banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jun 2025, 20:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1390 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 70  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Sep 2016, 15:52 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Isjecak iz ratnog dnevnika
....vec 25/08/1992. godine 1.bVP dobija novi zadatak: izvrsiti napad na brdo Kostres iznad Dervente zajedno sa jedinicama 27.mtrb, 11.Dubickom brigadom,cetom tenkova i cetom vojne policije (jedan vod) 16.kmtbr. Na zadatak se krenulo u 11:00h, a na polaznu liniju stiglo u 13:00h. Jedinice su u napad krenule u 13:30h u vrijeme kad je vrsena podjela hrane kod neprijatelja. Nakon podilazenje ,na neprijatelja je otvorena snazna pjesadijska vatra , a istu je podrzavala artiljerija TG-3. Neprijatelj je bio zatecen ovakvim napadom, tako da je prinudjen da u neredu napusti odbrambene polozaje.
To je omogucilo 1.bVP da izbije na brdo Kostres i zaposjedne planirane polozaje. Cilj je dostignut za 1sat i 30 minuta!
Kada se uzme u obzir nepovoljan teren u odnosu na neprijatelja, tim samim je uspjeh znacajniji. Neprijatelj je na nase polozaje otvarao artiljerijsku vatru iz pravca Babinog brda ,Bijelog brda , Broda i Hrvatske. Takodje, neprijatelj je u napad uputio svjeze snage iz Broda ,jacine jednog bataljona,motornim vozilima ,ali je kolona primjecena od strane nase artiljerije i nasih snaga kod crkve na Kostresu. Artiljerija TG-3 nanijela je vece gubitke ovoj koloni koja je bila neupotrebljiva za dalja borbena dejstva. U periodu od 15:00h do 22:00h na polozaje jedinica na Kostresu palo je izmedju 2000 i 2500 granata. Sutradan je oslobodjeno i Bijelo brdo cime su stvoreni povoljni uslovi za konacno oslobodjenje Broda. Jedinica je na Kostresu ostala do 28/08 kada je izvucena iz borbe. U toku izvodjenja borbenih dejstava 1.bVP je imao gubitke: jedan poginuli i 32 ranjena ,od cega 6 teze. Poginuo je porucnik P.R. a ranjen komandir 2.cVP Z.Z.
Za ispoljeno zalaganje i hrabrost u borbi , jedinica je pohvaljena od strane komandanta TG-3 , pukovnika Slavka Lisice.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2016, 16:53 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Eto Bijelog brda jebem mu, Kostres da

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2016, 19:04 
Stara kuka
Stara kuka

Sve vas je bunilo Bijelo brdo prema Brodu i Bijele stijene u Zapadnoj Slavoniji.....

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2016, 19:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Mene nije- sjećam se koliko su se prozori tresli na kući u Stanarima od artiljerije kad je Bijelo brdo padalo.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2016, 19:23 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
To je Kostres.....sa Bijelog brda su se povukli tokom noci jer smo im prosli sa strane i gledali ko na dlanu kad smo uzeli Kostres.....al nebitno.....istina je da je to bilo malo zesce rokanje artiljerijom sa obe strane

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2016, 20:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Plehan, Modran, Kostreš, Bijelo brdo-es isti ku@ac!
Znam da je rokalo da se zemlja trese.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2016, 20:20 
Stara kuka
Stara kuka

Da...plehan...modran...cer.....to je bilo pravo udaranje....poslednja linija odbrane hrvata na bilo kakvom uzvisenju do save od dervente prema brodu

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2016, 20:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

To kad je palo i bilo je amin.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2016, 23:38 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Stari je uvijek govorio ma samo da uzmemo Bijelo brdo, ubise po nama odozgo. To sam zapamtio kad su pricali, i bio neki oficir i on kaze trazi Arkan pare da ga on zauzme
Ima jedna dobra prica o tom ratistu kod Broda, izvidjaci 11-e usli u neki vinograd i jeli grozdje, rezultat je bio 22-0 za nase, sve sami oficiri i podoficiri ili kako bi rekli casnici i docasnici, bila trodnevna zalost kod njih

