I_am je napisao:
ja sam nesto cula o tome. al ne znam mnogo.
neka napise neko ko je pratio i mene zanima.
kao, rekla da je trudna, blizanci. pa se na kraju javio njen muz da kaze da je umrla. tako nesto...
a laz bila u stvari...
Na forumu se jednog dana pojavila Soraja,kao novi clan.
Cini mi se da je njen prvi post bio nova tema - o tome kako ima vece grudi pa kako kolege s posla bulje i komentiraju (tako nesto cini mi se,uglavnom o njenim grudima koje su povece).
Pisala je dugo prije nego sto se samoubila (kraj maja 2003).
Mislim da je server od njenog uclanjenja dozivio pad,pa smo se svi morali ponovo registrovati kad je dosao novi server (mijenjali su i ime foruma sa tim padovima,teme.org,forum.hr. i slicno).Tako da datum njene registracije na novom forumu nije njen pocetak na forumu.
Pisala je veoma aktivno.
Pisala je kako je ostala trudna,pa imala spontani - te su je zene tjesile.
Zatim se vjerila,vjencala i ostala opet u drugom stanju.Nosila je blizance.
Imala je i temu o tome kako je s muzem izasla u restoran,a gospoda za stolom do njih su pozvala konobara i narucila casu mlijeka za nju,te kako je to njen dragi iskulirao.
Pisala je o samozadovoljavanja na radnom mjestu.
O pusenju dragom dok vozi.
Ma svasta nesto.
Na kraju se porodila 24.04.2003. godine,dobila dva divna djecacica,pustena je iz bolnice.
Otvara temu o seksu nakon poroda.
Zatim pise o tome kako 'od dole' osjeca neki neugodan miris 29.05.2003. godine (njena zadnja tema,zenski kutak,na kojoj i umire).
Zadnja njena tema pocinje njenim spremanjem za odlazak u bolnicu.Na kraju posta se ubacuje njen muz (potpisavsi se sa Sorajic),koji navodno kucka dok se ona tusira spremajuci se kod doktora.
On se nakon povratka (nju je odvezao doktoru) javlja na forum pod njenim nickom (opet se potpisujuci kao Sorajic) i javlja okupljenom mnostvu kako je prilikom poroda ostao komad placente te kako je doslo do sepse,pa je Soraja u kriticnom stanju.
Posto je sam sa dvije bebe pita cime da ih nahrani i da li im moze dati obicno mlijeko,na sta mu mi savjetujemo odlazak u apoteku i kupovanje hrane primjerene djeci tog uzrasta (tj. bebama od mjesec dana).
Doputovao je u Sarajevo njegov brat sa zenom,da mu pomognu oko djece.
Neki od forumasa odgodili su odlazak na put,neki su uzeli cak i slobodan dan,dok je on javljao o drami koja se odigrava u Sarajevu.
Daju joj lijekove,onda slijedi operacija,vadjenje materice...ali operacija pokazuje da je stanje kriticnije nego sto su mislili...
Prikljucuju je na aparate za srce i bubrege,te joj pokusavaju izmijeniti krv,ali zahvacena je i jetra...
Povraca infuziju...
U 16:40 bebe pocinju da placu (kako je napisao 30.05.2003. u 16:59),a minut kasnije zvoni telefon i javljaju mu da je Soraja preminula.
Ljudi su zgranuti,sokirani,placu...otvaraju se teme,ljudi zele da se organizuju...traze forumase iz Sarajeva,javlja se Vanja kao dobrovoljac,koji ce otici na sahranu i odnijeti vijenac u ime forumasa,ali i saznati ime i prezime Soraje i imena njene djece,da bi forumasi koji zive u inostranstvu (ali i domaci,koji su u mogucnosti) otvorili fond,tj. ziro racun na koji bi uplacivali novac mjesecno,te tako pomogli djeci,da ne ostanu sirocici (forum je tad imao preko 10 000 clanova,od kojih je dosta bilo iz inostranstva).
Ja sam bila u soku,potresena,*ebavala mater nesavjesnim doktorima zbog kojih je mlada majka dvoje blizanaca umrla,ostavivsi za sobom djecu od mjesec i nesto.Rekla da ih sve treba pobiti.
Opteretila sam tim i svoju Zalosnu Sovicu.
Pa i mIRCona (koji je kao glas razuma odmah rekao da mu je to sve sumnjivo).
