banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 05:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5107 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125 ... 256  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Dec 2014, 15:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Bitno je da narod shvati da prošlogodišnjih 500 e plate danas vrijedi 250 i upola toliko robe i dobara ali da to zapravo nije neuspjeh ruske spoljne politike i Putina, već organizovani napad vanjskih i unutrašnjih neprijatelja. Ako bude gore ove unutrašnje treba prokazati FSBu

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 16:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Tc. Ovo kosta i Zapad. Jes da su Ameri ojacali dolar spram Evra i tako Evropljanima izbalanisirali gubitak ruskog trzista ali nije ni to do vijeka. Planska privreda bla bla truc...

E sad, pitanje je da li ce u ovom metezu Ameri ici do kraja (ah da, Englezi i Svabe su gurnuti u cosak) ili ce kao Rusi stati.

Ja mislim da nece ici do kraja jer ni oni nemaju toliko muda (para) za potpuni krah Rusije.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 17:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Naravno, niko ne kaze da Zapad nesto ne gubi, nego ajmo ne pricati napamet: aj npr. od autoindustrije: Rusija godsnje apsorubuje oko 2,5 % svjetske proizvodnje, ukljucujuci i domacu proizv. plus brendove sa pogonima u Ru. Znaci, realan pad prodaje Zapada bi mogao biti 1-1,5%, no to je jos "ako" jer uvoz nije blokiran. Uvoz hrane? Npr voce -znam coveka al necu da imenujem, ima vocnjak, uvozi jabuke iz Italije koje su bile namjenjene Rusima, prepakuje deklaracije i uzima pikslu Rusima. Rusi se ko fol bune odakle nam jabuke i sl a to je sve deklarativno jer je trziste prazno. Dakle, em placa malo skuplje, em je valuta placanja s obzirom na inflaciju duplo poskupila. I tako je otprilike sa svakim prehrambenim proizvodom- drugacije ce doci do nestasice, te ce se uzhebati trziste. A dok stasa njihova proizvodnja Zapad zapravo nece imati gubitke ili ce oni u odnosu na ruske biti minorni. Moguci scenario nakon smirivanja krize je slican nasem: taman kada proizvodnju koliko toliko postave na noge, zahvaljujuci povecanoj potraznji i visoj cijeni, doci ce do otvaranja trzista i pomora domacih proizvodjaca jer ce npr mlijeko iz uvoza biti 50% jeftinije, njemacka & danska ociscena polutka svinje 1,5 eura a domace 2,25 zive vage itd,itd. Mislim, ako Rusi nisu zeljeli tavoriti jos 50 godina sa raznim rizicima neizvjesnosti, strategiju razvoja su morali promisliti i provoditi zadnjih dvadeset godina ali se meni cini da oni to nisu shvatili ni promisljali najozbiljnije, uzdajuci se u prodaju resursa, pa su 70 posto razvojnog dijela budzeta trosili na vojsku i socijalu, deset % na obrazovanje a ostatak na sve moguce razvojne projekte i poticaje.
Aj ti iskalkulisi koliko Zapad gubi :)

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 17:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne mogu. Ja sam na dobitku sa jakim dolarom. Nije neka para, ali djavlu bilo malo 8)

Moj racun (da sam pametan kao sto nisam) bi se vrtio oko evropskog gubitka ruskog trzista i poskupljenja americkih proizvoda, i slabljenja domicilne proizvodnje. Uglavnom mizerija.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 17:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Meni samo nije jasna tvoje pretpostavka...kada rusi postave svoju proizvodnju na noge..koliko toliko-kako kazes...zasto bi onda otvarali trziste za EU proizvode? Cime ih ovi mogu natjerati..

*drugo...rusi bi mogli malo prestati izvoziti rijetke sirovine...koje su vezane uglavnom za njihovu teritoriju(npr titanium)

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 17:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To mu je slaba teza. Prvo sto Rusi sami ne mogu dici proizvodnju na noge. A drugo, za to su potrebne godine i potpuno otvaranje prema stranom kapitalu/znanju.

Kad se vec uhvatio auto industrije, pre nekoliko dana sam razgledao novu Ladu koja je nastala u saradnji sa Renoom. Lagali bi se kada bi rekli da se ne vidi napredak u produkciji. Dovoljno je samo otvoriti i zatvoriti vrata.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 17:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

wizzy_bl je napisao:
Meni samo nije jasna tvoje pretpostavka...kada rusi postave svoju proizvodnju na noge..koliko toliko-kako kazes...zasto bi onda otvarali trziste za EU proizvode? Cime ih ovi mogu natjerati..

