banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 16:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 92 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Promjena religije
PostPoslato: 08 Dec 2004, 15:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Sta mislite o ljudima koji promijenu religiju (iz bilo kojih razloga)? Da li bi vi to uradili? Da li se religijsko operdjeljenje dobije po rodjenju ili je to vlastiti izbor?

Vrh

Tema posta: Re: Promjena religije
PostPoslato: 08 Dec 2004, 15:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Dove je napisao:
Sta mislite o ljudima koji promijenu religiju (iz bilo kojih razloga)? Da li bi vi to uradili? Da li se religijsko operdjeljenje dobije po rodjenju ili je to vlastiti izbor?

Ako bolje razmislis vidices da se nikakva religija ne dobija rodjenjem.
No, vremenom te uvedu u razne religije.

Ako jos malo razmislis vidjeces da si tek vjernik kada se krstis ili ne znam kako to muslimani zovu.

A do tada si samo uslovno pravoslavac, katolik ili musliman.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2004, 15:38 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Niko ko rođenjem naslijedi religiju i samo na tom ostane nije vjernik.
On je u najboljem slučaju pripadnik, ali nije vjernik.
Međutim, onaj ko svjesnim sopstvenim i ličnim izborom prihvati neko vjersko učenje, ili sam dođe do njega i razvija ga, on je vjernik, bez obzira da li je to učenje dominantno u sredini gdje se rodio ili ne.
Krštenje i obrezanje i drugi činovi inicijacije su spoljni znakovi pripadnosti, ali vjere tek u pojedinačnim (i u stvari rijetkim) slučajevima.
Spoljnji znak kojeg ne slijedi unutrašnji osjećaj i uvjerenje je prazna ljuštura.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2004, 15:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:

To sam i mislila, ali rodjenjem ti je odredjena pripadnost (i roditelji ti nametnu tu pripadnost jos vise krstenjem ili nekim drugim nacinima) i u vecini slucajeva ljudi tu i ostanu. Malo njih se odluci za promijenu te pripadnosti ili uopste svoje vjerovanje. Da li je grijeh preci sa jedne religije na drugu, kako se gleda na te ljude u vasoj okolini?

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2004, 16:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Dove je napisao:
Citiraj:

To sam i mislila, ali rodjenjem ti je odredjena pripadnost (i roditelji ti nametnu tu pripadnost jos vise krstenjem ili nekim drugim nacinima) i u vecini slucajeva ljudi tu i ostanu. Malo njih se odluci za promijenu te pripadnosti ili uopste svoje vjerovanje. Da li je grijeh preci sa jedne religije na drugu, kako se gleda na te ljude u vasoj okolini?

Pa ako je suditi sa religiozne razine, onda je sve sto je protivno njihovom tumacenju svijeta, greh. Stoga si gresan cim si dosao na zemlju.
Posto je vecina indokrinirana tim ucenjima oni u svoj sistem unesu mali milion informacija, koje vremenom postaju temelj izgradnje ubjedjenja. Manje vise sami prihvacamo indokrinaciju i programiranje socijalno religioznim informacijama/ubjedjenjima.

Sustiniski kako nesto moze biti greh, ako se to temelji na tvom uzdizanju?
Jednostavnije. Ako ce tebi pomoci u spiritualnom uzdizanju to sto ces iz pravoslavlja otici u katolike ili islam, zasto bi onda to bilo gresno?

Stvarno ne postoje nikakve klasifikacije tipa ovo je grijeh u hriscanstvu a u islamu nije.
Te gluposti su obicno sranje.
A vecina se njih tripa, jer je to jedini nacin da pokazu kako oni postoje. Posto sebe nemaju, a vecina i nema tu sansu da bilo kada u ovom zivotu sebe imaju, onda pocinje intelektualno - emotivno ispiranje i drugih koji bi mogli da nesto naprave.

