spijo je napisao:
Da si pažljivije čitao ono što sam odgovorio TNSu oko BDPa sve bi ti bilo jasno.BDP je u stvari količina novca koja cirkuliše u odrećenom društvu i on nije nikakvo mjerilo blagostanja društva.Zamisli jedan most preko rijeke.Ako želimo da utvrdimo kolika je njegova nosivost mi nećemo sabirati ukupnu nosivost svih njegovih stubova i izvući prosjek(BDP) već ćemo nosivost ocjeniti najslabijom nosivom tačkom na konstrukciji.
Ma ok, ali nisi ni ti upratio sta sam te koknretno tu pitao.. Nisam ni govorio o BDP-u kao mjerilu blagostanja, vec upitao na koji nacin RS prilicno uspjesno servisira svoj spoljasnji dug (prema onom dijagramu vec zadnjih 4-5 godina) u odnosu na zemlje regiona, ako fakticki nije bilo rasta BDP-a tih prethodnih godina.. A poenta tog pitanja je u sustini bila na drugom: U kojoj mjeri nas obmanjuju? Mislim, nije mi ni poznata istorija prethodnog zaduzivanja, osim cinjenice da su u tom bliskom proteklom vremenu prodata dva velika privredna subjekta: telekom i rafinerija-iz kojih zadobijenih sredstava je dalje izgradjen a-put do Gradiske i to je jedina velika investicija i to dakle iz sopstvene kase..
A o poenti sa najslabijom tackom valjda sam ovde vec naglasio:
Michigenac je napisao:
Problem kod uzimanja kredita prethodnih godina je njegova izuzetno nepovoljna namjenska struktura za koje su koristeni:-knap 90% svih zajmljenih sredstava prethodnih godina su utroseni na javni sektor (tj. najvecma upumpavanje u parazite na drzavnim jaslama) i u razvoj infrastrukture (telekom, putevi, stanovanje,...), a samo 10% na poticanje novih proizvodno-privrednih djelatnosti
,ali izgleda da nisi ni tu obratio paznju.. Hocu reci, jasno ti je da nisam nikakav guru ekonomije,a niti raspolazem nikakvim ciframa i neposrednim pokazateljima ispred sebe, ali znam sta je BDP. E sad, koliko moze da se kaze da je npr. izvoz el.energije znacajna stavka u ukupnom progresu BDP-a, jer je RS jedna od rijetkih, ako ne i jedina koja izvozi znacajan udio el.energije u komsiluk i EU, uz recimo jos doznake od nas amo (sta bi vi bez nas!

) ,koje po nekim mjerilima iznose i do 15% ukupnog BDP-a, a rekao bih sigurno i do 20%, sto je mnogo vise nego u ostalim drzavama Ex-Yu izuzimajuci jedino Kosovo.