The_new_Statesman je napisao:
Ma pusti ga, pohvalio je moje prijedloge ali bi na iste te mjere kmecao i pistao da se vec sporovode tako sto policija rastjeruje i kaznjava sva okupljanja sa 3 i vise osoba. To bi bilo gazenje demokratije, diktatura vladajuce kaste i tako dalje.
Al' vidis kako se cak i sa takvim upisima odmah ogradjujes i veoma brzo presaltas na pravdanje rezimske vlasti. To je problematicno. Cak i u toj hipotetickoj situaciji koju si sada spomenuo, polazis od pretpostavke da je trenutni rezim dobar, da je narod stoka, opravdavas potencijalni lov na "neposlusne" i ne ostavljas ni mogucnost da policija mozda prekoracuje ovlascenja u nekim situacijama. Pri cemu ovdasnjoj policiji s razlogom sve manje vjeruju(vidjeli smo nedavno u Srbiji kako policajac samara momka cije su ruke bile zavezane...a imali smo slicnu situaciju i ovdje kod nas prije nekoliko dana, gdje policajac ozbiljno prijeti nekom maloljetnom klincu). Dakle, jasno je sta zastupas. Zato si i ubacio tu poslednju recenicu.
Na komentar o situaciji u Austriji nisam htio da repliciram, jer si i tu predstavio kao da po Austriji sa puskama jure ljude po ulicama, sa ciljem da opravdas ovu situaciju u RS i da ispadne da ovdje, kao, imamo dobro stanje (al' samo ne vidimo to). Jos da kazemo da ce Mile prvi u svijetu da pobijedi i koronu, pa da idemo sa Sjevernom Korejom pod ruku. Ako sam dobro shvatio, zivis u Austriji, samim tim mnogo bolje si upucen u situaciju, al' ipak ne predstavljas onako kako jeste(ili ne zelis). Jer, od dva veoma bliska i jednog relativno bliskog izvora znam da tamo ljudi imaju dosta normalniju situaciju, normalno funkcionisu, i te kako mogu da idu i u goste, mnogi cak ne nose ni maske ni rukavice, radi dosta toga, ukljucujuci stomatoloske ordinacije(koje su ovdje mjesecima zatvorene)...Sve to se moze vidjeti i na odredjenim video zapisima.
Problem sa trenutnom situacijom jeste to sto vise nije toliko ni bitno da li ce produzeni policijski cas biti 1. ili 31. maja, jer nakon 2 mjeseca izolacije ljudi ce u svakom slucaju masovno pojuriti napolje cim dodje do popustanja mjera. Jer, prilicno sam siguran da vecini trenutno nije ni bitan 1. maj k'o praznik, vec jednostavno zele napolje. Al' to su stvari na koje su ovi iz vlasti morali mnogo ranije da misle.