Vecina religioznih, ako ne i sva, ucenja koja trenutno posto je u ovom obliku sada na prostorima nase planete je izokrenuta i izopacena.

No, :) svako ima pravo na izbog.

Greh je samo ono sto odudara od univerzalnog duha slobode, sve ostalo je tvoj licni izbor.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2004, 16:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
На северноамеричком континенту је то као "добар дан". На Балкану је то нешто сасвим друго... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2004, 16:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Ako nije u pitanju samo vanjska manifestacija, onda cemu ovo pitanje ?

Vjera je stvar intime, vlastitog izbora, slobode kako to lijepo rece JM. Prevashodno spada u unutrasnje vrijednosti. Da banalizujem, nije zastava, pa da time trebas mahati. Niti za to svi moraju znati.

Pravi put je ono sto se osjeti. Ne mogu ti to drugi ljudi objasniti, niti je neohodno na tu temu mnogo diskutovati. Neda se jasno docarati rijecima.

Ono sto te ispunjava.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2004, 21:46 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2004, 20:13
Citiraj:
Ono sto te ispunjava.

Da, nije grijeh ako to radis srcem i dusom, a samim tim, nisu vazna misljenja drugih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2004, 11:59 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2004, 09:45
O, promeni religije. mislim da je to glupo, zasto bih ja menjala religiju, a ti ako zelis da promenis religiju radi ono sta ti je volja ne pitaj druge, ja mislim da zelja nije grehh, jedino ako ides protiv svog srca i misljenja ja mislim da je to greh najveci na svetu.... :angel:

See me
And if my face becomes sincere
Beware
Hold me

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2004, 12:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Sep 2004, 12:39
Mislim da bi svakome trebalo dati na volju da izabere kojoj religiji želi pripadati, odnosno da izabere onu koja mu najvise odgovara, bez obzira bilo to Pravoslavlje, katolicka ili hindu religija...

Krštenje odmah po rođenju mi se nekako čini nasilnim, jer ne odgovara svakome ono što zagovara velika većina društva. Naime, svi se mi zahvaljujemo Bogu za hljeb naš nasušni, a šta je sa osobama koje su alergične na sastojke žitarica od kojih se pravi hljeb i mogu da im ugroze život. Figurativno gledano, zbog toga i dolazi do toga da neko želi promijeniti religiju.

Zato zagovaram teoriju da bi svako trebao, kada dostigne određeni nivo duhovne zrelosti, da sam prema svojim predispozicijama izabere, jer svi smo mi djeca Božja, bez obzira kako nazivali tog našeg Boga.

Da zaključim sa jednom rečenicom Svetog Save "Brat mio ma koje vjere bio..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2004, 13:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Meni se recimo ne svidja pripadnost niti jednoj religiji.
Jer vecina religija sama za sebe je poluprazna. Vecina tragalaca iz neznanja uzmu neku religiju i nakon par godina uvide kako joj nesto fali.

Mislim da je covjek koji trazi Boga/Sebe/prosvjetljenje moze kombinovati vise stvari odjednom. A ortodoksna pripadnost to ne dozvoljava.

Ali slazem se sa Nadom. Da je najbolje da covjek sam izabere. Kao i to da dijete treba pustiti da samo kada odraste izabere.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2004, 17:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Tacno tako:

Citiraj:
Ali slazem se sa Nadom. Da je najbolje da covjek sam izabere. Kao i to da dijete treba pustiti da samo kada odraste izabere.

