Čiča iz Rogače je napisao:
http://www.ted.com/talks/jonathan_klein_photos_that_changed_the_world?language=en
I on mlati praznu slamu, i to moram priznat mlati vrlo dobro.
Jonathan K. samo prikazuje jedan aspekt uticaja snazne fotografije na covjeka i posledicno tome uticaj na javno mjenje.
Kaze da snazna fotografija izaziva snaznu reakciju u ljudima a onda ova reakcija moze dovesti do promjena da se dese.
Niko ne spori to. Opce poznato, zasto ponavlja???
Medjutim to nije bitno toliko koliko je vazno nesto drugo o cemu Jonathan naravno ne govori.
Jonathan K. ne govori kako se tumace, prikazuju i prezentuju ove udarne fotografije danas a kako su se koristile prije 30 40 godina (zbog kakvog cilja i za koga).
Ne govori on o tome kako se moze selektivnim, pazljivo odabranim fotografijama ili video klipovima pustenim kroz medije skrenut i skloni ispod fokusa pravi problem a pod svjetlo stavit nesto drugo.
Ovaj oblik sahovske rokade u zivotu se zove "Manipulisanje masama" tj javnim mjenjem ili ti ispiranje mozga na veliko a u erotskom zargonu penetracija u donji korteks.
Bit je u stvari koje to "promjene" treba da izazove ovakva slika tj. nasa reakcija.
Da li su to "promjene" kojih cemo se ja i ti dosjetit nezavisno i objektivno ili su to promjene koje su vec pripremljene za mene i tebe da se ih se "sjetimo".
Da ne bude zabune o promjenama koje ovakve fotografije treba da izazovu u medijima. Obicno se pripremi par primjera " dobrih promjena" par primjera humanosti i suosjecanja ljudi na koje bi se trebalo ugledat i koje bi trebali svi kopirat i naucit.
Cica u dvije rijeci Jonathan K.: dva minus. I to ima da zahvali vokalnim kvalitetima,projekciji glasa, izrazima lica i drzanju tijela
Moja ocjena nije mjerodavna(nedaj boze).