banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 16:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2005, 22:31 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2004, 11:35
Grigorii Rasputin je napisao:
Dzenita je napisao:
Citiraj:
Alejkumu selam, postovana sestro!

Malo se necu sloziti s tobom, jer smatram da moram upozoriti. Duznost muslimana "da-wa" je pozivanje u pravi put dok je ziv. Sve sto ja znam, duzan sam da i druge poducim, i to mi je duznost do kraja zivot. Inace, ako posjedujem Internet, imam pristup ljudima koji nisu upoznati s vjerom, moja duznost je pozivati.

Inace, posjecujem mnoge forume i citam mnogo knjiga. Pogotovo u zadnje vrijeme kad sam poblize upoznao religije. Iako sad imam najmanje vremena, najvise citam.

A, ovih provokatora jednostavno mora biti. Zbog toga se nikad ne smijemo zabrinuti, jer kako nam Allah uzviseni u Kuranu kaze

Doista je Allah obdario vjernike kad im je poslao Poslanika između duša njihovih: uči im ajete Njegove i čisti ih, i uči ih Knjizi i mudrosti, mada su ranije sigurno bili u zabludi očitoj.

a, koga Allah zabludi, ko sam ja da ga uputim na pravi put? -al uvijek covjek ne zna ko je potencijalni covjek koji ce doci do istine. A, ima ljudi koji su zabluditi i ko sam ja da ga uputim na pravi put ako ga je Allah uzviseni okrenuo?

[4.88] Pa šta vam je? O munaficima ste (podijeljeni u) dvije skupine, a
Allah ih je povratio zbog onog šta su zaradili. Zar želite da uputite onog
koga je zabludio Allah? A koga zabludi Allah, pa nećeš mu naći puta
.

Svjedok sam da je pogotovo u zadnje vrijeme sve vise muslimana koji upoznaju nemuslimane s Islamom, ja mogu imenom i prezimenom imenovati stotine ljudi koji su srcem presli na Islam. a, nek mi bilo koji pravoslavac nabroji deset ljudi u Bosni koji su presli s Islama na pravoslavlje srcem, i nek kaze zasto

Esselamu alejkum!

Razumijem,ali ovdje je to nemoguce...vidis i sam.Pravi put i istina jesu u stvari Islam.Jer je Allah dz.s dao ime toj vjeri....dok se u samoj bibliji nigdje ne spominje rijec krscanstvo...osim jedanput u novom zavjetu....a znamo kako je Biblija pisana i dopisivana i ko su licnosti i autoriteti koji su je pisali.
Dok se Islam zastupa od i te kako poznatih alima koji ne smiju jer je Allah zabranio da se bilo koji ajet preokrene.Znaci...Islam se opravdava istinom i istinitim argumentima i nema proturijecnosti kao u drugim svetim knjigama.
Jeste to brate put i istina...ali kad vidis da opominjes vise puta da to ne uradja plodovima ta da-wa brate mora da prestane s tvoje strane.
Allah mi je svjedok koliko sam osoba ja uz Njegovu pomoc uvela u Islam.
Danas njemica koja je Bibliju znala skoro na pamet klanja Allahu subhanehu we te`ala namaze...to nagoni suze radosnice mojim ocima.Kad s njom stanem su saf...nemogu ti opisati taj osjecaj.Njene suze dok cita ajete.A rekla mi je da je hvatao strah uzeti Kur`an casni u rukama....jer je islam dozivljavala kroz prizmu medija a mi znamo kako se to odrazava i ko sta zastupa.

"Hvali ime Gospodara tvoga kad vidis kako ljudi u skupinama ulaze u Njegovu vjeru"
svaki...ama bas svaki se ajet obistinjuje.I bice onako kako Allah hoce....drugacije ne moze!
Pisala bih opsirnije...ali moram na namaz ,pa se cujemo sutra!

Allahimanet!

Dzenita, reci mi, sta znaci dz.s poslije ime Allaha?

dž.š. je skracenica za "dželešanuhu", sto u prijevodu s arapskog znaci "uzviseni".

Inace, mozda ces negdje naci i poslije Muhameda a.s. ili bilo kojeg drugog bozijeg poslanika skracenicu "a.s." sto je skracenica "alejhi selam", a ovo u prijevodu s arapskog znaci slanje salavata na poslanika. U Islamu se vjeruje da je lijepo uvijek davati selam na bozije poslanike, jer mogucnost postoji na sudnjem danu da se neki boziji poslanik zalozi kod boga za oprost nekih, vecinom manjih grijeha, manji grijeh u Islamu je npr. proci kraj covjeka a ne poselamiti ga, ili npr. pusenje i sl. A, slanjem salavata odajemo postovanje prema bozijim poslanicima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2005, 22:37 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2004, 11:35
Dzenita je napisao:
Citiraj:
Alejkumu selam, postovana sestro!

Malo se necu sloziti s tobom, jer smatram da moram upozoriti. Duznost muslimana "da-wa" je pozivanje u pravi put dok je ziv. Sve sto ja znam, duzan sam da i druge poducim, i to mi je duznost do kraja zivot. Inace, ako posjedujem Internet, imam pristup ljudima koji nisu upoznati s vjerom, moja duznost je pozivati.

