manitu uci da svira je napisao:
Idemo po redu
@Silvio, moji upisi ne iskljucuju jedan drugi jer ti nemas pojma o tome sto pises, najmanje o politici i medjunarodnim odnosima. Isto tako pises iskljucivo emocijama jer je istorija o kojoj vi pisete satkana od mitova i poluistina.
Smisao integracije i prilagodjavanja propisa kandidata sa acquis communit. i smisao reformi EU je izmedju ostalog i zajednicka vanjska politika. Nije bitno sta Rusi hoce i zele i kako vi to u svojoj glavi kroz citanje srpskih laznih politickih analiticara vidite (ili kroz vlastito shvatanje) nego je bitno da u EU nece uci ni jedan ruski interes na mala vrata (kroz primanje clanice sa nerjesenim sustinskim pitanjima kao sto su sigurnost&stabilnost, cvrste granice i jasan ustav). I to ne rade zato sto postoje emocije, ljubav, svidjanje/nesvidjanje, vec zato sto je Rusija sila koja svojom vanjskom politikom zeli oslabiti integraciju Evrope i po mogucnosti uciniti je labilnom, sklonoj unutrasnjim krizama etc. To je opste poznata cinjenica i za mene je politika EU legalna isto kao sto je Ruski interes legalan, ne znam otkud vam ideja da je Rusija bezopasni mirni medo? Znaci to je sukob politika&interesa a problem je sto se dio tih politika lomi preko nasih ledja. Zato moras odabrati stranu ili biti jasno neutralan, sto mi nasim vanjskopolitickim potezima nikako nismo. Mi cak i ovako sjebani glumimo regionalni faktor i mjesto svjetske ljubavi i postenja gdje ce se pomiriti istok i zapad.
Tipican primjer navedene ruske politike je BiH, koju bi oni zeljeli u Evropi upravo u ovakvom ustavnom stanju, poluraspadnutu, bez jasnih struktura i donosioca odluka, kako bi preko nasih republickosrpskih ledja igrali rasturajucu ulogu unutar EU. To znaju i ptice na grani.. Briselskoj

Citiraj:
jer ti nemas pojma o tome sto pises, najmanje o politici i medjunarodnim odnosima.
Ако ти тако кажеш
Citiraj:
Isto tako pises iskljucivo emocijama jer je istorija o kojoj vi pisete satkana od mitova i poluistina.
Напади Наполеона, Хитлера, Златне хорде, и пољско-литванског савеза на Русију су митови и полуистине? Нисам знао, али претпостављам да би ти за овакву изјаву сваки професор историје закључио кеца за крај године. Па на поправни лагано
Citiraj:
Smisao integracije i prilagodjavanja propisa kandidata sa acquis communit. i smisao reformi EU je izmedju ostalog i zajednicka vanjska politika. Nije bitno sta Rusi hoce i zele i kako vi to u svojoj glavi kroz citanje srpskih laznih politickih analiticara vidite (ili kroz vlastito shvatanje) nego je bitno da u EU nece uci ni jedan ruski interes na mala vrata (kroz primanje clanice sa nerjesenim sustinskim pitanjima kao sto su sigurnost&stabilnost, cvrste granice i jasan ustav). I to ne rade zato sto postoje emocije, ljubav, svidjanje/nesvidjanje, vec zato sto je Rusija sila koja svojom vanjskom politikom zeli oslabiti integraciju Evrope i po mogucnosti uciniti je labilnom, sklonoj unutrasnjim krizama etc. To je opste poznata cinjenica i za mene je politika EU legalna isto kao sto je Ruski interes legalan, ne znam otkud vam ideja da je Rusija bezopasni mirni medo? Znaci to je sukob politika&interesa a problem je sto se dio tih politika lomi preko nasih ledja. Zato moras odabrati stranu ili biti jasno neutralan, sto mi nasim vanjskopolitickim potezima nikako nismo. Mi cak i ovako sjebani glumimo regionalni faktor i mjesto svjetske ljubavi i postenja gdje ce se pomiriti istok i zapad.
Види, твоја основна грешка је што ти сада покушаваш да глумиш еманципатора и објашњаваш мени како функционишу интеграције у ЕУ. Ја сам прилично сигуран да то функционисање и системе интеграција познајем па бар једно 10 пута боље од тебе, али немам вољу да глумим форумског просветитеља и куцам ситна слова о једној приличној сувопарној и неинтересантној материји (за људе који нису из те сфере).
Интереси ЕУ су наравно легитимни колико и интереси Русије. Исто као што Русија покушава да ослаби ЕУ интеграције (што она у ствари не мора ни да ради јер су то чланице ЕУ урадили и без ње), тако и ЕУ покушава да ослаби руски утицај. Све је то легитимно. Ти сукоби се не ломе само преко наших леђа, него преко леђа многих држава у и ван ЕУ и то је управо оно што сам ја написао да велике силе нису заинтересоване (нити ће бити у скоријој будућности) заинтересоване са директне сукобе, али ће исте да воде преко Сирије, Србије, Бугарске, итд. на разне начине (војно, економски, политички, дипломатски, итд.). Значи, ништа ново што већ нисмо видели у Вијетнаму, Камбоџи, Куби, итд. после Другог св. рата. Слажем се са овим делом да треба бити јасно неутралан и овим делом о глуми. А што се тиче заједничке спољне политике ЕУ она је обавезна само уколико је неко луд јер постоји сијасет примера да није вођена заједничка спољна политика. Свежи примери Либија, Сирија, Репубљик Косова, итд. али ево и сад да дође до неког оружаног сукоба са Русијом, баш би волео да видим колико држава ЕУ би се држало те заједничке спољне политике. Чак ни НАТО не би био јединствен

