banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 22:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2004, 08:41 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Zanimljivo je da je apostol Pavle od onih koji su tada u njegovo vrijeme sebe smatrali da su pretplaćeni na ekskluzivno pravo na Istinu, bio okarakterisan kao sektaš (uostalom isto kao i Isus Hrist i svi drugi njegovi učenici).
On je međutim rekao da je to Put služenja Bogu (što je vrlo zanimljiva podudarnost sa viđenjem duhovnosti na Dalekom Istoku, npr.).
To je zabilježeno u Djelima Apostolskim 24 poglavlju, u Novom Zavjetu.

Kada se malo pogleda ljudska istorija vidi se da su oni koji vide malo dalje od drugih (na bilo kom polju) i koji prednjače u nečemu što je za većinu novost, oduvijek bili smatrani čudacima, ludacima i u svakom slučaju onima koji su za prezir i osudu.
Tek vrijeme je pokazalo da je ta njihova "ludost" bila značajan korak naprijed i da su oni bili vjesnici nečeg što će doći i zamijeniti ustajalo i okoštalo. Naravno, uvijek ima i onih koji samo misle za sebe da su takvi i onih koji zaista jesu. Može ih se razlikovati.
Jer gdje ima lažnih, postoje i pravi, gdje je kopija, mora biti i original.

Današnje vjerske zajednice većinom (od najmanjih do "najvećih") uglavnom smatraju za sebe da su jedino one ispravne i traće ogromnu energiju da to dokažu svima drugima, dok bi u stvari bilo mnogo bolje da to pokušaju time što će svoje pripadnike usmjeriti da dožive istinsku duhovnu promjenu koja sama po sebi najbolje i najrječitije govori i daje dobar plod u svakodnevnom životu i djelovanju.
Ovako, tek pojedinci ili manje grupe u svim tim zajednicama zaista dožive nešto i to ispoljavaju, ali su prečesto sputane tom pogubnom dogmom o jedinoispravnosti da bi mogli udružiti snage sa onim sa drugačijim "članskim kartama" ili bez njih, na opšte dobro.
Pa ipak, neki uspjevaju. Daj Bože da ih je više.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2004, 13:02 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2004, 13:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Mozda vam bude zanimljivo!