Inace, posjecujem mnoge forume i citam mnogo knjiga. Pogotovo u zadnje vrijeme kad sam poblize upoznao religije. Iako sad imam najmanje vremena, najvise citam.

A, ovih provokatora jednostavno mora biti. Zbog toga se nikad ne smijemo zabrinuti, jer kako nam Allah uzviseni u Kuranu kaze

Doista je Allah obdario vjernike kad im je poslao Poslanika između duša njihovih: uči im ajete Njegove i čisti ih, i uči ih Knjizi i mudrosti, mada su ranije sigurno bili u zabludi očitoj.

a, koga Allah zabludi, ko sam ja da ga uputim na pravi put? -al uvijek covjek ne zna ko je potencijalni covjek koji ce doci do istine. A, ima ljudi koji su zabluditi i ko sam ja da ga uputim na pravi put ako ga je Allah uzviseni okrenuo?

[4.88] Pa šta vam je? O munaficima ste (podijeljeni u) dvije skupine, a
Allah ih je povratio zbog onog šta su zaradili. Zar želite da uputite onog
koga je zabludio Allah? A koga zabludi Allah, pa nećeš mu naći puta
.

Svjedok sam da je pogotovo u zadnje vrijeme sve vise muslimana koji upoznaju nemuslimane s Islamom, ja mogu imenom i prezimenom imenovati stotine ljudi koji su srcem presli na Islam. a, nek mi bilo koji pravoslavac nabroji deset ljudi u Bosni koji su presli s Islama na pravoslavlje srcem, i nek kaze zasto

Esselamu alejkum!

Razumijem,ali ovdje je to nemoguce...vidis i sam.Pravi put i istina jesu u stvari Islam.Jer je Allah dz.s dao ime toj vjeri....dok se u samoj bibliji nigdje ne spominje rijec krscanstvo...osim jedanput u novom zavjetu....a znamo kako je Biblija pisana i dopisivana i ko su licnosti i autoriteti koji su je pisali.
Dok se Islam zastupa od i te kako poznatih alima koji ne smiju jer je Allah zabranio da se bilo koji ajet preokrene.Znaci...Islam se opravdava istinom i istinitim argumentima i nema proturijecnosti kao u drugim svetim knjigama.
Jeste to brate put i istina...ali kad vidis da opominjes vise puta da to ne uradja plodovima ta da-wa brate mora da prestane s tvoje strane.
Allah mi je svjedok koliko sam osoba ja uz Njegovu pomoc uvela u Islam.
Danas njemica koja je Bibliju znala skoro na pamet klanja Allahu subhanehu we te`ala namaze...to nagoni suze radosnice mojim ocima.Kad s njom stanem su saf...nemogu ti opisati taj osjecaj.Njene suze dok cita ajete.A rekla mi je da je hvatao strah uzeti Kur`an casni u rukama....jer je islam dozivljavala kroz prizmu medija a mi znamo kako se to odrazava i ko sta zastupa.

"Hvali ime Gospodara tvoga kad vidis kako ljudi u skupinama ulaze u Njegovu vjeru"
svaki...ama bas svaki se ajet obistinjuje.I bice onako kako Allah hoce....drugacije ne moze!
Pisala bih opsirnije...ali moram na namaz ,pa se cujemo sutra!

Allahimanet!

Draga sestro, hvala ti puno na ovim rijecima, mislim da cu te poslusati. Neka te Allah nagradi za svako djelo kojim si priblizila ljude istini i jedinom cilju svih ljudi na svijetu.

Reci mi, ako mozes, koliko otprilike ljudi znas sto su bili nevjernici ili druge vjere a da su prihvatili Islam. Pitam zato sto primjecujem da sve vise i vise ljudi prihvaca Islam, pogotovo medju omladinom. Nevjerovatno mi je kako neki momci, od oca i majke koji ni euzubilahi nisu znali prouciti nakon sto su otisli studirati ili u skolu, odjednom pocese klanjati, ostavise alkohol, pocese biti ljubazni i sl. jako mnogo je takvih primjera u mojoj okolini, masalah, a nekad sam mislio da je tesko takvo sto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2005, 22:56 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Avg 2005, 23:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
Moj komp koci malo,pa sam vise puta poslala isti post.Pa da to nebi bas izgledalo toliko lose,da napisem bilo sta kolko eto da je sadrzina drugacija :lol: :lol:

Poslednji put menjao Dzenita dana 07 Avg 2005, 00:24, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Avg 2005, 23:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Micelijus je napisao:
Dzenita je napisao:
Vidim posjedujes dosta znanja i raduje me ta cinjenica i pozivam te u ime Allaha da ne gubis vrijeme jer smo i onako mi kao vjernici nepozeljni,zasto?Zato sto smo muslimani.
Ovdje se u glavnom podrzavaju licnosti koje pljuju po islamu i treba ih pustiti.

Dzenita je napisao:
Hocu da ti kazem da bezvezno gubis vrijeme...jer sam ja na ovom forumu vec duze vrijeme.Pa i ako sam se trudila da nikoga ne uvrijedim(kako mi islam nalaze)mnogi su se nasli uvrijedjenim i pretvarali moje rijeci kao lazne umotane u lijepom papiru.

