banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jun 2025, 14:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 36  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2005, 00:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
Еве скоро неко пиле прикла, ЊАМ ЊАМ

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2005, 16:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Srbija, ziv bio - ako nemas nista pametno, nemoj onda ni blentavo!

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2005, 17:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
I_am je napisao:
koliko sam ja ucila tu " biologiju " ,naucila sam da je covjek po svojoj strukturi biljojed....

Not now, John ti je dobro odgovorio. Po kojoj logici je covjek samo biljojed, a ne i mesozder?

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2005, 18:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
daljac je napisao:
I_am je napisao:
koliko sam ja ucila tu " biologiju " ,naucila sam da je covjek po svojoj strukturi biljojed....

Not now, John ti je dobro odgovorio. Po kojoj logici je covjek samo biljojed, a ne i mesozder?

nemam pojma, davno je ta biologija bila :D

mislim da je u pitanju struktura covjekovog organizma. po toj logici :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2005, 23:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
Dove je napisao:
Srbija, ziv bio - ako nemas nista pametno, nemoj onda ni blentavo!

Па неки нису могли живот провести у Канади, морали смо мало приклати , наравно ПИЛЕ.Тако да немамо ту могућност да једемо Хамбургер(ПАО СА МАРСА) , а боримо се за права животиња.
:drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2005, 07:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Pa naravno da je opravdano,pa sve zive vrste su u lancu ishrane, i svaka vrsta ubija onu nizu ili slabiju zbog prehrane.
Ako govorimo samo o hrani onda je to opravdano ali ako govorimo o drugim stvarima kao sto su krzno,rogovi,kljove i slicno onda moj glas ide protiv !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2005, 10:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

monstrum je napisao:
Ako se zivotinje nisu dovoljno namnozile da nas ugroze prije pojave vatrenog oruzja, nece ni poslije.

Pa, nisu se namnozile zato sto ih je covjek ubijao i tako odrzavao balans...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2005, 15:09 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Maj 2005, 12:32
Ma u vegeterijanstvu nema nista lose, ali stvarno,kako god da se pogleda. Ne kazem da bi sad ishrana svih ljudi morala biti takva, ali vjerujte mi divno je ne oduzeti nekome zivot samo zbog dobrog zalogaja (jer rijetko kad se radi o prezivljavanju,kod covjeka mislim).
A sto se tice zdravije ishrane piramida ishrane nam govori sve. Pa kad nas je mama sve tjerala da jedemo kelj, kupus, poriluk, karfiol... nije cinila to bez razloga. Nas organizam moze sasvim lijepo opstati, a da uopste ne jedemo meso. Ma kad se najedes spinata mozes na bausteli radit. :D No svakom njegov izbor ... samo da se ne pretjeruje.
Nego ipak mi malo smeta sto je u drustvu normalno prezderavati se mesom, a povrcem i vocem ne ... i na kraju jos budes lud, cudan i obiljezen zato sto ne zelis jesti meso, meni licno, iz jednog tako plemenitog razloga.
A biljke i zivotinje se ne bi trebale porediti, ipak su to dva razlicita svijeta. Kad vidite zrelu jabuku ili jagodu pocurice vam slina na usta, ali hoce li biti isto tako kad vidite tele, pilice, konja, macku, psa ... A i zrela jabuka se ne ''kolje''.
Nije istina da mi odrzavamo ravnotezu jeduci zivotinje, pa mi ih danas nasilno proizvodimo... I u zivotinjskom svijetu postoje biljojedi i mesojedi. Jedan lav jede odredjene vrste zivotinja, a ne sve sto mu se nadje pod ruku odnosno sapu kao covjeku koji zbog dobrog zalogaja (ili dobrih cipela) dovodi neke zivotinje do istrebljenja.
A da, prapracovjek je na samom pocetku prvo bio biljojed i bio je vrlo miroljubiv ,medjutim kad je otkrio krv i meso i primjenio to kao ishranu, postao je veoma agresivan (bila jedna emisija o tome).

Pozdrav svima! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2005, 15:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
yagmur je napisao:
Nije istina da mi odrzavamo ravnotezu jeduci zivotinje, pa mi ih danas nasilno proizvodimo... I u zivotinjskom svijetu postoje biljojedi i mesojedi. Jedan lav jede odredjene vrste zivotinja, a ne sve sto mu se nadje pod ruku odnosno sapu kao covjeku koji zbog dobrog zalogaja (ili dobrih cipela) dovodi neke zivotinje do istrebljenja.