Najvazniji je izbor, u svemu pa i ovdje.[/quote]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2004, 20:23 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Ja se takodje slazem sa svime sto ste napisali ali cu da dodam:
Istina je da se moze kombinovati vise stvari odjednom i to je definitivno zdrav pristup, ... ali ako se vec neko opredjeli nekoj religiji onda bi bilo nedvolicno drzati se nje 100%. Dokle ce sa njom dogurati, ... pa to vec nije moja stvar. Uvijek su me nervirali oni koji su mi solili pamet o mojoj gresnosti (po njihovom uvjerenju) a istovremeno ni u svojoj religiji nisu bili utemeljeni. Njima sam uvijek imao rezervisanu recenicu: ''prvo sebe pogledaj, pa manu mi daj''

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2004, 21:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Leptirica je napisao:
jedino ako ides protiv svog srca i misljenja ja mislim da je to greh najveci na svetu

Сатаниста Кроули: "Ради што ти је воља и нека ти то буде једини закон на земљи." :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2004, 21:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nada je napisao:
svi se mi zahvaljujemo Bogu za hljeb naš nasušni, a šta je sa osobama koje su alergične na sastojke žitarica od kojih se pravi hljeb i mogu da im ugroze život. Figurativno gledano, zbog toga i dolazi do toga da neko želi promijeniti religiju.

Тако размишља онај ко у религијине види ништа друго доли хоби. Па ако ти се не свиђа један хоби, ти пробаш други и све тако. Озбиљни људи на веру гледају као на оно што нам омогућава спасење, дакле - есценцијалну потребу човекову. А ако родитељи не желе најбоље свом детету, ко на овом свету то жели? Ко може забранити детету да прими благодат Божју путем крштења? Оставити дете да га улица одгаја је и довела до великог пада човечанства на овако ниске гране. :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2004, 09:14 
Sloboda izbora religije i slične stvari hmm, razočaran sam komentarima nekih od starosjedilaca na ovom podforumu.

Moj prijatelj aharon to tumači na specifičan način sa kojim se ja lično ne slažem iz prostog razloga što smatram da je svevišnji upravo to kako ga i zovem svevišnji pa samim tim on odlučuje ko će od nas da pripada kojoj religiji. Po mom mišljenju rađanje bilo koga od nas u određenoj religiji, naciji, okruženju je volja svevišnjeg i upravo iz tog razloga smatram da bi samovoljna promjena religije mogla biti tumačena jedino kao bogohuljenje.
Ja sam voljom svevišnjeg rođen kao srbin, praoslavac i vjerujem da je to volja svevišnjeg ali i za mene lično određena vrsta nagrade (kazne!!!). Ko sam ja ili bilo ko od nas da to mjenjam? Ko sam ja da tvrdim da je ova ili ona religija bolja, ispravnija i dobra za mene? Da sam trebao biti u nekoj drugoj religiji opd ove u kojoj sam i rođen vjerovatno bih i bio.
Ako promjenim religiju činimo grijeh a taj grijeh je još veći kada svoju djecu odgajam u nekoj novoj religiji iako su ta djeca voljom svevišnjeg rođena u određenom okruženju. Ko nam daje za pravo da svoja ubjeđenja prenosimo na naše najmilije?

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2004, 11:13 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Vrlo dobra poenta Nikson, iz određenog ugla gledano.
Jer zaista ne samo da je volja Tvorčeva gdje ćemo se i u kojim okolnostima roditi, nego štaviše mi prije nego što se rodimo i sami pristajemo na to, svjesni da je to u tom momentu najbolje okruženje za naš razvoj ili izvršenje zadatka koji smo (opet svojom voljom) preuzeli.
Ali, to ne znači da uvijek i u svemu treba da se uklapamo i samo slijedimo okruženje u kojem smo se našli. Vrlo često baš to i ne trebamo, nego nam takvo okruženje samo služi da bolje uočimo nešto u sebi i oko sebe i da pokrenemo nešto u sebi a možda i oko sebe.
Još manje to znači da treba samo da slijedimo ustaljene šeme u kojim smo se našli, jer u najboljem slučaju treba da ih svjesno preispitujemo i tek ako se zaista sa njima slažemo onda da ih zovemo svojim ili ako ne, da tražimo druge u kojima ćemo se pronaći.

