banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 15 Avg 2025, 07:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16975 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469 ... 849  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Jun 2016, 07:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2010, 18:28
Немам никаквих проблема, барем не за сада. Сипам по преопоруци мајстора, чисто превентивно јер су као ЦДИ мотори и инјектори осјетљиви на дијапазон горива која се сипају, посебно код нас (?!).

Оно што се питам је да ли то заиста има смисла и зар гориво само по себи може имати толике разлике у саставу, мислим на еуро дизел наравно, да му је заиста неопходно досипање уља ради бољег подмазивања итд.....

Сипам или ово:
http://www.liqui-moly.ba/proizvodi/aditivi/aditivi-za-diesel/541-common-rail-additive

Или у задње вријеме ово јер ми је мало практичније/јефтиније/локал патриотизам/мајка Русија итд....
http://modricaoil.com/products/diesel-lube-plus/

Колега ми вози слична кола, мало старија само, али такође са ЦДИ мотором и појавио му се проблем да када је ауто хладно, независно од вањске температуре док се не загрије на ниским обртајима, градска вожња и сл. првих пар минута, 3,4 лагано трза, тј. обртаји осцилирају можда 50-100 опм. Није никакав значајан проблем, но он пита мајстора шта је и један ( овај код којег и ја идем ) му каже да је то због лошег горива и не додавања додатног мазива у састав, те да му вјероватно предстоји квар на инјектору или сл. Он послије пита и другог мајстора, овај му каже ма јок, то је као 99% регулатор горива, те да нема везе са инјекторима итд.

Па ме је све то поколебало мало, оба мајстора су респектабилна, али говоре супротно јбг....сад остаје да чекамо и видимо шта ће се прије стварно зајебати :)

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2016, 07:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2015, 20:56
https://www.mbusa.com/vcm/MB/DigitalAss ... -Wagon.pdf
388. Страница. Мерцедесви инжењери ипак препоручују.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2016, 07:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Klajv_Biksbi je napisao:
https://www.mbusa.com/vcm/MB/DigitalAssets/pdfmb/ownersmanual/2012-E-Class-Sedan-and-Wagon.pdf

Хахаххаха, а јеси доколан побого.... :)

Најјачи је дио: "Do not refuel with low-grade fuel and do
not use fuel additives that are not tested
and approved for Mercedes-Benz vehicles."

Па шта да ја онда сипам, Крајину ил Нестро :lol:

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2016, 07:58 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
To sa manjom mazljivošću euro 5 dizela u odnosu sa starije verzije je čista glupost; dizel gorivo mora zadovoljavati EN 590 standard, a novije revizije standarda propisuju manju količinu sumpora u gorivu. Sumpor sam po sebi nije podmazivač, ali se postupkom kojim se on odstranjuje odstranjuje i dobar dio istih, što se nadoknađuje aditivima. Dakle, dizel gorivo mora zadovoljiti minimalnu mazljivost (koja je potrebna i dovoljna za normalan rad sistema ubrizgavanja, dizajniran je u skladu s tim) bez obzira na to da li je euro 4 ili 5.
Što se tiče aditiva, neće odmoći svakako. Liqui Moly je proizvođač s reputacijom; nije jeftin, ali mislim da vrijedi tih para. Nema potrebe sipati svaki rezorvoar, svaki drugi je sasvim dovoljno. Što se tiče Modričinog aditiva, piše Za motore starijih vozila kojima je namijenjeno dizel gorivo D2, što tvoj CDI definitivno nije. Neće napraviti neku štetu, bolje i to nego druge navedene opcije.
E sad, druge navedene opcije. 2T ulje... ako se već sipa ovo, tražiti neko mineralno, eventualno polusintetičko, sa što manjim udjelom sulfatnog pepela (mislim da su u pitanju JASO FC i FD ulja, bolje pitaj nekog motoristu). Ono je predviđeno da sagorjeva i da ne ostavlja puno taloga/pepela, tako da to nekako i može proći. Što se tiče ATF ulja, ono jeste odličan podmazivač, ali nije predviđeno da sagorjeva. OK, ulje dobro gori (dokaz je plavi dim :D), ali je pitanje šta ostaje nakon tog sagorjevanja, te stoga nisam za tu opciju, koliko god ona inicijalno pomagala. Smiriće ono rad dizni, ali dugoročno gledano, pitanje je koliko je to ustvari pomoglo.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2016, 08:02 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Klajv_Biksbi je napisao:
https://www.mbusa.com/vcm/MB/DigitalAssets/pdfmb/ownersmanual/2012-E-Class-Sedan-and-Wagon.pdf