Meni nije bilo sumnjivo,nisam mogla vjerovati da bi neko pisao toliko dugo (skoro 2 godine),da bi neko opisivao tako realne situacije,samo da bi se na kraju ubio.
Bila sam potresena i uspjela sam tu depresiju prenijeti i na mog dragog,koji je otisao kuci s posla i nije mogao spavati i odmoriti se zbog mojih pricao Soraji i svemu sto se desilo.
Forumasi (koji pisu i na nekom drugom forumu) prenose dalje vijest,te se vijest siri brzinom munje (ukljucuju se ljudi sa drugih foruma iz Hrvatske,Bosne,Srbije,Makedonije...).
Vijest o tragicnoj smrti forumasice objavljena je i na monitor portalu.
Server je u stanju kome od ogromnog (zaista ogromnog) broja posjeta,pa ga pojacavaju,jer je dolazilo do padova servera.
Na kraju se pocinju javljati prve "nevjerne Tome".
Svi ih napadaju,te kako ih nije sramota tvrditi da se neko za*ebava s tim i slicno,te kako nisu saosjecajni...
Pocinju price o tome kako niko ne moze povratiti infuziju,jer se ona daje direktno u krv,te ne ide kroz zeludac.
Drugi govore da je ona mogla povratiti onako,ali bi muz,kao laik,buduci da je povratila nakon primanja infuzije napisao da je povratila infuziju.
"Nevjerne Tome" pocinju traziti dokaze i polako ih gomilaju,govoreci kako se psihopata sad smije svim tim izjavama saucesca,tugovanju i suzama koje je izazvao na forumu.
Oni koji vjeruju govore i dalje da bi radije bili ismijani od psihopate,nego da povrijede nekog u takvoj boli.
Par ljudi s viskom vremena kontrolise sve postove i otkriva da se Soraja javljala od ponedeljka do petka (najkasnije do 5 sati) uglavnom,sa izuzetkom par subota.
Da se javljala sa iste IP adrese i kad je pisala od kuce i kad je pisala s posla (navodno).
Da je njena trudnoca trajala svega 7 mjeseci (a ne 9),nakon cega se porodila (u pitanju je,po njenom pisanju,bio normalan,a ne prijevremeni porodjaj).
Vanja javlja,nakon potrage po porodilistima,da u Sarajevu ni u navedenoj,ali ni u drugim porodilistima u prethodnih 2 mjeseca nisu rodjene dvojke,a pogotovo nije umrla majka dvojki zbog sepse niti zbog bilo cega drugog.
Uglavnom,Soraja je imaginarni lik jedne ili vise osoba.Puka zajebancija.Zajebancija zbog koje su ljudi plakali,odlagali svoje obaveze,sluzbena i privatna putovanja,uzimali slobodne dane,molili se za nju,a na kraju zalili sa njenim muzem...
Na forum se ukljucuju ljudi sa nekog IRC kanala,koji obavjestavaju javnost da je cijenjena Soraja kod njih na kanalu umrla taman nesto prije nego se pojavila na forumu.
Isto,pojavila se,pricala sa ljudima duze vrijeme,imala je muza koji povremeno uskace.
Trudovi su zapoceli dok je tipkala na IRC-u,muz je odvozi u bolnicu,dok njegov brat sa zenom salje izvjestaje.
Na kraju oni javljaju da je preminula.
Sve u svemu,ziva pizdarija,koja me je naucila da ljude s foruma ne shvatam toliko ozbiljno,cak ni kada umiru.
Ali i da one koje volimo ne uzimamo zdravo za gotovo,jer nikad ne znamo kad ih posljednji put gledamo,jer vec sutra ce mozda biti kasno za "izvini" ili "volim te"...
Imali smo i mi nasu Soraju,samo ne toliko dosljednu.
Vjerovatno se sjecate kad je Muamer,nakon sto se posvadjao sa svima,uzeo nick Muki (a posto si mnogo trazen od sutra se zovi Drazen

) te javio kako sad forumasi na blic.net forumu mogu biti radosni,jer je Muamer umro u Njemackoj u saobracajnoj nesreci i ostavio je link na saobracajnu nesrecu gdje je neki cica (Hajnc

,mislim,nije Hajnc,ali njemacko ime) imao saobracajnu nesrecu.