BeckaSkola je napisao:
Velika sramota bi bila da bas u Austriji od svih zapadnih zemalja nakon drugog svjetskog rata prvi put desnicar postane predsjednik.
Mislim nije ovo Srbija, da osoba koja je bila najveci huskac skine bedz i postane pro evropski nastrojen, a svi to prihvate.
Pamte Austrijanci ipak malo duze.
The_new_Statesman je napisao:
Da je ovo zenit, kandidat bi bio Straschko, ali nije.
Ovo je istina... da je Strache bio kandidat, imali bi vise sanse. Znas kako, ja generalno ne mogu shvatiti priklanjanje jednog Srbina FPO. Neko ko je rodjen, hajde i nekako, ali neko ko je u tu Austriju emigrirao, stekao drzavljanstvo... i na kraju za FPO, jebiga neshvatljivo.
Ја сам теби једном написао да ти о аустријској политичкој сцени немаш појма и да не треба да се проваљујеш и буквално погрешно информишеш људе овде јер читајућу твоје уписе стичу слику која са реалношћу нема никакве везе. То као прво. Слично и овај флејв.
Као друго, да је Штрахе био кандидат имали би мање шансе. Штрахе је личност која поларизује и имао би доста мање шансе од Хофера.
Хофер је прихватљивији и за медије и за бираче, а и иначе је човек чија политичка каријера нема никакве флеке и не може нико ништа да му приговори.
Што се тиче разлога који су одлучили изборе то је сигурно у првом реду један широки фронт политичких партија, медија и медијске елите притив Хофера. Даље, аустријски менталитет који има обичај да своје незадовољство радом владе прикаже кроз мање важне изборе (прва рунда председничких), да би онда у тренуцима одлуке ипак попустили и изабрали оно што се сматра као пожељно од стране СПО-а и демохришћана.
То се види и на тзв. "бирачкој струји" где је у односу на мај 70 хиљада хоферових бирача изабрало ВдБ.
СПА ипак може да буде задовољна резултатом. Њихов кандидат је освојио преко 1,9 милиона гласова и то је велики потенцијал за њих за долазеће парламентарне изборе који би требало да се одрже 2018 уколико не би било превремених 2017. Ту је питање како ће се црвени понашати јер могуће је да Керн покуша да искористи моменат победе ВдБ и сазове вандредне изборе надајући се да би на овом таласу победе ВдБ могао да обузда резултат СПА. Нисам сигуран да би таква тактика донела резултат али у тај сценарио би за СПА био најгори јер су и функционери и чланство уморни након ове врло дуге кампање, а и каса је прилично испражњена (6 милиона уложено у кампању).
Најбоље по СПА би били вандредни избори крајем 2017 али каква је ситуација у влади нисам сигуран да ће издржати до тада. Што се тиче Керна, за кога неко написа да има харизму. Типичан јапи тип. Црвени директор који је преузео странку и од кога се очекивало да исту дигне али све што је направио и поред огромне медијске кампање (што преко државне телевизије (видите да то није само СНСД тактика), што преко црвених медија (Курир, Стандард, Салцбургер Нахрихтен, итд.)) је да је зауствио пад али до пораста није дошло, а медијска звезда му се већ угасила. Међутим, питање је да ли се може очекивати од таквог човека нешто ако се зна да је на одговорним функцијама био само у државним предузећима а задње је било железнице које су и пре њега и за време њега сваке године имале милионски дефицит.
Демохришћани су тек у паранојама. Митерленер који је подржао ВдБ али је свима јасно да је његово време одбројано. Питање је само времена када ће Курц да преузме странку. Његово крило (Лопатка) је отворено подржало Хофера на изборима и то крило има јасан план да следећа влада буде коалиција између демохришћана и слободараца. Једина шанса да се то спречи била би нека коалција социјалдемократа у комбинацији са Зеленима и Неос (аустријски ЛДП) али не верујем да ове три странке заједно могу да скупе већину у скупштини.
Гледајући данас радост високих функционера демохришћана и социјалиста, морао сам да се запитам да ли је ВдБ био њихов кандидат или се мени учинило да су кандидати тих странака на изборима доживели дебакл (обојица узели по 11%). Значи, ради се о класичном прикривању реалности али мислим да ће већ на следећим парламентарним изборима та реалност да их сустигне.
Што се СПА тиче, она је са Хофером добила нови адут који би врло лако могао да склоне Штрахеа без већих потреса за странку. Колико видим на парламентарне изборе ићи ће са листом на коме ће и један и други бити носиоци. Мислим да разлог лежи у томе што ће демохришћани пристати на коалицију само под условом да Штрахе не буде канцелар и да ту улогу преузме Хофер. С друге стране питање да ли ће СПА то хтети ако се зна шта им се десило 2000. када су пристали на такву солуцију.
Лично сам на изборима гласао за Хофера јер је по мени био далеко бољи кандидат. Није ми јасно како неко може да подржи ВдБ који је каријеру почео као социјалиста, између је био масон, онда је био близак комунистима, а коначно је прогледао као Зелени, за које је до половине децембра 2015. седео у бечкој скупштини, а у јануару 2016 кандидовао се као "независни" кандидат. Мени је то све, само не веродостојно.
Ипак, председничка улога у Аустрији је више церемонијална и јуче је Пресе имала одличан чланак о долазећем времену где је написано да ће се ВдБ понашати као и претходник Фишер (што је овај већ и најавио) по систему да се не меша ни у шта и да ће цела прича око владе и рада у истој наставити по досадашњој шеми а шта о томе мисле гласачи видели смо по томе што су кандидати владајућих странака испали у првом кругу.
Што се тиче ових прича о екстремизму и сл. то су будалаштине. СПА је странка која постоји већ 60 година, њен програм, изборни програм, идеје, предлози су у потпуности у оквиру уставних и законских решења Реп. Аустрије. Да су популисти јесу, али која политичка странка данас није популистичка. Нису управо само екстремне леве и десне странке. Проблем СПА је да су до 1986. били странка на ивици цензуса и да нису успели попут социјалиста и демохришћана да изграде страначке медијске и финансијске империје путем којих могу да контролишу вести у земљи, а јасно је да су медији ти који формирају слику и јавно мјење.
Што се Додикове подршке тиче, то је логично с обзиром да СНСД има пријатељске односе са СПА и не видим што би био проблем да Додик подржи Хофера, када су социјалисти нпр. из читаве Европе (Брисел, Немачка, Француска, итд.) подржали ВдБ-а.