banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 14:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 932 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 47  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Feb 2014, 17:23 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Hoćeš reći da je bolje ne raditi nego raditi ko komercijalista? Radio sam ja i fizički zahtjevne poslove, za razliku od ovoga što sad radim... znam ja da mi mi svi voljeli da imamo posao sa platom od 2000 maraka... shvatam ja i da neko sa fakultetskom diplomom neće da radi kao komercijalista, ali se od nečega mora živjeti. Najbolje reći ne isplati se i ne raditi ništa. Poenta je pokrenuti se s mjesta, početi raditi... upoznaćeš ljude u poslu, možda izleti nešto bolje. Kao što rekoh, posao te neće naći, iako je to nekima želja...

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 17:27 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Slažem se uglavnom sa tobom, ali komercijalista nije nimalo lak posao, a u današnjoj situaciji ako, naprotiv, nemaš dobra poznanstva među ljudima, nije ni isplativ. Oni komercijalni poslovi u kojima imaš to što si naveo plus zarada teško se dobija ako nemaš dobru štelu....

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 17:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
joj jest lupas.
poznajem dvojicu momaka koji su poceli kao komercijaliste u dvije razlicite firme. veoma su uznapredovali u tim istim firmama zato sto su pokazali volju, znanje, trud. nisu samo gledali da otaljaju posao i pobjegnu na kafu. nisu pljuvali po svojoj firmi kao da ih u najmanju ruku neko tjera da radi.
posla uvijek ima ne samo za onog ko hoce da radi vec i ko se potrudi da ga nadje. ne mozemo odmah poceti na visokim pozicijama, za tu se poziciju i platu bori, uci, trudi.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 18:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Choban je napisao:

Da ima mladih koji ne žele da rade - ima.

Nisi ni svjestan koliko. Evo npr. meni je 26 godina, gomila mojih vrsnjaka (godina gore-dole) koja je zavrsila fakultete jednostavno nece da radi ako ne nadje posao u struci. Pa kao da je po rodjenju odredjen da to radi pa nista drugo ne valja. Ljudi su jednostavno postali lijeni i nezainteresovani, svima je cilj 07-15h u drzavnoj firmi i prst u uvo onda. Ne moze majstore, mora neko i zaprljati rukave. Niko nece da radi kao komercijalista, konobar ili nesto trece gdje moras zasukati rukave. Sto, je l' to neka sramota mozda? Pa sta ako je plata 500KM, je l' bolje to ili parazitirati na roditeljima dok te neko ne povuce za rukav i zamoli da dodjes raditi u drzavnu sluzbu?

Choban je napisao:
Takođe sve više čujem novu mantru: "Treba raditi bilo šta".

Treba. Sve ostalo je sranje. Ta prica kako studentkinja ne treba raditi u butiku je sranje. Sta joj fali, nece izgubiti titulu kontese ako radi u butiku. Nek' radi to pa nek' ide dalje kad nadje nesto bolje. Tako je svugdje, pa i vani, ne vise ni tamo pare na drvetu.

Ja trenutno radim dva posla dok ne nadjem ono sto hocu i nista mi ne fali. Svako ko tvrdi drugacije je seronja.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 18:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Sep 2013, 15:21
Slazem se, ko hoce da radi, naci ce nacin da zaradi a ne da gladuje.
Ovo sve govorim jer u okolini znam brdo betera koji studiraju 100 g., zive na roditeljskoj grbaci sa 30 g. i ne rade nista, kao i onih sto traze posao a Boga mole da ne nadju. I vjecito za svaki posao imaju kritiku, to su za mene neradnici. Sta fali komercijalisti?

