Mozda vam bude zanimljivo!
1. Bio jednom Ucitelj koji dodje na ovaj svijet, rodom iz svete zemlje Indijane, odgojen medju cudesnim brezuljcima istocno od Fort Waynea.
2. Ucitelj je znanja o ovom svijetu dobio u osnovnoj skoli Indijane, a kad je odrastao, preko svog zanata automehanicara.
3. Ali, Ucitelj je posjedovao znanja iz drugih zemalja, drugih skola i drugih zivota koje je prozivio. Sjeti se svega, i sjecanje ga ucini tako mudrim i jakim da su drugi uocili njegovu snagu i dolazili k njemu po savjet.
4. Ucitelj je vjerovao da svojom moci moze pomoci sebi i drugima, i vjera njegova ucini da tako i bi, te su drugi, vidjevsi njegovumoc, dolazili k njemu da ih izbavi od nevolja i mnogih bolestina.
5. Ucitelj je vjerovao da svako ima pravo sebe smatrati sinom Bozijim, i vjera ucini da tako i bi, te u sve mehanicarske radionice gdje je radio, navrnuse ljudi u potrazi za njegovim znanjem I dodirom, a ulice bijahu pune onih koji su ceznuli da ih samo njegova sjenka u prolazu dotakne I izmijeni njihove zivote.
6. Ali, dogodilo se da, zbog mnostva ljudi, nekoliko predradnika i upravitelja zamoli Ucitelja da odlozi alat i ode svojim putem, jer oko njega bijase takva guzva da ni oni, a ni ostali mehanicari, ne imahu dovoljno prostora za radna automobilima.
7. I tako on napusti grad, a ljudi koji ga slijedjahu pocese ga nazivati Mesijom i cudotvorcem, a vjera njihova ucini da tako i bi.
8. Ako bi nastala oluja dok je govorio, ni kap kise ne bi pala na glave onih koji ga slusase a posljednji u mnostvu cuo bi njegoverijeci tako jasno kao i onaj prvi, bez obzira na to sto bi nebom parale munje i gromovi. A on im se svima obracao usporedbama.
9. Govorio im je: ''U svakom od nas lezi moc mirenja sa zdravljem i bolescu, s bogatstvom i siromastvom, slobodom i ropstvom. Mi jedini odlucujemo o tome, a ne drugi.''
10. Javi se mlinar i rece: ''Lako je tebi govoriti, Ucitelju, jer znas put koji mi ne znamo, i ne moras mukotrpno raditi kao mi. Na ovom svijetu covjek mora raditi da bi prezivio.''
11. Ucitelj odvrati rijecima: ''Nekada davno zivjela bica na dnu velike, bistre rijeke.
12. Rijecna je struja tiho nad njima tekla mladima i starima, bogatima i siromasnima, dobrima i zlima, struja je tekla svojim putem, poznavajuci samo svoj kristalni tok.
13. Svako se bice, na svoj na cin, drzalo cvrsto za grancice i kamenje rijecnog dna, jer takav im je bio zivot, a opirati se toku ucili su svi od samog rodjenja.
14. Naposlijetku jedno bice rece- 'Dojadio mi je ovakav zivot. Iako se ne mogu uvjeriti svojim ocima, vjerujem da rijeka zna kamo ide. Pustit cu se i neka me nosi gdje joj drago. Drzeci se ovako, umrijet cu od dosade.'.
15. Ostala bica uz smijeh progovorise- 'Budalo, pustis li se, struja kojoj vjerujes, odbacice te isprevrtanog i izmlacenog o stijene, i tada ces umrijeti brze nego od dosade!'.
16. Ali ono, ne hajuci, udahnu zrak i otpusti se, a odmah potom struja ga isprevrta i izudara o stijene.
17. No, s vremenom, buducI da se bice odbilo da se ponovo prihvati, struja ga podize s dna, te ga vise nije udarala ni ranjavala.
18. A bica nizvodno, kojima je bio neznanac, viknuse- 'Gle cuda! Bice poput nas, ali leti! Evo Mesije, dosao nas je sve izbaviti!'.
19. Na to bice noseno strujom rece- 'Nisam ja Mesija, kao ni vi. Rijeka ce nas rado podici i osloboditi, ako se usudimo da joj se prepustimo. Nas je jedini cilj ovo putovanje, ova pustolovina!'.
20. Ali oni i dalje vikahu 'Spasilac', svi zajedno pripijeni uz stijene a kad ponovo pogledase, njega nije bilo, i tako ostase sami ispredajuci legende o Spasiocu.''
21. I osvanu dan kad Ucitelj spozna da ga mnostvo pritisce svakim danom sve vise, sve snaznije i zesce nego ikad prije, shvati da ga prisiljavaju da ih neumorno lijeci i utazuje glad, uvijek novim cudesima, da za njih uci i njihove zivote zivi, te iz tog razloga krenu sam na vrh usamljenog brijega moliti.
22. I rece tada u srcu: ''Beskonacno bljestavilo, ako je volja Tvoja, izbavi me ove sud-
bine i oslobodi me ove nemoguce zadace. Ne mogu zivjeti zivot druge duse, a ipak deset hiljada njih preklinje me za zivot. Oprostio sto sam dopustio da sve se sve ovo dogodi. Ako je volja Tvoja, dopusti mi da se vratim svojim motorima i alatu i pusti me da zivim kao drugi ljudi.''
23. I cu glas na vrhu brijega, glas ni muski ni zenski, ni glasan ni tih, glas beskrajno blag. I glas mu rece: ''Ne Moja volja, nego tvoja volja bice, jer tvoja je volja isto sto i Moja. Idi svojim putem kao druga celjad i budi sretan na ovom svijetu.''
24. ^uvsi to, Ucitelj se obradova, zahvali se i krenu nizbrdo mrmljajuci neku mehanicarsku pjesmicu. I kad ga svjetina pritisnu sa svojim jadima, preklinjucI ga da ih lijeci, da za njih uci i da ih neprestance svojim razumijevanjem hrani, svojim cudima zabavlja, on im se sa smijeskom obrati I milo im rece: ''Odustajem''.
25. Na cas mnostvo zanijemi od cudjenja.
26. I on im uputi ove rijeci: ''Ako bi covjek kazao Bogu da vise od svega zeli pomoci napacenom svijetu, bez obzira na osobnu zrtvu, i Bog ga uputi sta treba ciniti, mora li covjek tako postupiti?''
27. ''Svakako, Ucitelju!'', kliknuse celjad sva uglas. ''Ako Bog zatrazi i paklenske bi muke za njega trebale biti zadovoljstvo!''
28. ''Bez obzira na to kakve su muke i koliko je teska zadaca?''
29. ''^ast je biti objesen, slava biti prikovan za stablo i spaljen,ako je to volja Bozija'', rekose oni.
30. ''A sta biste vi ucinili'', upita Ucitelj mnostvo, ''ako bi vam Bog rekao u lice- 'Zapovijedam vam da budete sretni na ovome svijetu dok ste zivi', sta biste tada ucinili?''
31. .I gomila zanijemi, ni glasa ni zvuka ne bijase po brdima i dolinama gdje se skupise.
32. I Ucitelj se obrati muku: ''Na putu osobne srece nacicemo ucenje radi kojega smo odabrali ovaj zivot. Upravo to sam naucio danas i sada vas ostavljam da idete svojim putem, kako vam drago.''
33. I on krenu svojim putem kroz gomilu, napusti ih i vrati se obicnom svijetu ljudi i strojeva."
(Izvornik- Richard Bach: ''ILLUSIONS- The Adventures of a Reluctant Messiah'')
_________________ Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.
|