sam_protiv_svih je napisao:
U kontekstu ovog sabora - izgleda da se citava politicki zivot u RS sveo na "izuzetno je vazno i od velikog znacaja da posaljemo poruku..."
Cini mi se da u ove zadnje 2-3 godine tj mozda od kad je Dodik postao predsjednik sve se svodi na presipanje iz supljeg u prazno. Vanredne sjednice skupstine i donosenje zakona i zakljucaka bez bilo kakvog znacaja i koje niko nece postovati, ona kampanja "granica postoji" i mrcvarenje ljudi da se okuplja po entitetskim linijama, pokusaj organizovanja izbora po svom, borba oko tog dana RS-a, pokusaj gasenja ustavnog suda, organizovanje sabora i mitinga, putovanja u Rusiju i nekakvi sastanci opet bez bilo kakvog konkretnog znacaja, pa onda citav spektar desavanja iz kategorije borba sa vjetrenjacama tj stranaca i visokog predstavnika, oni namecu i otimaju - mi ne damo...
Ne kazem da uvijek nije bilo ovako ali zadnji godina je bas ocajno. Da li zato sto jednostavno nakon 20ak godina Dodik i SNSD nemaju vise sta da ponude pa se bave glupostima ili zbog politicke izolacije u kojoj smo zavrsili ali samo zali Boze zivota i godina koje prolaze u ovakvom ambijentu.
A sta bi ti neke velike sudbonosne promjene i nekakve konkretne korake??
Realno i objektivno stanje nije daleko od okupacije!!
Imas slona u sobi pravimo se da ga nevidimo i pratimo kako trce i skacu majmuni....dajmo malo ozbiljnosti.
Medjutim ili Ali.
Neki privid suvereniteta i neke slobode mora da se daje plebesu!To je najlakse kroz "patriotski narativ i simboliku". Rijeci se lako povuku, zaborave ili okrenu. Pa mi zivimo u svijetu gdje je zakonom zagarantovan "free speech" i ne sanksionise se zar ne?
Koje danas odgovaro za ono sto se kaze ili napise? Naravno van izuzetaka kao sto su "teroristi": Asanz, Snovdena i hiljade drugih...!!
Jedno je sigurno 100% a to je: Ne samo ako se sloze Hrvati da se mirno razidjemo i razdjelimo nego ako se sloze i Bosnjaci sutra da se razidjemo na miran kulturan nacin to se nece desit.
Nece se desit sve dok "veliki brat" to ne dozvoli i dok to nije u njegovom interesu!
Tako je za sada u postojecem diskursu i globalnom okruzenju to jest tu gjde smo i kako smo!!