banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 18:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16957 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539 ... 848  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Okt 2017, 22:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
sirco je napisao:
Пречник точка би по фабричким правилима увијек требао бити исти......разлике у односу потрошене и непотрошене гуме се узимају у толеранцију. Скоро свако ауто приказује отприлике 4км/час већу брзину од реалне брзине. То лако можеш установити мобителом са ГПСом и неким навигационим софтвером.

Очитавање притиска (РДКС - РајфенДрукКонтролСистем по швапски) само по себи може да се подијели на два основна система:

1. очитавање притиска путем ЕСП/АБС система и сензора, такозвани индиректни РДКС, гдје се заправо мјере ротације точка и прорачунава њихово кретање у ротацији. Чим се догоди да један точак прави мањи пређени пут приликом 1 ротације, значи да је изгубио на обиму тј. притиску. То је најчешћи и најзаступљенији систем, релативно је поуздан иако није претјерано прецизан тј не мјери стварни притисак и може послати лажну узбуну у одређеним ситуацијама.

2. очитавање реалног притиска у гумама путем екстерног сензора на точку/вентилу, такозвани директни РДКС систем. Сваки точак има реални сензор који прати стање притиска и шаље информацију бежично централној јединици путем неког бежичног протокола. Сензори имају батерије и упарују се са аутомобилом у сервису. Ако купиш само сензоре неће ти помоћи јер и ауто мора имати РДКС модул као дио додатне опреме, што је опет јако, јако ријетка ствар.
2. Za očitavanje kod C4 novog (kod djetetovog kuma) se koristi BT, tako mi čovjek reče. Svaki točak uparen sa autom.

Sent from my Smartphone 3.1 Lite using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2017, 23:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Sada me zabrinu citajuci to o senzorima... Kod mene na C5 je ova druga opcija i ventil na senzoru jednog tocka je pokao pa sam ga zamijenio obicnim dok ne kupim novi senzor (sutra...)
E sada, a propo ove price, da li znaci da, kada kupim senzor, moram ici u ovlasteni da ga oni montiraju/povezu sa kontrolnim modulom?

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2017, 23:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Maj 2016, 23:45
Sargas je napisao:
60KM i preko je previše para za takve patosnice. Pa originalne koštaju 100KM.
Ovo za 40KM je prihvatljivo...

Apropo automatika,
mi smo imali Clio, 2002. godište, automatik i na tom mjenjaču se osjetilo kako mijenja brzine. Osjeti se kao mali trzaj i zvuk se promijeni. Super stvar je bila što kad ubaciš na primjer u D da ideš naprijed, auto ne može krenuti unazad ako si na uzbrdici. Ako si na ravnom, to je solidna brzina da se popraviš pri parkiranju ili tako nešto, tako da samo koristiš kočnicu. Isto važi i za R.
Sada imamo C3 Picasso, 2015. godište, isto automatik. Kod njega se apsolutno ne osjeti nikakvo mijenjanje brzina. Nema ni trzaja, ni promjene zvuka, što je puno bolje! Ono što me nervira je da auto može na uzbrdici krenuti unazad kad ga ubaciš u D.

Ima li neko ideju u čemu je razlika? Mislim da ovaj mjenjač kod Picassa ima duplo kvačilo ili tako nešto, nemam pojma. Ne razumijem se pretjerano u to. Ako neko zna, volio bih da mi objasni...

@goranagf, očigledno da ta njegova Insignija nije bila nikako u redu. Mislim da ne treba zbog nje suditi mjenjaču uopšteno...

Stari Clio je imao automatski mjenjač sa pretvaračem obrtnog momenta, hidraulična pumpa koja prenosi obrtni moment motora na prenos, neki seljaci je zovu "lamela". Taj mjenjač koristi planetarni set brzina koji je sada komplilovan za objasniti.
Uglavnom te vrste mjenjača kao i današnji ZF-ov Tiptronic sa 8 brzina koristi istu samo unapredjenu tehnologiju. Ta pumpa se stalno okreće zajedno sa radilicom motora i pri pustanju kocnice snaga se trenutno prenosi na tockove i auto trenutno krece uzbrdo.
Ovaj novi koristi DCT, Dual Clutch Transmissio. Umjesto pretvaraca obrtnog momenta koriste se dva kompjuterski kontrolisana kvacila. U prenosu se nalaze dve osovine i na obe po jedno kvacilo. Jedno kvacilo kontrolise 1,3,5 i 7 brzinu a drugo 2,4 i 6 brzinu sto znaci da je sljedeca brzina aktivna i prije "prebacivanja" sto skracuje vrijeme potrebno za mjenjanje brzina na 8 milisekundi, treptaj oka traje oko 200ms.
Auto zna otici malo u rikverc na uzbrdici dok se ne aktivira brzina.
Ista je to tehnologija kao i DSG u VW i S-Tronic u Audi autima.
I da brzina danasnjih Tiptronica je oko 150-180ms

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2017, 06:10 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 18 Jun 2009, 16:45
NiZ je napisao:
Sada me zabrinu citajuci to o senzorima... Kod mene na C5 je ova druga opcija i ventil na senzoru jednog tocka je pokao pa sam ga zamijenio obicnim dok ne kupim novi senzor (sutra...)
E sada, a propo ove price, da li znaci da, kada kupim senzor, moram ici u ovlasteni da ga oni montiraju/povezu sa kontrolnim modulom?