Ne valja tražiti kruha preko pogače, ali ako je pogača jestiva i hranljiva. Međutim ako je pogača ustajala (ili ti pekar koji treba da ti ga obezbijedi stalno podvaljuje), a ti želiš da se nahraniš, moraš da tražiš duhovnu hranu na drugom mjestu ili da zasučeš rukave pa da pogaču napraviš sam samo da paziš da bude od dobrog brašna, kvasca i soli i čiste vode . :)

Moj prijatelj, inače sveštenik SPC mi je jednom u razgovoru rekao da je vrlo opasno i duhovno loše naturati djeci pravoslavlje, jer su djeca takva da će sve što im je natureno (a pogotovo autoritete koji su im servirani) u periodu puberteta preispitivati i neminovno se buniti protiv svega što ne osjećaju zaista kao svoje, pa tako i prema (naturenoj i neizabranoj vjeri ili čak samog Boga).
Da bi se to izbjeglo, odnosno da bi rezultat tog nužnog preispitivanja bio pozitivan, djeci treba prije svega svojim svakodnevnim pobožnim životom pokazivati i demonstrirati stvari, a ne naturati ili gotovo servirati.
Npr. kada roditelji dođu da krste dijete a ono se otima plače, neprijatno mu je, pa ih on pita:" Pa dobro da li ste vi ikada prije doveli dijete u hram?" A kada oni kažu da ni oni ne znaju kada su bili, onda im on preporučuje da prvo malo dovedu dijete "onako" da malo osjeti atmosferu pa da mu se tamo svidi nakone nekog vremena, da i sami u porodici pokažu nešto od pobožnosti, pa tek onda da ga krste, a ne samo da to odrade i ajd zdravo.
(Nadam se da sam dovoljno vijerno prenio ono što mi je čovjek tada rekao.)

Djeca upijaju ono čime su okružena, i ako je vjera njihovih roditelja istinska i ako je okruženje u kojem rastu takvo i šire, malo je vjerovatno da će imati ikakvu potrebu da nešto mijenjaju od onoga u čemu su rođeni.

Potreba velikog broja mladih ovdje i danas da duhovno traže nešto izvan okvira u kojem su rođeni samo svjedoči o nezadovoljavajućem stanju oko njih.

Citiraj:
Ako promjenim religiju činimo grijeh a taj grijeh je još veći kada svoju djecu odgajam u nekoj novoj religiji iako su ta djeca voljom svevišnjeg rođena u određenom okruženju. Ko nam daje za pravo da svoja ubjeđenja prenosimo na naše najmilije?

Sve na Zemlji je stvar ličnog izbora. I to je neprikosnoveno pravo, pa i pravo da mijenja religijsko učenje. Ali posljedice toga, bilo dobre ili ne, sami ćemo snositi. A sva djeca, ne sikiraj se, prije nego što dođu dobro znaju u kakvo okruženje dolaze i na to pristaju. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2004, 11:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Bravo, aharon!
Dosad ubjedljivo najbolji odgovor na ovu temu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2004, 11:46 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Тако размишља онај ко у религијине види ништа друго доли хоби. Па ако ти се не свиђа један хоби, ти пробаш други и све тако. Озбиљни људи на веру гледају као на оно што нам омогућава спасење, дакле - есценцијалну потребу човекову. А ако родитељи не желе најбоље свом детету, ко на овом свету то жели? Ко може забранити детету да прими благодат Божју путем крштења? Оставити дете да га улица одгаја је и довела до великог пада човечанства на овако ниске гране.

Nekada i hobi moze biti oblik spasenja.

Imamo zaista mnogo primjera, gdje su roditelji bili bas ti koji su i upropastili svoju djecu. Mnogoj djeci bi bilo puno bolje da su ostavljeni ulici na odgajanje, nego takvim roditeljima.

Da, treba vjerovati, ali ne biti zaludjen svojom vjerom. Ima isto tako drugih vjernika, koji smatraju sebe isto tako pravim vjernicima, na koje "neki", opet drugi vjernici, gledaju sa ponizenjem i prezirom.