Mene ne bi bio stid bilo sta raditi da prehranim djecu, a radila sam dok sam studirala mada mi novac nije bio prijeko potreban, i u dvd klubu, i po onim debilnim sajmovima i promocijama, i kao anketar u jednoj agenciji, ides od stana do stana i anketiras ljude koju kafu piju i slicno, pa sam prodavala preko neke firme njihove proizvode, pakovala racune, itd.. svasta nesto da imam za dzeparac, i tim se ponosim, jer se rada ne bojim. I samim tim imam pravo reci da mi je neradnika u pravom smislu te rijeci, preko glave.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 18:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

I otkuda onda ovoliki nezaposleni kad je to tako, posla na sve strane?
Radio sam u komercijali prije 10tak godina i bilo mi je extra (radilo se al bilo je love) sad to ne bih radio ni da me gone puškom! Nije problem u radu i trudu i hoćeš li ti pokazati volju, problem je u naplati robe! Gazda te pritišće da guraš određenu robu i da je distibuiraš kupcima i govori samo nek ima da se vidi, a onda ti naplati to, kad se slaže račun na račun, odobrava roba dužnicima (pajdo, rođo i ostali) e kad treba na karju mjeseca da se sravni račun - ti si donji! Ne možeš naplatiti, nemaju para ili neće da plate, naše gazde uhvatiti gotovo nemoguće, a na svakoj otpremnici i narudžbenici tvoj potpis, ako ne daš robu izgubiš mušteriju....nikakav zakon i propisi još to to dodatno zakomplikuju, pa ti dužnik samo kaže: tuži me, ko te je8e, nemam/neću da platim....Ili samo za robu nude usluge i komepnzacije, meni je prijatelj koji je imao extra distribuciju (kolači u pitanju) u Federaciji "halalio" kako sam veli preko 100K KM koje ne može da naplati, a sticu koji radi sa gumama teretnog programa "ugledne" firme mu nudile daske, fosne, šerpe, lonce, lance, piliće, cigle, a ti izmiri obaveze državi i radnicima.
Ti što im je dobro i imaju zaradu su jaaaako mali procenat, i kao što sam rekao određena branša (npr. pivo i alkoholna pića i ponešto prehrane)

To za sviranje falusa i parazitiranje bi se sa vama 100% složio prije 10 godina i jednako bi mislio...ali u globalu posla i para nema! Pa evo primjera zanatskog u Gospodskoj - pola kafića nedeljom ne radi, to je prije koju godinu bilo van pameti!!! I praznih lokala što mjesecima zjape po strogom centru koliko hoćeš, ja se toga ne sjećam da je ikad bilo....
Edit: Lolly te anketarske, promotivne i slične poslove ne računam u zaposlenje to su honorarni poslići, za džeparca i izlazaka dok ideš na fax i školu, govorim o poslu kojim ćeš da prehraniš porodicu i plaćaš račune.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 18:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa ti od kako si se prijavio na forum istu si pricu o poslu pricao.
Nebitno.. evo primjera banalnog. U mojoj zgradi, koja se zakljucava i haustor je cist, dolazi cistacica jednom nedeljno, treba jok sat da pomete i pobrise stepeniste. Placamo 5 KM po stanu i to je 50 KM mjesecno za ukupno 4 sata rada. Dalju kalkulaciju moze svako izvesti..
Zato i dalje tvrdim da bez hljeba, ako si zdrav i prav svakako neces biti osim ako si lijen. Naravno, ovo je banalan i sitan primjer, govorim o osnovnom prihodu, a svi mi tezimo i boljem zivotu i lagodnijem, i danas nije lako obezbijediti lagodan zivot, ali biti besposlicar i cekati da padne s neba ili da ti daju roditelji a zabio si 20 i kusur godina u dupe ne vodi nigdje. Tako da mi je ta prica o komercijalisti kretenska, bolje je da sjedis kuci, imas pravo.
A svi zelimo bolji zivot, dobru zaradu i da dobro zivimo od svog rada i tezimo ka tome, ali od nekud moras krenuti, nisu svi rodjeni menadzeri i direktori kako ih danas uce na ovim kupovnim fakultetima.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 18:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

