže: "To ti je možda Putin pričao da nam je porušio gradove, mi živimo, radimo, deca nam idu u školu" (ovo je drugi put u dva dana da mu javno spočitava da mu Putin sastavlja argumente). Tramp mu je prešao barem preko dve-tri slične opaske i zapravo se ponašao prilično diplomatski ako se ima u vidu kako je ovaj nastupao.
Pičvajz kreće u trenutku kada novinar postavlja pitanje o Poljskoj otprilike ovako: "Poljska je decenijama bila pod ruskom kontrolom posle 2SR. Oni su gledali na Ameriku ne samo kao na najmoćniju zemlju, nego i najbogatiju, sa najboljom muzikom i filmovima. Moji prijatelji u Poljskoj su sada zabrinuti da se vi previše usaglašavate sa Putinom. Koja je vaša poruka za njih?"
Tramp na to daje bukvalno najljudskiji i najpristojniji odgovor na celoj presici: "Ako se ne bih usaglasio sa obojicom, ne bismo imali dil. Mogu ja sad da uzmem i da ispljujem Putina, a šta posle? Da ga pozovem i kažem ej Vladimire, ajde da pravimo dil? Ne ide tako. Ja sam ovde na strani SAD. Mogu ja da budem najopakiji baja na svetu, nije problem, ali onda nemamo dil."
Tu Vens oseća potrebu da pridoda kako su imali predsednika koji je se tri godine busao u prsa junačka, kleo i pljuvao Putina na pasja kola, i dokle se stiglo? Vreme je da se koristi diplomatija umesto kletvi, jer je to ono gde SAD mogu istinski da pokažu svoju veličinu.
Ova Vensova opaska je išla novinaru koji je postavio pitanje, uopšte nije išla Zelenskom. I na nju se apsolutno nije imalo razloga brecati.
Avaj, Zelenski ni pet ni šest, nego pravo u Vensa: "Mogu li ja tebe nešto da pitam?" I tu mu očita bukvicu pola od laži a pola od deluzija, i bez trunke ustezanja je završi sa: "Prema tome, Džej-Di, o kakvoj dipomatiji ti pričaš?"
Dakle, em mu ničim izazvan čita bukvicu, em ga u tom ribanju oslovljava po imenu a ne "gospodine potpredsedniče". Diplomatski skandal samo takav.
Vensu puca film pošto nema iskustvo u ovakvim situacijama i u fazonu je da neće niko da ga riba na njegovom terenu. Ovaj prihvata svađu, pa onda i Trampu puca film i ostatak znamo.
Ako je ovo bila sačekuša, bila je britanska. Za Trampa. Mada ne mora sve da bude zavera. Radi se naprosto o liku kome su najmoćnije zemlje sveta titrale kao da je Sveti Petar, pa je on logično i umislio da je Sveti Petar i da može da postrojava američku administraciju.