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2016, 01:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Nisam imao priliku procitati monografiju, a iskren da budem bas i ne poznajem ratni put 1bvp. Citajuci ovo sto pise motozeljo shvatam da su prosli golgotu.
Da malo pojasnim, vojna policija (kao i svaka druga policija) nikad nije uzivala neku popularnost medju vojskom. Cak sta vise, znalo se desavati svasta. Jos negdje u julu ili avgustu '92 moji su razoruzali vod vojne policije . . .
Dobili nekog mladog vojnika koji je repetirao pusku i zapucao pod noge dvojici (pijanih ko letve) mojih boraca.
Cim je ostala ekipa zacula pucnjavu - sjatili se da vide o cemu se radi, tom djecku opalili par samara i uzeli pusku, on otrcao u bazu sav uplakan . . .
Naravno, bezbjednjak poslao sve koji su se zadesili u bazi, i tako su ih moji momci sve postroje i razoruzali.
Epilog je bio da sam stigao na nadnaravnu scenu, gdje oni mole da im se vrate puske.

Naravno, brzo se sve rijesilo cim smo pristigli ja i moj pokojni otac, vratili policiji puske, potrpali vojsku na dajca i nazad na polozaje.

Posle tog incidenta postojao je precutni dogovor izmedju njih i nas, da se postujemo i na zamaramo formalnostima. Vec pocetkom '93 Lisica je napravio dar mar i poslao teslicku VP negdje, mislim u Doboj ili cak Vozucu, a u Teslic rasporedio Djurine (Djuro Martic) iz Doboja. To su bili strasno dobri momci koji su proveli vise vremena ratujuci nego paradirajuci po gradu, pa ih je Lisica rasporedio u Teslic da se prakticno odmore.

U kontekstu cijele price je dobro da se opise i to drugo lice vojne policije, mislim da je to trebalo uraditi i ranije.

Inace, citao sam nekoliko "knjiga" koje su brzo nakon rata objavljivali razni autori, polupismeni i slabo informisani.
Netacno prikazane cinjenice, neki beznacajni pojedinci kovani u zvijezde a neki veoma vazni uopste nisu pomenuti. Otud se libim virkanja u istoriju i citanja bilo kakvih tekstova vezanih za prosli rat. Tako procitam neku nebulozu i iznerviram se, ne treba mi to.

U nase dvije brigade dva ili tri komandanta bataljona su tesko ranjavani na prvoj liniji, a Karadzic je dao orden Aleksi Kasapovicu.
Prvi teslicki amputirac RVI Dzo Mastara (inace Hrvat) je dobio veliko nista.
Jedan od najhrabrijih, ako ne i najhrabriji borac Munir Delic je potpuno zaboravljen a cak i ja sam se jedne prilike krio iza njegovih ledja.

Drago mi je sto bar neko ima priliku ispricati svoju pricu i dokumentovati sve kroz sta se proslo.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2016, 06:57 
Stara kuka
Stara kuka

Nisam nesto posebno upoznat sa radom tih brigadnih policija ali nepojmljivo mi je to sto pises.Moze biti svasta.
Inace,u Teslicu sam bio 2x....prvi put razoruzavali i hapsili grupu Mice i drugi put ganjao svercere sa muslimanima po Blatnici ,Ocausu,Trivunovicima...u nekom selu Aleksici me jedan ubo nozem...doduse probio vjetrovku a tijelo samo zakacio jer sam se uspio izmaketi.Mislim da su se tako ta sela zvala.Sukoba sa grupama i pojedincima iz nekih jedinica je bilo ali smo ih rjesavali expresno.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2016, 09:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Nemaš ti Krol IQ preko 150, pa ne shvataš šta se sve dešavalo :)

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2016, 13:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_Krol_ je napisao:
Nisam nesto posebno upoznat sa radom tih brigadnih policija ali nepojmljivo mi je to sto pises.Moze biti svasta.

