banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 18:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 92 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2004, 13:57 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
nikson je napisao:
Sloboda izbora religije i slične stvari hmm, razočaran sam komentarima nekih od starosjedilaca na ovom podforumu.

Moj prijatelj aharon to tumači na specifičan način sa kojim se ja lično ne slažem iz prostog razloga što smatram da je svevišnji upravo to kako ga i zovem svevišnji pa samim tim on odlučuje ko će od nas da pripada kojoj religiji. Po mom mišljenju rađanje bilo koga od nas u određenoj religiji, naciji, okruženju je volja svevišnjeg i upravo iz tog razloga smatram da bi samovoljna promjena religije mogla biti tumačena jedino kao bogohuljenje.
Ja sam voljom svevišnjeg rođen kao srbin, praoslavac i vjerujem da je to volja svevišnjeg ali i za mene lično određena vrsta nagrade (kazne!!!). Ko sam ja ili bilo ko od nas da to mjenjam? Ko sam ja da tvrdim da je ova ili ona religija bolja, ispravnija i dobra za mene? Da sam trebao biti u nekoj drugoj religiji opd ove u kojoj sam i rođen vjerovatno bih i bio.
Ako promjenim religiju činimo grijeh a taj grijeh je još veći kada svoju djecu odgajam u nekoj novoj religiji iako su ta djeca voljom svevišnjeg rođena u određenom okruženju. Ko nam daje za pravo da svoja ubjeđenja prenosimo na naše najmilije?

Pozdrav

Da Bog odlučuje za nas ne bi bilo grijeha i postojala bi jedna religija.
Pa valjda ti je Bog dao razum i svijest i slobodu izbora.
Ako tebi nije, meni jeste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2004, 14:01 
Veteran
Veteran

aharon je napisao:
Moj prijatelj, inače sveštenik SPC mi je jednom u razgovoru rekao da je vrlo opasno i duhovno loše naturati djeci pravoslavlje, jer su djeca takva da će sve što im je natureno (a pogotovo autoritete koji su im servirani) u periodu puberteta preispitivati i neminovno se buniti protiv svega što ne osjećaju zaista kao svoje, pa tako i prema (naturenoj i neizabranoj vjeri ili čak samog Boga).

Prvi pametan pop, za kojeg sam čuo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2004, 16:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Imam prijatelja koji je BIO katolik po pripadnosti i po opredjeljenju. Medjutim, saznanja o maltletiranju djece od starne popova, pa i nekih casnih sestara..... on se totalno razocarao i presao na Islam. Njegova zena je ostala protestant a djeci su ostavili da sami izaberu kad odrastu.

Dobro receno Not now, John!: da ON odlucuje - bila bi samo jedna religija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2004, 16:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Ma boli njega ... za tim koja ce religija za postoji.

Kakve on ima veze sa religijom?

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2004, 17:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pa zar ON ne odredjuje sve pa i to???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2004, 20:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Dove je napisao:

KO je stvorio religiju?
KO je stvorio bilo koju vjeru?
Ko je sljedi?

Jeli postojala religija za vrijeme prvog covjeka?
A prije stvaranja covjeka?

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2004, 22:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2004, 20:13
Citiraj:
KO je stvorio religiju?
Ko je sljedi?

=D> =D> =D> =D>
Bas tako. Ali, hajde ti to nekima dokazi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2004, 15:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

JivanMukta je napisao:
Dove je napisao:

KO je stvorio religiju?
Ko je sljedi?

Ispravno, nisam o tome mislila prije :oops: .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2004, 19:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
nikson je napisao:
Po mom mišljenju rađanje bilo koga od nas u određenoj religiji, naciji, okruženju je volja svevišnjeg

Zanimljiv pogled koji će se danas malo ko usuditi da otvoreno iznese, slažem se.

Ali uzmi u obzir ono ono što ti je aharon napisao, a ja ću se malo nadodati. A ti onda razmisli o svemu.

