filozof sa vrbasa je napisao:
bome shoole na wikipedi pise da je glavna prednost buka nad kubom sto svako vozilo ima radar pa im nikakav dodatni sistem ciljanja i otkrivanja nije potreban
Сад сам прочитао и ја на Википедији чланак. Потребан им је додатан систем циљања, ниси разумио.
Ово је радар система Куб (који је имала и ЈНА и ВРС):

Ово горе на врху што је ко сателитска антена за Тотал ТВ зове се нишански радар. Он је усмјерен увијек ка циљу (авиону који се гађа), зато се и зове нишански.
Испод њега се налази осматрачки радар. Он је тренутно окренут ка ономе ко гледа ову слику, али се у раду окреће око стуба радара одређеном брзином и константно у кругу од 30 км осматра авионе које улазе у ту 30 км зону. Зато се зове осматрачки радар.
Технологија рада укратко је оваква: велики и моћнији стационарни радари прате кретање авиона на великом простору (бивша Југа је имала радаре који су видјели кад је НАТО авион полетио из Авијана у Италији). Кад виде да авион долази у зону одређене батерије Куб-а, онда батерија Куб-а својим осматрачким радаром (овим доњим) прати авион у полукуругу 30 км а кад га "улове" нишанским радаром, онда испаљују ракету са лансера.
Оно у чему је напредак Бук-а у односу на Куб је то што сваки лансер има свој нишански радар (сваки лансер може аутономно да гађа један циљ), али сваки лансер зависи од осматрачког радара који се налази и даље на једном централном возилу. Дакле, ако у батерији има 4 лансера, могу паралелно да гађају 4 авиона, независно један од другог по авион, али и даље не могу да раде без централног осматрачког радара. Зато сам лансер без рада у батерији не може да ради.
И ево ти слике претовара ракета са Зила на лансер: