Onog trenutka kada smo rodjeni, rodjeni smo kao covjek. Bez vjere, bez nacije, bez opredjeljenja...
Sve ostalo nastaje ubjedjenjem od okoline, drustva, roditelja, poznanika....
Jos nisam upoznao covjeka koji je rodjen kao hindus, pravoslavac, budista, katolik... ili slicno tome.
Ime, broj, nadimak.. i sve sto ide uz to dali su nam posle rodjenja. Kasnije nam usadjuju ideje pripadnosti.
Sve podsjeca na krdo.
Drugo. Sve religije su nastale kao ispoljavanje straha. Ili barem vecina. Neke kao nacin pronalaska izlaza iz vjecne patnje, tipa budizma.
Prijasnja vjerovanja u bogove su nastale kao pokusaj eliminisanja straha.
Ako kriticki posmatramo nasu povjest uvidjamo kako je strah nas najveci ucitelj.
To su na vrijeme skuzili predvodnici plemenskih zajednici i ubacili namideje kako ce neki tamo bog da nas kazni ako ne ispunjvamo ono sto on trazi od nas.
A sta je to "dobri bog" trazio od nas?
Sljepu vjeru u poglavare, u spise, i slicne ideje.
Vremenom slicni poglavari samo malo veci od onih prijasnjih nazovimo iz Iluminati, su skovali precizan plan biblije, kurana, bhagavad gite. Najveci uticaj je pretrpila biblija.
Danas dozivljavamo da oni koji se najvise kunu u svete spipse nemaju blage veze o onome sto tamo pise. Vecina tih tekstova je prevodjena u svrhu kontrolisanja mase. A maso ko masa, kud svi tud i mali Mujo.
Medju Prosvjetljenima vlada jedna misao. A to je da je recimo Kuran pretrpio najmanje izmjena. Jer je najmladja religija koja postoji. Tako da jos uvijek nije do kraja modifikovana. Iako se na tome radi !!!
No, hajde da se vratimo na ideju boga.
Zasto ideju?
Iz prostog razloga, sto niko nije donio validne dokaze da je te iste spise napisao bog, a ne covjek.
Svi dokazi su relevantni. Nedokazani.
No, onda su nas poceli ubjedjivati kako to sve sluzi kako bi provjerilo nasu vjeru.

Jer mora svjerovati iako ne znas da li je to sve istina sto je tamo zapisano. Ne smijes ni malo sumljati, jer ce onada dobri bog, da te kazni. Vecina prihvata to ispiranje i ne pita za nesto dublje.
Kao sto rekoh; Ko je stvorio religijiu? COVJEK
Ko je sljedi? COVJEK
Jeli postojala religija prvog covjeka? Nije. NIje bilo potrebe, zivjeli smo sustinu. (Iako je i ovo djelomicna istina, ali.. )
Sto govori da iza svega stoje ljudi. A koliko znam, najmanje treba vjerovati covjeku.
Svaki dan nas ubjedjuju kako je ispravno gledanje pojedinih vodja, a isti ti ljudi nas vode u masovna klanja i slicne gluposti.
No, tema je promjena vjere.
Ponovicu ono sto sam rekao.
Mozes opanke mjenjati koliko ti volja. Bar je to zamjenjivo.
Ali sta je sa sustinom?
Sta je sa onim sto mi jesmo?
Sta je bog izvan tumacenja mracnih?
Sta je odnos nas i nase sustine?
Sta je bog u odnosu na mene?
I mnogo drugih pitanja, na koja niko nije dao odgovor.
No to je samo jedna od teorija.
Ima mnogo gorih.
Sta radi covjek koji ne zna?
Vjeruje
A onaj koji sumnja?
Pocinje da istrazuje.
Sta si ti od toga svega, to je na tebi.
Svako sa razvijenom unutrasnjom diskriminacijom ce da se zapita sta nam to prodaju?
A onog trenutka kada tio donekle shvati pocinje da se cupa iz globalnog kokosinjca.
Uspjevaju oni koji se trude, koji se penju na sudbe strmi vrh, a ostali.... ?
Zalim.....