banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 15:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 124 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Nov 2016, 08:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Fino je rekao Bajone, najmanje troje od svakoga para...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2016, 17:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Sinny je napisao:
Српско питање у будућности?
Која будућност?
Кад оно кажу да нас више неће постојати?
2050-те????

Прво о проширеној репродукцији треба причати па онда о УСА, Русији, балијама и осталим трицама и кучинама.

Slazem se da je demografija bitna.
Kako pjesnik rece svi smo mi proizvod ljubavi i strasti.

Medjutim ni ljubavi ni strasti nema iz gladnog i praznog stomaka.

Ekonomija kontrolira prazan stomak jos uvijek ne emocija!
Rodoljublje nikad nije pravilo djecu naprotiv uvijek ih je vodilo na stratista!!!

Nema tu nikakvih trica ni kucina. Grijesis!
Potezi koje vuku SAD, Rusija, Kina sile koje upravljaju ovom planetom i te kako su bitni i vazni svagdje pa i u tvome selu.

Zivi lokalno ali pametno gledaj i prati globalno!!!

Buducnost ne dolazi sama i bez korelacije sa vremenom od prije, nikad nije uzrok vec uvijek i vjecno puka i samo puka posledica!!!

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2016, 19:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Brale001 je napisao:
Sinny je napisao:
Која будућност?
2050-те????

Прво о проширеној репродукцији треба причати па онда о УСА, Русији, балијама и осталим трицама и кучинама.

Rodoljublje nikad nije pravilo djecu naprotiv uvijek ih je vodilo na stratista!!!

Potezi koje vuku SAD, Rusija, Kina sile koje upravljaju ovom planetom i te kako su bitni i vazni svagdje pa i u tvome selu.

Buducnost ne dolazi sama i bez korelacije sa vremenom od prije, nikad nije uzrok vec uvijek i vjecno puka i samo puka posledica!!!

Све ти то лијепо написа, ал ајде онда овако да поставимо ствари.
Осим Срба нестаће још неки ВЕОМА БОГАТИ народи.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2016, 20:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sinny je napisao:
Brale001 je napisao:
Sinny je napisao:
Која будућност?
2050-те????

Све ти то лијепо написа, ал ајде онда овако да поставимо ствари.
Осим Срба нестаће још неки ВЕОМА БОГАТИ народи.

Nisam vidovit pa da pogadjam na koje to "Bogate Narode" mislis?

To ne znam, sto sigurno znam je: "Da na ovim prostorima Srbima ce svanut samo ako drugima okolo najblizim bude lose ili gore tj ako oni propadaju."

Naravno da je to gore receno jedna velika nebuloza i armagedonska glupost u koju jos uvijek neki vjeruju i erotski psihodelicno plove u njoj.

Ovo sto je Apo rekao na pocetku teme stoji okolnosti i prilike su jedinstvene i vrlo slozene. Medjutim nikad na ovim prostorima nije bilo lako.
Najgore je bilo kad se cekalo, odlagalo, kad nije bilo inicijative kad se zivjelo u proslost i tragalo za starom slavom pradjedova.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2016, 01:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Sinny je napisao:

Породица, као уосталом све у нашој цивилизацији, је економска категорија. Капитал, ако хоћеш.
Велике породице, са много дјеце, су одлика друштава на нижем степену економско-техничког развоја. Дакле, тамо гдје је рад везан уз властито имање које се обрађује на ниском технолошком нивоу који захтијева много мануелног рада уз ниске приходе. Начин да се тај рад обезбиједи је - рађање дјеце. На тај начин се уједно обезбјеђује производња материјалние основе живота, али и сваки од "радника" зарађује свој оброк, тј. постојање.

Замисли то као узгој оваца. Док узгој великог стада обезбјеђује приходе од вуне, меса и млијека ширићеш стадо. Кад стадо буде трошило више ресурса него што може привриједити - смањујеш га или укидаш.