Volja Svevišnjeg je takođe i da slijedimo način života i učenje Isusa Hrista, pa pogledajmo njegov primjer po ovom pitanju. Da li je on prihvatio i slijepo slijedio već dobro uokvirenu i organizovanu vjeru Izraelaca tog doba? Da li je rekao "ja sam rođen tu gdje jesam pa ću da se stopim sa njima i budem kao oni"? Ili je, što je iz Evanđelja jasno vidljivo, često radio baš suprotno, otvoreno se suprotstavljao tadašnjoj uokvirenoj vjeri, kritikovao je da je promašila (zaboravila, zanemarila) suštinu duhovnih učenja a okrenula se površnim ritualima, običajima, svetkovinama? Nisu li ga tadašnji sveštenici i fariseji proganjali i na kraju razapeli baš zbog tih njegovih istinitih i utemeljenih kritika a koje su njima parale uši i koje nisu mogli podnijeti, jer im je Isusovo učenje narušavalo biznis (stih 1) i rušilo vjerovanje da su oni divni i krasni i da je Otac Nebeski zadovoljan sa njima (stih 2)?

stih 1:
I nađe u crkvi gdje sjede oni što prodavahu volove i ovce i golubove, i koji novce mijenjahu. I načinivši bič od uzica, izgna sve iz crkve, i ovce i volove; i mjenjačima prosu novce i stolove ispremeta; i reče onima što prodavahu golubove: nosite to odavde, i ne činite od doma Oca mojega doma trgovačkoga. (Jovan 2,14-16)

stih 2:
Vaš je otac đavo; i slasti oca svojega hoćete da činite: on je krvnik ljudski od početka, i ne stoji na istini; jer nema istine u njemu; kad govori laž, svoje govori: jer je laža i otac laži. A meni ne vjerujete, jer ja istinu govorim. Koji me od vas kori za grijeh? Ako li istinu govorim, zašto mi vi ne vjerujete? Ko je od Boga riječi Božije sluša; zato vi ne slušate, jer niste od Boga. (Jovan 8, 44-47)

Mi jesmo rođeni tu gdje smo rođeni voljom i dozvolom Oca Nebeskog, ali ove utemeljene današnje religije nisu čiste kao na izvoru, što se može i provjeriti čitajući svete spise, i baš po svetim spisima smo pozvani na to da sami težimo što boljoj i čistijoj duhovnosti, da budemo oprezni, da ispitujemo (u Novom Zavjetu stoji: "sve prouči, dobro zadrži"), da pazimo šta ćemo uzeti zdravo za gotovo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2004, 20:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Onog trenutka kada smo rodjeni, rodjeni smo kao covjek. Bez vjere, bez nacije, bez opredjeljenja...
Sve ostalo nastaje ubjedjenjem od okoline, drustva, roditelja, poznanika....
Jos nisam upoznao covjeka koji je rodjen kao hindus, pravoslavac, budista, katolik... ili slicno tome.

Ime, broj, nadimak.. i sve sto ide uz to dali su nam posle rodjenja. Kasnije nam usadjuju ideje pripadnosti.
Sve podsjeca na krdo.

Drugo. Sve religije su nastale kao ispoljavanje straha. Ili barem vecina. Neke kao nacin pronalaska izlaza iz vjecne patnje, tipa budizma.
Prijasnja vjerovanja u bogove su nastale kao pokusaj eliminisanja straha.
Ako kriticki posmatramo nasu povjest uvidjamo kako je strah nas najveci ucitelj.

To su na vrijeme skuzili predvodnici plemenskih zajednici i ubacili namideje kako ce neki tamo bog da nas kazni ako ne ispunjvamo ono sto on trazi od nas.
A sta je to "dobri bog" trazio od nas?
Sljepu vjeru u poglavare, u spise, i slicne ideje.
Vremenom slicni poglavari samo malo veci od onih prijasnjih nazovimo iz Iluminati, su skovali precizan plan biblije, kurana, bhagavad gite. Najveci uticaj je pretrpila biblija.

Danas dozivljavamo da oni koji se najvise kunu u svete spipse nemaju blage veze o onome sto tamo pise. Vecina tih tekstova je prevodjena u svrhu kontrolisanja mase. A maso ko masa, kud svi tud i mali Mujo.
Medju Prosvjetljenima vlada jedna misao. A to je da je recimo Kuran pretrpio najmanje izmjena. Jer je najmladja religija koja postoji. Tako da jos uvijek nije do kraja modifikovana. Iako se na tome radi !!! :D

No, hajde da se vratimo na ideju boga.

