Zavrsilo se i ovo takmicenje, Srbija je dosla do polufinala... Zadovoljan sam generalno. Mlada smo ekipa, mozda i najmladja na prvenstvu, igrali smo na momente odlicno, u prosjeku vrlo dobro a po nekad i lose. Sve je to normalno, sto bi rekao Muta.
U svakoj igri postoje dobre i lose stvari, dobre smo manje vise svi izanalizirali kroz prvenstvo, sad je mozda vrijeme da se osvrnemo na lose. Ovo sada ne kritikujem nego pisem svoje vidjenje problema zbog kojih smo mozda i ostali bez finala, a definitivno bez njih bi bili jos dominantniji.
Sale je neiskusan trener, jos nije vrhunski, ima harizmu, ima znanje ali fali mu iskustva. Sigurno ce poslije ovog prvenstva biti iskusniji.
Dozvolicu sebi da ocijenim da je kljuc naseg potonuca neodgovarajuce iskoristavanje Nikole Kalinica. Defanzivno ne mozemo odgovoriti jakim ekipama bez njega. Treniranje strogoce na nasem najboljem defanzivcu i covjeku koji veze visoku i nisku liniju nam se obilo o glavu. Igra nam je bila procitana i zatvorena i u polufinalu nasa sansa je bila da se potucemo i igramo na manje koseva i vrhunsku odbranu. To jednostavno nismo mogli bez Kalinica. Punili su nas najstrasnije preko Teodosica, probijali ga, igrali pik preko njega, gurali na niski post i strana pomoci koju ima Kalinic je bila jedino rjesenje, ali cudna odluka Djordjevica da silji patku na Kalinicu nam je oduzela to oruzje pa je Litvanija radila sta je htjela, uzela nam skok, probijala je Tea 1 na 1, dominirala jednostavno. To individualnim kvalitetom nismo mogli nadomjestiti na kraju iako smo bili blizu. Ja volim Simonovica kao brata, ali ono sto Kalina radi Simon ne moze ni u ludilu. Koji su bili Djordjevicevi motivi iskreno ne znam, ali nije iskoristio Kalinica kao sto su ga iskoristili Duda i Radonjic u svojim ekipama, a vjerujem da ce ga i Obradovic slicno koristiti.
Druga stvar, Bogdanovic. Razumijem sto ga je poveo povrijedjenog, vrijedilo je cekati, bilo je prostora ali takvog igraca kome zbog povrede ne ulaze sutevi koji bi mu mozda usli da je zdrav treba ograniciti. Umjesto sto je Kalinica kaznjavao za najmanju sitnicu, slao ga na kraj klupe i unistio mu samopouzdanje vjerujem da bi vise efekta bilo da je to uradio Bogdanovicu u situacijama kada posle dva suta preko ruke koja zavrse na prvom obrucu mladjani Bogdan opali i treci iz jos teze pozicije jer nema rezona ili ga nije briga sto ne moze pogoditi. Negdje sam procitao komentar "Sad razumijem zasto ga je Dule davio" i mozda cak ovo i pije vodu

. Ali da ne bude sve crno, siguran sam da ce Bogdanovic biti bolji kad sanira povredu i kad odradi jos jednu EL sezonu. On je nas najkompletniji bek, i ako se pravo usmjeri jedno od nasih najvecih oruzja.
Treca stvar, Milutinov-Stimac... Mi smo igru zasnivali na niskom postu, pa smo prosli put vodili i stimca i katica i krstica... Smatram da je Stime mogao uzeti minute protiv Kavlauskasa i napraviti mu problem na niskom postu, iznuditi faul istuci Valanciunasa ili Lovernja npr. Zanemarujemo njegovo iskustvo a i potcjenjujemo ga bas zestoko. Umjesto solidnog EL centra poveli smo momka koga nismo upotrijebili uopste.
Milosavljevic-Dangubic... Nije mi jasna Draganova uloga. Vidljivo je da on nije vise igrac kao prije povrede, ispao je iz suterske forme a defanziva mu je losija jer je dosta izgubio na agresivnosti. Sa druge strane Dangubic je defanzivno nevjerovatno napredovao i nejgov pritisak na loptu kao i ruke na pasu su pozitivna stvar za svaku ekipu. Uloga koja je bila namjenjena Milosavljevicu bi vise odgovarala Dangubicu a i realno je da bi Dangubic mozda bio potencijalna bomba za kasnije, ovako mu je oduzeto takmicenje sa reprezentacijom a da zauzvrat nismo dobili nista od njegove zamjene.
Cetvrta stvar, otkazi Jovica, Marjanovica i Lucica. Jovic pored Ljulja najbolji odbrambeni bek u Evropi, to su mnogi strucnjaci potvrdili, on bi svima dobro dosao ali njegovi problemi sa povredama su frustrirajuci. Lucic takodje, sjajan igrac ali hronisce povrede ga sprecavaju. Bobi, sve znamo, njegovo prisustvo na skoku i niskom postu je nezamjenjivo i vjerovatno bi ostavio znacajan trag na ovom prvenstvu. Smatram da bi protiv Litvanije bio iks faktor.
Sve u svemu, zadovoljavajuce takmicenje, imamo kontinuitet zavrsnice, sazrijevamo, mladi smo, imamo pravo da se nadamo zlatu u buducnosti. Kosarka je takav sport, potrebno je strpljenje.
Idemo dalje, idemo se izboriti za Olimpijekse igre