Dzenita je napisao:
Nisam nikoga naglasila ni spomenula...te doticne licnosti koje si ti naveo me niti nerviraju niti se na njih osvrcem...ima ovdje dosta podmuklijih sa jakim argumentima bez imalo svijesti....dakle smatram da nemam vise sta da pisem jer ,sta ja jos imam da kazem na forumu kojim preovladava totalna mrznja da se cak osobe kao npr. onaj pod imenom "jebac sehida" ni ne upozore da to promijene....mada da to neki musliman uradio bio bi napadnut od pojedinih ovdje koji fol propagiraju bratstvo i jedinstvo a u stvari su peceni nacionalisti.

Poslije svega ovoga…

Dzenita je napisao:
Pravi put i istina jesu u stvari Islam.Jer je Allah dz.s dao ime toj vjeri....dok se u samoj bibliji nigdje ne spominje rijec krscanstvo...osim jedanput u novom zavjetu....a znamo kako je Biblija pisana i dopisivana i ko su licnosti i autoriteti koji su je pisali.

39. A onima koji ne budu vjerovali i KNJIGE (Evidentno se govori o više knjiga, ne samo o Kuranu) Naše budu poricali – biće stanovnici džehennema; u njemu će vječno ostati." (Al-Baqara (2) - Krava, 39 )

46. I sa sljedbenicima Knjige (Svetog Pisma, Biblije) raspravljajte na najljepši način,- ne i sa onima među njima koji su nepravedni -, i recite: "Mi vjerujemo u ono što se objavljuje nama, a naš Bog i vaš Bog jeste – jedan, i mi se Njemu pokoravamo."
47. Kao i njima, Mi tebi objavljujemo Knjigu, a neki od onih kojima smo već dali Knjigu – i u ovu vjeruju, a i od ovih neki u nju vjeruju, a dokaze Naše samo nevjernici osporavaju.
(Al-’Ankabut (29) - Pauk, 46,47 )

48. Mi smo Musau (Mojsiju) i Harunu (Aronu) dali Tevrat (Stari zavjet), svjetlo i pouka za one koji se budu grijeha klonili, (Al-Anbiya (21) - Vjerovjesnici, 48 )

1. Elif–lam–mim
2. Allah je – nema boga osim Njega - živi i Vječni!
3. On tebi objavljuje Knjigu, pravu istinu, koja prethodne potvrđuje, a Tevrat (Stari zavjet) i Indžil (Novi zavjet ) objavio je
4. još prije, kao putokaz ljudima, a objavio je i ostale koje rastavljaju istinu od neistine.
One koji u Allahove riječi ne vjeruju čeka teška patnja; - a Allaha je silan i stog.
(Ali-’Imran (3) - Imranova porodica, 1-4 )

46. Poslije njih smo Isaa (Isusa Hrista ), sina Merjemina (Marijina ), poslali, koji je priznavao Tevrat (Stari zavjet ) prije njega objavljen, a njemu smo dali Indžil (Novi zavjet), u kome je bilo uputstvo i svjetlo, i da potvrdi Tevrat, prije njega objavljen, u kome je takođe bilo uputstvo i pouka onima koji su se Allaha bojali,
47. i sljedbenicima Indžila smo bili naredili da sude prema onome što je Allah objavio u njemu. Oni koji nisu sudili prema onome što je Allah objavio – pravi su grešnici.
48. A tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi knjige prije nje objavljene i da nad njima bdi. I ti im sudi prema onome što Allah objavljuje i ne povodi se za prohtjevima njihovim, i ne odstupaj od Istine koja ti dolazi; svima vama smo zakon i pravac propisali. A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali, On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti.
(Al-Ma’ida (5) - Trpeza, 46-48 )

Koliko ja mogu da primjetim, u Kuranu se govori o tome da je/su isti Onaj/Oni koji je/su Dao/Dali Sveto Pismo (Stari i Novi zavjet), kao i ostale knjige, Dao/Dali i Kuran, pa me samo kopka to po kojoj su logici "tumači" Kurana došli do zaključka da je Taj ISTI dozvolio da se jedna njegova objava izmjeni, a za drugu je, kako Dženita kaže:"Allah zabranio da se bilo koji ajet preokrene."

Ipak, šta poslije svega ovoga reći već ono što je davno rečeno i napisano:

1.O Vjerovjesniče, Allaha se boj, a nevjernike i licemjere ne slušaj – Allah, uistinu, sve zna i mudar je – (Al-Ahzab (33) – Saveznici, 1 )

58. A oni koji vjernike i vjernice vrijeđaju, a oni to ne zaslužuju, tovare na sebe klevetu i pravi grijeh…
…60. Ako se licemjeri i oni čija su srca bolesna i oni koji po Medini šire laži – ne okane, Mi ćemo ti vlast nad njima prepustiti i oni će samo kratko vrijeme kao susjedi tvoji u njoj ostati –
(Al-Ahzab (33) – Saveznici, 58,60 )

