"Bijelo dugme" priprema inozemnu turneju
Piše: N. KARANJAC
Dugmemanija se nastavlja?
Neki bi rekli da je prica zvana Bijelo dugme konacno završena. Baš kao što su prva dva koncerta u Sarajevu i Zagrebu, tako je i onaj beogradski bio još jedna potvrda da Dugme nije nestalo, da bend i njihove pjesme još žive duboko u svima nama.
Kud koji...
Sa sudionicima ovog muzickog spektakla pokušali smo razgovarati dan nakon zadnjeg koncerta u okviru ljetne turneje. Medutim, vecina njih je uglavnom bila nedostupna, još su odmarali od burne noci, ili su poput vode benda Gorana Bregovica krenuli na put. Kako saznajemo, Brega je otputovao u Italiju, gdje ga ocekuju koncerti s njegovim Orkestrom za svadbe i sprovode. Potom odlazi na turneju po Španiji.
“Sve je bilo fantasticno. Kao da nikada nije bilo rata na ovom prostoru. Cijela Juga je bila jedinstvena na našim koncertima, pjevajuci zajedno sa nama. Uostalom, Bijelo dugme je oduvijek iskljucivo bilo sinonim za nešto lijepo”, kazao je Milic Vukašinovic i dodao kako je svirati na Koševu, Maksimiru i Hipodromu, pred toliko stotina hiljada ljudi, bio neponovljiv osjecaj.
Nakon odsvirana tri koncerta, prema rijecima Željka Bebeka, jednog od vokala benda, emocije se mogu svesti na nekoliko rijeci. Za njega je ovo bajka iz koje još ne može naci izlaz.
“Ovo je nešto najljepše što mi se moglo dogoditi u životu i garantujem da ista osjecanja imaju i ostalih clanova benda. Za nekoliko dana odlazim na godišnji odmor koji cu provesti sa porodicom krstareci Jadranom. Nadam se da cu u meduvremenu uspjeti srediti emocije te da cu uspjeti smisliti šta cu i kako cu dalje”, rekao je Bebek.
Iako su na prvoj pres-konferenciji u Sarajevu izricito kazali da je ovo definitivno kraj Dugmeta, posljednjih dana u medijima su se pojavili natpisi kako se bend ipak sprema na svjetsku turneju.
“Ako se ja pitam, odmah cu spremiti kofere i možemo krenuti. Dakle, ja sam za! Upravo naš posljednji koncert u Beogradu bio je dobra prilika da se uvjerimo koliko je svijet zainteresovan za naše nastupe. Sva tri koncerta, a narocito beogradski, pratilo je i puno stranih medija, koji su izvještavali o njemu kao o trenutno najvecem evropskom koncertu. Stoga mislim da tim koncertima ne bi prisustvovali samo naši ljudi u dijaspori, vec i stranci. Narocito od kada Dugme radi sa clanovima Orkestra za svadbe i sprovode, duhacima, te klapom Nostalgija. U narednih dva mjeseca svi clanovi benda bice na odmoru i imat cemo dovoljno vremena da razmislimo o svemu. Mislim da bismo se onda mogli ponovo skupiti i eventualno razgovarati na tu temu”, rekao je Željko Bebek.
Za dijasporu
Vukašinovic se slaže sa Bebekom. On smatra da bi bilo nepravedno prema svim našim ljudima u dijaspori da im se ne ponudi isti spektakl.
“Znate, u Dugmetu sam bubnjar, a privatno posljednjih godina radim kao gitarista. Sav moj život je Bijelo dugme i bio bih spreman odmah krenuti na svjetsku turneju. Smatram da su, kada je u pitanju bivša Jugoslavija, ova tri koncerta bila sasvim dovoljna, ali mislim da u svijetu ima dovoljno ljudi koji nas žele cuti i vidjeti i koji su to zaslužili”, dodao je Vukašinovic.
“Vatreni poljubac” ponovo na okupu
“Najprije cu se nekoliko dana odmoriti, a onda ponovo pocinjem sa radom. Najprije moram završiti novi album Hanke Paldum, a potom cu sa svojim bendom Vatreni poljubac poceti pripreme za nastup na Zajecarskoj gitarijadi, koja ce se održati 20. augusta. Naime, sa Pericom Stojanovicem, gitaristom Vatrenog poljubca, sreo sam se na jednoj od proba Bijelog dugemta i nekako nas je cijela atmosfera pomalo obojicu ponijela, pa smo odlucili ponovo okupiti bend i zasvirati. To ce biti prvi nastup Vaternog poljubca od 1986. godine”, kazao je Milic Vukašinovic.
|