banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 13:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7024 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144 ... 352  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Dec 2016, 19:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Moja teza je da bi izbor Hofera za predsjednika bio zenit te partije, medjutim sada su im sirom otvorena vrata parlamenta. A tu je prava moc, a oni ce sve vise jacati.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2016, 19:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Dodika nece pa nece.
Prvo Tadic, sad Norbert.

Izasli glasovi za Bec. Van Der Bellen ubio Hofera u Becu. :)

Zadovoljan sam, dobro je ovo.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2016, 19:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sta je dobro, sto ce na sledecim izborima descnicarska stranka dobiti jos vise uticaja u parlamentu jer nisu dobili priliku da izduvaju svoj balon na ceremonijalnoj predsjednickoj funkciji?

Vidjeces da ce se sutra pricati kako su Turci presudili :D

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2016, 20:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Mislim da su desnicari vec dostigli zenit. Fazon je sto je njihovo biracko tijelo disciplinovano i izlaze ljudi na sve izbore. Tek na ovim ponovljenim izborima se vidjelo da su se i "ostali" malo trgli i skontali da ove drkadzije jacaju. Aktiviralo se mnogo ljudi i rezultat je tu. ;)
A o ovim nasim srbendama i njihovoj podrsci Hoferu ne treba trositi rijeci. Gledam po grupama na FB te profile...te face...ali ono je stvarno nevjerovatno. :(

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2016, 20:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da je ovo zenit, kandidat bi bio Straschko, ali nije. Austrija je podjeljena zemlja i definitivno ce posljedica ovih izbora biti jos veci otklon udesno. Nikako ulijevo.

Da se kladimo da sutra Kurc nece pricati o Turskoj kao dijelu Evrope i evropakog nasledja?

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2016, 20:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Velika sramota bi bila da bas u Austriji od svih zapadnih zemalja nakon drugog svjetskog rata prvi put desnicar postane predsjednik.
Mislim nije ovo Srbija, da osoba koja je bila najveci huskac skine bedz i postane pro evropski nastrojen, a svi to prihvate.

Pamte Austrijanci ipak malo duze.

The_new_Statesman je napisao:
Da je ovo zenit, kandidat bi bio Straschko, ali nije.

Ovo je istina... da je Strache bio kandidat, imali bi vise sanse. Znas kako, ja generalno ne mogu shvatiti priklanjanje jednog Srbina FPO. Neko ko je rodjen, hajde i nekako, ali neko ko je u tu Austriju emigrirao, stekao drzavljanstvo... i na kraju za FPO, jebiga neshvatljivo.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2016, 20:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Da je ovo zenit, kandidat bi bio Straschko, ali nije. Austrija je podjeljena zemlja i definitivno ce posljedica ovih izbora biti jos veci otklon udesno. Nikako ulijevo.

Da se kladimo da sutra Kurc nece pricati o Turskoj kao dijelu Evrope i evropakog nasledja?

Ovo sa izbjeglicama je stalo. To je jedan od glavnih razloga jacanja desnice. Granice su manje vise zatvorene i to je vec sredjena stvar. Kurc je uzeo malo vise centralni kurs i neki su mu zamjerili da je otisao previse desno. :) Ali ovako je taman. Sto se tice spö, ako ih onaj Kern ne digne malo, nece niko. Jedini covjek koji ima mrvicu harizme u cijeloj partiji.
Ali...zivi bili pa vidjeli. ;)

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2016, 20:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma izbjeglice su samo okidac za godinama nakupljano nezadovoljstvo obicnog covjeka.
Danas je nemoguce kupiti/napraviti kucu u nekom od gradova ako radis za prosjecnu platu. Cuj kucu, radnik ne moze priustiti kupovinu stana, a ne kuce.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2016, 20:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Gledano istorijski...kad su oni bili udesno,nama je nabačeno ulijevo...sa te strane mi nije jasan Dodik :D ili on smatra za sebe da je lijevičar

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2016, 21:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ima li Engleza koekude?

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2016, 08:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
Čiča iz Rogače je napisao:
Čak je i Alojz Mok karijeru započeo sa Kozare

možda si mislio na Kurt Valdhajma, doduše Alojz ga je javno branio...