13. na Dan kada će licemjeri i licemjerke vjernicima govoriti: "Pričekajte nas da se svjetlom vašim poslužimo!" – "Vratite se natrag, pa drugo svjetlo potražite!" – reći će se. I između njih će se pregrada postaviti koja će vrata imati; unutar nje biće milost, a izvan nje patnja. (Al-Hadid (57) - Gvožđe, 13 )

64. Licemjeri se plaše da se vjernicima ne objavi sura koja bi im otkrila ono što je u srcima licemjera. Reci: "Samo se vi rugajte, Allah će doista na vidjelo iznijeti ono čega se vi plašite."
65. A ako ih zapitaš, oni će sigurno reći: "Mi smo samo razgovarali i zabavljali se." Reci: "Zar se niste Allahu i riječima Njegovim i Poslaniku Njegovu rugali?
(At-Tewba (9) – Pokajanje, 64,65 )

Micelijus,ziv i zdrav ti meni bio.

sam Kur`an porice ono sto ste dodali Indzilu i tevratu,a ja sam zato licemjer?Ja slijedim Kur`an i Sunnet to je moj put i moja istina.
Ja mislim da smo dosta oko ovoga raspravljali,samo ti izucavaj Kur`an i vidjet ces ako Bog da i razumjeti.
Nisam ti dusmanin niti bilo kome,i ono sto tebi il bilo kome zelim neka se meni desi.
Svako dobro!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2005, 00:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pokornost Allahu je najvisi kapital koji imamo.A kad to izgubimo,onda smo bijednici i prosjaci.Onda smo gori od bilo koga ,cak i zivotinje postaju bolje i pametnije :D

Poslednji put menjao Dzenita dana 07 Avg 2005, 00:08, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2005, 00:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

:D

Poslednji put menjao Dzenita dana 07 Avg 2005, 00:06, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2005, 00:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Draga sestro, hvala ti puno na ovim rijecima, mislim da cu te poslusati. Neka te Allah nagradi za svako djelo kojim si priblizila ljude istini i jedinom cilju svih ljudi na svijetu.

Amin!InshAllah da i tebe ne zaboravi medju robovima Njegovim!Slava Allahu vladaru svjetova!

Citiraj:
Reci mi, ako mozes, koliko otprilike ljudi znas sto su bili nevjernici ili druge vjere a da su prihvatili Islam. Pitam zato sto primjecujem da sve vise i vise ljudi prihvaca Islam, pogotovo medju omladinom. Nevjerovatno mi je kako neki momci, od oca i majke koji ni euzubilahi nisu znali prouciti nakon sto su otisli studirati ili u skolu, odjednom pocese klanjati, ostavise alkohol, pocese biti ljubazni i sl. jako mnogo je takvih primjera u mojoj okolini, masalah, a nekad sam mislio da je tesko takvo sto.

Selam,

Znam tacno 9 osoba,u stvari licno ih poznajem.A tu skoro,sam upoznala svicarca koji se zvao Remo,prihvatio islam i naglasio da su mu roditelji naopako napisali ime i rekao da se sad zove Omer :) remO
Nisu to bili nevjernici,to su u stvari bile inace veoma pobozne osobe,sve su bile katolici.Dok sam s ovom njemicom razgovarala naglasila je posebno da joj se Kur`an dopada sto objasnjava tacno sta Bog trazi od nas,dok joj se u Bibliji nije tako cinilo.kaze da nije znala da je ta vjera toliko cista.Ona je bibliju cak u kadi dok se kupala udobno lezala i citala (SubhanAllah)ti znas da je na tom mjestu Njega zabranjeno i spominjati a ne unositi svetu knjigu.
I nemoj da te cudi sto ljudi prihvataju islam,jer se prorocanstvo o tome nalazi u samome Kur`anu.Allah je naglasio da ce tako biti.
Bitno je biti ustrajan na tome putu,i svojim vlastitim vladanjem biti uzor drugima.
Svako dobro.
Ah da,u oci petka inshAllah ne zaboravi da je to noc zelja,silaze meleci,izuci hiljadu salavata i zamoli Allaha za zelju koju imas i bice inshallah ispunjena dotle dok je zelja skromna .Samo haram se ne smije zazeljeti.
Selam :)

Poslednji put menjao Dzenita dana 07 Avg 2005, 00:06, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2005, 00:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

:roll: istu gresku ponavljam vise puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2005, 10:07 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Japanese_rose je napisao:
Nemoj me pogresno shvatiti, ne osjecam se "duhovnijom " od tebe.

I ne shvatam te pogresno.
Istina nije ni u padovima niti je u uspjesima. Ona stoji tu negdje u sredini.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2005, 16:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
ovo je tema o kojoj bi se moglo raspravljati danima ....

ja licno dosta dobro poznajem dosta religija i vjerovanja i kako god da razmislim dobijem isti odgovor.. mislim da stvarno nije vazno kojoj religiji osoba pripada nego kakva je ta osoba u dusi .. koliko god se razlikovao Kuran i Biblija toliko su i slicni.... veliki problem postoji sa razumjevanjem i tumacenjem kurana... mislim da ce te se i vi tu sloziti samnom..
pogledajte samo ove bombase samoubice.. oni to rade pozivajuci se na islam .... recite mi , da li vi to odobravate??
Biblija ima drugaciji prisutp prema vjerniku... ona trazi razumjevanje i dobar odnos prema svakome.... trazi da nevjernike vratimo na pravi put a ne da ih ubijamo????
takodje, postoje sekte koje su nastale iz Hriscanstva, upravo zbog razloga sto drugacije tumace Bibliju ali nijedna od njih ne kaze idi ubijaj i zasluzices vjecni mir i slavu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2005, 21:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

