Postho sam vec rijeshio da koristim ovaj topic kao blog, evo da samo postavim stha sam uradio u zadnjih nekoliko dana:
1. Dodao sam konfiguracione fajlove - u linux stilu, server ce se upravljati editovanjem tekstualnih fajlova. Glavni config.cfg fajl se nalazi u folderu ./conf/ i tu se nalaze neke varijable poput - ime servera, jezik, mysql account i tako to
2. Napravio sam modul za "univerzalno" prikazivanje gresaka. Znaci, ono, lokalozovani exception. Tako da ce klijent aplikaciji lakse biti za razumjeti i objasniti korisniku ako dodje do neke greske, a lakse je i za programiranje
3. Poceo sam da radim na pravilima saha, jer server mora da provjeri svaki potez koji klijent zahtjeva da se odigra (inace bi omogucili varanje)
4. Imam solidno napisan mysql interfejs, fino radi, mada ima mjesta za doradu - u kontinuitetu sa ostalim dijelovima programa
5. Ej, bash sam napravio fin logging sistem

, napisao sam dvjesto linija da bih napravio tri obicna log streama - zakomplikovao sam maksimalno, sve siru i vojnoj muzici za ljubav
6. Fino sam osmislio chat kao podrsku na serveru, cak mogu da kazem da se "ponosim" jer to je prvi uspjeshan UML plan koji sam uradio (ustvari to nema veze sa uml-om, ali lici na to, radio sam pencil&paper tehnikom i onako nashkrabao u stilu UML kako ce chat raditi). Trenutna koncepcija chata (odvojen je od ostatka servera), omogucice da se razliciti klijenti (nash, irc, neki deseti) mogu povezati u nashe "chat sobe"
7. Takodje, sasvim solidno sam isprogramirao (oko 50%) ChessFactory i ChessProtocol - dvije stvari koje necu moci da testiram dok ne uklopim sve ostalo - i dok ne nadjem nestho stho ce mi posluziti kao klijent aplikacija. Osmislio sam nash protokol (za sad, desetak komandi) ali ima tu josh jako mnogo da se uradi
ALI, postavlja se pitanje
KS i ja smo doshli na ideju da napravimo jednu ovakvu server/client aplikaciju kako bi reklamirali stho nas, to gimnaziju i teol. Medjutim, kako stvari stoje, ja sam pretjerao, ks ima pametnija posla a teol/gimnazija su tipicni predstavnici RS tako da to i nije neki razlog. Hvata me osjecaj da cu napraviti nestho stho nece biti korisna stvar. Jer sigurno vec postoji neki dobar Free Chess server...
Jel da? Mislite li vi da ce dobro doci josh jedan server za sah? Isplati li se (to sigurno, jer vremena imam preko raspusta, a moram nestho da ucim - eto taman programiranje servera, ali ko stho rekoh, ovo je previshe). Heeelp. I da li ce biti ikakve podrshke? Koji djavo da radim pravi pravcati free server ako mi niko ne garantuje free host / link ? Hmm, treba mi koji savjet definitivno... Stho mrzim Whineing