E vidiš ja radim i zarađujem od srednje škole, a i sad imam posao a nisam ni na poziciji, niti ladim jajca za dobre pare pa znam šta pričam....a ti nastavi da trubiš kako su svi lijeni i nOće omlaTina da rOdi, ko da smo u Norveškoj ili Švicarskoj a ne u ovoj pizdodržavi.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 18:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Bas zato sto smo u pizdodrzavi kako ti (nadasve duhovito he he) nazivas trebas se prilagoditi i hvatati bilo kakvu priliku.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 18:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja nikad nisam rekla da su svi lijeni, govorimo o odredjenoj kategoriji ljudi ciji broj u nasem drustvu noje zanemariv. Steta sto kao sagovornik tupis isto i ne citas sta se pise i nakon toliko godina staza na forumu..

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 18:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
Bas zato sto smo u pizdodrzavi kako ti (nadasve duhovito he he) nazivas trebas se prilagoditi i hvatati bilo kakvu priliku.

To je tačno, ali je prilika je nažalost sve manje i manje....a i to malo što se nudi bezobrazni poslodavci gledaju što više da zakinu.

Poslednji put menjao <Enter_name> dana 25 Feb 2014, 18:49, izmenjena samo jedanput
Bez ličnih prozivki, molim!

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 19:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Ја у овом свему имам да додам само да ако се под "комерцијалистом" данас подразумјева оно што се некад звало "трговачки путник", да то НЕ МОЖЕ свако да ради. Тј. може свако, али не може свако успјешно, ма колико се трудио. Јер за продају нечега у данашње вријеме треба ипак мало више од чисте воље/жеље.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 21:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Ja koliko vidim rasprava je počela oko poslova komercijaliste, a pominju se konobari, trgovci...
Gledajući ponudu, takvih je oglasa zaista najviše (ako izuzmemo oglase koji su "pro forma"), ali problem je što su sve to radna mjesta koja nisu u proizvodnom sektoru.
I to je pravi problem! Manjak mjesta u proizvodnji i ako se ne popravi biće samo gore.
Ne možemo toliko nezaposlenih gurnuti u komercijaliste.

sinip je u pravu, nije svako za komercijaliste.

Shakal je napisao:
Choban je napisao:
Takođe sve više čujem novu mantru: "Treba raditi bilo šta".

Treba. Sve ostalo je sranje. Ta prica kako studentkinja ne treba raditi u butiku je sranje. Sta joj fali, nece izgubiti titulu kontese ako radi u butiku. Nek' radi to pa nek' ide dalje kad nadje nesto bolje. Tako je svugdje, pa i vani, ne vise ni tamo pare na drvetu.

Ja trenutno radim dva posla dok ne nadjem ono sto hocu i nista mi ne fali. Svako ko tvrdi drugacije je seronja.

Ne mislim da ne treba raditi u butiku, nisi me razumio, mislim da treba raditi tamo gdje je plata koliko-toliko redovna ili gdje će je dobiti pa makar i sa kašnjenjem, pa bio butik ili nešto drugo.
Problem je mantra "treba raditi bilo šta" koju najčešće, bar sam čuo da je najčešće, koriste oni koji ne rade bilo šta.

shakal je napisao:
Pa sta ako je plata 500KM, je l' bolje to ili parazitirati na roditeljima dok te neko ne povuce za rukav i zamoli da dodjes raditi u drzavnu sluzbu?

U zadnje vrijeme sve više čujem od ljudi da imaju manju platu od ove koju navodiš.
Za početak mnogima može bit OK i znatno niže od 500 KM, ali problem je ako se kod nekih poslodavaca ne može napredovati i dobiti bar minimalna povišica. To će u startu otjerati pojedine.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 21:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Choban je napisao:
shakal je napisao:
Pa sta ako je plata 500KM, je l' bolje to ili parazitirati na roditeljima dok te neko ne povuce za rukav i zamoli da dodjes raditi u drzavnu sluzbu?

