Philby je napisao:
Daj pusti te priče o Dodiku kao zaštitniku Srpske, zar ti stvarno vjeruješ u to? Pa on se najviše zalagao za ukidanje vojske koja je stvorila Republiku Srpsku, šta možeš očekivati od takvog čovjeka. Ne kontam zašto ste vi iz Srbije toliko fascinirani njime i zašto ovde Vučića kuju u zvijezde kad su obojicu na vlast doveli stranci?
Другар, не капираш ти шта сам ја написао. Ја нисам написао да је Додик бранилац РС зато што је патриота и националиста. Он брани РС зато што нема другог излаза, а његова лична сигурност је управо у одбрани РС. То је поента свега. Човек кроз одбрану РС уствари брани самог себе и зато и успева да се одупре уценама страних амбасадора и сл. Ја би могао овде да изнесем примере неких уцена које су крајње понижавајуће не према РС, него према српском народу у Б/Х генерално а нису ни од какве користи ни другим народима у Б/Х. То су уствари уцене које долазе само као вид притиска и омаловажавања Срба у РС. Нећу да напишем о чему се ради јер би неко ко нпр. чита а упућен је у дешавања могао да сконта и ко стоји иза овог налога
Да поједноставним: Западне земље не желе РС. То је чињеница. Различит је само њихов приступ том проблему. Енглези би радикалним мерама да нам савију кичму, а Немачка и Аустрија (која је од стране ЕУ добила Западни Балкан на поверење због своје историјске улоге на овим просторима) сматрају да тај процес треба да се ради постепено и на етапе.
Миле бранећи РС уствари брани себе и своју имовину,а сви знамо да човек најбоље брани нешто када је то нешто његово.
СДС кадар нема капацитет да одбрани било шта јер због ратног белега странке биће принуђен да спроводи оно шта му се каже из Бече, Берлина, Лондона, Париза, итд. То нису никакве теорије завере, него чињенице. Ја мислим да ни у Африци нема случајева да премијер једне земље иде на разговоре код страног амбасадора да се консултује са њим пре него што донесе неку одлуку која није стриктно везана са односе са том земљом, него је искључиво унутрашње питање.
Ја сам лично био убеђен да од Б. Тадића нема већег љигаваца, али сам пар година касније нажалост демантован.
Тако вам је и у РС. Додик јесте такав какав јесте, али будите убеђени да ће они који дођу на његову позицију после њега бити још гори, још неискренији, још спремнији за личне бенифиције и богаћење.