XentoniX je napisao:
ovo je tema o kojoj bi se moglo raspravljati danima ....

ja licno dosta dobro poznajem dosta religija i vjerovanja i kako god da razmislim dobijem isti odgovor.. mislim da stvarno nije vazno kojoj religiji osoba pripada nego kakva je ta osoba u dusi .. koliko god se razlikovao Kuran i Biblija toliko su i slicni.... veliki problem postoji sa razumjevanjem i tumacenjem kurana... mislim da ce te se i vi tu sloziti samnom..
pogledajte samo ove bombase samoubice.. oni to rade pozivajuci se na islam .... recite mi , da li vi to odobravate??
Biblija ima drugaciji prisutp prema vjerniku... ona trazi razumjevanje i dobar odnos prema svakome.... trazi da nevjernike vratimo na pravi put a ne da ih ubijamo????
takodje, postoje sekte koje su nastale iz Hriscanstva, upravo zbog razloga sto drugacije tumace Bibliju ali nijedna od njih ne kaze idi ubijaj i zasluzices vjecni mir i slavu...

Pozdrav

E ovako ne radi se o pristupu knjige jer kako ti navede,Kur`an znaci pripovjeda nesto drugo nego Biblija??
Da ti navedem koji stih koji takodjer zna (kao i u Kur`anu) na oci biti brutalan?
Ne,ne radi se o knjizi nego vjerniku,i pristupu tog vjernika prema doticnoj knjizi.Ko imalo ima razuma prihvatice se Kur`ana jer su sve prijasnje objave vec spomenute u Kur`anu,dakle niko nije zaboravljen.I to dolazi od jednog te istog Boga zar je to toliko tesko shvatiti?Ako se prihvate pravila Kur`ana nije to nista drugo nego prihvatanje Bozije rijeci.
Kur`an je zadnja objava u kojoj nam je Bog tacno predocio sta trazi od nas kako bi bio samilostan prema nama,dakle nacin na koji cemo stici Njegovu milost.
Samo je problem sto mnogi misle da su nekoga ili nesto izdali!Ne,to je pristup tom istom Bogu na onaj nacin na koji On zeli da mu se klanjamo.
bez veze...sad ce opet ispasti da silom hocu da uvodim u Islam,ali nije to.Nije mi to cilj,vec da pojasnim onako kako ja to osjecam i kako ja tu vjeru u Boga dozivljavam.
Ja cesto puta razmisljam o ovoj zemaljskoj kugli.Mi smo ti koji smo granice na njoj postavili napravili svoje zemlje i razapeli nase sarenolike satore.A svi smo isti od krvi i mesa.Zar smo bolji jedni od drugih?I jeli bogastvo ono sto nas cini boljim?
Ne :D vjera u Boga je najvisi kapital.Samo covjek ne treba da bude sputan,nego da dobro otvori oci,i razgleda malo...svasta mu se moze predociti.
Svako dobro :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 00:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dzenita je napisao:
Pozdrav

E ovako ne radi se o pristupu knjige jer kako ti navede,Kur`an znaci pripovjeda nesto drugo nego Biblija??
Da ti navedem koji stih koji takodjer zna (kao i u Kur`anu) na oci biti brutalan?
Ne,ne radi se o knjizi nego vjerniku,i pristupu tog vjernika prema doticnoj knjizi.Ko imalo ima razuma prihvatice se Kur`ana jer su sve prijasnje objave vec spomenute u Kur`anu,dakle niko nije zaboravljen.I to dolazi od jednog te istog Boga zar je to toliko tesko shvatiti?Ako se prihvate pravila Kur`ana nije to nista drugo nego prihvatanje Bozije rijeci.
Kur`an je zadnja objava u kojoj nam je Bog tacno predocio sta trazi od nas kako bi bio samilostan prema nama,dakle nacin na koji cemo stici Njegovu milost.
Samo je problem sto mnogi misle da su nekoga ili nesto izdali!Ne,to je pristup tom istom Bogu na onaj nacin na koji On zeli da mu se klanjamo.

znaci i ti kazes da je u pitanju pristup vjernika doticnoj knjizi? tu se slazem sa tobom i to sam vec gore naveo. nebi bilo zabrinavajuce kada bi neka manja skupina ljudi imala pogresan pristup prema knjizi, nego sto to rade skoro sve islamske zemlje. meni stvarno nije jasno kako se to dozvoljava? ja naravno ne zelim nikoga da uvredim, i mislim da to nisam ni uradio, ali reci ti meni kako tolika skupina ljudi pogresno tumaci doticnu knjigu? da im mozda tako ne plasiraju njihove vjerske vodje? i kada ucine neko zlodjelo pozivaju se na Kuran. zar to onda nije svetogrdje??