Zasto ideju?
Iz prostog razloga, sto niko nije donio validne dokaze da je te iste spise napisao bog, a ne covjek.
Svi dokazi su relevantni. Nedokazani.
No, onda su nas poceli ubjedjivati kako to sve sluzi kako bi provjerilo nasu vjeru. :D Jer mora svjerovati iako ne znas da li je to sve istina sto je tamo zapisano. Ne smijes ni malo sumljati, jer ce onada dobri bog, da te kazni. Vecina prihvata to ispiranje i ne pita za nesto dublje.

Kao sto rekoh; Ko je stvorio religijiu? COVJEK
Ko je sljedi? COVJEK
Jeli postojala religija prvog covjeka? Nije. NIje bilo potrebe, zivjeli smo sustinu. (Iako je i ovo djelomicna istina, ali.. )

Sto govori da iza svega stoje ljudi. A koliko znam, najmanje treba vjerovati covjeku.
Svaki dan nas ubjedjuju kako je ispravno gledanje pojedinih vodja, a isti ti ljudi nas vode u masovna klanja i slicne gluposti.

No, tema je promjena vjere.
Ponovicu ono sto sam rekao.
Mozes opanke mjenjati koliko ti volja. Bar je to zamjenjivo. :D

Ali sta je sa sustinom?
Sta je sa onim sto mi jesmo?
Sta je bog izvan tumacenja mracnih?
Sta je odnos nas i nase sustine?
Sta je bog u odnosu na mene?

I mnogo drugih pitanja, na koja niko nije dao odgovor.

No to je samo jedna od teorija.
Ima mnogo gorih. :D

Sta radi covjek koji ne zna?
Vjeruje
A onaj koji sumnja?
Pocinje da istrazuje.

Sta si ti od toga svega, to je na tebi.
Svako sa razvijenom unutrasnjom diskriminacijom ce da se zapita sta nam to prodaju?
A onog trenutka kada tio donekle shvati pocinje da se cupa iz globalnog kokosinjca.

Uspjevaju oni koji se trude, koji se penju na sudbe strmi vrh, a ostali.... ?
Zalim.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2004, 20:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2004, 19:53
poenta vjere je da nesto prihvatis kao istinto i neosporivo bez ikakvog materijalnog dokaza koliki si vjernik odredjuje tvoja spremnost da tu odredjenu istinu tj. dogmu kao nepobitnu cinjenicu
to je mali paradoks, jer razuman covjek ne bi trbao prihvatiti nesto, a pogotovo vjerovati u to, bez ikakvog materijalnog dokaza
mozda je bit (ljepota) religije i vjerovanja u tome da se distancira od materijalnog svijeta i ulazi u covjekovu imaginaciju i mastu
vjera ( pri tom ne mislim na samo religiozno vjerovanje ) je nesto za sto se covjek sam odluci kada dodje u fazu dovoljne zrelosti i sposobnosti za to
okolina i drustvo mogu do neke mjere uticati na tu odluku, ali ipak je to izbor svakoga pojedinca, to je njegovo pravo

u svakom slucaju vjera i religija su nesto ljepo, pomalo mastoviti i imaginarno (koliko god odredjena religija bila zasnovana na dogmama i "pravilima" svaka individua ima razlicit pogled i misljenje na nju) i nikako ne bi trebala biti zrno razdora medju ljudima jer na kraju krajeva sve relugije imaju onu lijepu stranu koja propagira i inicira mir i dobrotu
nazalost danas su religije stavljene u ruke politike i nekih visih ( ili bolje nizih) ciljeva

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2004, 23:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jul 2004, 10:18
Promena religije je super. Evo na primer, ja sam nedeljom theravadski budist, ponedeljkom se lozim na pravoslavlje, utorkom na upanisadski panteizam, sreda mi je slobodna, u cetvrtak sam obicno gnostik, petkom tezim anarhizmu i revoluciju, a subota je dan za samkhyu... Promena religije je super.

Vrh

Tema posta: Re: Promjena religije
PostPoslato: 15 Dec 2004, 00:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Mar 2004, 13:15
Dove je napisao:
Sta mislite o ljudima koji promijenu religiju (iz bilo kojih razloga)? Da li bi vi to uradili? Da li se religijsko operdjeljenje dobije po rodjenju ili je to vlastiti izbor?

