Naravno, niko ne kaze da Zapad nesto ne gubi, nego ajmo ne pricati napamet: aj npr. od autoindustrije: Rusija godsnje apsorubuje oko 2,5 % svjetske proizvodnje, ukljucujuci i domacu proizv. plus brendove sa pogonima u Ru. Znaci, realan pad prodaje Zapada bi mogao biti 1-1,5%, no to je jos "ako" jer uvoz nije blokiran. Uvoz hrane? Npr voce -znam coveka al necu da imenujem, ima vocnjak, uvozi jabuke iz Italije koje su bile namjenjene Rusima, prepakuje deklaracije i uzima pikslu Rusima. Rusi se ko fol bune odakle nam jabuke i sl a to je sve deklarativno jer je trziste prazno. Dakle, em placa malo skuplje, em je valuta placanja s obzirom na inflaciju duplo poskupila. I tako je otprilike sa svakim prehrambenim proizvodom- drugacije ce doci do nestasice, te ce se uzhebati trziste. A dok stasa njihova proizvodnja Zapad zapravo nece imati gubitke ili ce oni u odnosu na ruske biti minorni. Moguci scenario nakon smirivanja krize je slican nasem: taman kada proizvodnju koliko toliko postave na noge, zahvaljujuci povecanoj potraznji i visoj cijeni, doci ce do otvaranja trzista i pomora domacih proizvodjaca jer ce npr mlijeko iz uvoza biti 50% jeftinije, njemacka & danska ociscena polutka svinje 1,5 eura a domace 2,25 zive vage itd,itd. Mislim, ako Rusi nisu zeljeli tavoriti jos 50 godina sa raznim rizicima neizvjesnosti, strategiju razvoja su morali promisliti i provoditi zadnjih dvadeset godina ali se meni cini da oni to nisu shvatili ni promisljali najozbiljnije, uzdajuci se u prodaju resursa, pa su 70 posto razvojnog dijela budzeta trosili na vojsku i socijalu, deset % na obrazovanje a ostatak na sve moguce razvojne projekte i poticaje.
Aj ti iskalkulisi koliko Zapad gubi