Чак ни по питању санкција Русији немају све чланице ЕУ исту спољну политику. Тај чврсти став о заједничког спољној политици Брисел може да прода само овде на Балкану,а у били којој озбиљној држави може само да га дува.
Не слажем се са оним делом из претходног уписа да се треба курвати. Ти пробај да се курваш у приватном животу, па ћемо да видимо докле ћеш да стигнеш. Мене рецимо би могао да зајебеш једном, али после никад више.

А доста њих чак ни једном. И да би се курвао, треба бити добра курва, коју свако хоће и о коју се сви отимају. Срби сигурно нису та курва, тако да од тог курвања неће бити ништа.
Ипак, мораћу да ти скренем пажњу на једну ствар тј. да ипак ниси толико добро упознат са материјом колико ти мислиш да јеси:
Citiraj:
nego je bitno da u EU nece uci ni jedan ruski interes na mala vrata (kroz primanje clanice sa nerjesenim sustinskim pitanjima kao sto su sigurnost&stabilnost, cvrste granice i jasan ustav)
Грешка. Ушао је Кипар 2004. управо са нерјешеним суштинским питањима као што су сигурност и стабилност, чврсте границе и јасан устав. Приде, Кипар у ЕУ важи за тзв. "руског играча". Могу да ти препоручим неку литературу о тим стварима ако си заинтересован. Могло би да ти буде занимљиво

И још да додам да З4 Туђман и тадашњи хрватски врх не би прихватили никад. Мораш да будеш озбиљно лаковеран да поверујеш у то. Мало архивског истраживања не би шкодило.
Citiraj:
Tipican primjer navedene ruske politike je BiH, koju bi oni zeljeli u Evropi upravo u ovakvom ustavnom stanju, poluraspadnutu, bez jasnih struktura i donosioca odluka, kako bi preko nasih republickosrpskih ledja igrali rasturajucu ulogu unutar EU. To znaju i ptice na grani.. Briselskoj
Ово је тачно, али је исто тако тачно да се нама и Русима по том питању интерес подудара. Централизована Б/Х, какву жели Брисел, са предоминантом улогом муслиманског Сарајева нама не одговара.
Тај неки авантуризам који се овде заговара да ми нешто морамо, па као треба да се курвамо и сл. то су глупости. Ми смо толико мали и небитни у свему овоме. Нас Западне Европа не треба и не жели. То је чињеница. То што они нама нуде, није ништа друго, него да кроз то придобијање огаде нас Русима, па би ми испушили и на том Истоку, пошто на Западу смо већ испушили. Ова прегањања Русије и Запада ће да трају још дуго. Ми ту нисмо тас на вази који ће нешто да одлучи.