Pa svasta je i bilo. :lol: :lol: :lol:

Jedne prilike je ta "brigadna policija" toliko pretukla nekog prasinara da se vratio cim je stao na noge i bacio im kasikaru u sobu za odmor. Tesko ranjen "Pače", ostao bez koljena, jos dobar broj njih isprepadan za cijeli zivot.
Nasa prva brigada je imala veliki problem sa moralom vojske, godisnje je pokojni Spanjic izricao preko 3000 kazni pritvora. Shodno tome policija je 90% vremena provodila ganjajuci dezertere po selima i ulicama.
Teske batine su bile uobicajen tretman, a posle rata su mnogi "batinasi" zbrisali iz Teslica da ih neko ne prepozna.

Citiraj:
Inace,u Teslicu sam bio 2x....prvi put razoruzavali i hapsili grupu Mice i drugi put ganjao svercere sa muslimanima po Blatnici ,Ocausu,Trivunovicima...u nekom selu Aleksici me jedan ubo nozem...doduse probio vjetrovku a tijelo samo zakacio jer sam se uspio izmaketi.Mislim da su se tako ta sela zvala.Sukoba sa grupama i pojedincima iz nekih jedinica je bilo ali smo ih rjesavali expresno.

Da, problem sa svercom je poceo jos u avgustu '92, i mada smo svi imali dosta signala da se nesto cudno desava niko nije mogao vjerovati. Sjecam se i da je ta nasa VP zaustavila jedan transporter 1BVP pun kafe, negdje oko Blatnice, pa je isto bila neka frka. :lol:

Ima jedna anegdota u vezi sverca, a sve se izdesavalo ovako:

Negdje s proljeca '93 kad je bilo izvjesno da ce poceti rat izmedju HVO i muslimana u Teslicu je neko organizovao otmicu nekoliko vaznih ljudi i zauzimanje opstine. To se desavalo bas u vrijeme neke vazne skupstine, gdje su bili i predsjednici opstina, na Palama. Elem, pokojni Stojan Djuric, stari i prevejani kriminalac sa vezama koje su prema urbanim legendama sezale cak do Karadzica je organizovao grupu od dvadesetak "malo zescih" momaka da to odrade.
Oni se okupili, oteli direktora destilacije i jos nekoliko opstinskih funkcionera. U medjuvremenu su polupali par gradskih kafana kojma je gazdovao Promtes, tada drzavno preduzece.

U tim trenucima apsolutno niko nije reagovao, ni civilna ni vojna policija. Nas komandant bataljona je, nakon sto je saznao sta se desava dosao u opstinu da vidi o cemu se radi, posto nam je javljeno da je vecina tih baraba njegova.
Ja dosao sa njim, on taktizirajuci pokusava smiriti situaciju i navesti ih da kazu u cemu je problem.
I tako stojim iza njega i svi ti momci su moji drugari a dobar dio ih je bio u mojoj jedinici krace vrijeme. Nista mi nije jasno - i gledam kad jedan od njih poteze puskom sa drvenim kundakom da rascopa glavu mom komandantu. Ja tu zestoko reagujem i repetiram pusku . . .
Da ne detaljisem, brzo nakon toga su odustali od sta god to bilo i potrpaju se u par auta i kombi i nazad u bataljon.
Epilog tog dogadjaja je smjena dobrog broja kvalitetnih ljudi u teslickoj opstini i policiji, i mislim da je sve bila smisljena akcija sukobljenih klanova u Teslicu.

Sledeca stvar koja se desila je demobilizacija svih koji su ucestvovali u tom incidentu, uz jos desetak nekih koji nisu imali nikakve veze, ali su na neki nacin bili problem pobjednickom klanu. Plan je bio da se ti ljudi prebace u Brcko ili neko drugo ratiste.
No, nije sve tako proslo, pa se ta grupa (koja je vec bila ogrezla u sverc sa hrvatima) reorganizovala i otisla u neku od ozrenskih brigada kojom je komandovao nas bivsi komandant pukovnik Bilanovic. Njemu su trebali je je on imao zadatak prijeci Bosnu i blokirati Maglaj sa HVO jedinicama.
Oni su se nazvali "12 Zigosanih" i ostali su kod Bilanovica do kraja '93, kad se vracaju u peti bataljon jer je vec sverc sa muslimanima na vucjoj planini bio u punom zamahu.

