stoji da su postojale cetiri legende SFRJ ...
koje su provocirale histeriju,maniju i haos gdje god su se pojavljivale i i gdje god nisu ......
one su obiljezile vrijeme
koje su tad bili apsolutni vladari vremena i prostora...
takvo nesto sad ne postoji niti ce u skorijoj buducnosti ...kako stvari stoje ..
legende, sampioni i najveci se prije svega postuju ..
mozes da ih mrzis, mozes da si ravnodusan, moze da ih volis, moze da ti se svidja ili ne sta i kako to oni rade, itd....
ali ono sto su oni i sto su napravili od sebe se mora postovati ..(sticaj okolnosti ili ne ipak najveci se ne moze biti bez velikog talenta i rada)
cak i da ih ne postuju i omalovazavaju nieko im ne moze uzeti to sto su oni ...jer niko nije veci od njih da im uzme to sto su oni ....
Bijelo Dugme
Zdravko Colic
Lepa Brena
Tito (definitivno nije moj omiljeni lik)
najvise sam volio i mnogo sam slusao dugme, leb i sol, smak, oktobar
drage su mi bile i ekv i azra ali ne kao ova gore prva postava
bio sam na nekoliko dugmetovih koncerata i svaki put je bilo ludilo ...
bio sam na po nekoliko koncerata svakog od ovih gore bendova i to po raznih gradovima bivse SFRJ ...
ali dugme je stvarno specijalno ..... citav haos, atmosfera, uzbudjnje, zvuk ..sve .......oni su stvarno najveci
pitali su jednom Vlatka Stefanovskog koji je tad (a siguran sam i danas) vazio za najboljeg gitaristu SFRJ (moje licno misljenje mozda i u svijetu)
i koji je iza sebe imao manijake muzicare koji su svaki na svom instrumentu bili nenadmasivi i mozda cak i sad neprevazidjeni ..
a sve u kontekstu stalnog prepucavanja koji je band najveci u SFRJ i po cemu bi on odredio ko je veci ....
i kazu mu .. " Bregovic dolazi na vase koncerte i mnogo vas cijeni kao gitaristu, Da li bi vi otisli na koncert Bijelog Dugmeta i ima li tamo bilo sta interesantno za vas?"
a on odgovara: " Ne bih otisao zbog muzike i svirke. Ali bi sigurno otisao da gledam kako 15 000 ljudi pada u trans. To na mojim koncertima ne mogu da vidim. " I jos je dodao kako mu je nekad stvarno truba kad prepoznaje face ljudi na njegovinm koncertima po SFRJ...
slicnu atmosferu sa koncerata Bijelgo Dugmeta sam jos jedino dozivio na koncertima Colica .... mada je BD ipak uvijek imalo rokersku publiku za razliku od Colica ....
na zalost necu biti u mogucnosti da odem na bilo koji od tri koncerta ..
evo i sad se sjetim osjecaja i ludila kad se kroz eter prolomi ...
"ima neka ..tajna veza .....za sve ljude ........itd..."
ili one
" ne spavaj mala moja ......"
ili one
"proljece na moje rame slijece ..."
ili
" jesi l' mala ljubila do sada ....."
ili
"sanjao sam nocas da te nemam..."