1. Bio jednom Ucitelj koji dodje na ovaj svijet, rodom iz svete zemlje Indijane, odgojen medju cudesnim brezuljcima istocno od Fort Waynea.
2. Ucitelj je znanja o ovom svijetu dobio u osnovnoj skoli Indijane, a kad je odrastao, preko svog zanata automehanicara.
3. Ali, Ucitelj je posjedovao znanja iz drugih zemalja, drugih skola i drugih zivota koje je prozivio. Sjeti se svega, i sjecanje ga ucini tako mudrim i jakim da su drugi uocili njegovu snagu i dolazili k njemu po savjet.
4. Ucitelj je vjerovao da svojom moci moze pomoci sebi i drugima, i vjera njegova ucini da tako i bi, te su drugi, vidjevsi njegovumoc, dolazili k njemu da ih izbavi od nevolja i mnogih bolestina.
5. Ucitelj je vjerovao da svako ima pravo sebe smatrati sinom Bozijim, i vjera ucini da tako i bi, te u sve mehanicarske radionice gdje je radio, navrnuse ljudi u potrazi za njegovim znanjem I dodirom, a ulice bijahu pune onih koji su ceznuli da ih samo njegova sjenka u prolazu dotakne I izmijeni njihove zivote.
6. Ali, dogodilo se da, zbog mnostva ljudi, nekoliko predradnika i upravitelja zamoli Ucitelja da odlozi alat i ode svojim putem, jer oko njega bijase takva guzva da ni oni, a ni ostali mehanicari, ne imahu dovoljno prostora za radna automobilima.
7. I tako on napusti grad, a ljudi koji ga slijedjahu pocese ga nazivati Mesijom i cudotvorcem, a vjera njihova ucini da tako i bi.
8. Ako bi nastala oluja dok je govorio, ni kap kise ne bi pala na glave onih koji ga slusase a posljednji u mnostvu cuo bi njegoverijeci tako jasno kao i onaj prvi, bez obzira na to sto bi nebom parale munje i gromovi. A on im se svima obracao usporedbama.
9. Govorio im je: ''U svakom od nas lezi moc mirenja sa zdravljem i bolescu, s bogatstvom i siromastvom, slobodom i ropstvom. Mi jedini odlucujemo o tome, a ne drugi.''
10. Javi se mlinar i rece: ''Lako je tebi govoriti, Ucitelju, jer znas put koji mi ne znamo, i ne moras mukotrpno raditi kao mi. Na ovom svijetu covjek mora raditi da bi prezivio.''
11. Ucitelj odvrati rijecima: ''Nekada davno zivjela bica na dnu velike, bistre rijeke.
12. Rijecna je struja tiho nad njima tekla mladima i starima, bogatima i siromasnima, dobrima i zlima, struja je tekla svojim putem, poznavajuci samo svoj kristalni tok.
13. Svako se bice, na svoj na cin, drzalo cvrsto za grancice i kamenje rijecnog dna, jer takav im je bio zivot, a opirati se toku ucili su svi od samog rodjenja.
14. Naposlijetku jedno bice rece- 'Dojadio mi je ovakav zivot. Iako se ne mogu uvjeriti svojim ocima, vjerujem da rijeka zna kamo ide. Pustit cu se i neka me nosi gdje joj drago. Drzeci se ovako, umrijet cu od dosade.'.
15. Ostala bica uz smijeh progovorise- 'Budalo, pustis li se, struja kojoj vjerujes, odbacice te isprevrtanog i izmlacenog o stijene, i tada ces umrijeti brze nego od dosade!'.
16. Ali ono, ne hajuci, udahnu zrak i otpusti se, a odmah potom struja ga isprevrta i izudara o stijene.
17. No, s vremenom, buducI da se bice odbilo da se ponovo prihvati, struja ga podize s dna, te ga vise nije udarala ni ranjavala.
18. A bica nizvodno, kojima je bio neznanac, viknuse- 'Gle cuda! Bice poput nas, ali leti! Evo Mesije, dosao nas je sve izbaviti!'.
19. Na to bice noseno strujom rece- 'Nisam ja Mesija, kao ni vi. Rijeka ce nas rado podici i osloboditi, ako se usudimo da joj se prepustimo. Nas je jedini cilj ovo putovanje, ova pustolovina!'.
20. Ali oni i dalje vikahu 'Spasilac', svi zajedno pripijeni uz stijene a kad ponovo pogledase, njega nije bilo, i tako ostase sami ispredajuci legende o Spasiocu.''
21. I osvanu dan kad Ucitelj spozna da ga mnostvo pritisce svakim danom sve vise, sve snaznije i zesce nego ikad prije, shvati da ga prisiljavaju da ih neumorno lijeci i utazuje glad, uvijek novim cudesima, da za njih uci i njihove zivote zivi, te iz tog razloga krenu sam na vrh usamljenog brijega moliti.
22. I rece tada u srcu: ''Beskonacno bljestavilo, ako je volja Tvoja, izbavi me ove sud-
bine i oslobodi me ove nemoguce zadace. Ne mogu zivjeti zivot druge duse, a ipak deset hiljada njih preklinje me za zivot. Oprostio sto sam dopustio da sve se sve ovo dogodi. Ako je volja Tvoja, dopusti mi da se vratim svojim motorima i alatu i pusti me da zivim kao drugi ljudi.''
23. I cu glas na vrhu brijega, glas ni muski ni zenski, ni glasan ni tih, glas beskrajno blag. I glas mu rece: ''Ne Moja volja, nego tvoja volja bice, jer tvoja je volja isto sto i Moja. Idi svojim putem kao druga celjad i budi sretan na ovom svijetu.''
24. ^uvsi to, Ucitelj se obradova, zahvali se i krenu nizbrdo mrmljajuci neku mehanicarsku pjesmicu. I kad ga svjetina pritisnu sa svojim jadima, preklinjucI ga da ih lijeci, da za njih uci i da ih neprestance svojim razumijevanjem hrani, svojim cudima zabavlja, on im se sa smijeskom obrati I milo im rece: ''Odustajem''.
25. Na cas mnostvo zanijemi od cudjenja.
26. I on im uputi ove rijeci: ''Ako bi covjek kazao Bogu da vise od svega zeli pomoci napacenom svijetu, bez obzira na osobnu zrtvu, i Bog ga uputi sta treba ciniti, mora li covjek tako postupiti?''
27. ''Svakako, Ucitelju!'', kliknuse celjad sva uglas. ''Ako Bog zatrazi i paklenske bi muke za njega trebale biti zadovoljstvo!''
28. ''Bez obzira na to kakve su muke i koliko je teska zadaca?''
29. ''^ast je biti objesen, slava biti prikovan za stablo i spaljen,ako je to volja Bozija'', rekose oni.
30. ''A sta biste vi ucinili'', upita Ucitelj mnostvo, ''ako bi vam Bog rekao u lice- 'Zapovijedam vam da budete sretni na ovome svijetu dok ste zivi', sta biste tada ucinili?''
31. .I gomila zanijemi, ni glasa ni zvuka ne bijase po brdima i dolinama gdje se skupise.
32. I Ucitelj se obrati muku: ''Na putu osobne srece nacicemo ucenje radi kojega smo odabrali ovaj zivot. Upravo to sam naucio danas i sada vas ostavljam da idete svojim putem, kako vam drago.''
33. I on krenu svojim putem kroz gomilu, napusti ih i vrati se obicnom svijetu ljudi i strojeva."
(Izvornik- Richard Bach: ''ILLUSIONS- The Adventures of a Reluctant Messiah'')

