Volim Borac je napisao:
Dugoročno ne bi dobro izašlo upravo da radi se tako kako bi ti htio , jer bi to kratkog vijeka bilo, drži vodu dok majstori odu.
Kada su Rusi ušli u rat u Siriji, svi su očekivali kao i ti sada, razvaljivanje, bombanje itd. Ali to nije bila politika ili način djelovanja Rusa.Rusi su bili podrška SAA, a ne nosioci ratnih aktivnosti. Tako Putin tj. vrh ruske države razmišlja, mi ćemo ti pomoći ali to je tvoja zemljak, ti moraš za nju da krvariš ako je hočeš za sebe.
Na kraju poslije svij ismijavanja Rusa, bježanja Asada kroz prozor, Sirija je slobodna, .
Pored Rusa, najbitniju ulogu u tom ratu je Hezbolah, koji je uz Ruse bio ras na vagi za pobjedu SAA.
Poredeći to sa Donbasom, situacija je može se reći slična. nije RUs odmah ni 2014 reagovao, tako je i sada.
Ne očekujem od Rusa spektakularne akicje, oni su tu da guraju proruske snage Ukrajine, od kojih traže da se izbore za svoje.
Kao što je ulazak Hezbolaha bio ključan u ratu u Siriji, tako je ulazak Ahmat sila ključan za pobjedu prorusa.
Osvajanje Kijeva ili zapada Ukrajine neće se desiti, eventualno prisiljavanje na predaju.
Ja ne bih kazao da je situacija slična, iz jedne druge perspektive, a evo i zašto.
Prvo, rat u Siriji nije započela Rusija, nego SAD. Rusija se priključila kasnije. U ovom sukobu, Rusija je pokrenula ova velika ratna dejstva.
Drugo, ovdje su sva svjetla sada na Rusiji, kao iz mnogih uglova posmatrano, primarno odgovornoj za dešavanja na terenu i tempo dešavanja. Rusija sada ne ide iz komforne pozicije, da djeluje sekundarno, kao ispomoć Asadu. Već udarno djeluje. LNR i DNR vojske, bez podrše vojske RF u ovom sukobu bi bile beznačajne. Oružja, oruđa, tehnika idu iz Rusije njima. Podršku i ofanzivu u ljudstvu je suvišno pominjati.
Treće, a povezano sa drugim, Rusija se sada ne uključuje (ili pokreće dejstva) na teritoriji koja istorijski njoj nije u sferi primarnog interesa. Ukrajina to jeste. Milioni Rusa žive u Ukrajini, a ne u Siriji.
Četvrto, Rusija je mogla sebi da priušti da iz sukoba u Siriji izađe i kao relativni ne- pobjednik, odnosno da ne ispuni zadane ciljeve. Ovdje to ne može. Rusija ako izgubi ovaj sukob u Ukrajini, ona gubi svoj uticaj i status vojne supersile (neki bi rekli da ona to ni politički nije više, već je spala na nivo regionalne sile).
Dakle, ulog u Ukrajini je nemjerljivo veći za Rusku federaciju, nego što je bio u Siriji. Kada na to dodamo i svu prozapadnu- antirusku propagandu, jačanje ekonomskih sankcija, raznoraznih zabrana.. Ova situacija u Ukrajini je za Rusiju, biti ili ne biti. Ako ne ispuni svoje ciljeve u Ukrajini, kuvanje u Gruziji će porasti, tenzije na relaciji Jermenija- Azerbejdžan će još rasti. Destabilizacija Kazahstana će opet biti pokrenuta, a onda možda i Bjelorusija dođe na red.
A da Rusiju ovaj rat košta, košta je. I finansijski, materijalno, ali i po pitanju ljudstva. Ukrajinci barataju sa nekih 18.000 ubijenih ruskih vojnika, Nato kaže 10- 15.000. Rusi su ako se ne varam priznali oko 2.000. Ja sam približnije cifri od 10.000 (pitanje da li se tu računaju i DNR i LNR).
Da li je rat(specijalna operacija) bio neizbježan, jeste. Da li se mogao još odlagati, nije. Da li je ishod neizvjestan? Paa..