Pristupom slobodnom trzistu, mitom i obnovom/stvaranjem uvoznickog lobija, blokade uvoza sirovina, lazima&obecanjima itd, itd. Na kraju pobjedi ona izlizana da nevidljiva ruka trzista nadje put.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 17:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nikada ne potcjenjujte pravoslavnu lakomost, glupost i africki mentalitet. Pleme nema mnogo jakih individualaca vec nauceno misljenje i kolektivisticki habitus. Ev ti foruma..

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 17:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
To mu je slaba teza. Prvo sto Rusi sami ne mogu dici proizvodnju na noge. A drugo, za to su potrebne godine i potpuno otvaranje prema stranom kapitalu/znanju.

Kad se vec uhvatio auto industrije, pre nekoliko dana sam razgledao novu Ladu koja je nastala u saradnji sa Renoom. Lagali bi se kada bi rekli da se ne vidi napredak u produkciji. Dovoljno je samo otvoriti i zatvoriti vrata.

Pa nije slaba, tvoj post mi cak pomaze. A razvoj bi bio kakav takav samo zahvaljujuci rentabilnosti koja je uslovljena visokom cijenom zbog inflacije i izolacije. A onda bi otvaranje skrsilo 90% tog truda.
A sto se tice tehnologije - pa to ti i pricam, oni zavise od Zapada 95% a Zapad od njih 5% , otprilike bi taj omjer gubitaka bio.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 18:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Wizzy, sto se tice titanijuma ili bilo koje druge sirovine...to je plata radniku, prosvjetaru, doktoru, vojniku...to samoubistvo nikada nece uraditi. Kakav dokaz ti treba?
Pa oni prodaju plin Ukrajini sa kojom imaju diplomatski prekid, gdje ukr. liderska govna otvoreno vridjaju Putina, Ruse, ubijaju ih...al pare za budzet su slatke - to je zivot.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 18:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slaba je u dijelu tog famoznog oporavka proizvodnje. Jer do njega sada ne mogu samostalno doci. Znaci, apsurdno je dalje pricati o zatvorenom/otvorenom trzistu.

Sa druge strane, eno i Arapi po Emiratima su se u zadnjih deset i kusur godina digli da industrijalizuju naftni kapital, ali mrka kapa... Ne ide to bas tako lako.

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 17 Dec 2014, 18:23, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 18:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pazi, pogledaj BiH i vidi da do nekog napretka moze doci. Nisu Rusi ful retardirani i imaju bolje geografsko klimatske uslove od Arapa za vecinu poljoprivrednih proizvoda. Najprostije, ako je kupus 40 pfeninga a ne 10, nece se vise uvoziti

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 18:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

S druge strane, tvoj post zapravo aludira da ce Rusija biti na koljenima brze nego sto i ja mislim.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 18:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Dodje kraj mjeseca i ti kontas: Pu, u sta sam spiskao tolike pare?!?!

Tako je to i sa uslovima. Ima ih, ali jbg... :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 18:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

manitu uci da svira je napisao:
S druge strane, tvoj post zapravo aludira da ce Rusija biti na koljenima brze nego sto i ja mislim.

Ne vjerujem. Samo kazem da ne mogu na brzinu samostalno dici industriju.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 18:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
manitu uci da svira je napisao:

Ne vjerujem. Samo kazem da ne mogu na brzinu samostalno dici industriju.

A sta to znaci realno? Kupovinu roba i usluga sa inflacijom unistenim valutom&placanje piksle Turcima, Srbima, BiH...? Pa to je sunovrat standarda i socijalni problemi u najavi

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 18:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Blah. Nemam pojma sta ce biti.

Btw. Obama se miri sa Raulom.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 18:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa nemam ni ja, nagadjamo ko i ovi sto vele da ce Rusi pobjediti :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 19:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pazi, Rusi sada (za razliku od 1998.) imaju soldine devizne rezerve i bar nesto manje zavise od prodaje nafte i gasa.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 19:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Русија и Индија за мање од 24 сата потписале 20 уговора укупне вредности од преко 100 милијарди долара
http://srbin.info/2014/12/17/rusija-i-i ... di-dolara/

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5107 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125 ... 256  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]