The_new_Statesman je napisao:
19,000 litara, 180 putnika, A320
S tim da se ne tankaju do cepa, vec samo koliko mu treba za dolet.
Ali eto, neka subvencije za 30 letova sedmicno budu 100.000 evra. To je oko 5 miliona evra godisnje subvencija.
Ja sam uvijek gladan kad putujem. Koliko kosta rentanje lokacije za samo jedan restoran na aerodromu mjesecno, sigurno negdje oko 300 - 500 KM!!!
Samo od te jedne jedine rente, da ne govorimo o svim ostalim biznisima i poslovim koji placaju aerodromu rentu i dozvole nakupi se pozamasna suma.
Svaki aerodrom je zlatna koka i prakticno i teoretski i kako god hoces i kako god okrenes.
Kome to treba jos danas objasnjavat u 21 vijeku.
Na Aerodromu moras sve da platis, bas sve ako hoces tamo da budes prisutan. Cak ako si novinar i hoces da uslikas putnike avione moras to da platis Aerodromu (akreditivi i prolaz). Na zapadu je sve to regulisano i biznis.
Aerodrom samo uzima, uzima i uzima.
Jedno obicno stajalise za taksi vozila da bi dosao tu i kupio ili dovezao putnike taksi kompanija mora da plati masno godisnji najam aerodromu.
Koliko para od aerodroma odlazi drzavi to sad zavisi ako je isti u vlasnistvu drzave kao javno preduzece ili ako je u privatnom vlasnistvu.
Ovdje jos uvije vazi misljenje da aearodrom nekom nesto placa tj prezentuje se tako.
Kod nas se avio kompanije obicno preazentuju u svijetlu: Pazi molim te on dolazi ovdje da pravi profit i zaradu a mi njemu treba da platim to.
Mrssss!!!
Naravno da tako prezentovanje i taj narativ moze da se progura i predstavi plebesu samo ako se gura sa zadnje strane.
A nama jos uvjek tu bolje ulazi nego u glavu.