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2016, 11:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
U pravu si,lapsus

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2016, 15:22 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
Nadam se,da ovog našeg Predsjednika,tamo u Austriji niko ne doživljava...i da ovaj njegov poziv Srbima da glasaju za tog Hofera,nije nigdje ni objavljen tamo... :D ...

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2016, 16:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dodikovu preporuku narodu da glasaju za FPÖ su prenijele samo srpske novine na njemackom.

Nikolicev sastanak sa Hoferom su prenijeli svi bitniji mediji i poprilicno je odjknulo u javnosti, sto je i logicno jer se radi o oko 100-150 000 srpskih glasova na izborima.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2016, 17:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2015, 20:56
Какви политички побачаји.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2016, 17:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Protiv sam mijesanja u bilo cija unutrasnja pitanja, ali ne mogu biti imun na ovako dobronamjerne rijeci.

Slika
Citiraj:
Slobodarska stranka Austrije podržava pravo naroda Republike Srpske na samoopredjeljenje, rečeno je danas, u Banjaluci, nakon sastanka predsjednika Srpske, Milorada Dodika i predsjednika ove partije, Hajnca Kristijana Štrahea.

Ova austrijska partija podržava i ukidanje funkcije visokog predstavnika u BiH, a protivi se sankcijama Ruskoj federaciji smatrajući da nisu dobre za ekonomiju Evropske unije.

Jedini stranci koji su polozili vjence na spomenik 12 beba, a niti su morali niti su bili duzni.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2016, 17:21 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

ja sam bio u parku 14-maja...kad je taj bio na kontramitingu pred Boskom...

ne ljutim se na tebe,ako nisi bio ni na jednom...

al ja,koji sam bio na jednom....i koji kroz čitavu istoriju znam koliki su nam "prijatelji" austrija,vatikan,i njemačka....nemoj se ljutit ako mu se ne divim

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2016, 17:22 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

i drago mi je ako je tačno ovo što neko napisa,da niko ovu glupost o podršci nije objavio tamo....

i da nisu naši ljudi u austriji sad obilježeni ovim pozivom...

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2016, 17:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ovo je vijest iz septembra 2015. godine.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2016, 23:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
BeckaSkola je napisao:
Velika sramota bi bila da bas u Austriji od svih zapadnih zemalja nakon drugog svjetskog rata prvi put desnicar postane predsjednik.
Mislim nije ovo Srbija, da osoba koja je bila najveci huskac skine bedz i postane pro evropski nastrojen, a svi to prihvate.

Pamte Austrijanci ipak malo duze.

Da je ovo zenit, kandidat bi bio Straschko, ali nije.

Ovo je istina... da je Strache bio kandidat, imali bi vise sanse. Znas kako, ja generalno ne mogu shvatiti priklanjanje jednog Srbina FPO. Neko ko je rodjen, hajde i nekako, ali neko ko je u tu Austriju emigrirao, stekao drzavljanstvo... i na kraju za FPO, jebiga neshvatljivo.

Ја сам теби једном написао да ти о аустријској политичкој сцени немаш појма и да не треба да се проваљујеш и буквално погрешно информишеш људе овде јер читајућу твоје уписе стичу слику која са реалношћу нема никакве везе. То као прво. Слично и овај флејв.

Као друго, да је Штрахе био кандидат имали би мање шансе. Штрахе је личност која поларизује и имао би доста мање шансе од Хофера.
Хофер је прихватљивији и за медије и за бираче, а и иначе је човек чија политичка каријера нема никакве флеке и не може нико ништа да му приговори.

Што се тиче разлога који су одлучили изборе то је сигурно у првом реду један широки фронт политичких партија, медија и медијске елите притив Хофера. Даље, аустријски менталитет који има обичај да своје незадовољство радом владе прикаже кроз мање важне изборе (прва рунда председничких), да би онда у тренуцима одлуке ипак попустили и изабрали оно што се сматра као пожељно од стране СПО-а и демохришћана.

То се види и на тзв. "бирачкој струји" где је у односу на мај 70 хиљада хоферових бирача изабрало ВдБ.

