simplicity je napisao:
cula sam da zaustavljaju pjesake i to kao ako nemas licnu..zapisu te ..
to je cista sramota...kriminalci valjaju drogu..dilaju gazde kafica i oni su OK...a omladinu legitimisu po cesti ...i kobajagi daju osjecaj da nesto se radi..a sve sama budj
Pa imaju oni pravo da zaustave svakog pješaka i da ga legitimišu, jer tako piše u zakonu. Ti spomenu likove koji valjaju drogu... Pa istraga o drogama i počinje tako što uhapsiš nekog "omladinca" (oni su najčešće i korisnici) sa bijelim i natjeraš ga da ti kaže od koga je to kupio. Onda malo pratiš tog lika u nadi da ćeš naći od koga on nabavlja i sve tako. Dakle, od nekud se mora početi. A identifikacija je dio standardne policijske procedure, moraju nekako saznati s kime imaju posla. Inače bi im svako govorio da se zove Pero Perić.
Meni su zadnji put tražili ličnu prošle zime i ja ih pitao što im to treba, a ljudi mi fino rekli da im treba jer je u obližnjoj zgradi neko prijavio provalu u stan 10 minuta ranije i da je standardna procedura da se onda legitimišu svi u okolini u potrazi za osumnjičenima. Meni je to objašnjenje zvučalo potpuno logično, tako se i vani radi, nije to neka mudrost. Ljudi su bili vrlo ljubazni i meni se činilo da je i njima neugodno zbog toga što me gnjave i zadržavaju po zimi. Mog mlađeg brata zaustavili preključe, on se isfurao, ja mu rekao da je sam kriv što izgleda kao krimos (obrijana glava, neobrijan i slično).
simplicity je napisao:
a rade to josh malo...dok ne ukinu MUP ... onda ce jedino imati nadelznosti sto se tice vatrogasaca

(tragikomicno

) onda ni ti "lipari" nece moci legitimisati po trotoaru...
Pa biće ti "lipari" i nakon reforme. Ne misliš valjda da onda neće policija imati ovlaštenja da reguliše saobraćaj ili da patrolira po bloku. Nemoj biti smješna, neće se ništa promjeniti, jedino će šefovi biti u Sarajevu a policija na lokalnom nivou će raditi posao još gore nego što sada rade jer će biti slabija kontrola. Stara je istina da ako niko od šefova nije blizu onda idemo "labavo", a to je upravo ono što je mislim da će se dogoditi ako neke od sadašnjih šefova prebacimo u Sarajevo. Osim toga jedini "rezultat" te reforme će biti to što će Pedi u svoju biografiju upisati da je sproveo još jednu reformu.