Тако ти је и са дјецом. У данашњој организацији економске репродукције живота дјеца представљају (економски) терет. Не живи се од рада на њиви, већ свако себи зарађује на "тржишту". Самосталност у приходима значи губљење смисла велике породице, јер свако мора себи зарадити невезано за породицу, а улагање властитих средстава у велику породицу је бемислени трошак. Просто није потребан.

Зато развијени свијет пати од ниске репродукције и зависи од имиграције. С друге стране, висока репродукција у неразвијеном свијету значи економски притисак на друштво, што води емиграцији која затвара круг са потребом развијеног свијета за имиграцијом.

Нема те политике подршке рађању која у развијеном друштву може да повећа наталитет. Чак и ми спадамо под дефиницију развијеног друштва због горе поменуте субјективизације начина приврјеђивања. Да нам опстанак зависи од много дјеце имали би их, али пошто нам дјеца представљају трошак који не нуди поврат уложеног - немамо их много.

Толико о проширеној репродукцији. :)

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2016, 08:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Mislim da je Sinny ciljao na to da djeca budu "trošak" za državu a ne za porodicu.Nešto slično kao u Gadafijevoj Libiji i Lukašenkovoj Bjelorusiji.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2016, 08:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Нисам циљао на то. Тема је српско питање у будућности.
Српског питања неће бити за 50 до 100 година.
ТАЧКА!

Или можда ако више од половине форумаша има више од 3 дјеце.................................

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2016, 09:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ekonomski posmatrati djecu kao nepotrebni trosak je ravno ekonomskom debilizmu. Zasto?

Evil u svoju racunicu nije ubacio jednu prostu stvar.
A to je problem starih u porodici.

Ranije su siroke porodice izdrzavale svoje stare i nemocne. Danas je to koliko toliko obaveza drustva/drzave.
Da bi drustvo/drzava to uspijesno izvrsavala, neophodan je ekonomski rast. A ekonomskog rasta u pravilu nema bez rasta populacije.

Ili je to tako ili su u Njemackoj, Americi, Kini padale pecene kokosi sa neba pa nisu morali brinuti o hrani.

Naravno, postoje drzave/narodi/drustva koji su izuzetci, ali ti izuzetci su vezani za neka bogatstva kojima se pametno raspolagalo.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2016, 09:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Мало о "напредној" Европи.

http://katehon.com/sr/article/porodichna-politika-u-evropi

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2016, 09:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Gdje nalaziš ove sajtove...

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2016, 09:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
Gdje nalaziš ove sajtove...

Налазе они мене.
Шалим се. Драган Станојевић ако ти је познато име......

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2016, 11:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
The_new_Statesman je napisao:
Evil u svoju racunicu nije ubacio jednu prostu stvar.
A to je problem starih u porodici.

Ranije su siroke porodice izdrzavale svoje stare i nemocne. Danas je to koliko toliko obaveza drustva/drzave.
Da bi drustvo/drzava to uspijesno izvrsavala, neophodan je ekonomski rast. A ekonomskog rasta u pravilu nema bez rasta populacije.

Стари су били власници имања и управљали расподјелом свега што би се произвело (бар је тако мој прадјед радио, док мој дјед није први напустио задружну породицу у селу и осамосталио се одбивши да од њих узме икакав новац, земљу или било шта. Тек насљедством је добио свој удио, много касније) и зато су били "издржавани". Чланови домаћинства су били везани за један простор и нужно свој приход улагали у породицу, а данас више нема везаности за једну тачку око које би се формирала проширена породица, што прави логистичке проблеме - не може се у потрази за послом селити вишегенерацијска породица, нити се може издржавати од прекарног рада.

Обавеза друштва према старијима све више слаби, продужује се радни вијек, умањују средства по основу првог стуба осигурања, фурају се други и трећи, чиме се држава повлачи из "обавезе", а терет издржавања старих прелази на њих саме прије него остаре.