99% da ces morati ici u servis (ne moras u ovlasteni osim ako si jos pod garancijom...imas dobrih servisa koji su daleko povoljniji od ovlastenog) kolega je na pezou morao ici jer su mu rekli da sva 4 moraju biti povezana jedan sa drugim da bi sve bilo ok a to se radi preko dijagnostike

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2017, 06:16 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 31 Jan 2013, 18:13
Top up level oil pali board na renou,??? Sta moze biti

Sent from my SM-A720F using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2017, 06:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Dospi ulja?

Sent from my Smartphone 3.1 Lite using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2017, 09:15 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
nikola29_06 je napisao:
Taj mjenjač koristi planetarni set brzina koji je sada komplilovan za objasniti.

Slika

Dobar opis! 8)

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2017, 10:43 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Sargas je napisao:
Još jedno pitanje:
Pošto smo ranije komentarisali da se gume voze i po 4-5 godina.
Da li je bolje mijenjati sve gume svakih 4-5 godina, ili po dvije gume na pola tog perioda, tako da su novije gume na pogonskim točkovima?
Šta vi radite?
Bolje gume idu na zadnje točkove, pogotovo zimi. Auto se bolje ponaša u krivinama i nema zanošenja na snijegu.
https://youtu.be/gSz7cm6MwH0

Послато са Lenovo K33a48 уз помоћ Тапатока

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2017, 10:48 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

U principu da - to je bezbjednije rjesenje za prosjecne vozace. E, sad, sto niko od nas nije prosjecan vozac ;)

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2017, 11:26 
Administrator
Korisnikov avatar

Ja već godinama tako radim i zimi se osjeti bolja upravljivost, pogotovo na dionici B.Luka - Slatina.

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2017, 12:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
A prije , u mladosti, se malo ko driftalo?

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2017, 12:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

U principu, sa kombinacijom zimske naprijed i ljetne nazad je tesko voziti ravno. Jeste zabavno ali nije sigurno.

@3oka
Ja se u potpunosti slazem s time sto si napisao. Govorim o mentalnosti prosjecnog Srbende, koji stavi bolje gume naprijed a zadnje su celave zimske, stare 27 godina ;)

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2017, 12:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Nekad je dobro imati bolje gume naprijed

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2017, 12:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Zbuni me ovaj bmw na pocetku snimka - da li su ova 2 ista auta sa prednjim ili zadnjim pogonom?

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2017, 12:27 
Administrator
Korisnikov avatar

Da, kasnije u snimku se vidi dq su dva ista auta u pitanju, crni i bijeli.

Послато са Lenovo K33a48 уз помоћ Тапатока

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2017, 12:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Da, ali sa kojim pogonom?

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2017, 12:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Vjerovatno zadnji.

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2017, 14:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2010, 18:28
NiZ je napisao:

Прочачкај по нету, можда можеш некако сам кроз борд компјутер, али вјероватније је да ћеш морати до некога да ти закачи дијагностику и то одради. На знам за французе заиста....

munja.alex je napisao:
2. Za očitavanje kod C4 novog (kod djetetovog kuma) se koristi BT, tako mi čovjek reče. Svaki točak uparen sa autom.

Па да, различити произвођачи користе различите протоколе, али је принцип код свих исти. Батерија би требала да траје 2 до 4 године, а приликом сваког мијењања би вулканизер морао да провјери стање сензора и батерије итд......то му дође по књигама или ти швапским правилима......вулканизер и провјера сензора су свакако комична ситуација у једној реченици за наше услове :lol:

Апропо гума, најбоље је два сета и редовна ротација. А ово напријед назад зависи од много фактора самих кола јбг....ја сам са старим колима увијек кубурио и имао ситуације гдје сам морао и на предње точкове стављати ланце иако је био задњи погон :angry4:

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2017, 15:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Kad pominješ lance, ima li ko iskustva sa onim trakama što se provlače kroz felgu (plastične, gumene, sa 2-3 lanca i slično)? Jesu li čemu i priznaje li to policija za zimsku opremu?

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2017, 16:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2010, 18:28
На тестовима увијек добију ниске оцјене како сам ја упратио. Дал полиција признаје то ти не би знао рећи, али вјерујем да би се дало прегонити са њима :lol:

Код мене од прошле године РУД Центракс самомонтирајући ланци, они што само кроз средину газног дијела имају тракцију и могу рећи да одавно нисам бољу ствар себи купио. Јесу скупљи, ал монтажа за један минут вриједи сваке паре кад дође дотле да се монтирају 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16957 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539 ... 848  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]