I koja je to u stvari "prava" vjera, osim one koja dolazi iz srca?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2004, 13:01 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Interesantan clanak iz casopisa "VREME"
Citiraj:
Hrišćanska crkva se 1543. godine nije složila sa naučnom postavkom Nikolausa Kopernika, astronoma, o heliocentričnom sistemu. Njegov rad je zabranjen. Đordano Bruno je prihvatio učenje Kopernika zbog čega je, od strane Inkvizicije, bio živ spaljen na lomači 1600. godine.

U osnovi i postupku ova dva događaja su identična! Neslaganje sa stavovima Crkve i odmazda! "Pun amfiteatar mladih" koji jedan sat i po mirno sluša propoved, može se iz stava katihete zaključiti, svakako bi se složio sa navedenim hrišćanskim no, svako bi osetio olakša nje u duši, jer, nestao je još jedan bogohulnik! Tako treba učiti mlade!

Hrišćanska crkva, koja sebe uzdiže iznad svih, samo je jedna od oko dve hiljade crkava (vera!) koje postoje na ovoj "grešnoj" planeti. I svaka od vera (crkava!) sebe uzdiže na sličan način. I svaka veruje u svog boga. Dve hiljade bogova! I u ime bogova vode se ratovi i ubijaju ljudi "druge vere" ili se oslobađa Hristov grob, kao što su to radili hrišćani u poznatim krstaškim ratovima! U ime Hrista, bogočoveka, vođeno je osam krvavih, pljačkaških ratova i pobijeno nebrojeno mnogo ljudi. A Hristov grob, zbog koga su i vođe ni ratovi, je prazan, jer, to mladi treba da nauče, Hristos je vaskrsnuo, vinuo se na nebo pa nas sada sve odande posmatra i brine se o nama i našim dušama. A oni pobijeni? U ime čega?

Hrišćanska crkva, koja svima drži moralne propovedi, sama se raspala, posle nekih hiljadu godina provedenih u sopstvenom obmanjivanju, na istočnu i zapadnu, na dva nepomirljiva tabora koji su odneli stotine hiljada ljudi na onaj svet, opet, svaki tabor činio je to u ime svog boga!

Datum rođenja Isusa Hrista niko ne zna pouzdano, pa ni Crkva. Postojanje Isusa Hrista je pod znakom pitanja. To ne smeta Bibliji koja je puna citata hiljada i hiljada izgovorenih reči istog Isusa. Ko li to zapisa?

Rimski filozof Seneka, vaspitač Neronov, umro 65. go di ne nove ere, znači savremenik Isusov, pismen čovek – ni reči jedne o nekakvom buntovniku Isusu nije zapisao! Ni o razbojnicima sa kojima je za jedno Isus razapet. Ni o vaskrsenju, ni o bezgrešnom začeću. Samo je Biblija to sve lepo zapisala i satkala naivno-smešnu, za primitivne ljude izmišljenu nejasno prihvatljivu manipulaciju, koju, evo, do današnjeg dana sprovodi
.

Na svakom planu, a naročito moralnom i etičkom, Crkva deluje dvostrukim (ili višestrukim) standardom: jedno govori, drugo radi. Zaboravlja svoja zlodela koja je čovečanstvu činila hiljadu i više godina (spaljivanje veštica, uništavaje naučnih knjiga, vođenje ratova, nasilno pokrštavanje, blagosiljanje zločinaca, gušenje naučne misli, nemoral sveštenih lica i mnogo toga još) i ponaša se kao da pred sobom ima, u bukvalnom smislu reči, ovce.

Koliko nema toliko i ima veze sa temom, ali interesantno razmisljanje u svakom slucaju.

Apsolutno se slazem s onima koji vide vjeru kao stvar vlastitog izbora.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 92 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]