banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 11:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2966 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 149  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Nov 2016, 18:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ako je do tih deset centi za kerozin, to je smjesno. Uostalom, zar se vec ne subvencira let za Bg? Isto moze kolima za 3-4 sata. Ha ja :D

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2016, 19:22 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jun 2010, 17:18
The_new_Statesman je napisao:
Ako je do tih deset centi za kerozin, to je smjesno. Uostalom, zar se vec ne subvencira let za Bg? Isto moze kolima za 3-4 sata. Ha ja :D

Pa i nije smijesna ako uzmes koja je to kolicina. Dalje bilo je jos dosta zahtijeva npr visina aerodromske takse, fiksna cijena usluga aerodroma itd. Sto se tice renanja auta oni imaju svoju firmu koja ih prati.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2016, 19:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

19,000 litara, 180 putnika, A320
S tim da se ne tankaju do cepa, vec samo koliko mu treba za dolet.

Ali eto, neka subvencije za 30 letova sedmicno budu 100.000 evra. To je oko 5 miliona evra godisnje subvencija.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2016, 20:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
The_new_Statesman je napisao:
19,000 litara, 180 putnika, A320
S tim da se ne tankaju do cepa, vec samo koliko mu treba za dolet.

Ali eto, neka subvencije za 30 letova sedmicno budu 100.000 evra. To je oko 5 miliona evra godisnje subvencija.

Ja sam uvijek gladan kad putujem. Koliko kosta rentanje lokacije za samo jedan restoran na aerodromu mjesecno, sigurno negdje oko 300 - 500 KM!!! :lol:
Samo od te jedne jedine rente, da ne govorimo o svim ostalim biznisima i poslovim koji placaju aerodromu rentu i dozvole nakupi se pozamasna suma.

Svaki aerodrom je zlatna koka i prakticno i teoretski i kako god hoces i kako god okrenes.
Kome to treba jos danas objasnjavat u 21 vijeku.

Na Aerodromu moras sve da platis, bas sve ako hoces tamo da budes prisutan. Cak ako si novinar i hoces da uslikas putnike avione moras to da platis Aerodromu (akreditivi i prolaz). Na zapadu je sve to regulisano i biznis.
Aerodrom samo uzima, uzima i uzima.
Jedno obicno stajalise za taksi vozila da bi dosao tu i kupio ili dovezao putnike taksi kompanija mora da plati masno godisnji najam aerodromu.

Koliko para od aerodroma odlazi drzavi to sad zavisi ako je isti u vlasnistvu drzave kao javno preduzece ili ako je u privatnom vlasnistvu.

Ovdje jos uvije vazi misljenje da aearodrom nekom nesto placa tj prezentuje se tako.

Kod nas se avio kompanije obicno preazentuju u svijetlu: Pazi molim te on dolazi ovdje da pravi profit i zaradu a mi njemu treba da platim to.
Mrssss!!! :lol: :lol:
Naravno da tako prezentovanje i taj narativ moze da se progura i predstavi plebesu samo ako se gura sa zadnje strane.
A nama jos uvjek tu bolje ulazi nego u glavu. :roll:

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2016, 21:50 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
http://www.nezavisne.com/index/nezavisn ... eda/399897

Banjalučki aerodrom bez voznog reda

Dejan Šajinović

27.11.2016 20:15
Aero­drom Ba­nja­lu­ka je vje­ro­va­tno je­di­ni aero­drom u Evro­pi oko ko­jeg 70.000 lju­di go­diš­nje le­ti s aero­dro­ma uda­lje­nih 200 ki­lo­me­ta­ra umjes­to s onog ko­ji im je pred no­som za­to što taj nji­hov ne­ma do­vo­ljno li­ni­ja. Ba­nja­lu­čki aero­drom ima sve: i pis­tu, i odli­čan geo­graf­ski po­lo­žaj, i vri­je­me go­to­vo bez ma­gle, i in­te­res ve­li­kih evrop­skih kom­pa­ni­ja da uspos­ta­ve le­to­ve i mno­go lju­di ko­ji pu­tu­ju.