U zadnje vrijeme sve više čujem od ljudi da imaju manju platu od ove koju navodiš.
Za početak mnogima može bit OK i znatno niže od 500 KM, ali problem je ako se kod nekih poslodavaca ne može napredovati i dobiti bar minimalna povišica. To će u startu otjerati pojedine.

Примјер из стварног живота:
Колегиница се запосли у супермаркету. Прва два мјесеца је "пробни рад" за 200 КМ без пријаве. Након два мјесеца ради за "пуну" плату од 400 КМ од које је сретна кад види 350 јер увијек има неког отписа - воће, поврће, истекао рок... бла, бла... Она се наравно води том "дај да се ради било шта" и након десет мјесеци рада добије отказ као "вишак" са образложењем да је опао промет.
Од задње плате јој одбију 170 КМ јер је "нестало" шта ја знам колико штека цигара (јесте ал у газдином гепеку су нестале)... Након мјесец дана кад је коначно искамчила радну књижицу сконта да је била пријављена као да ради само 2 сата и да јој је уписано једва преко 2 мјесеца стажа, а радила је више од 10.
Ето, нек се ради било шта...

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 21:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

А ту је првенствено крива држава. Јер како може приватник "успјешно" да послује а да не пријављује раднике, или им не плаћа порезе и доприносе, или једноставно људи раде а нису видјели плату пола године. Него "Добар дан" ово ваша фирма? Е затворена је због тога и тога. Али се и ту иде по томе "дек нек људи раде било гдје". Е зато смо ту гдје јесмо. :(

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 22:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tu jeste kriva drzava ali i radnici svakako nose dio krivice ne prijavljujuci poslodavce ni nadleznim ni javnosti uopste.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 22:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Па како ће кад ће да остану и без тог посла? То само може држава да среди, а ОНДА ће нове случајеве да пријављују радници, сигурно.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 22:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Ето, нек је плата 400 КМ, али ми дај два дана слободно, пријави ме на пуно радно вријеме и не тјерај да радим више од 10 сати, и све уредно. Знам да требам тражити бољи посао, али бар ми нико не украде године стажа. Питаће старост гдје је била младост и доприноси за ПИО!
Лако је младом човјеку спрдити младост, јер може вући има кичме... ал кад дође вријеме да се пребројавају мјесеци радног стажа и уплаћивани износи, кад притисне кичмобоља и кад се више нигдје не буде могло радити - хоћемо ли и тад говорити дај да се ради било шта?

Јбт, мојој матери фали 2 године стажа да оде у пензију, а услов за старосну испуњава тек 2022. Џаба што је 33 године све уредно уплаћивано... па ви причајте кад будете имали година као и она својим унуцима бајке како треба радити било шта! Колико година ће нама фалити? Хоће ли постојати пензија кад се ми довучемо у старост? Или ћемо радити док не покрепамо? И коње убијају зар не?

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 22:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
sinip je napisao:
А ту је првенствено крива држава. Јер како може приватник "успјешно" да послује а да не пријављује раднике, или им не плаћа порезе и доприносе, или једноставно људи раде а нису видјели плату пола године. Него "Добар дан" ово ваша фирма? Е затворена је због тога и тога. Али се и ту иде по томе "дек нек људи раде било гдје". Е зато смо ту гдје јесмо. :(

Upravo su večeras na TV pričali da postoji zakon po kome sledi zatvorska kazna za poslodavce koji nisu dali radnicima plate unazad pet mjeseci.Međutim naglasiše da je taj zakon isuviše "mlad" pa se još ne primjenjuje. :oops:

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 22:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da, ali mislim na to kad je vec odlucila da ode, mogla je prijaviti.
Sem toga u mogucnosti si provjeriti jesi li prijavljen i na koliko, u svakom trenutku.
Jedno je zaradjivati za hljeb ali ipak ne dozvoliti bilo cije izivljavanje kao sto je ovde navedeno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 932 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 47  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]