18.02.2015 10:02 | Srna, N. Tomašević, Foto: A. Čavić
Banjaluka - Okružno tužilaštvo Banjaluka predložilo je Okružnom sudu u ovom gradu određivanje pritvora za Radislava Malića /27/ zbog sumnje da je ubio Vaskrsija Prtiju.
Smrt Prtije prijavljena je policiji 15. februara, a Malić i njegova porodica su policiji ispričali da je Vaskrsija sam pao i udario glavom o tlo kada je odlazio iz njihove kuće.
- Kazali su da su ga nakon toga unijeli u kuću jer mu je bilo loše i da su tek kasnije shvatili da je umro. Njihove izjave se nisu poklapale sa dokazima, te je daljom istragom utvrđeno da je Radoslav usmrtio Vaskrsiju. On je, pritisnut dokazima, priznao krivično djelo - kazao je izvor blizak istrazi.
Iz CJB Banjaluka su, navodeći njihove inicijale, saopštili da je utvrđeno da je Radoslav usmrtio Vaskrsiju sa više udaraca u glavu.
- Osumnjičeni R. M. je uz izvještaj koji ga tereti za ubistvo predat banjalučkom Okružnom tužilaštvu na dalje postupanje - navodi se u saopštenju CJB Banjaluka.
Radoslavovi roditelji Radovan i Savka Malić ispričali su juče da su u subotu, 14. februara, Vaskrsija i njihov sin popili litar rakije.
- Ne znam šta je bilo među njima i zašto su se posvađali. Spavali smo kada je došlo do svađe i tuče. Znam da su se tukli i čupali. Moj sin Radoslav je dva ili tri puta ošamario Vaskrsiju i on je udario glavom o šporet na drva. Poslije je pao i ležao na podu - kazao je Radoslavov otac Radovan.
Dodao je da se ništa od ovoga ne bi dogodilo da nije otišao da spava.
- Alkohol je kriv za sve jer su oni baš puno popili. Vaskrsija i Radoslav su ostali posljednji na slavi. Svi gosti su otišli. Ne znam šta da vam kažem, nisam vidjela kako se sve dešavalo - rekla je Radoslavova majka Savka i dodala da žive veoma teško, u bijedi i da ne zna kako će sve da prebrodi.
Poznanici Prtije i Malića ispričali su da su odmah posumnjali da je Vaskrsija ubijen.
- Oni su kazali da je on pao u blato i udario glavom. Bio sam gore i vidio da Vaskrsija nije izlazio iz kuće, odjeća mu je bila čista, a jakna obješena na čiviluk. On je 17 sati ležao kod njih mrtav u kući - rekao je jedan od mještana Obrovca ne želeći da se predstavi.
Iza Vaskrsije su ostali dva sina i dvije kćerke, koji su odrasli.
- Imao je još jednu kćerku koja je nedavno od nečega umrla u 25. godini - kazao je jedan od mještana Obrovca.
Vaskrsija Prtija juče je sahranjen na lokalnom groblju u selu Obrovac kod Banjaluke. Za njega svi kažu da je bio miran i povučen čovjek.
Kuća
Porodica Radoslava Malića živi u veoma teškim uslovima i skoro bez osnovnih potreba za život. Kuća u kojoj žive nema prozore, a vrata se zatvaraju drvenom rezom. Uz to, kuća nije njihova, a od najbližih komšija udaljena je više od pola kilometra. Do njih vodi blatnjavi uzani makadamski put pun rupa. U kući postoje samo šporet na drva, sto i dvosjed, a dim iz šporeta kulja na sve strane, pa su zidovi kuće crni.
SilovanjeOsumnjičeni za ubistvo Radoslav Malić hapšen je 2013. godine zbog sumnje da je silovao svoju tetku S. K., inače duševno bolesnu osobu.
Policija je tada protiv njega podnijela izvještaj tužilaštvu koji ga tereti da je u dva navrata došao u kuću svoje tetke S. K. u Bronzanom Majdanu i potom je prisilio da s njim ima seksualni odnos.