Sargas je napisao:
60KM i preko je previše para za takve patosnice. Pa originalne koštaju 100KM.
Ovo za 40KM je prihvatljivo...
Apropo automatika,
mi smo imali Clio, 2002. godište, automatik i na tom mjenjaču se osjetilo kako mijenja brzine. Osjeti se kao mali trzaj i zvuk se promijeni. Super stvar je bila što kad ubaciš na primjer u D da ideš naprijed, auto ne može krenuti unazad ako si na uzbrdici. Ako si na ravnom, to je solidna brzina da se popraviš pri parkiranju ili tako nešto, tako da samo koristiš kočnicu. Isto važi i za R.
Sada imamo C3 Picasso, 2015. godište, isto automatik. Kod njega se apsolutno ne osjeti nikakvo mijenjanje brzina. Nema ni trzaja, ni promjene zvuka, što je puno bolje! Ono što me nervira je da auto može na uzbrdici krenuti unazad kad ga ubaciš u D.
Ima li neko ideju u čemu je razlika? Mislim da ovaj mjenjač kod Picassa ima duplo kvačilo ili tako nešto, nemam pojma. Ne razumijem se pretjerano u to. Ako neko zna, volio bih da mi objasni...
@goranagf, očigledno da ta njegova Insignija nije bila nikako u redu. Mislim da ne treba zbog nje suditi mjenjaču uopšteno...
Stari Clio je imao automatski mjenjač sa pretvaračem obrtnog momenta, hidraulična pumpa koja prenosi obrtni moment motora na prenos, neki seljaci je zovu "lamela". Taj mjenjač koristi planetarni set brzina koji je sada komplilovan za objasniti.
Uglavnom te vrste mjenjača kao i današnji ZF-ov Tiptronic sa 8 brzina koristi istu samo unapredjenu tehnologiju. Ta pumpa se stalno okreće zajedno sa radilicom motora i pri pustanju kocnice snaga se trenutno prenosi na tockove i auto trenutno krece uzbrdo.
Ovaj novi koristi DCT, Dual Clutch Transmissio. Umjesto pretvaraca obrtnog momenta koriste se dva kompjuterski kontrolisana kvacila. U prenosu se nalaze dve osovine i na obe po jedno kvacilo. Jedno kvacilo kontrolise 1,3,5 i 7 brzinu a drugo 2,4 i 6 brzinu sto znaci da je sljedeca brzina aktivna i prije "prebacivanja" sto skracuje vrijeme potrebno za mjenjanje brzina na 8 milisekundi, treptaj oka traje oko 200ms.
Auto zna otici malo u rikverc na uzbrdici dok se ne aktivira brzina.
Ista je to tehnologija kao i DSG u VW i S-Tronic u Audi autima.
I da brzina danasnjih Tiptronica je oko 150-180ms