Dzenita je napisao:
bez veze...sad ce opet ispasti da silom hocu da uvodim u Islam,ali nije to.Nije mi to cilj,vec da pojasnim onako kako ja to osjecam i kako ja tu vjeru u Boga dozivljavam.
Ja cesto puta razmisljam o ovoj zemaljskoj kugli.Mi smo ti koji smo granice na njoj postavili napravili svoje zemlje i razapeli nase sarenolike satore.A svi smo isti od krvi i mesa.Zar smo bolji jedni od drugih?I jeli bogastvo ono sto nas cini boljim?
Ne :D vjera u Boga je najvisi kapital.Samo covjek ne treba da bude sputan,nego da dobro otvori oci,i razgleda malo...svasta mu se moze predociti.
Svako dobro :D

tu se takodje slazem sa tobom. vidim da ti imas pravilnu predstavu o svojoj vjeri i to cijenim. i sam cesto imam takva razmisljanja i vodim polemiku sa samim sobom o mnogim stvarima. mislim da je u pitanju covek kao ljudsko bice. malo je onih koji na svet gledaju realno. vecina njih pokusava da sve izvrne i napravi da bude onako kako njemu odgovara. takvim ljudima nije nista vazno osim da ostvare svoj cilj kakav god on bio.
upravo je to veliki problem za sve vjere ovoga sveta. radjaju se razne sekte, skrnave ono istinsko dobro u covjeku i onda traze ljudska prava i slobodu vjere. kako neko moze vjerovati u boga koji mu kaze : idi ubijaj, bori se za to i tebe ceka mjesto u raju na tom i tom nivou uz sve cari zemaljskoga svjeta??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 07:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
XentoniX,

Pojava samoubica-ubica se moze objasniti 3-im Njutnovim zakonom. Sto ne znaci da isti metod djelovanja treba podrzati.Ipak, hricanska Evropa se ne moze pohvaliti cinjenjem dobra prema ostalim zemljama i vjerama u zadnjih 50-60 godina. S druge strane ostale zemlje se trebaju ozbiljno zapitati u cemu to one grijese. Ubijanjem civila se svakako nista ne postize.

Interesantno je da su skoro uvijek u pitanju mladi momci, kojima su kojekakvi islamski "autoriteti" objasnili sta im je ciniti. A nijedan od tih ukljucujuci ozloglasenog Bin Ladena, ne ucestvuje u tim "akcijama". Jedan od momaka koji je nedavno pokusao postaviti bombu u Londonu se prethodno bavio sitnim kriminalom, trosio droge, ( interesantan psiholoski profil ) a onda krenuo ( da bi se ocistio je li ) da sastavlja bombe. Simpaticno, zar ne ?

Nijedna vjera nije postedjena ljudskog licemjerja.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 07:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
sathya je napisao:

I ne shvatam te pogresno.
Istina nije ni u padovima niti je u uspjesima. Ona stoji tu negdje u sredini.

Hehe...Ovo sto si napisao mi izaziva osmijeh na licu.

Istina je tako jednostavna.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 16:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

XentoniX,

Pojava samoubica-ubica se moze objasniti 3-im Njutnovim zakonom. Sto ne znaci da isti metod djelovanja treba podrzati.Ipak, hricanska Evropa se ne moze pohvaliti cinjenjem dobra prema ostalim zemljama i vjerama u zadnjih 50-60 godina. S druge strane ostale zemlje se trebaju ozbiljno zapitati u cemu to one grijese. Ubijanjem civila se svakako nista ne postize.

zanimljivo je kako ulazimo sve dublje u pomenutu tematiku....

Interesantno je da su skoro uvijek u pitanju mladi momci, kojima su kojekakvi islamski "autoriteti" objasnili sta im je ciniti. A nijedan od tih ukljucujuci ozloglasenog Bin Ladena, ne ucestvuje u tim "akcijama". Jedan od momaka koji je nedavno pokusao postaviti bombu u Londonu se prethodno bavio sitnim kriminalom, trosio droge, ( interesantan psiholoski profil ) a onda krenuo ( da bi se ocistio je li ) da sastavlja bombe. Simpaticno, zar ne ?

Nijedna vjera nije postedjena ljudskog licemjerja.