Bu­kval­no iz prve ru­ke, iz us­ta di­re­kto­ra je­dne od naj­ve­ćih evrop­skih kom­pa­ni­ja sam čuo da ih ba­nja­lu­čki aero­drom za­ni­ma i da že­le s nje­ga da le­te, ako im se po­nu­de po­vo­ljni uslo­vi.

Sve, ka­žem, ima, osim, iz­gle­da, lju­di s vi­zi­jom za vaz­du­šni sao­bra­ćaj. Ne že­lim ni na ko­ga da upi­rem prstom i da tra­žim kriv­ca za ovu si­tu­aci­ju, ali ne mo­gu da se po­mi­rim sa či­nje­ni­com da smo iz Ba­nja­lu­ke us­pje­li otje­ra­ti sve one ko­ji su ima­li že­lju da po­ve­žu sje­ve­ro­za­pa­dnu BiH s Evro­pom i svi­je­tom.

Iz Ba­nja­lu­ke da­nas je­di­no le­ti "Air Srbi­ja" i to ne­re­do­vno, čes­to u lo­šim ter­mi­ni­ma, pa je te­ško na­ći po­vo­ljnu ko­ne­kci­ju. Ove go­di­ne sam če­ti­ri pu­ta mo­rao ili le­tje­ti s dru­gih aero­dro­ma ili ići auto­bu­som za­to što ni­je bi­lo mo­gu­će le­tje­ti iz Ba­nja­lu­ke. Re­ci­mo, u su­bo­tu sam se iz Be­ča do Ba­nja­lu­ke auto­bu­som klac­kao go­to­vo de­vet sa­ti za­to što avi­on­ske ko­ne­kci­je ka Ba­nja­lu­ci ni­je bi­lo. Os­ta­lih 70.000 lju­di vje­ro­va­tno bi mo­glo is­pri­ča­ti sli­čnu pri­ču o to­me za­što su go­di­na­ma pri­si­lje­ni da idu u Za­greb, Sa­ra­je­vo i, odne­da­vno, u Tu­zlu, za­to što iz svog gra­da ne mo­gu na­ći bi­lo ka­kvu ko­ne­kci­ju.

Pri­ča o ba­nja­lu­čkom aero­dro­mu ima i još je­dnu, mno­go su­štin­ski­ju i du­blju va­žnost. Sva­ki ja­vni slu­žbe­nik, po­li­ti­čar, mi­nis­tar ili na­mje­šte­nik mo­ra pre­uzi­ma­ti od­go­vor­nost za re­sor ko­ji vo­di ili po­sao za ko­ji je na­dle­žan. Ako ima re­zul­ta­ta, tre­ba da bude una­pre­đi­van, uva­ža­van i pos­tav­ljan na bo­lje i od­go­vor­ni­je po­zi­ci­je. Ako re­zul­ta­ta ne­ma, on­da bi svo­ju po­zi­ci­ju tre­balo da us­tu­pi ne­kom dru­gom. Bez ob­zi­ra na to o ko­me se ra­di. Ta­ko fun­kci­oni­še ra­zvi­je­ni svi­jet.

I to je je­di­na su­štin­ska ra­zli­ka izme­đu us­pje­šnih dru­šta­va i onih ko­ji se sa­mo vrte u is­tom sta­rom za­ča­ra­nom kru­gu.

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2016, 22:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2010, 15:00
korisnik je napisao:
ali ne mo­gu da se po­mi­rim sa či­nje­ni­com da smo iz Ba­nja­lu­ke us­pje­li otje­ra­ti sve one ko­ji su ima­li že­lju da po­ve­žu sje­ve­ro­za­pa­dnu BiH s Evro­pom i svi­je­tom.
Ovo je sustina!

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2016, 11:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2015, 08:35
Izuzetno sam zahvalan tadašnjem direktoru BL aerodroma zbog odbijanja Wizz-a... Tuzla zamalo pa dvostruko bliža od BL, a i bolji su ljudi - vlast drže "moji"...

Uvijek pivo od mene ima legendarni direktor... Iz koje god evropske destinacije želi, često sam svugdje 8)

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2016, 16:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

autsajder je napisao:
Izuzetno sam zahvalan tadašnjem direktoru BL aerodroma zbog odbijanja Wizz-a... Tuzla zamalo pa dvostruko bliža od BL, a i bolji su ljudi - vlast drže "moji"...