СПА ипак може да буде задовољна резултатом. Њихов кандидат је освојио преко 1,9 милиона гласова и то је велики потенцијал за њих за долазеће парламентарне изборе који би требало да се одрже 2018 уколико не би било превремених 2017. Ту је питање како ће се црвени понашати јер могуће је да Керн покуша да искористи моменат победе ВдБ и сазове вандредне изборе надајући се да би на овом таласу победе ВдБ могао да обузда резултат СПА. Нисам сигуран да би таква тактика донела резултат али у тај сценарио би за СПА био најгори јер су и функционери и чланство уморни након ове врло дуге кампање, а и каса је прилично испражњена (6 милиона уложено у кампању).

Најбоље по СПА би били вандредни избори крајем 2017 али каква је ситуација у влади нисам сигуран да ће издржати до тада. Што се тиче Керна, за кога неко написа да има харизму. Типичан јапи тип. Црвени директор који је преузео странку и од кога се очекивало да исту дигне али све што је направио и поред огромне медијске кампање (што преко државне телевизије (видите да то није само СНСД тактика), што преко црвених медија (Курир, Стандард, Салцбургер Нахрихтен, итд.)) је да је зауствио пад али до пораста није дошло, а медијска звезда му се већ угасила. Међутим, питање је да ли се може очекивати од таквог човека нешто ако се зна да је на одговорним функцијама био само у државним предузећима а задње је било железнице које су и пре њега и за време њега сваке године имале милионски дефицит.

Демохришћани су тек у паранојама. Митерленер који је подржао ВдБ али је свима јасно да је његово време одбројано. Питање је само времена када ће Курц да преузме странку. Његово крило (Лопатка) је отворено подржало Хофера на изборима и то крило има јасан план да следећа влада буде коалиција између демохришћана и слободараца. Једина шанса да се то спречи била би нека коалција социјалдемократа у комбинацији са Зеленима и Неос (аустријски ЛДП) али не верујем да ове три странке заједно могу да скупе већину у скупштини.

Гледајући данас радост високих функционера демохришћана и социјалиста, морао сам да се запитам да ли је ВдБ био њихов кандидат или се мени учинило да су кандидати тих странака на изборима доживели дебакл (обојица узели по 11%). Значи, ради се о класичном прикривању реалности али мислим да ће већ на следећим парламентарним изборима та реалност да их сустигне.

Што се СПА тиче, она је са Хофером добила нови адут који би врло лако могао да склоне Штрахеа без већих потреса за странку. Колико видим на парламентарне изборе ићи ће са листом на коме ће и један и други бити носиоци. Мислим да разлог лежи у томе што ће демохришћани пристати на коалицију само под условом да Штрахе не буде канцелар и да ту улогу преузме Хофер. С друге стране питање да ли ће СПА то хтети ако се зна шта им се десило 2000. када су пристали на такву солуцију.

Лично сам на изборима гласао за Хофера јер је по мени био далеко бољи кандидат. Није ми јасно како неко може да подржи ВдБ који је каријеру почео као социјалиста, између је био масон, онда је био близак комунистима, а коначно је прогледао као Зелени, за које је до половине децембра 2015. седео у бечкој скупштини, а у јануару 2016 кандидовао се као "независни" кандидат. Мени је то све, само не веродостојно.

Ипак, председничка улога у Аустрији је више церемонијална и јуче је Пресе имала одличан чланак о долазећем времену где је написано да ће се ВдБ понашати као и претходник Фишер (што је овај већ и најавио) по систему да се не меша ни у шта и да ће цела прича око владе и рада у истој наставити по досадашњој шеми а шта о томе мисле гласачи видели смо по томе што су кандидати владајућих странака испали у првом кругу.

Што се тиче ових прича о екстремизму и сл. то су будалаштине. СПА је странка која постоји већ 60 година, њен програм, изборни програм, идеје, предлози су у потпуности у оквиру уставних и законских решења Реп. Аустрије. Да су популисти јесу, али која политичка странка данас није популистичка. Нису управо само екстремне леве и десне странке. Проблем СПА је да су до 1986. били странка на ивици цензуса и да нису успели попут социјалиста и демохришћана да изграде страначке медијске и финансијске империје путем којих могу да контролишу вести у земљи, а јасно је да су медији ти који формирају слику и јавно мјење.

Што се Додикове подршке тиче, то је логично с обзиром да СНСД има пријатељске односе са СПА и не видим што би био проблем да Додик подржи Хофера, када су социјалисти нпр. из читаве Европе (Брисел, Немачка, Француска, итд.) подржали ВдБ-а.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7024 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144 ... 352  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]