meni to i nije bas interesantno. ti mladi momci, koji su skrenuli sa pravog puta, konzumiraju droge i postaju sitni lopovi, u vjeri trebaju da nadju spas i poprave se. to su vecinom djeca koja su odrasla u problematicnim porodicama i sredinama tako da nisu stekli pravu predstavu o zivotu. njima je lako manipulirati te bas zbog toga oni postaju lak plen. razmisljaju o tome kako su se vec dovoljno namucili i onda pomisle da je dosao trenutak da i njima krene kako treba. medjutim postoji jos jedan profil osobe koji je lak za vrbovanje. to su licnosti koje su skroz suprotne od ovih gore. to su momci koji su odrasli u dobrim porodicama, ali koji su povuceni i cutljivi. oni ne provedu dovoljno vremena u ljudskom drustvu da shvate njegove istinske vrednosti. nemaju dovoljno kontakta sa drustvom, pogotovo sa osobama drugog pola (ovo je takodje veoma vazan aspekt)
i zbog toga su cesto izazivani ili na neki drugi nacin maltretirani. zbog toga oni traze nekog ko ce ih saslusati i shvatiti njihove probleme ali se pretezno boje da nekog potraze. medjutim tada njih nalaze oni kojima je to posao i slede fine rijeci, najlepsa obecavanja i povremenom metodom ispiranja mozga oni gube pravilno rasudivanje i onda su spremni da ogrnu bombe oko sebe i pobiju par ljudi u nadi da ih nakon toga ceka mjesto na kojem ce moci uzivati bez ikakvih problema i sa najlepsim devojkama oko sebe.
neki dan sam citao novinski clanak u kojem se ispoveda jedan od momaka koji se preodao engleskoj policiji. govori kako ih u dzamijama njihove vjerske vodje pripremaju za to i kakav je to postupak. posto se ne sjecam detaljno svega reci cu par stvari.
vecina njih su bili djevci. njima je govoreno da postoji vise nivoa raja. naime postoji prvi nivo na kojem su nevjernici i bludnici. na drugom nivou se nalaze pravi muslimani koji su se citav zivot molili i ziveli ispravan zivot. treci nivo je rezervisan za njih, one koji su poginuli za rijec alahovu. na tom nivou oni imaju sve sto pozele. oko njih se nalazi nekoliko desetina djevojaka, koji im ispunjavaju sve zelje. u tekstu je veoma slikovito opisana zena, vjerujte mi do samih detalja. taj momak kaze da su vecinu vremena provodili izolovani i da su izmedju sebe samo pricali o tim djevojkama i o tome kako ce se ponasati. neka mi neko kaze jeli ispravno ovako koristiti tudju slabost?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 19:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
neki dan sam citao novinski clanak u kojem se ispoveda jedan od momaka koji se preodao engleskoj policiji. govori kako ih u dzamijama njihove vjerske vodje pripremaju za to i kakav je to postupak. posto se ne sjecam detaljno svega reci cu par stvari.
vecina njih su bili djevci. njima je govoreno da postoji vise nivoa raja. naime postoji prvi nivo na kojem su nevjernici i bludnici. na drugom nivou se nalaze pravi muslimani koji su se citav zivot molili i ziveli ispravan zivot. treci nivo je rezervisan za njih, one koji su poginuli za rijec alahovu. na tom nivou oni imaju sve sto pozele. oko njih se nalazi nekoliko desetina djevojaka, koji im ispunjavaju sve zelje. u tekstu je veoma slikovito opisana zena, vjerujte mi do samih detalja. taj momak kaze da su vecinu vremena provodili izolovani i da su izmedju sebe samo pricali o tim djevojkama i o tome kako ce se ponasati. neka mi neko kaze jeli ispravno ovako koristiti tudju slabost?

Pozdrav!

E vidis ti hodze u tim Dzamijama (svetim kucama,Allahovim kucama) koriste svoj polozaj i navode druge djavolskim stopama.Te hodze treba za vrat ili jos bolje po serijatu kamenovanje,pa da vide kako je!

U istinu Allah obecava raj u koliko pogines na Njegovom putu.
E sad....mnogi to ne shvataju.Ja mogu poginuti na Allahovom putu dok hodam i ucim molitvu u sebi,naidje auto i zgazi me,ja sam onda sehid.
I to je vrsta dzihada.
A u slucaju rata,vjerskog rata takodjer se boris na Allahovom putu pa ako te smrt zadesi"Mozda" ces biti sehid.
Evo sad cu malo i to razjasniti:
Na sudnjem Danu ce za svoja djela prvi sehidi biti pitani,pa ce ih Allah dz.s pitati na cijem si putu poginuo a on nece moci slagati,pa ce jedni vikati na Tvom putu Gospodaru ,znaci oni srcani vjernici koji Allaha vole srcem,a oni ne mogu zlodjelo napraviti,pa ce im Allah reci..."Udjite u Dzennet"
Pa ce imati drugih sehida koji su u borbu isli radi svijeta i ljudske pohvale....e,njima je Dzennet zatvoren.
I vjeruj mi da ove samoubice zasigurno nece ni u jednom od stepena Dzenneta.Zasto?Zato sto je samoubistvo u Islamu strogo zabranjeno,uh! A jos sa sobom povedes neduznu djecu i civile....eeee,tesko li ga njemu na onome svijetu!
Jos nesto da ti pojasnim sto se Dzenneta tice.
Istina je da ima visih stepena Dzenneta.A ako uspjemo da se uguramo u bilo koji kat Dzenneta onda smo na konju :D
A ovo da su u prvom stepenu bludnice i nevjernici veoma si pogresno informisan,takvi su u Dzehenem(Pakao)
Sve u svemu kako rece moja sestra Rose,u svakoj vjeri ima oholih i licemjera,inace bi ti se mi svi mnogo lijepo slagali :D:D
poz...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 19:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
nebi bilo zabrinavajuce kada bi neka manja skupina ljudi imala pogresan pristup prema knjizi, nego sto to rade skoro sve islamske zemlje

Izvini,ali koje su to islamske zemlje sto to rade?