Uvijek pivo od mene ima legendarni direktor... Iz koje god evropske destinacije želi, često sam svugdje 8)

Da, direktor je taj koji donosi ili je donosio te odluke!!

Autsajder, jel mi pricamo ovdje "Dzibvua" narecje pa ne razumijes?

Ovamo ministar ima "nesto" sto ne moze da kaze. Lijepo covjek kaze nije ni do njega i ima vezane ruke a ti mislis da direktor aerodroma donosi takve odluke! U najmanju ruku naivno.
Al ajde ako ti se pije pivo slobodno na bilo kojoj destinaciji samo naprijed. :D

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2016, 11:58 
i opet koristim ovu priliku da im je*em sve najmilije, dabogda pokrepali...naravno vodjstvu koje je otjeralo wizzair...

Citiraj:
Također, priliku za posao nudi i sam Wizz Air, koji planira da obuči i zaposli do 40 radnika. Ukupno, u narednoj godini na tuzlanskom aerodromu posao će dobiti okoi 65 radnika.

Novi avion će omogućiti Wizz Airu i povećanje broja sedmičnih letova na postojećim rutama iz Tuzle za Eindhoven, Gothenburg, Malmo, Frankfurt Hahn…

http://www.fokus.ba/biznis/procvat-aero ... ka/545900/

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2016, 14:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Ma nedjo neandertalac lijepo objasnio, "ne zna narod, nije to za javnost, los je potez dolazak wizza"

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2016, 19:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Sarajevski aerodrom u ponedeljak docekuje 800 000 putnika u ovoj godini. Od pocetka sljedece godine dolazi wizz Sarajevo Budimpesta i arapi uvode Sarajevo Doha.

Uprava mostarskog aerodroma u pregovorima sa Turkish Airlinesom.

Prica se zakotrljala, tema je dosta citana a u dosta medija je pominjana situacija sa banjaluckog aerodroma i cuveni citat. Ali ono, nema nazad, propustena prilika moj ti nedjo, neandertalcu jedan glavati brdjanski.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2016, 21:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Djes Becka, munjo nebeska :D

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2016, 21:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ja se nadam da ce diskusija s ove teme doci do politicara koji bi mozda mogao vidjeti moze li se nesto uraditi ako npr dodje RyanAir (da se i ta prilika ne propusti). To sto se laprda po medijima okaci macku o rep.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2016, 21:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Navodno Acini Arapi pokrecu novu LC kompaniju. Madjari najureni iz BG. Malo sabiranja, malo maste i eto corbe :D

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2016, 21:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ma neka pokrecu to sto prije! Bilo sta low cost je i vise nego dobrodoslo.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2016, 21:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vuk_BL je napisao:
Ja se nadam da ce diskusija s ove teme doci do politicara koji bi mozda mogao vidjeti moze li se nesto uraditi ako npr dodje RyanAir (da se i ta prilika ne propusti). To sto se laprda po medijima okaci macku o rep.

Politicari?? :D

Jel ti poznajes neku zemlju, neku drzavu ili neku situaciju ili bilo koju inicijativu, ideju, neku i najmanju investiciju bilo sta da su politicari pokrenuli?
Ne, ozbiljno.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2016, 21:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Mislis da su Arapi tek tako dosli u BG i kroz kratko vrijeme npravili bum sa Air Serbiom? Takve stvari ne idu bez inicjative/amina politicara.

Ocekujem da ces spomenuti podmazivanje, ugradjivanje... Po meni to nije problem kad se napravi onako dobar posao kao sa AirSerbiom.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2016, 21:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Polako. Tu se jos ne zna da li je pita skuplja od tepsije :D

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2016, 21:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

To i Nedjo kaze za TZ Aerodrom. Dok mi mjerkamo pitu i tepsiju, oni broje stotine hiljada putnika.

Meni bi bilo puno srce da danas pricamo kako sledece godine nas aerodrom treba tuci preko 500k putnika. A ne ovako, gledamo kao neki jadnici sa strane i tjesimo se kako ce ti aerodromi ubrzo propasti.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2016, 21:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne shvatas i poredis troskove sitnih aerodrimskih subvencija sa vaspostavljanjem avio kompanije. Nidje veze :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2966 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 149  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]