Pfc88 je napisao:
motozeljo je napisao:
Nepune tri sedmice imaš da radiš u tri smjene uz rotaciju radnika, ja nisam nigdje napisao kontinuiran rad u trećoj smjeni.
А шта да раде кад се са тог кружног пребаце на следећи?
Можда одморе 15-20 дана, па онда опет наставе у три, лагано.
Морам и ово додати, мени лично си један од дражих људи на форуму, и заиста цијеним све оне текстове и постове о ратном периоду и захвалност за све урађено у том периоду.
Али по овом питању стварно као да не живиш овдје и не знаш како су ствари функционисале, како функционишу и нажалост како ће функционисати и у будућности.
E ovako da ti rečem nešto ..... onomad dok sam radio po terenu (prvi moj teren tj. gradilište izgradnja TF mreže u mz Brezik i mz Čađavac te Spojni Optčki Put Kablom između te dve TF centrale u Brčko distriktu 2000.godine) krenulo se raditi u kasno ljeto i nije se uspjelo završiti do prvih kiša samo što je tad bila naredba da se ne radi po kiši i blatu a pogotovo ne po snijegu i to gradilište smo konzervirali i nastavili raditi u martu 2001.godine. Završili smo ga negdje krajem aprila 2001. i predali Telekomu Srpske na upotrebu. Za vrijeme zimske pauze sam povremeno svraćao u firmu i plata je išla normalno. Ali od te 2001. se promjenilo to da je svake godine ta pauza bila sve kraća i kraća da bi recimo vrhunac bio u zimu 2008. godine kada sam sa kolegama zatvorio gradilište u Novom Pazaru 31.12.2008. godine u 17h i upalio auto pa kući za BL. Snijega je bilo do koljena a jutarnje temperature su se kretale od -15 do -17. Tad je ispao problem tzv. "grabeža" među firmama da se otimaju gradilišta i da se što brže završi posao na uštrb kvaliteta. Bitno je bilo uzeti što više da se radi a nebitno je što konkurenciju istjeruješ sa posla. Do tada je važio džentlmenski sporazum da kad dobiješ gradilište imaš rok da ga završiš i kad završiš dobijaš drugo gradilište da radiš. I bilo je dovoljno posla a i para za sve izvođače. A onda 2010.godine "TRAS" ...... nema posla a i ono već ugovoreno je stalo. Kako su "mali" klekli dve godine ranije tako su i ovi "veći" otresli o zemlju još gadnije.
Da skratim dobro sam upoznat kako funkcioniše dobijanje poslova u GU, Telekomu ili Autoputevima RS ali pitam tebe koja je poenta dati nekome da radi kružni tok 6 mjeseci, da maltretiraš ljude u kolonama koji ti se sjete matere svaki put kad budu u koloni. Samo zato što u GU nemaju sluha, znanja, htijenja da ono što se radi uradi kako treba. Napravi tender sa rokom izgradnje od mjesec dana i siguran sam da će dvije ili tri firme sjesti i dogovoriti kratkoročnu saradnju da se posao dobije i završi. Ako ništa drugo aktuelni gradonačelnik je obećao tako nešto u prošloj kampanji a obećano nije ispunio. Razrovali su na tri najveće raskrsnice u gradu i napravili bespotrebno velike gužve u saobraćaju.
Usput na vama mlađima je da promjenite percepciju, glasanjem, kako bi to trebalo da funkcioniše u budućnosti, a vidim da znate kako ne treba da se radi.