Citiraj:
. meni stvarno nije jasno kako se to dozvoljava? ja naravno ne zelim nikoga da uvredim, i mislim da to nisam ni uradio, ali reci ti meni kako tolika skupina ljudi pogresno tumaci doticnu knjigu?

Ne,ne vrijedjas ,ali si iskreno receno pokupio pogresnu informaciju.Bilo je u zadnjih dvije god,par ispada,ali sta je sa nama muslimanima?Kada nas bombarduju na hiljade ...svi cute??Zasto?Kada su muslimanska djeca i zene silovane ...svi cute?Zasto??Znaci mi nemamo drugog izbora da se branimo...jer amerika cuti,evropa cuti,i svi cute citav krscanski svijet.Pa i ako nam se stane na zulj,mi se izvinjavamo.
E brate ta vremena treba da prodju.
ja nikako ne podrzavam ovo sa samoubistvima,ali nekako se moramo i mi branit.

Citiraj:
da im mozda tako ne plasiraju njihove vjerske vodje? i kada ucine neko zlodjelo pozivaju se na Kuran. zar to onda nije svetogrdje??

Neznam koje si vjere,sto meni nije ni bitno,ali ti samo pogledaj ovaj prosli rat sto je bio,u crkvama(Bozijim kucama,subhanAllah)ugovarali su se glavni pokolji i genocid nad muslimanima....nemozes to poreci....jer se sve zna,a svi cute.Zasto??

Citiraj:
kako neko moze vjerovati u boga koji mu kaze : idi ubijaj, bori se za to i tebe ceka mjesto u raju na tom i tom nivou uz sve cari zemaljskoga svjeta??

vidis i ovo je na racun Kur`ana ,dovoljno mogu prozrijeti.Ono sto stoji u krscanskim knjigama 80% stoji i u Kur`anu samo su problem glave plitke pameti!

Sve naj,naj :D:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2005, 00:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Izvini,ali koje su to islamske zemlje sto to rade?

zar je to potrebno navoditi??
ne kazem da se radi o jednoj citavoj zemlji , ali radi se o vecini njenih stanovnika.

Citiraj:
E brate ta vremena treba da prodju.
ja nikako ne podrzavam ovo sa samoubistvima,ali nekako se moramo i mi branit
.

kada kazes da ta vremena treba da prodju jel ti mislis da ce prije proci ako se nastavi sa tim?? ako se nekako morate braniti onda samoubistva definitivno nisu nacin za to. nakon ove izjave mi dodje da se zapitam sta si ti dosada govorila?

Citiraj:
Neznam koje si vjere,sto meni nije ni bitno,ali ti samo pogledaj ovaj prosli rat sto je bio,u crkvama(Bozijim kucama,subhanAllah)ugovarali su se glavni pokolji i genocid nad muslimanima....nemozes to poreci....jer se sve zna,a svi cute.Zasto??

mene zanima gde si ti pokupila ovu informaciju?? ja prvi put cujem za ovo...
koji svi to znaju?? ja da znam za tako nesto ja bih prvi progovorio.

cak si i u prethodnom post-u napisala ovo:

Citiraj:
E vidis ti hodze u tim Dzamijama (svetim kucama,Allahovim kucama) koriste svoj polozaj i navode druge djavolskim stopama.Te hodze treba za vrat ili jos bolje po serijatu kamenovanje,pa da vide kako je

to dokazuje da se u dzamijama rade takve stvari.

Citiraj:
vidis i ovo je na racun Kur`ana ,dovoljno mogu prozrijeti.Ono sto stoji u krscanskim knjigama 80% stoji i u Kur`anu samo su problem glave plitke pameti!

ono nije bilo na racun Kurana. ono je bilo na racun onih koji ga pogresno tumace, a slozili smo se da ih ima dobar broj.

nije samo stvar u tome da optuzujemo jedni druge i govorimo vi ste radili ono , mi smo bili dobri. rat je proklet. zlocinaca je bilo na svim stranama. to niko ne moze poreci. moja je zelja da se to samo ne ponovi. ja sam dosta dobro okusio ovaj rat. izgubio sam mnogo voljenih u njemu. ali znam da je i onaj sa druge strane izgubio nekog. zato ga razumijem. zato mislim da vjera treba biti nesto sto odvraca od ubijanja.

P.S.
zanima me kako se ova tvoja dva zadnja posta mnogo razlikuju. kao da ih je pisala druga osoba. ovaj prvi mi izgleda nekako mnogo ljepse i kao da si bila u drugacijem raspolozenju, dok u ovom drugom mi se cini kao da iz tebe ide neka mrznja. vidim po vremenu da su razlike u minutama tako da mi stvarno nije jasno. kao da si se preobrazila u drugu osobu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2005, 08:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Dzenita, prije nego li nastavis i dalje pisati na ovoj temi bilo bi lijepo kada bi odgovorila na nekoliko Micelijusevih pitanja koje ti je on postavio? Jel ti to odgovore namjerno izbjegavas ili odgovora i nemas?
Koliko vidim on je citirao Kuran u namjeri da ti pokaze i dokaze da si se oko nekih stvari dobro zeznula, ali ti si to prokomentarisala rijecima:"Ziv ti meni bio!" Moze li malo argumenata?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]