dr. Jovo Ubiparip je napisao:
ko tvrdi da je JVuO izvorno fasisticka vojska !??? ja ne. ovdje pricamo o kolaboraciji u fazama, a to je nesto sasvim drugo,
Well, dalo se procitati "jos sad da rehabilituju pavelica" i slicne nebuloze. Iz principijelnih razloga ne mogu dozvoliti takav pristup, pa ni na nekom kurcevom forumu.
Citiraj:
pored toga ( vec smo ranije pisali sto puta), kakva je JVuO bila vojska najbolje se vidi njihova koncepcija, cas su za obnovu kraljevine Jugoslavije, pa su za prosirenu Srbiju, onda su za stvaranje Velike Jugoslavije i u njenim granicama velike Srbije u kojoj trebaju izvrsiti ciscenje nesrpskih elemenata ( ovo je tek ludilo, ocistiti Hrvate , muslimane i ostale, a onda sa njima stvarati novu Jugoslaviju), pa su malo sa partizanima , pa protiv njih, pa sa usrasama , Njemcima, pa ponegdje kontra, svako bi te 'junake' poslao na djubriste istorije i to nema veze sa komunizmom, nego sa zdravim razumom.
Kolaboracija je mozda bila nuzno zlo ? Pa i mi smo saradjivali sa ustasama od 93' pa do kraja rata. I oni sa nama. Svaki put kad bi poturice spremile neku ofanzivu mi smo unapred znali. Nasi izvidjaci sa ustasama zajedno izlazili poturicama na liniju, ja im nalazio uniforme . . . Porucnik Dugi, pokoj mu dusi . . .
Kolaboracija sa Italijanima je spasila bezbroj zivota i da toga nije bilo cijela Dalmacija bi bila pometena, a i Istocna Hercegovina. To su provjerljive cinjenice, a ne nekakvo fantaziranje.
Na kraju - pa i sam JBT je tokom ofanzive na Neretvi dogovorio primirje sa Swabama da mi se mogao obracunati sa Drazom i njegovim jedinicama. Kako je moguce da partizani iz okruzenja i 7K ranjenika probiju obruce i razbiju 20K cetnika na celu sa Orsonom Welsom, osim ako nisu imali izdasnu pomoc fasista?
JBT, koji je cijelo vrijeme za prioritet imao unistenje JVuO nije imao u planu nista dobro za nas Srbe. To je jednostavno tako, svako je lako mogao biti proglasen za "velikosrpski element, majku ti bozju" i malj u glavu.