Uglavnom, da skratim pricu, ostalo im je 20 tona kafe u jednom kucaru gore kad su muslimani pokrenuli ofanzivu na Jezera i Bijelo Bucje. I tako njih oko 30 u kombinezonima i SWAT opremi koju su kupili jer su imali para ko Krez dodju gore da probaju vratiti polozaje i spasiti kafu. Taj prvi napad je nekako zaustavljen i linija stabilizovana, polozaji vraceni nakon dan dva, ali kafe ni blizu. Muslimani odnijeli.

I sad dolazimo do najsmjesnijeg dijela -

Komandant petog bataljona referise komandu TG-a u blatnickom hotelu:

Nase jedinice su uspjesno odbile napad ustasko-muslimanskih hordi, nanijeli smo im strahovite gubitke, dva dana su nosili ranjene i poginule . . .
U sali se zadesio pokojni Keser, iz 12 zigosanih i inace veliki seret, i kaze:

Pa jebiga komandante, ne pise na ranjenicima "Brazil".

Tu su svi pukli u smijeh jer se za sverc znalo ali se nije otvoreno govorilo.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2016, 13:54 
Stara kuka
Stara kuka

_Krol_ je napisao:

Malo prije razoruzavanja Mica , jedan pripadnik 1.bVP iz druge cete , se jedva spasao da ga ne razoruzaju......
Taj vojnik je dosao regularno kuci na odmor sa zvanicnom dozvolom i naoruzan sa pm i pistoljem (imao je i par bombi).....pokusali mu oteti naoruzanje a on je izvadio osigurac iz bombe ......
Svega je bilo ......

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2016, 14:03 
Stara kuka
Stara kuka

Roker...ovo transporter pun kafe 1bvp.....jel to hoces reci transporter 1.bataljona vojne policije

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2016, 14:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_Krol_ je napisao:
Roker...ovo transporter pun kafe 1bvp.....jel to hoces reci transporter 1.bataljona vojne policije

Da. Pricao mi Pucar :)

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2016, 14:12 
Stara kuka
Stara kuka

Potpuno netacno i apsolutna laz...jedan bov smo imali i taj bov nikad u teslic ni blizu krocio nije....u prvoj ekipi koju sam ja vodio bio je puh od transportnih sredstava...a drugu ekipu je vodio general subotic.....takodje bez oklopa

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2016, 14:18 
Stara kuka
Stara kuka

Rocker je napisao:
_Krol_ je napisao:

Da. Pricao mi Pucar :)

Rockeru moze li ovo malo preciznije???
Kad kazes transporter na sta tacno mislis???
Da li mislis na OT tj. oklopni transporter gusjenicar ili tockas BOV M-86????

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2016, 14:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa sta da ti kazem - definitivno znam da je jedan BOV pun kafe zaustavljen. Ciji je bio nemam pojma, svakako nije bio nas jer mi nismo imali oklop takodje.
Sledece - receno je da su "korpusna policija".

Vjerujem ti ako kazes da to nije vas transporter, ali pozdano znam da se taj incident desio.
U pitanju je bio tockas, naravno.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2016, 14:29 
Stara kuka
Stara kuka

Nema pojma da je nas....sad sam zvao Grmusu koji je vozio taj jedini bov citav rat....nikad u teslicu bov nije bio....rekoh mozda sam zaboravio a taj je bov bio pod nojom komandom....ja dok sam tamo bio kdir policije je bio neki Trifunovic a bezbjednjak Pero Ocausanin...zao mi je sto je Pero umro da provjerim ko je to i cija policija

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1390 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 70  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]