Економски раст води смањењу популације који се надокнађује имиграцијом. Висок наталитет је у огромном броју случајева одлика сиромаштва, што сам раније поменуо.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2016, 12:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Bas lijepo od tebe sto uvidjas svoju gresku :)

Dakle, u starosti ako ti zakazes, ako i drzava zakaze, ostaju ti samo djeca... Pa valjda ce se naci neko koje nece zakazati.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2016, 12:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
U Izraelu troje djece prosječno.
Moglo bi i kod nas. Dati im zemlju, pomoć, ... i ko hoće neka živi na selu i štanca djecu. :) Jedna porodica sa osmoro na selu, dok ovi u gradu kojima su trošak jedna porodica sa dvoje i dvije sa jedno... i eto izraelskog prosjeka. I svi srećni :)

Realno, ne možeš očekivati demografski bum u stanovima od 40-50 kvadarata. Istina, ima i sada dosta višečlanih porodica u selima oko BL. Ali njih se neko nekada sjeti. Znam za priču kada su nekim projektom htjeli da naprave socijalnu kartu, pa otišli do sveštenika da upitaju kod koga da odu i koje su ugrožene porodice... On nije htio ni da ih primi... Da je samo do države...

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2016, 12:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Evo i Danijell se slaze sa mojom tezom da su IRB krediti stetna stvar :D

Ako je drzava vec imala viska para bolje da je ulozila u bolje obrazovanje i efikasniji i jeftiniji vlastiti rad. Narod bi se vec snasao.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2016, 13:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa dobro, tih 40-50 kvadrata je ok za prvo dijete i dok se ne snađeš. Napraviš drugo i teško da ćeš ići izvan zemlje, nego tražiš malo veći stan :)

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2016, 15:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Jul 2011, 20:55
Gledajuci trenutno stanje u vrticima, sredina i kraj ove decenije su nam definitivno donijeli standard i prosjek od 1 djeteta po porodici.

Ferilitet - broj zivorodjene djece na 1000 stanovnika:
BIH medju zadnjima u svijetu sa 1,3 prosjekom
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_s ... ility_rate

Izuzmes muslimane u BIH koji gotovo sigurno dizu prosjek i tradicionalno imaju vise djece od Srba, dodjes do toga da smo bukvalno posljednji u svijetu i ubjedljivo posljednji u Evropi (Srbi iz RS).

Totalno izumiranje, ulaskom u EU i otvaranjem granica bi izumiranje Srba iz RS bilo zapecaceno i to vise ne bi bilo za senzacionalisticke clanke po novinama ("PAAAZNJA, Srbi ce nestati za 50 godina!") i sl, vec bi stvarno jedan narod bio na pragu nestanka.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2016, 16:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ekonomija i demografija su u uskoj korelaciji.
Mislim da se svi slazemo da ekonomija oblikuje i utice na demografiju daleko vise nego demografija na ekonomiju.

Vidim da neki spominju imigraciju u zapadnim zemljama kao jedan od odgovora tih zemalja na "brigu o demografskoj katastrofi".

Vlade zapadnih zemlja nikad nisu vodile racuna i plakale sto nacije odumiru ili su se brinule sto demografija opada pa zbog toga dozvoljavale povecanu imigraciju u iste.

Briga o stanju naroda taj rodoljubivi elemenat suosjecanja nad prosperitetom zajednice nikada kapital nije poznavao.
Osnovna i primarna briga je uvijek bila kolicina radne snage na raspolaganju i obaranje cijene iste. :)

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2016, 17:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
Pa dobro, tih 40-50 kvadrata je ok za prvo dijete i dok se ne snađeš. Napraviš drugo i teško da ćeš ići izvan zemlje, nego tražiš malo veći stan :)

Ali malo sutra.

U jednom danu sam cuo za tri porodice:

1. Dijete ide u skolu. Na sred polugodista dignuto iz skole i otisli u Austriju. Cim se ukazala prva prilika.
2. Cekaju da se zavrsi skolska godina pa ce onda ici.
3. Jedni me pitali da im potrazim bilo sta ovamo. A sve tri familije imaju stancic na IRB kreditu ali ih brine sta ce djeca ili im je jednostavno sve izaslo na nos...

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2016, 17:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mogu se i razvesti, pa će neko reći... eto ni IRB im nije spasio brak :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 124 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]