Pozdrav svima! :D

Ovo je nazalost tacno, jako lijep post yagmur.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2005, 17:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jun 2005, 23:42
Животиње је ГОСПОД створио нама на корист и да нас служе. А не да их посматрамо као човека.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2005, 18:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jul 2004, 10:18
Vegetarijanstvo=dobro; jedenje mesa=lose; danasnja mesna industrija=varvarstvo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2005, 10:41 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Sep 2003, 17:25
yagmur je napisao:
Jedan lav jede odredjene vrste zivotinja, a ne sve sto mu se nadje pod ruku

Zapravo nije rijedak slucaj da se najede svojih mladunaca (ako nema nista u blizini).

monstrum je napisao:
No, da uzmemo jabuku. Padne ispod krosnje. Posto tu vec postoji jedno drvo, nema sanse da ce se ona razviti. Pogotovo sto padne jos par stotina plodova. I sta onda, pustiti da to istruli? Dodje ptica i odnese... Da, i sta ta ptica uradi, premjesti jabuku, da bi se ona razvila u drvo? Bas... Ti plodovi su u 99 posto slucajeva osudjeni na smrt. Ostavimo dadesetak jabuka pod drvetom, i nismo ugrozili dalje razmnozavanje tog stabla...

:wink: Mislim da bismo ovu logiku mogli upotrijebiti i kod divljih zivotinja. Njihove sanse za prezivljavanje su isto male (ne 1% ali...).

Kako bi domace zivotinje reagovale (da mogu), da im neko kaze da, buduci da je nehumano da ih ljudi jedu, nemaju razloga da postoje. Mozda da ih pustimo u divljinu, ili da ih uzgajamo a ne ubijamo, da im produzimo vrstu. :angel:

monstrum je napisao:
duzina covjecijeg crijevnog trakta je 9 metara. Svi biljojedi imaju crijeva 4-5 puta duza od sopstvenog tijela. Kod mesozdera je crijevni trakt duzi od tijela 2 do 3 puta. Cist racun - covjek bi smio imati crijeva duzine 5.4 m, da bi se mogao smatrati mesozderom ( 1.80 x 3)

Ovo je dobar argument da se dokaze da covjek nije iskljucivo mesojed, ali to niko i ne tvrdi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2005, 09:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
Svaka čast za argumentaciju, i jednima i drugima, a i trećima, pošto se uključio i Srbija i iznio teološki aspekt posmatranja teme.

Ispade po svemu, a nisam baš detaljno pratio raspravu, jer je preopširna, da je ipak frutarijanstvo najsipravniji oblik ishrane. Neko ih je gore pomenuo, frutarijance. A to su oni, dakle, koji se hrane isključivo plodovima biljaka, koji su, recimo to tako, gotovi za konzumaciju.

Tojest od svih najmanje štetan, ako izuzmemo sjemenke za razmnožavanje, koje bismo trebali da ostavimo, za dalje razmnožavanje.

Međutim, sami plodovi nisu dovoljni, što je pokazao i taj lik koji je vodio pokret (ne znam ime, jbg). On je, naime, umro usljed loše ishrane ...

Ajte sad nastavite ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2005, 10:51 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
gluecifer je napisao:
Tojest od svih najmanje štetan, ako izuzmemo sjemenke za razmnožavanje, koje bismo trebali da ostavimo, za dalje razmnožavanje.

Najmanje je štetno samo ono što je u skladu sa prirodom. Priroda je postojala milionima godina prije čovjeka bez problema. Svako prisilno mijenjanje prirode (u što spada i proglašavanje čovjeka biljojedom bez ikakvih naučnih razloga) može biti samo štetno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2005, 11:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
Not now, John! je napisao:
gluecifer je napisao:

Najmanje je štetno samo ono što je u skladu sa prirodom. Priroda je postojala milionima godina prije čovjeka bez problema. Svako prisilno mijenjanje prirode (u što spada i proglašavanje čovjeka biljojedom bez ikakvih naučnih razloga) može biti samo štetno.

Mislim da bi to o čemu sam govorio bilo apsolutno u skladu sa prirodom.

Dakle, ubereš plod, pojedeš, baciš ostatke. To, na kraju krajeva, rade i mnoge životinje.

Nažalost, to je nedovoljno čovjeku da opstane ... Tako da otpada, iako je dobar primjer ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2005, 18:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Not now, John! je napisao:
gluecifer je napisao:

previse konzervativno za moj ukus.... ako smo cinili nesto lose, jos od nasih prvih dana kao ljudske vrste, treba da to nastavimo ciniti i ubuduce? tradicionalizam...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2005, 13:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Feb 2005, 14:49
Leona je napisao:
Znas sta ja mislim?! Mislim da nam je sad potreban Mr. X. On je profesor sto se tice ove teme.. :D :oops: Ajmo ga dozvati...

Veoma cu biti kratak

Ja sam vegeterijanac, najbolja stvar koju sam ikada uradio u zivotu je postao taj, i to je tacka nema potrebe niti poente da kome objasnjavam kako se osjeca biti jedan niti zasto sam otisao vegeterijanskim putem ishrane.
Isto kao oni ljudi koji ne vide smisao zivota bez krepalih zivotinja na tanjiru ja isto tako ne vidim smisao zivtota u ubijanju zivotinja samo zato sto mi je neko rekao da je meso ukusno (ustvari uopste nije) i da si jedino sit ako jedes meso, Hvala bogu KAD imam izbor izmedju prirodnih biljaka koje su zive al ne placu ili zivotinja koje su zive a placu pri ubistvu, biram one koje mogu povrjediti najmanje!
To mi je prirodan urodjen ljudski instinkt.