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2004, 13:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Бројност неке групе не одређује да ли је та група секта или не. Оно што јесте битно је Апостолско Прејемство одређене групе. А оно не постоји изван Божје Цркве. Па тако, и по питању Македонске ПЦ... Да би јој се признало Прејемство и да би је укључили у литургијско јединство Божје Цркве, МОРАЈУ имати клерике који су рукоположени од стране Православних Епископа. Без тога су само - секта. А на томе се ради, и ако Бог да, биће и то једног дана. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2004, 09:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Evo jedan dobar tekst o sektama sa drugog foruma

Citiraj:
Pa svodi ti se na onu priču ko je jači
Na istoku ne postoji negativna konotacija iza "sekti" jer se vekovima na tim prostorima živelo u multireligioznim sredinama. Postojali su sukobi, ali su ljudi kasnije nastavljali da žive izmešani. Sukobe su započinjali militantni vernici, ali NIKADA to nije predstavljalo integralni deo funkcionisanja same crkve ili religije. U principu je Hrišćanstvo prva svetska religija koja je pokrenula princip "Ko nije sa nama protiv nas je i j.... mu sve po spisku", a vremenom se (što je najsmešnije upravo kroz sukobe sa Hrišćanima ) i prvobitno progresivni Islam pomerio u tom smeru i postao militantan.

Pravoslavlje je nešto mirnije u odnosu na Katoličanstvo koje je organizovano tokom vekova pomagalo istrebljivanje čitavih naroda, i koje je zaista bilo militantna religija u svom najekstremnijem vidu u odnosu na šta su današnji militantni Islamisti mala deca.

"Sekte" je samo po sebi ključna propagandna reč u kampanji Velikih Hrišćanskih crkvi protiv svih drugih oblika Hrišćanstva, a u cilju očuvanja dominacije. Kako prvobitno protiv Protestanata, tako danas protiv Pentakostalaca, Adventista ili nekog drugog oblika neo-hrišćanstva.
Ono što ljudi inače ovde ne znaju da su te "sekte" van ove države veoma jake i da su mnoge bitne ličnosti iz javnog života pripadnici tih crkvi, kao i da su shvaćene ozbiljno i sa poštovanjem.

Cela priča sa "Sektama" je sa jedne strane primer prebacivanja odgovornosti celog društva za svoje probleme na sve drugo. Na primer, roditelji nekog deteta nisu krivi zato što je on izvršio samoubistvo, kriva je "sekta". Od strane pravoslavne crkve radi se o borbi za očuvanje broja i odanosti pastve, i prebacivanju odgovornosti za sopstvene neuspehe da se uspostavi vredan i dublji odnos sa vernicima iste. Znači umesto da se recimo prizna da ljudi nisu iskreniji vernici jer crkva pravi neke propuste i ne menja stvari koje ne valjaju, okrivljavaju se "Štetna delovanja sekti" , "Satanisti" i tome slično.

Priča o "Sektama" kao opasnosti o kojoj treba da priča crkva jednostavno ne stoji i licimerna je. Ako neko ima neki svoj oblik kako će da ispoljava svoja religiozna osećanja, to je njegova stvar, pa makar verovao da je zemlja veliki sapun koji se okreće oko stone lampe. A ako neko navodi svoje vernike na činove koji se kose sa zakonom države, onda je to stvar policije i krivičnih organa, a ne crkve. Čovek koji ubije nekoga je zločinac, zato što je onsam po sebi takav, jer je takav psihološki profil, zato što želi da čini takve stvari, sasvim svejedno da li je katolik, hindus ili Jehovin svedok.

A priče o "destruktivnim delovanjima sekti" se u principu svode na dve stvari:
- Osobe su labilne i lake za manipulaciju. U prošlosti, njih bi iskorišćavale "glavne" crkve, i bile bi destruktivni zagriženi vernici. To što su one takve u nekoj manjoj verskoj organizaciji, ne menja stvari.
A psihološki integrisana osoba sama po sebi ne oseća privlačnost da bude zagriženi Adventista, ali sa druge straneteško može da bude i zagriženi pravoslavac, znači ista stvar.
- Izmišljeno ili namerno ispreturana informacija. Ženu ostavi muži umre joj dete, ona pukne psihološki i postane član neke "crkve". Pošto joj je to jedina stvar za koju može da se uhvati jer nije u stanju da se suoči sa sopstvenim užasom i nastavi dalje, ona postaje zagriženi, agresivni vernik.
- Okolina onda konstatuje da ju je ta i ta "sekta" upropastila, (pa nekada čak ljudi i prepovežu da su se traumatični događaji desili upravo kao posledica ulaska u "sektu")

Ono što ja recimo smatram jako opasnim a niko to ne sme da pomene jer ga odmah poliju govnima, je taj agresivni pravoslavni trip koji je plasiran tokom ovih sranja u zadnjih 10-ak godina i ta varijanta "svaki pravi srbin je pravoslavac". To je daleko od normalnog. Koga od nas interesuje kada neko pomene nekog Šveđanina, Belgijanca ili Holanđanina, koje je vere?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]