Ovo se odnosi na aditive za motorno ulje, ne za aditive za gorivo.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2016, 08:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ентер, односи се на адитиве за гориво.
Сирцо, један упит Гуглу, један клик и један летимичан поглед на индекс и ето те. Никаква доколица. :lol:
Ваљда требаш тестирати узорке да би знао да ли да дпсипаш. Или барем питај друга гдје је сипао.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2016, 08:28 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ajd pogledaj ponovo, na stranici 387 počinje poglavlje o uljima (Engine oil), na stranici 388 se spominje tekst Additives, potom Engine oil viscosity. Čak i piše Do not use any additives in the engine oil. This could damage the engine. Ako me moj engleski dobro služi, oil je ulje, fuel je forivo.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2016, 08:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Оба смо у праву. Страница је ипак 386. 388 је у мом читачу.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2016, 08:54 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Nigdje se ne spominje diesel, samo gasoline po pitanju aditiva :P Šalu na stranu, već napisah šta mislim na tu temu... preventiva nije loša; isto tako ne treba popravljati nešto što nije pokvareno, pogotovo ne alatom koji nije predviđen za to.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2016, 12:13 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
icobh je napisao:
Imal' kamera u Doboju?

na ulazu ima neka visi na banderi, ispod nje kocka od katrana..dal saobracaj prati il slika nisam probao..al ugao podesen ozgo prema cesti je bas cudan..

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2016, 12:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Та је ван функције од поплава.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2016, 13:01 
Ima na onom semaforu kada se ide od zeljeznicke hrpa kamera postavljenih, ali pitanje je da li je to u funkciji...

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2016, 15:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Što se tiče Modričinog aditiva, piše Za motore starijih vozila kojima je namijenjeno dizel gorivo D2, što tvoj CDI definitivno nije. Neće napraviti neku štetu, bolje i to nego druge navedene opcije.

Не сипам конкретно овај, већ исто такво паковање са назнаком за комон реил моторе.

Klajv_Biksbi je napisao:
Ваљда требаш тестирати узорке да би знао да ли да дпсипаш. Или барем питај друга гдје је сипао.

Ма ни ја не сипам напамет већ шта ми је мајстор препоручио.

Поента цијелог питања је добила одговор овдје отприлике:

<Enter_name> je napisao:
To sa manjom mazljivošću euro 5 dizela u odnosu sa starije verzije je čista glupost; dizel gorivo mora zadovoljavati EN 590 standard, a novije revizije standarda propisuju manju količinu sumpora u gorivu.

Što se tiče aditiva, neće odmoći svakako.

spavac je napisao:
na ulazu ima neka visi na banderi, ispod nje kocka od katrana..dal saobracaj prati il slika nisam probao..al ugao podesen ozgo prema cesti je bas cudan..

То није камера за брзину, иако ни ја сам нисам сигуран за шта је, причало се да прати само теретни саобраћај иако немам праву информацију шта је и како ради.

Ове на жељезничком семафору су само за надзор саобраћаја и преглед у случају незгода, након неколико погибија под неутврђењим околностим још прије доста година.

Прва је тек у Шијама, па у Маглају итд. 4 или 5 до Сарајева. Иако то и није нека утјеха, ја неки дан платио казну, сликао ме скривени радар у Теслићу ноћу.

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2016, 13:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Sta mislite o vectri C benzinac 2200ccm, automatski mjenjac. Je li to ludost kupiti i valja li cemu. Znam da ima lanac umjesto zupcastog, ali nemam pojma o motoru, mjenjacu, limu. presla ispod 100k km, skoro ugradjen sekvent plin, 2004. godiste.

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2016, 15:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Опелов 2.2 бензин је добар. Не знам да Вектра Ц има проблема са лимом, то су углавном реликти прошлости. За тај мјењач ништа не знам. Што је уградио плин, ако тако мало прелази?

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2016, 19:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2015, 08:26
Što je ugradio plin u 2.2 motor? Haha. Troši 12+ litara eto zašto. Automatik mačka u vreći pogotovo opel....

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2016, 19:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Vjerovatno je ugradio da ga lakse proda. Necu vektru, proslo me... Hocu auto koje mi nije ruzno.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2016, 08:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
vidim dosta likova na piku kad oglase auto za prodaju, obicno nakon mjesec, dva ako ga ne prodaju ugrade plin
a ja te odmah u sirokom luku zaobidjem

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2016, 17:22 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 09 Okt 2012, 22:32
Probusio sam gumu na autu, te je napunio pjenom koja je došla uz auto. Odvezao sam ga vulkanizeru, on nije mogao naći mjesto gdje je guma probusena i rekao mi je da sam je sam zakrpio prilikom punjenja pjenom i da mogu nastaviti vožnju bez ikakvih ograničenja u smislu brzine vozila. Trebao bih na put početkom sljedeceg mjeseca. Koliko je opasno ići sa pjenom u gumi koja je probusena?

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2016, 18:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Pa sta ti pise na bocici?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16975 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469 ... 849  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]