drug je napisao:
U pravu si. Rusi su predugo čekali. 2014. bi na tacni imali Herson, Zaporožje, pa i Harkov. Žestoki fajt bi bio samo za Nikolajev na putu ka Odesi. Ili je to tako izgledalo nakon ruskog proljeća te 2014. Šta se desilo u glavama ljudi koji vode Rusiju, počev od Putina pa do Šopjgua da nisu iskoristili takvu priliku meni, evo prvom nije jasno. Jedni kažu da Rusi tada nisu bili spremni za intervenciju, ali evo vidimo da ni osam godina kasnije nisu bili spremni i da su u rat ušli tek kada su ih ovi fašisti sa zapada satjerali u ćošak.
Mislim da ekonomija nije bila tada spremna. Od 2014. su počeli sa zamjenom uvoznih proizvoda tj sa programom pod nazivom "импортозамещение".
Napravili su različite medicinske uređaje - recimo firma "Švabe", uveli su svoj sistem plaćanja "Mir", kupili su finski Sailfish OS/Jolla koji će mjenjati Android i iOS u Rusiji pod nazivom "Avrora OS", vjerovatno su i pripremali planove za slučaj kada strane firme napuste rusko tržište (Mekdonalc, Koka kola, Reno, Tojota, Mercedes itd), povećali su proizvodnju plastika (polimera), povećali su proizvodnju žita (pojačali poljoprivredu). Mislim da su uložili i neke napore po pitanju računarske proizvodnje. Takođe kod proizvodnje Aurus luksuznih vozila (pa i predsjedničke limuzine) mislim da je došlo do transfera tehnologije između Njemaca (Porše) i ruskog instituta NAMI koji bi mogao pomoći u nekom daljem samostalnom razvoju njihove domaće autoindustrije.
2014. nije bilo turskog toka. Mislim da su i nakon 2014. povećali količinu zlatnih rezervi, bile su te neke priče.
A na političkom planu su od te 2014 do danas izgleda izgradili odnose sa Saudijskom Arabijom i UAE.
2015. je počela intervencija ruske vojske i države (zvanično) u Siriji, zadržali su prisustvo na mediteranu i na bliskom istoku. Da li bi bilo moguće to da su 2014. pokrenuli rat protiv Ukrajine, u ovim sadašnjim razmjerama? Ukrajinska vojska je bila slabija, ali opet trebao bi tu neki period nakon da se uredi Ukrajina i oporavi plus što bi trpili sankcije kao danas, tako da kontam da ne bi bilo moguće onda u Siriji da se angažuju tek godinu nakon.
Sa tim "Minskovima" su vjerovatno pokušali na bezbolan način doći do riješenja, a ako ništa kupili su vrijeme.
Vojno, iako sam ja kritikovao u ovoj temi opremanje, nije baš da nisu ništa pripremali. Profesor Milinović je spomenuo da su negdje 2015. u Almaz Anteju organizovali raspravu šta mogu i kako u slučaju napada Natoa. Pa je onda krenulo neko štancanje S300 i S400. Ako sam šta permutovao, neka me neko ispravi. . Te 2014. nisu imali svoju matricu za termoviziju, sada je imaju, tj makar je bila vijest od prije 2-3 godine. Nisu imali kinžal, nisu imali posejdon, nisu imali sarmat, a njih Nato sigurno uzima u obzir kad "razmišlja" o sukobu sa vojskom RF. 2014. nisu postojale modernizacije tenkova kao što su T90M i T80BVM. Nije bilo Buka M3. Nije bilo novih vozila iz Tajfun serije.
Mislim da suma sumarum ne bi bilo bolje da su tad intervenisali. Možda bi vojno bolje prošli, ali industrija vojna i civilna bi vjerovatno bila više pogođena nego ovako kako su postepeno, kao i ekonomija.
Sent from my RMX3081 using Tapatalk