To sa manjom mazljivošću euro 5 dizela u odnosu sa starije
verzije je čista glupost; dizel gorivo mora zadovoljavati EN 590 standard, a novije revizije standarda propisuju manju količinu sumpora u gorivu. Sumpor sam po sebi nije podmazivač, ali se postupkom kojim se on odstranjuje odstranjuje i dobar dio istih, što se nadoknađuje aditivima. Dakle, dizel gorivo mora zadovoljiti minimalnu mazljivost (koja je potrebna i dovoljna za normalan rad sistema ubrizgavanja, dizajniran je u skladu s tim) bez obzira na to da li je euro 4 ili 5.
Što se tiče aditiva, neće odmoći svakako. Liqui Moly je proizvođač s reputacijom; nije jeftin, ali mislim da vrijedi tih para. Nema potrebe sipati svaki rezorvoar, svaki drugi je sasvim dovoljno. Što se tiče Modričinog aditiva, piše
Za motore starijih vozila kojima je namijenjeno dizel gorivo D2, što tvoj CDI definitivno nije. Neće napraviti neku štetu, bolje i to nego druge navedene opcije.
E sad, druge navedene opcije. 2T ulje... ako se već sipa ovo, tražiti neko mineralno, eventualno polusintetičko, sa što manjim udjelom sulfatnog pepela (mislim da su u pitanju JASO FC i FD ulja, bolje pitaj nekog motoristu). Ono je predviđeno da sagorjeva i da ne ostavlja puno taloga/pepela, tako da to nekako i može proći. Što se tiče ATF ulja, ono jeste odličan podmazivač, ali nije predviđeno da sagorjeva. OK, ulje dobro gori (dokaz je plavi dim

), ali je pitanje šta ostaje nakon tog sagorjevanja, te stoga nisam za tu opciju, koliko god ona inicijalno pomagala. Smiriće ono rad dizni, ali dugoročno gledano, pitanje je koliko je to ustvari pomoglo.