Ljudi kad jedu meso i pojedine zivotinje treba da budu u stanju da ubiju te zivotinje sopstvenim rukama, i naravno da jedu sve vrste mesa i sve vrste zivotinja cak i sve vrste ljudi!!! U cemu je razlika meso je meso, no vama svima nevegeterijancima ne bi da zgadim zivot ulazeci u ovo, good luck!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2005, 13:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mr.X je napisao:
Isto kao oni ljudi koji ne vide smisao zivota bez krepalih zivotinja na tanjiru ja isto tako ne vidim smisao zivtota u ubijanju zivotinja samo zato sto mi je neko rekao da je meso ukusno (ustvari uopste nije) i da si jedino sit ako jedes meso.

Dobro. Ti ne vidis smisao, ali zato nemoj osudjivati druge sto jedu meso, jer meso nije nezdravo da bi tako pricao. Meso je zdrav dio covjekove ishrane. Sad - koliko je meso DANAS zdravo - e, to je druga prica. Ali, ista stvar je i sa biljkama. I meso jeste ukusno... :wink:

Mr.X je napisao:
Hvala bogu KAD imam izbor izmedju prirodnih biljaka koje su zive al ne placu ili zivotinja koje su zive a placu pri ubistvu, biram one koje mogu povrjediti najmanje!To mi je prirodan urodjen ljudski instinkt.

Pa, i biljke su zivi organizmi, i to sto ih ne cujes da placu zasigurno ne znaci da ne placu. Ali, slazem se s tobom da je sve stvar izbora. Ipak, nemoj govoriti da meso ne valja - to je bezveze tvrdnja.

Mr.X je napisao:
Ljudi kad jedu meso i pojedine zivotinje treba da budu u stanju da ubiju te zivotinje sopstvenim rukama, i naravno da jedu sve vrste mesa i sve vrste zivotinja cak i sve vrste ljudi!!! U cemu je razlika meso je meso, no vama svima nevegeterijancima ne bi da zgadim zivot ulazeci u ovo, good luck!

Sa prvom dijelom se apsolutno slazem. Mada, mislim da bi svako od nas mogao zaklati pile kada bi bio primoran na to.
E, sad - da je meso meso - onda bi u mesarama imali i ljudetinu, a ne samo teletinu, prasetinu, junetinu, govedinu i jos nekoliko vrsta mesa. Ali, mogu slobodno reci da je gotovo svako mesto jestivo. Ako mi ne jedemo zmije to ne znaci da zmije nisu ukusne. Njih, ipak, jedu u Africi i Juznoj Americi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2005, 14:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Mar 2004, 17:46
opravdanije stoji u bibliji

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2005, 20:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
daljac je napisao:
Mr.X je napisao:
Isto kao oni ljudi koji ne vide smisao zivota bez krepalih zivotinja na tanjiru ja isto tako ne vidim smisao zivtota u ubijanju zivotinja samo zato sto mi je neko rekao da je meso ukusno (ustvari uopste nije) i da si jedino sit ako jedes meso.

Dobro. Ti ne vidis smisao, ali zato nemoj osudjivati druge sto jedu meso, jer meso nije nezdravo da bi tako pricao. Meso je zdrav dio covjekove ishrane. Sad - koliko je meso DANAS zdravo - e, to je druga prica. Ali, ista stvar je i sa biljkama. I meso jeste ukusno... :wink:

Mr.X je napisao:
Hvala bogu KAD imam izbor izmedju prirodnih biljaka koje su zive al ne placu ili zivotinja koje su zive a placu pri ubistvu, biram one koje mogu povrjediti najmanje!To mi je prirodan urodjen ljudski instinkt.

Pa, i biljke su zivi organizmi, i to sto ih ne cujes da placu zasigurno ne znaci da ne placu. Ali, slazem se s tobom da je sve stvar izbora. Ipak, nemoj govoriti da meso ne valja - to je bezveze tvrdnja.

Mr.X je napisao:

Sa prvom dijelom se apsolutno slazem. Mada, mislim da bi svako od nas mogao zaklati pile kada bi bio primoran na to.
E, sad - da je meso meso - onda bi u mesarama imali i ljudetinu, a ne samo teletinu, prasetinu, junetinu, govedinu i jos nekoliko vrsta mesa. Ali, mogu slobodno reci da je gotovo svako mesto jestivo. Ako mi ne jedemo zmije to ne znaci da zmije nisu ukusne. Njih, ipak, jedu u Africi i Juznoj Americi.

ko sto rece jednom neko:
They are liberated minds
and I'm a narrow minded fool...
Nema svrhe sa nekima rapravljati...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 36  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]