SVE je vlastiti izbor, tako bi trebalo da bude, ali nazalost nije, kod nekih ljudi je ono u sta oni vjeruju jedina stvar u koju vjeruju i svi ostali bi trebali ,po njima ,da vjeruju tako i da budu kao i oni, sto je veoma ocajno. Ako uspijes da pronadjes sopstveni put i spoznaju o svom licnom sebi onda ti cak ni ovo moje misljenje ne znaci nista, zasto? jer vec imas svoje misljenje o tome.
Sto se mene tice, ja nisam religiozna osoba uopste, niti provodim vrjeme na relegiozan nacin, ali recimo ponekad mi se dopadne nacin na koji pojedini vjerski obicaji su, kao naprimjer baptisticki, mada to nije moja porodicna vjerska podloga ,ali kao sto kazem tvoj zivot je tvoj zivot i ono sto ti radis ,ono sto ti vjerujes u i ono iza cega ti stojis je tvoj izbor i tice se samo tebe, drugi ne zasluzuju ni da dobiju objasnjenje, jer, jednostavno it's none of their bloody business.

ps. samo se upitaj sta bi tvoj odgovor bio da ustvari mozes dati odgovor kao beba- vjerovatno bi rekao , ma pustime samo hocu da se igram, ne zanima me sta ti mislis ja bi trebao da vjerujem u!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2004, 09:54 
Dragi prijatelji, stvarno ne želim da ulazim u duboke teološke rasprave po ovoj temi jer nisam kompetentan za takve vrste dijaloga pa zato iznosim samo svoje mišljenje.

Komentar na Vedera.
Da, Isusa Hrista treba da slijedimo ali po meni u smislu njegovog učenja a ne u smislu da svako od nas sada treba da vodi svoju politiku, pokreće nove religije ili sekte. Na kraju krajeva Isusovo rođenje je takođe volja Svevišnjeg ali je njegovo rođenj bilo i najavljeno u raznim proročanstvima a njegov život je bio usmjeren u jednom pravcu sa tačno određenim ciljem. Koliko sam ja upoznat Hristova učenja i predanja tadašnjim ljudima nisu bila u cilju stvaranja nove religije nego obraćanje ljudi bogu u okviru njihove postojeće pripadnosti. Odnosno, Hristov cilj nije bilo stvaranje Hrišćanstva nego okretanje jevreja i svih drugih naroda Sevišnjem i Njegovim učenjima.

Ono što mi nije jasno i što me zaista iritira je da obični smrtnici i grešnici porede sebe sa Isusom Hristom. Ko ima pravo da se poredi sa nekim kome nisi ni do nožnog nokta i čija je čistota upravo ono što nas je održalo do sada.

Ja ću lično da slijedim Hristov put i njegova učenja ali u okvirima u kojima sam rođen, odrastao i u kojima i sada živim. Nemam pravo da drugima sudim jer u većini stvari nisam ništa bolji od tih drugih ali imam pravo da slijedim tradiciju mojih predaka jer znam da tako neću pogrješiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2004, 13:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Pozdrav za niksona.

Moram priznati da sam očekivao ovakav tvoj odgovor.

nikson je napisao:
Da, Isusa Hrista treba da slijedimo ali po meni u smislu njegovog učenja a ne u smislu da svako od nas sada treba da vodi svoju politiku, pokreće nove religije ili sekte

Da, ali ko pokreće sekte, ili vodi svoju politiku?
Šta sa ljudima koji ne pripadaju ni jednoj vjerskoj organizaciji već se nezavisno od njih trude da se ponašaju u skladu sa voljom Oca, Sina, Duha Svetog, Sila Nebeskih? Ti i sam kažeš da baš tako treba da bude. Sam kažeš da Hrista treba slijediti po smislu njegovog učenja, a ne u vidu otvaranja novih religija.

Kažeš

nikson je napisao:
Koliko sam ja upoznat Hristova učenja i predanja tadašnjim ljudima nisu bila u cilju stvaranja nove religije nego obraćanje ljudi bogu u okviru njihove postojeće pripadnosti. Odnosno, Hristov cilj nije bilo stvaranje Hrišćanstva

A onda kažeš

nikson je napisao:
slijedim tradiciju mojih predaka jer znam da tako neću pogrješiti

Ako Hristov cilj nije bio stvaranje religija, pa ni hrišćanstva, da li ti "slijedeći tradiciju svojih predaka" koja jeste zasnovana na religiji nastaloj nakon Hrista, da li ti time kršiš Hristovu volju, i to onako kako je ti vidiš? Zar nisi rekao da Hrista trebamo slijediti po smislu njegovog učenja, a ne u okviru nekih religija? Ili misliš da religije koje su nastale u vrijeme nastanka pravoslavlja su validne, a one koje su nastale nako toga nisu? A šta sa slijeđenjem smisla Hristovog učenja, koje je i po meni najvažnije, šta ako taj smisao dođe u koliziju sa nekim ustoličenim religijama koje imaju dugu tradiciju, u koliziju sa nekim dijelovima njihovog učenja?

Ja ovde sada ne kažem da ne trebaš slijediti tradiciju svojih predaka niti hoću da te odvojim od toga, ali vidim neku kontradikciju u tvojim riječima. A, dozvolićeš mi, mislim da kontradikcija proizlazi iz tvog ne baš velikog poznavanja samog učenja Novog Zavjeta i poznavanja istorijske i duhovne osnove "tradicije naših predaka", kao i nepoznavanja uporedne veze između učenja tradicije i učenja Novog Zavjeta.

Šta sa osobama koje se ponašaju baš kao što ti kažeš da bi trebalo, trude se da slijede smisao Hristovog učenja i stavljaju težište na to, i ne pripadaju vjerskim organizacijama koje "vode svoju politiku"?
Da li su oni promijenili religiju?
Šta su oni promijenili?

Sve ovo shvati najdobronamjernije.

pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2004, 15:39 
Pozdrav,

Ko smo mi da sudimo i procjenjujemo šta je volja Svevišnjeg. Kako da se poredimo sa nekim u odnosi na koga smo samo jedna kap u moru.

Ko od nas ima pravo da sudi o drugima i ko ima pravo da kaže šta je ispravno a šta ne.

Svi mi imamo jedino pravo da imamo vlastito mišljenje koje možemo razmjeniti sa drugim ljudima ali nikako nemamo pravo da svoje mišljenje namećemo kao jedino ispravno.

Veder, u pravu si, moje poznavanje novog zavjeta a isto tako i starog je zanemarljivo, bolje reći nikakvo.

Kako neko može da prosuđuje koja je religija ispravna a koja nije, koja je prava a koja nije. Čitajući teme na ovom forumu ja sam jedino zaključio da oni za koje se može reći da poznaju svete spise ili ih barem redovno proučavaju najviše daju sebi pravo da sude šta je to božija volja.

Vrh

Tema posta: re
PostPoslato: 19 Dec 2004, 21:29 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2004, 21:15
Ja bih prvo postavila pitanje :Sta to navodi coveka da promeni veru kojoj je zdusno pripadao?I da li ce opet[ako se nadje u zivotnim dilemama]to pokusati ponovo?Te,da nije on tada blizi "neverovanju",nego bilo kakvoj veri...

Nisam nikada bila u toj situaciji,pa mozda i ne mogu da shvatim sta to moze biti toliko opredeljujuce za takve odluke...

Vrh

Tema posta: Re: re
PostPoslato: 19 Dec 2004, 23:21 
Veteran
Veteran

Natalija je napisao:
Ja bih prvo postavila pitanje :Sta to navodi coveka da promeni veru kojoj je zdusno pripadao?I da li ce opet[ako se nadje u zivotnim dilemama]to pokusati ponovo?Te,da nije on tada blizi "neverovanju",nego bilo kakvoj veri...

Vjerovatno zato što počne da razmišlja.

Vrh

Tema posta: na temu
PostPoslato: 20 Dec 2004, 23:11 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2004, 21:15
A da li to znaci da oni koji nisu promenili veru jednostavno:'Ne misle',ili svi moramo misliti identicno onima koji dodjose do svoje "katarze" promenom vere? :roll:

Vrh

Tema posta: Re: na temu
PostPoslato: 20 Dec 2004, 23:43 
Veteran
Veteran

Natalija je napisao:
A da li to znaci da oni koji nisu promenili veru jednostavno:'Ne misle',ili svi moramo misliti identicno onima koji dodjose do svoje "katarze" promenom vere? :roll:

Ne mora da znači. Može čovjek da zaključi da je za njega najbolja religija upravo ona koju ispovijeda, ali da bi mogao donijeti takav zaključak neophodno je da poznaje i druge religije jednako dobro.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 92 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]